Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδικά θέματα: Δήλωση πρώτης κατοικίας


pan77

Recommended Posts

Συνάδελφοι στην Εγκύκλιο 15 του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται οτι:

"3. Το δηλούμενο ακίνητο ως πρώτη κατοικία είναι αυτό που έχει δηλωθεί ως πρώτη

κατοικία στην αρμόδια ∆.Ο.Υ. του Υπουργείου Οικονομικών."

 

Οπως το βλέπω εννοεί την κατοικία που απαλλάχθηκε (μετά από δήλωση του αγοραστή) κατά την απόκτηση της από τον φόρο μεταβίβασης διότι τότε ο αγοραστής δεν είχε κατοικία ή οικοδομήσιμο οικόπεδο που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του.

Πρώτη κατοικία είναι λοιπόν ο (φορολογικός κυρίως) χαρακτηρισμός μιας κατοικίας κατά τη στιγμή της απόκτησής της, για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο, και αυτό το διαπιστώνουμε από το συμβόλαιο αγοράς (απόκτησης γενικότερα) ή από μια επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ.

 

Στην πράξη τώρα όταν δινουμε τις υπεύθυνες δηλώσεις στους ιδιοκτήτες που απαιτούνται για την ρύθμιση αυτοί πολλές φορές συγχέουν την έννοια της πρώτης κατοικίας με αυτήν της κύριας κατοικίας. Κύρια κατοικία ορίζεται η κατοικία του φορολογούμενου ή της οικογενείας του που τους ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή έχουν το εμπράγματο δικαίωμα της επικαρπίας και στην οποία ιδιοκατοικούν. Το Έντυπο Ε9 επίσης και κατά συνέπεια το ΕΤΑΚ, έχει σχέση μόνο με την κύρια κατοικία της οικογένειας, δεν έχει σχέση με την πρώτη κατοικία.

 

'Εχοντας μια μικρή επιφύλαξη θα ήθελα και την δική σας άποψη επι του θέματος.

 

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η άποψή μου δεν θα βοηθήσει γιατί δεν γνωρίζω, αντιλαμβάνομαι τις αμφιβολίες σου αλλά για μένα όλα αυτά είναι λογιστικές βλακείες... Για τη τακτοποίηση θα έπρεπε να είναι η κύρια κατοικία, αυτή να είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση, το σπίτι που μένει ο άνθρωπος...

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς... Και πάω στοίχημα ότι αυτό ήθελαν να πουν στο νόμο και άλλα αντί άλλων είπαν τελικά... (όπως σε πολλά σημεία στη διατύπωσή του άλλωστε).

Link to comment
Share on other sites

Σε ότι αφορά την δική μας δουλειά... Ελέγχετε τίποτα ή όταν δηλώνει ο άλλος Α' κατοικία τότε εμείς το δεχόμαστε χωρίς πολλά - πολλά;

 

Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας συνάδελφος που να ελέγχει την δήλωση φόρου Α' κατοικίας του πελάτη (όλα αυτά με 232,53 ευρώ προ φόρων)...

Link to comment
Share on other sites

Απλώς τους εφιστούμε την προσοχή ότι αυτά που γράφουν στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να είναι σωστά και αληθή. Αν δεν είναι σίγουροι για το θέμα της Α κατοικίας τους παραπέμπουμε στην αρμόδια ΔΟΥ.

Αν βέβαια το συμβόλαιο αγοράς τους λέει με κεφαλαία γράμματα κάτω από τον τίτλο: "Απαλλαγή λόγω Α' κατοικίας" ή αναφέρεται κατι παρόμοιο προς το τέλος του συμβολαίου (εκεί που απαριθμούνται τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν στον συμβολαιογράφο κατά την σύνταξη του συμβολαίου) τότε τους λέω ότι με μια μικρή επιφύλαξη ότι είναι εντάξει αλλά για να είναι 100% σίγουροι πάλι μόνο η ΔΟΥ μπορεί να τους το πεί.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου ζήτησε ο ελεγκτής στην πολεοδομία αν είναι η πρώτη κατοικία του ιδιοκτήτη.

Η πρώτη απάντηση που μου ήρθε εκείνη την ώρα ήταν: αφού στο υπογράφει στην υπεύθυνη δήλωση, αν λέει ψέματα ας τον βρουν και ας τον τιμωρήσουν.

Επειδή δεν μείναμε σε αυτό την επόμενη του πήγα αντίγραφο της δήλωσης των ακινήτων του ιδιοκτήτη και εφόσον δεν είχε και άλλο σπίτι μείναμε σε αυτό.

 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν φέρει ευθύνη ο μηχανικός για το τι είναι καθώς δεν το υπογράφει πουθενά ο μηχανικός, παρά μόνο ο ιδιοκτήτης.

Το μόνο πρόβλημα είναι να τελειώσεις την διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 15

3. Το δηλούμενο ακίνητο ως πρώτη κατοικία είναι αυτό που έχει δηλωθεί ως πρώτη

κατοικία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η κύρια κατοικία θεωρείται και πρώτη.

Link to comment
Share on other sites

δεν μαπασχολει καθολου το ζητημα....

 

οτι υπογραφει στην υπευθυνη δηλωση ο αιτων...

 

 

 

εγω πληρωνομαι για μια τεχνικη εκθεση

Link to comment
Share on other sites

Ναι, εγώ αυτό απαντάω. Δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο μηχανικού αυτό το θέμα. Είναι πέρα για πέρα φορολογικό, άρα αν δεν ξέρουν ας ρωτησουν λογιστή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.