Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προσκύρωση κοινόχρηστου δημοτικού χώρου


et.mec

Recommended Posts

Καλησπέρα, συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε ποιός είναι αρμόδιος για να αποφασίσει για παραχώρηση (προσκύρωση) κοινόχρηστου Δημοτικού χώρου ο οποίος βρίσκεται μεταξύ οικοδομικής γραμμής και ιδιοκτησίας. Είναι η πολεοδομία ή το Δημοτικό συμβούλιο. Έχει κατατεθεί τοπογραφική αποτύπωση αρχικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια για καθαρά ενημερωτικούς λόγους στην πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

οι τακτοποιήσεις και οι προσκυρώσεις ενεργούνται με πράξη της αρμόδιας Υπηρεσίας, η οποία ενεργεί με αίτηση των ενδιαφερομένων ή και αυτεπάγγελτα

στην περίπτωση που αναφέρεις-περιγράφεις που είναι εφαρμογή της διάταξης του αρ 3 παρ 4 του ν.δ 690/48 είναι ή ύπαρξη κοινοχρήστου χώρου που καταργήθηκε απο το σχέδιο πόλεως. Πρίν προβεί σε τέτοιες προσκυρώσεις η διοίκηση οφείλει να διαπιστώνει με ειδική αναφορά στην οικεία πράξη τακτοποίησης ή στα ατοιχεία του φακέλλου,την συνδρομή των απαιτούμενων γεγονότων ( ΣτΕ 4178/1997) δηλ η Διοίκηση θα πρέπει να αναφέρει ή να προκύπτει απο ποιό σχέδιο προβλεπόταν κοινόχρηστος χώρος και πώς καταργήθηκε

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η απαντησή σου ήταν πολύ κατατοπιστική ευχαριστώ πολύ! Ακομα θα ήθελα να ρωτήσω πού μπορώ να βρώ την απόφαση του συμβουλίου επικρατίας που αναφέρεις καθώς στο site του συμβουλίου δεν μου εμφανίζει παρά μόνο από το 2002 και μετά.

Link to comment
Share on other sites

Η Απόφαση ΣτΕ είναι η 4176/97

Σχέδια πόλεων - οικοδομές, προσκύρωση, κατ' άρθρο 3 παρ.4 του Ν.Δ. 690/48 Προϋπόθεσις εφαρμογής του είναι η ύπαρξις "παλαιάς οδού" ή άλλου "κοινόχρηστου χώρου" καταργηθέντων υπό του σχεδίου πόλεως, ή η ύπαρξις ιδιωτικής οδού μη προβλεπομένης υπό του σχεδίου πόλεως /ως εκ τούτου, η Διοίκησις οφείλει, πριν προχωρήση εις τας προσκυρώσεις κατά την διάταξιν αυτήν, να διαπιστώνει την συνδρομήν των γεγονότων αυτών, δι' ειδικωτέρας αναφοράς εις την οικείαν πράξιν τακτοποιήσεως ή εις τα στοιχεία του φακέλου/ούτω θα πρέπει να αναφέρεται ή να προκύπτει υπό ποίου σχεδίου προεβλέπετο ο κοινόχρηστος χώρος και υπό ποίου κατηργήθη, εις την πρώτην περίπτωσιν, ενώ, εις την δευτέραν περίπτωσιν, θα πρέπει να προκύπτει η ανάγκη της καταργήσεως της ιδιωτικής οδού καθώς και η δυνατότης επικοινωνίας, μετά την κατάργησιν, των ομόρων ιδιοκτησιών με εγκεκριμένας οδούς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα!Θα ήθελα τα φώτα σας για μία περίπτωση που μου έχει τυχει. Οικόπεδο Ε=144 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση (αρτιόιτητα κατά παρέκκλιση Ε=112,50 τ.μ. ) θέλει να προσκυρώσει όμορο (Ε=40,00τ.μ.) το οποιο ρυμοτομείται. Το νέο οικόπεδο που θα προκύψει μετά τη συνένωση για να είναι άρτιο, πρέπει να έχει το κατά κανόνα εμβαδό (Ε=200,00τ.μ.) ή διατηρεί την αρτιότητα κατά παρέκκλιση που είχε πριν;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Έχω και εγω μία αντίστοιχη περίπτωση.

Στην περιοχή ο κανόνας είναι (Ε=500τ.μ. και Π=16μ) ενώ η παρέκκλιση είναι (Ε=200τ.μ. και Π=12μ).

Το οικόπεδο που αποτύπωσα είναι "τυφλό" δεδομένου ότι μεταξύ της μάντρας του ιδιοκτήτη και της ρυμοτομικής γραμμής παρεμβάλεται εδαφική λωρίδα πλάτους 0,5μ - 1,0μ. όπως προκύπτει από το Δ.Ε (η οποία εδαφική λωρίδα αποτελεί καταργηθέν κοινόχρηστο χώρο). Το οικόπεδο έχει αρχικό εμβαδόν Ε=236τ.μ.και μετά την κύρωση της Πράξης προσκύρωσης θα έχει Ε=245τ.μ (περίπου) και πρόσωπο Π=13μ.

Το ερωτημά μου είναι:

(Α) το οικόπεδο θα καταστεί οικοδομήσιμο βάσει του αρ.25 (Ν.1337/83) ή εμπίπτει στην παρέκλιση?

 

Η προφορική απάντηση της υπαλλήλου στην Πολεοδομία ήταν πως πάει στην παρέκλιση αν έχει τον κατάλληλο χρόνο δημιουργίας. Όμως:

(Β) για να πάει στην παρέκλιση δεν θα επρεπε και το αρχικό οικόπεδο να έχει το κατά παρέκλιση πρόσωπο...?

Link to comment
Share on other sites

ok ευχαριστώ για την απάντηση! Λοιπόν, αφού το ίδιο μου λες και εσύ, το ίδιο η Πολεοδομία, το ίδιο προκύπτει και από τον Ρωμαλιάδη θα υιοθετήσω τελικά αυτήν την απόψη - απάντηση.

 

Πάντως στη δήλωση του Ν.651/77 αρχικά σκεφτόμουν να βάλω ότι το οικόπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο επειδή δεν έχει πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό. Μετά από σκέψη (και για να μην "κάψω" τον ιδιοκτήτη όταν θα δείχνει το Τοπογραφικό σε πιθανούς αγοραστές σκέφτομαι να συμπληρώσω ότι το οικόπεδο θα καταστεί κατά παρέκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο μετά τη συντέλεση της προσκύρωσης της εδαφικής λωρίδας με στοιχεία ... εμβαδού 9τ.μ.

Εσεις σε αντίστοιχη περίπτωση το συμπληρώνετε? ή το θεωρείτε περιττό?

Link to comment
Share on other sites

Το οικόπεδο είναι Άρτιο κατά παρέκκλιση μόνο ως προς το εμβαδόν και θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την προσκύρωση τμήματος εμβαδού . . . . τ.μ. καταργηθέντος κοινόχρηστου χώρου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.