Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ειδικά θέματα: Καθαρό εμβαδόν χώρου


ge_liakos

Recommended Posts

Συμφωνώ και εγώ ότι ως εμβαδό χώρου προς διατήρηση βάζουμε το καθαρό εμβαδόν του χώρου χωρίς τις τοιχοποιίες - το λέει σαφώς στην ερμηνευτική εγκύκλιο άρθρο 5, παρ. 2.

Τώρα αν στην κάτοψη δεν αναφέρει κατευθείαν τις καθαρές διαστάσεις νομίζω ότι εύκολα μπορεί ο μηχανικός στην τεχνική του έκθεση να τεκμηριώσει ποιές είναι οι καθαρές διαστάσεις του χώρου.

Μπορεί 1-2 τμ να μη φαίνονται αρχικά ως κάτι πολύ σπουδαίο αλλά ειδικά στις περιπτώσεις που αλλάζει η κλίμακα (κάτω από 25τμ, 25 με 75, και πάνω από 75τμ) και συνεπώς και τα ποσοστά η διαφορά στα πρόστιμα για τον πελάτη είναι σημαντική.

Η λογική πίσω από αυτή την "διευκόλυνση" μάλλον είναι ότι πχ ένας τοίχος ΗΧ στο όριο του οικοπέδου δεν αλλάζει χρήση : ντουβάρι ήταν και ντουβάρι παραμένει. Χρήση αλλάζει το καθαρό εμβαδόν : εκεί που πατάμε.

Μάλιστα απλά διατηρεί τη χρήση του για 40 χρόνια, δεν νομιμοποιείται δηλαδή δεν μετράει απο εδώ και μπρος στο ΣΔ - αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε και ο τοίχος θα έπρεπε να υπολογιστεί στα τμ του χώρου

Link to comment
Share on other sites

Στην παρ. 2 της εγκυκλίου κάνει αναφορά για "καθαρό εμβαδό του χώρου". Αρα μιλάει για δάπεδο χωρίς τοιχοποιίες. Λογικά και πέρα από το Δ.Κ. της αδείας θα ισχύει ο υπολογισμός του καθαρού χώρου.

Link to comment
Share on other sites

Kατά 99% ναι χωρίς τοιχοποιίες - αφού γίνεται λόγος για καθαρό εμβαδόν, άλλωστε οι τοιχοποιίες δεν αλλάζουν χρήση.....

 

Μην κάνετε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum. Παράθεση κάνετε όταν θέλετε να κάνετε αναφορά σε τμήμα μιας δημοσίευσης ή να απαντήσετε σε δημοσίευση παλιότερη από την αμέσως προηγούμενη. Αντί για κλικ στη λέξη "παράθεση" κάντε κλικ στη λέξη "απάντηση" στο τέλος της ιστοσελίδας.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ανεξάρτητα πως έχουν υπολογιστεί οι τοιχοποιίες στην άδεια, για τον υπολογισμό του προστίμου παίρνουμε το καθαρό εμβαδόν (χωρις τοιχοποιίες). Φαντάζομαι πως τα εσωτερικά χωρίσματα, αν ύπάρχουν, δεν αφαιρούνται.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μια χαζοαπορία...

 

Στην τελευταία ερμηνευτική εγκύκλιο στο άρθρο 6 παρ.1 (σελίδα 4) αναφέρει ότι στην επιφάνεια των Η/Χ δεν προσμετρώνται οι τοιχοποιίες.

 

Όμως συνήθως όταν κάνουμε μία νέα μελέτη δεν συμπεριλαμβάνουμε στο εμβαδό του Η/Χ και τον πλευρικό τοίχο? Άρα δεν υπάρχει μία ασυμφωνία? Μπορεί δηλαδή κάποιος άλλον Η/Χ να έχει στο συμβόλαιο αγοράς του σπιτιού του και άλλον να του τακτοποιήσουμε?

 

Φυσικά στην πράξη θα βάλω ότι γράφει η άδεια και το συμβόλαιο αλλά απλά το αναφέρω.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, καλησπέρα.

 

Μία ερώτηση και από μένα γιατί το θέμα δεν το έχω ξεκαθαρίσει απόλυτα.

Σε περίπτωση που στην άδεια και στην κάτοψη, οι τοιχοποιίες των Η/Χ χώρων έχουν προσμετρηθεί στα τετραγωνικά, στη διαδικασία τακτοποίησης θα τις συμπεριλάβουμε και μείς ως εμβαδό δαπέδου παρόλο που η εγκύκλιος λέει καθαρά "να μην συμπεριλαμβάνονται οι τοιχοποιίες";

 

Το πρόβλημα μου είναι ότι αν δηλώσω καθαρό εμβαδό χωρίς τοιχοποιίες, η διαφορά του εμβαδού που θα προκύπτει από την άδεια θα δικαιολογείται ως διαφορά τοιχοποιίας, ή θα φαίνεται να λείπουν κάπου, ας πούμε, 0,40 μ2;

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

η εγκυκλιος το λεει καθαρα χωρις τοιχοποιιες....

 

 

τωρα αν εσυ συζητησεις με τους πελατες σου και σου πουν να μπουν και οι τοιχοποιιες δεν ειναι εμγαλη διαφορα....

3 πουχω εχουνε βεβαιωμενα προστιμα απο πολεοδομια σε ΔΟΥ και μετα απο συζητηση μπηκανε χωρις ναφαιρσω τοιχοποιιες....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Γεια σας,

 

Θα ήθελα τη γνώμη των συναδέλφων στο θέμα του εμβαδού των ρυθμιζόμενων χώρων.

Στο κείμενο του νόμου, όπου αυτό αναφέρεται, αναφέρεται απλώς ως "εμβαδόν του χώρου", ωστόσο στην εγκύκλιο 5 03-05-10 (περί εφαρμογής του Β' Κεφαλαίου του Ν. 3843/10) στην παρ.2 του άρθρου 5 αναφέρεται ως "καθαρό εμβαδόν" και συγκεκριμένα:

"Την έκθεση συνοδεύει υποχρεωτικά στοιχεία της Οικοδομικής Άδειας και συγκεκριμένα αντίγραφο στελέχους, τοπογραφικού διαγράμματος και κάτοψης του χώρου επί της οποίας σημειώνεται η θέση και το καθαρό εμβαδόν του χώρου του οποίου ζητείται η διατήρηση."

Τι εννοείται με αυτό?? Ότι υπολογίζουμε το εμβαδόν με τις εσωτερικές του διαστάσεις και χωρίς τους τοίχους?

Γιατί κανονικά, εφόσον κόλας παρακάτω δηλώνεις και την αντίστοιχη έκταση γης με τη διαίρεση με το ΣΔ, εγώ καταλαβαίνω ότι οι τοίχοι προσμετρώνται σαφώς, όπως θα είχαν προσμετρηθεί και αν αυτός ο χώρος είχε κατασκευαστεί από την αρχή ως χώρος κύριας χρήσης.

Επιπλέον, τι γίνεται στην περίπτωση που ο ρυθμιζόμενος χώρος έχει κοινό τοίχο με βοηθητικό χώρο (διάδρομο αποθηκών στο υπόγειο) ή με κλιμακοστάσιο?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.