Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ασυμφωνία τοπογραφικού διαγράμματος οικ. άδειας με κτηματολόγιο


fotis6779

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους,

 

Έχω αναλάβει την οικοδομική άδεια για μία τετραόροφη οικοδομή και έχω το εξής πρόβλημα:

 

Στο τοπογραφικό της άδειας το οικόπεδο αναφέρεται ως 1010 μ2 ενώ στο κτηματολόγιο από λάθος του ιδιοκτήτη 880,0 μ2, και τα υπόλοιπα 130 μ2 ως μια λωρίδα πλάτους 2,0 μ και μήκους 65μ χωρίς ΚΑΕΚ, η οποία συνορεύει πλέον με όμορη ιδιοκτησία.

 

Τα συμβόλαια που περιγράφουν τους τίτλους ιδιοκτησίας του και τα τοπογραφικά που τα συνοδεύουν περιγράφουν το οικόπεδο σωστά ως 1010,0 μ2.

 

Ο τοπογράφος της πολεοδόμίας ισχυρίζεται πως από την στιγμή που η διαφορά του τοπογραφικού της άδειας διαφέρει σημαντικά από το απόσπασμα του κτηματολογίου δεν μπορέι να το υπογράψει.

 

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν η πολεοδομία είναι από κάποια διάταξη υποχρεωμένη να τσεκάρει το τοπογραφικό σε σχέση με το κτηματολόγιο και αν είναι σωστό να μην υπογράφει το τοπογραφικό εξαιτίας της διαφοράς αυτής.

Μέχρι τώρα γνώριζα πως αν το τοπογραφικό σου αναφέρει τις ιδιοκτησίες και αν αυτές συμφωνούν με τα αντίστοιχα συμβόλαια η πολεδομία δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει έλεγχο τίτλων, πόσο μάλλον να τσεκάρει κτηματολόγιο και εφόσον το οικόπεδο πληρεί τους όρους (άρτιο κ οικοδομήσιμο κτλ) είναι υποχρεωμένη να εκδώσει την οικοδομική άδεια.

 

Τέλος σημειώνεται ότι ακόμα και με τα 880,0 μ2 το οικόπεδο παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο, όμως δεν είναι μία αποδεκτή λύση την στιγμή που χάνουμε 130,0 μ2.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον συνάδελφο FOTIOU. Κάτι που μου φαίνεται παράξενο είναι το γεγονός πως όπως λες , η λωρίδα δεν έχει ΚΑΕΚ. Αυτό δεν γίνεται, κάπου πρέπει να αποδίδεται αυτή η λωρίδα. Κοίταξε μήπως έχει αποδοθέι από λάθος στον όμορο και κινήσου για διόρθωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών.

Link to comment
Share on other sites

επειδη η αποκλιση ειναι σημαντική θα πρέπει να κάνεις διόρθωτικη στο κτηματολόγιο.Εξέτασε λίγο αυτήν την λωρίδα των 2μ μήπως προυπύρχε δουλεία στην εν λόγω ιδιοκτησία.Αν τα συμβόλαια είναι πρόσφατα ψάξε στο υποθυκοφυλάκειο παλιότερους τίτλους μπας και βρεις καμια άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Η λωρίδα δεν μπορεί να μην έχει ΚΑΕΚ όντως, ή θα ανήκει σε μεγαλύτερη ιδοκτησία με ΚΑΕΚ ειδικής έκτασης (πιθανόν δρόμος), ή θα έχει αποδοθεί στον όμορο όπως αναφέρει και ο Δημήτρης.

Το αν η πολεοδομία έχει πρόβλημα ή όχι με τη διαφορά ανάμεσα στο τοπογραφικό διάγραμμα και στο κτηματολόγιο έχει να κάνει με το πως αντιμετωπίζει η κάθε πολεοδομία ξεχωριστά το θέμα και από το φόβο ή όχι του υπαλλήλου να υπογράψει. Πάντως ο νόμος του Σουφλιά ανέφερε ότι η πολεοδομία δεν δεσμεύεται από το αμβαδό του κτηματολογίου. Σε μεγάλες διαφορές όμως και εγώ να ήμουν υπάλληλος της πολεοδομίας θα είχα πρόβλημα.

Η σωστότερη λύση είναι αυτή που είπαν οι παραπάνω συνάδελφοι, γιατί ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ θα ΠΡΕΠΕΙ να διορθωθούν τα όρια της ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο ΑΣΧΕΤΑ με την έκδοση αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Ό,τι είπαν οι συνάδελφοι. Είναι αδύνατο να υπάρχει πολύγωνο χωρίς ΚΑΕΚ στα διαγράμματα. Ή περί δουλείας πρόκειται (αν και νομίζω ότι και σε όσες δουλείες αποτυπώθηκαν κάποιος αριθμός παραδιδόταν στα εκτυπωμένα παραδοτέα-δε θυμάμαι πια ακριβώς), ή κάτι άλλο χονδροειδές σφάλμα έχει γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ενδιαφέρον και έχω και εγώ παρόμοια περίπτωση. Είναι δυνατόν να μην μπορείς να βγάλεις άδεια έαν το Κτηματολόγιο δεν είναι σωστό πχ το σχήμα ή το εμβαδόν όταν από την άλλη οι τίτλοι τεκμηρίωνουν τέλεια το τοπογραφικό της άδειας;

 

Οκ το θέμα με το Κτηματολόγιο χρήζει απαράιτητα διόρθωση. Η διόρθωση μπορεί να πάρει και χρόνια μπορεί να παει και σε δικαστήρια έαν οι γείτονες έχουν αντιρρήσεις. ΟΜΩΣ τι γίνεται η άδεια θα βαλτώσει όσα χρόνια κάνει να καθαρίσει το Κτηματολόγιο;

 

Συνάδελφοι υπάρχει κάποια εγκύκλιος ή νόμος που να απαιτέι ρητά την συμφωνία του κτηματολογίου με το τοπογραφικό της άδειας ώστε να είναι εξουσιοδοτημένοι-υποχρεωμένοι οι υπάλληλοι της πολεοδομίας να σταματήσουν την άδεια;;

 

Η αντιθέτωσ Υπάρχει κάποια εγκύκλιος ή νόμος που να αναφέρει ότι ο υπάληλλος δεν υποχρεούται να ελέγχει το Κτηματολόγιο; (κάτι είπε ο Άγιος για νόμο Σουφλιά..δηλαδή πια διάταξη συγκεκριμένα;)

 

Δεδομένου ότι η υποχρέωση δήλωσης περί συμβατότητος τοπογραφικού με Κτηματολόγιο ΕΠΕΣΕ και δεν απαιτείται και επίσης ότι ο νόμος του 93 περί τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν ζητά Κτηματολόγιο (δεν υπήρχε καν κτηματολόγιο και ούτε αναθεωρ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.