Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φωτοβολταϊκά και Πέργολα


JTB

Recommended Posts

@Chris_gr Νομίζω δεν μίλησε κανείς για καταστρατήγηση. Οι νόμοι, οι κανονισμοί και οι αποφάσεις εξελίσσονται και δεν μπορεί να μην παρακολουθούν τόσο την τεχνολογία όσο και τις ανθρώπινες ανάγκες (γειτονικό δίκαιο). Ως εκ τούτου, το να εμμένει κανείς στο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ δίκαιο και σωστό νόμων και διατάξεων που διατυπώθηκαν παλαιότερα νομίζω ενέχει σφάλμα. Είναι ΚΑΘΗΚΟΝ της Πολιτείας να παρακολουθεί και να προσαρμόζει το πολεοδομικό και κτηριοδομικό πλαίσιο κανονισμών.

 

Η κατασκευή πέργολας θεσπίστηκε για ορισμένο σκοπό. Το ίδιο πρέπει (νομίζω) να γίνει για αντίστοιχη κατασκευή φιλοξενίας Φ/Β, ΑΝ αυτή δεν διαταράσσει το περιβάλλον, την ασφάλεια και τους γείτονες.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε βεράντα πάνω σε κινητό προστέγαστρο;

Έχουν βγεί Φωτοβολταϊκές περσίδες που τοποθετούνται πάνω σε δοκούς στήριξης και με έναν μηχανισμό ανοιγοκλείνουν. Μοιάζει με πέργκολα αλλά αν βαπτιστεί κινητό προστέγαστρο επιτρέπεται πολεοδομικά έστω και αν έχει κολώνες;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπερα

 

σκεφτομαι να βαλω φωτοβολταικά στο σπίτι του πατέρα στο χωριο και εχω μπερδευτει. Στη φωτογραφία που εχω βαλει επιτρεπεται η τοποθετηση πανω στο πράσινο στεγαστρο; Τι θεωρείται; Στεγαστρο; Πέργκολα ; Κατι αλλο;

 

Ρωταω γιατί η στεγη είναι λίγο μικρή (αυτη με το νοτιο προσανατολισμο. Αυτη που φαίνεται είναι)

 

Ευχαριστώ

 

spiti.jpg

Link to comment
Share on other sites

Επιστημονική απάντηση: Βάλ'τα και μη ρωτάς κανέναν! Το στέγαστρο που δείχνεις δεν ορίζεται εύκολα με μια λέξη... στέγαστρο, αλλά αν το βάλεις αυτό στην Αθήνα θα περνάς ΕΠΑΕ και άμα βαριούνται θα στο περάσουν μόνο...

Link to comment
Share on other sites

Το χωριο βρίσκεται στη Πελοπόννησο και εχει βγει και στην τηλεόραση ως το χωριο με τις περισσότερες μηνυσεις στην Ελλάδα... 8-)

 

Πρεπει η οικογένειά μου να είναι η μόνη που δεν εχει μπλεχτεί σε δικαστηρια ακόμα... (η στενή οικογενεια)... :rolleyes:

 

Δε θελω να μπλέξω οπως καταλαβαίνεις.

Σε περιπτωση που εχω παρατραγουδα ποιος είναι ο αρμόδιος; Η πολεοδομία; Η ΔΕΗ τι ελεγχει οταν κανει την αυτοψια; (καταρχην κανει; )

 

Θελω να είμαι νομιμος... Ανεξαρτητα του κινδύνου ή όχι...

 

ΥΓ Αυτο το πρασινο "στεγαστρο" ή οτι είναι τελος παντων ήθελε αδεια για να φτιαχτει; Εστω έγκριση εργασιών μικρής κλιμακας; Ειναι παρανομη αυτη τη στιγμή; Ο πατερας δεν ρωταγε και εγω ήμουν 5 χρονών οταν εγινε...

 

Δυστυχως είμαι τελειως σε αλλο αντικειμενο και δε γνωρίζω πολλά...

 

Ευχαριστω...

Link to comment
Share on other sites

Επιστημονική απάντηση: Βάλ'τα και μη ρωτάς κανέναν!

δεν συμφωνώ

η επένδυση των φωτοβολταικών κοστίζει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ

 

εγω προσωπικά δε θα ρίσκαρα να είμαι τόσο παράνομη

Link to comment
Share on other sites

Ελπιζα ότι η δόση χιούμορ θα ήταν κατανοητή... Προφανώς και δεν εννοώ το "μη ρωτάς κανέναν" αλλά ας μη γελιόμαστε, νομίζω ότι για να γίνει μια καταγγελία για τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει πράγματι να ενοχλούν... και ποιόν ενοχλούν 2-3 πανέλα ξάπλα πάνω στα κεραμίδια; κανέναν εκτός από τον ψυχάκια γείτονα που ίσως υπάρχει, αν και όπως βλέπω έχεις άπλα...δεν θα πειράξει κανένα.

 

Θα μπορούσα να το πω πιο λεπτομερώς π.χ. βάλ'τα να κοιτάνε στο βορρά για να μην έχεις θέμα με τη ΔΕΗ και μετά τα κουνάς... αλλά δεν θέλω να λέω τέτοια στο φόρουμ.

Γιατί αυτό πράγματι γίνεται και θα γίνεται μέχρι να καταλάβουν οι ανεγκέφαλοι ότι από το να βλέπεις τέντες και κεραμίδια σε παράνομες πέργολες για δεκαετίες και να μη κάνει κανείς τίποτε, καλύτερα να έχουν Φ/Β επάνω τους που και ο ιδιοκτήτης και το περιβάλλον έχουν κάποιο κέρδος.

Ασε δε, που πέργολα με Φ/Β υπό κλίση ούτε καν σκεπάζεται και αυτό θα μπορούσε να είναι νόμιμο από τη πρώτη μέρα... Αλλά είπαμε, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΚΑ, και όπως αλλιώς και να το βγάλουν, είναι διαχρονικά ανίκανοι...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Έχω χαθεί λίγο με το θέμα πέργκολας/σκίαστρο/στέγαστρο.

 

Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει: "Το πρόγραμμα αφορά σε Φωτοβολταϊκά Συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο Δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται στο δώμα ή τη στέγη κτηρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτηρίου όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης, όπως αυτά ορίζονται στον Γ.Ο.Κ."

 

Επίσης, ο Γ.Ο.Κ. αναφέρει στο άρθρο 16 οτι επιτρέπονται πάνω απο το επιτρεπόμενο ύψος αλλά μέσα στο ιδεατό στερεό εγκαταστασεις ηλιακών συστημάτων. Τα έχουν δηλαδή στην ίδια κατηγορία με τις πέργκολες.

 

Προσπαθώ να καταλάβω που ακριβώς είναι το πρόβλημα. Εαν κάποιος έχει ένα δώμα 70m2 πχ, μπορεί να ζητήσει άδεια για στέγαστρο που στην ουσία θα είναι μια πέργκολα με κεραμίδι (ή οτιδήποτε άλλο)?

 

Τέλος στον Γ.Ο.Κ. δεν είδα πουθενά να αναφέρει οτι η πέργκολα απαγορεύεται να έχει κάτι απο πάνω ή οτι η στήριξη των φυτών πρέπει οπωσδήποτε να είναι αποκλειστική της χρήση.

 

Απ'ότι καταλαβαίνω, για μια ακόμα φορά στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν ασάφειες και δεν μπορεί κανείς να βγάλει εύκολα άκρη.

Εαν έχει κανείς κάποια πιο επίσημη απάντηση καλό θα ήταν να διαφωτίσει και τους υπόλοιπους.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.