Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια


pariah7

Recommended Posts

Αυτό που αρνούνται πολλοί να αποδεχτούν είναι ότι η βελτίωση της κατάστασης της Δημόσιας Παιδείας είναι πρωτίστως πολιτική βούληση (και μην αρχίσουμε τα περί αυτοτέλειας των πανεπιστημίων...για αυτό υπάρχουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις). Όταν η βούληση δεν υπάρχει και εσύ είσαι τόοοοσο πολύ κολλημένος απλά δεν μπαίνεις στη διαδικασία να αμφισβητήσεις την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική της...πλειοψηφίας (εδώ είναι που πέφτει το μαγνητοφωνημένο γέλιο).

 

Επιμένω ότι είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να επεμβαίνεις στους ζωτικούς θεσμούς μιας χώρας παίζοντας με ''ίσως'', ''μπορεί'', μάλλον'', ''πιθανών''. Μα τόσο λίγο εκτιμούν κάποιοι τον εαυτό τους ώστε να επιτρέπουν στους πολιτικούς, που ορίζουν τις ζωές μας, να το κάνουν με τόσο ερασιτεχνικό τρόπο? Δεν υπάρχει καμία έρευνα, κανένα επίσημο αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι ο ανταγωνισμός είναι αυτός που θα βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια (σόρυ...αλλά εγώ ψήφισα άνθρωπο στις εκλογές για αυτή τη δουλειά).

 

Και άσχετο...επειδή αναφέρθηκε πριν κι ο όρος ''μεταρρύθμιση'' (πολυφορεμένος πλέον) την τελευταία φορά που κοίταξα λεξικό η σημασία του ήταν ''μετατροπή, τροποποίηση''. Αν έχει προστεθεί και το ''ιδιωτικοποίηση'' παρακαλώ πολύ να με ενημερώσετε.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 101
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

η βελτίωση της κατάστασης της Δημόσιας Παιδείας είναι πρωτίστως πολιτική βούληση

 

Αυτο ειναι η ουσια της ολης υποθεσης. Αν δεν υπαρχει η βουληση αυτη , το...ΜΙΤ να φερεις στην Ελλαδα δεν προκειται να βελτιωθει η κατασταση στα Πανεπιστημια. Γι αυτο πιστευω οτι τα επιχειρηματα του στυλ με τα ιδιωτικα θα αναβαθμιστουν και τα αλλα ειναι εκ του πονηρου.

 

Το χειροτερο ειναι οτι δεν αιρονται στο υψος των περιστασεων ουτε οι εκαστοτε κυβερνωντες , ουτε οι πρυτανεις , ουτε οι φοιτητικες παραταξεις - φερεφωνα , ουτε οι ιδιοι οι φοιτητες.

 

Παρεμπιπτοντως για σκεφτειτε ποσες εκπαιδευτικες μεταρρυθμισεις εχουμε ζησει τα τελευταια 10 χρονια. Ειναι για γελια δηλαδη..

 

ΥΓ. Νομιζω οτι θα ειναι ενδιαφερον να γινει το θεμα ψηφοφορια να δουμε τη συνισταμενη των αποψεων.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Δηλαδή για να καταλάβω, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη το Ιδιωτικό για να ανακαλύψει τις ανάγκες και τις ελλείψεις του? Η φράση άυξηση της χρηματοδότησης των Δημοσίων Πανεπιστημίων δεν λέει κάτι σε κανέναν από αυτούς που υποστηρίζουν το Ιδιωτικό ως μεταρρύθμιση "εξυγείανσης" της Δημόσιας Παιδείας? Και συγνώμη, αλλά το παραμύθι οτι δεν υπάρχουν λεφτά, εγώ δεν το τρώω. Ξέρω, βέβαια, πως δεν αρκεί μόνο η χρηματοδότηση, αλλά και η σωστή διαχείριση από πλευράς Διοίκησης του εκάστοτε Πανεπιστημίου. Κοινώς ΟΛΑ τα λεφτά που προορίζονται για το Πανεπιστήμιο να αξιοποιούνται γι'αυτό ΚΑΙ ΜΟΝΟ το σκοπό.

Αλλά, μάλλον, αυτό ακούγεται ΤΟΣΟ ουτοπικό και αφελές!

 

Η θέση μου, λοιπόν, πάνω στα Ιδιωτικά είναι ξεκάθαρη καλλυμένος σε μεγάλο βαθμό από τα επιχειρήματα κάποιων προηγούμενων ομιλητών.

Link to comment
Share on other sites

Είδες εσύ να επικρατεί σόφρων λογική στη διαχείριση των χρημάτων που διατίθενται για την παιδεία? Είδες εσύ αξιοκρατία στα Πανεπιστήμια? Είδες εσύ αυτοκέφαλες διοικήσεις και φοιτητικούς συλλόγους ανεξάρτητες κομματκών σκοπιμοτήτων?

 

Και επαναφέρω το ερώτημα μου:

 

Όλοι είμαστε εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, πως θα βελτιώσουμε την κατάσταση στα δημόσια?

Link to comment
Share on other sites

Το Δημόσια ιδρύματα έχουν εξευτιλιστεί λόγω φοιτικών παρατάξεων και μάλιστα των ψευτοαναρχοκουλτουριάρικων που τα παιδάκια δεν έχουν βγει στην ζωή, δεν έχουνε δουλέψει, παίρνουν τα λεφτά από τον μπαμπά, πάνε χαλάνε ξένες και δημόσιες περιουσίες, και όποτε θυμηθούν πάνε έπειτα και στην σχολή. Το μόνο σίγουρο είναι οτι αυτοί δεν έχουν πάει για σπουδές και οτι θα πάρουν πτυχίο νύχτα.

 

Επίσης να γίνει όπως στην Αμερική. Δηλαδή την διοίκηση να την αναλάβουν επαγγελματίες managers. Όχο όπως τώρα που ο ένας καθηγητής τρώει τον άλλον και βάζουνε μέσα όποιον γουστάρουν.

 

Να γίνει όπως στην Αμερική. Εχουμε 5 καθηγητές μαθηματικούς θα κάνουνε αυτά τα μαθήματα και σε αυτό το εξάμηνο κ.τ.λ. και αυτό το επιλέγουν οι manager και όχι οι καθηγητές. Που έχει τομέα και γίνεται κάθε φορά χαμός...

 

Γενικά τα δημόσια ιδρύματα είναι για κλείσιμο απορώ πως λειτουργούν ακόμα...ούτε έρευνα, ούτε εξοπλισμός εργαστηρίων, ούτε τίποτα...

 

Στα ιδιωτικά τουλάχιστον δεν θα μπορούν ένα τσούρμο παιδάκια να πάνε και να κλείσουνε την σχολή γιατί μετά θα μαζεύουνε βαλίτσες...

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορω να καταλαβψ πως το Υπουργειο Παιδειας απαγορευει σε υποψηφιο που εγραψε κατω απο 10 να μπει σε καποια σχολη (δηλαδη ειναι ανικανος να ασχοληθει με καποιο επαγγελμα που απαιτει τετοιο πτυχιο ) και απο την αλλη θα επιτρεψει σε τετοιους υποψηφιους να ασκησουν ακομα και την ιατρικη αρκει να γραφουν σε ιδιωτικο πανεπιστημιο (με τα σημερινα τουλαχιστον δεδομενα ).

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποιος τρόπος να πληροφορηθεί κανείς για το τι κονδύλια προορίζονται για κάθε πανεπιστήμιο και πως ορίζονται αυτά? Από ποιόν περνάνε αυτά, ποιός αποφασίζει για αυτά, ποια είναι τα αρμόδια υπουργεία κτλ?

Link to comment
Share on other sites

Το Δημόσια ιδρύματα έχουν εξευτιλιστεί λόγω φοιτικών παρατάξεων και μάλιστα των ψευτοαναρχοκουλτουριάρικων που τα παιδάκια δεν έχουν βγει στην ζωή, δεν έχουνε δουλέψει, παίρνουν τα λεφτά από τον μπαμπά, πάνε χαλάνε ξένες και δημόσιες περιουσίες, και όποτε θυμηθούν πάνε έπειτα και στην σχολή. Το μόνο σίγουρο είναι οτι αυτοί δεν έχουν πάει για σπουδές και οτι θα πάρουν πτυχίο νύχτα.

 

Pappos αυτό που λες δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. (no offence :( )

Τα Δημόσια ιδρύματα έχουν ξεφτιλιστεί για δύο λόγους κατά την άποψή μου:

1. Οι ίδιοι οι προφέσσορες( οι περισσότεροι) δεν έχουν καμία πραγματική ερευνητική δουλειά παρά μόνο δουλειές που τις βαφτίζουν ερευνητικές. Η βιβλιογραφία που προτείνουν στα μαθήματά τους (όταν κάνουν) σταματάει την εποχή που πήραν την έδρα. Για αυτόν το λόγο ΔΕΝ θέλουν Αξιολόγηση. Γιατί αν αξιολογηθούν πραγματικά όπως στο εξωτερικό θα ξεβρακωθούν.

 

2. Τα κονδύλια προς τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ελάχιστα και αυτό γίνεται εσκεμμένα για να απαξιωθούν και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για τα ιδιωτικά.

 

 

Επομένως για να ενισχυθούν τα δημόσια πανεπιστήμια 2 είναι οι βασικοί στόχοι (και έπονται άλλοι):

Πραγματική αξιολόγηση στους καθηγητές

Αύξηση των κονδυλίων.

Για φανταστείτε να έδιναν τον μισό προϋπολογισμό των οπλικών συστημάτων. Ενδεικτικά 1 F16 κοστίζει 80 εκ δολλάρια

 

Δεν θέλω να θίξω κανέναν αλλά όταν ακούω ισοπεδωτικές απόψεις για ευαίσθητα θέματα (σεβαστές βέβαια) με πιάνει κάτι... :???:

Link to comment
Share on other sites

Αχ! Δημόσια και Δωρεάν παιδεία

Αλλά Δημόσια και Δωρεάν! Γιατί θυμάμαι μια διπλωματική που μου κόστισε σημερινά λεφτά 3.000€ (ενδεικτικό παράδειγμα, υπάρχουν χιλιάδες)

Evan θα συμφωνήσω (και με όλους όσους είστε σε αυτή την κατεύθυνση)

Βαρέθηκα να ακούω πως η ιδιωτική προτοβουλία θα μας λύσει τα προβλήματα.... Ναι καλά! Όπως μας τα έλυσε και σε άλλους τομείς.

Φανταστείτε μόνο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Ιατρικής να έχει ερευνητικά προγράμματα.

Ερώτηση 1: Ποιός θα τα χρηματοδοτήσει (μια ιδιωτική φαρμακευτική ίσως?)

Ερώτηση 2: Ποιός θα εμπιστευτεί τα αποτελέσματα? (που θα χρηματοδοτήσει η γνωστή ιδιωτική φαρμακευτική που λέγαμε....)

Ερώτηση 3: Ποιός θα ελέγχει την ποιότητα του προγράμματος σπουδών? (Γιατί κακά στραβά και ανάποδα τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά σε αυτά σπουδάσαμε πολλοί από εμάς και αν κρίνω απο τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις, τα θέματα συζήτησης και γενικά το επίπεδο του forum μια χαρά επιστήμονες μας έκαναν)

Ναι υπάρχει κακή οικονομική διαχείρηση (σικ!) και που όμως δεν υπάρχει?

Μήπως αυτό είναι που θα έπρεπε να δούμε πως θα λυθεί? Όπως και σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα?

 

Όπως προείπε και ο iovo:

Αλήθεια αν υποθέσουμε ότι δεν δίνονται τελικά άδειες για λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στα δημόσια? (Νέο θέμα, ναι...)

 

Και μην τα ισοπεδώνουμε όλα,

είχα και καλούς καθηγητές, είχα και ρεμάλια καθηγητές

είχα και άξιους συμφοιτητές, είχα και απαράδεκτους συμφοιτητές

Γιατί στα ιδιωτικά θα είναι όλοι τέλειοι? Γιατί στα ιδιωτικά του εξωτερικού είναι όλοι τέλειοι? Oh captain, my captain!

Ας μην ωραιοποιούμε τα πράγματα

Για κάντε μια απλή ερώτηση πόσο κοστίζουν οι σπουδές σε ένα καλό αμερικάνικο πανεπιστήμιο, γιατί αν θυμάμαι καλά ένας φίλος πλήρωσε 3.000€ (ή $...) για να κάνει αίτηση, κι εμείς δακρύζουμε γιατί τόσα φέτος μας ζητά η εφορία!

Πολυλογώ για άλλη μια φορά και ίσως λίγο ασυνάρτητα....

Αλλά πήγα σε δημόσιο σχολείο, πήρα πτυχίο από δημόσιο πανεπηστήμιο, έκανα μεταπτυχιακό σε δημόσιο πανεπιστήμιο ( την επιστημονική μου ικανότητα και αξία δεν θα την κρίνω εγώ) αλλά τίποτα απο όλα αυτά δεν θα είχα κάνει αν ήταν ιδιωτικό γιατί πολύ απλά δεν θα υπήρχαν τα λεφτά (ναι, για τα φροντιστήρια μάτωσαν οι δικοί μου)

Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.