Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ειδικά θέματα: Καθαρό εμβαδόν χώρου


ge_liakos

Recommended Posts

  • 2 years later...

Ερώτημα:

Σε μία τακτοποίηση που έγινε βάσει του Ν. 3843/2010, νόμιμο γκαράζ κατά την άδεια και την σύσταση, εμβαδού 69,17 τ.μ., τακτοποιήθηκε συμφώνως προς τον άνω νόμο σε κατάστημα. Στο έντυπο της τακτοποιήσεως αναφέρεται ότι έχει εμβαδόν 63,49 τ.μ.. Προφανώς αναφέρεται το ωφέλιμο εμβαδόν, αφαιρουμένων των τοίχων.

Έγινε σωστά η εν λόγω τακτοποίηση στηριζόμενοι στην εγκύκλιο 19/2010 Α.Π. 52028;

 

Κατά την άποψη μου:

 

Γενικά δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τι περιπτώσεις…

Άλλο ένας Η/Χ ή ένα κλειστό γκαράζ που είχε μετρήσει μόνο στην κάλυψη παρά τα όποια στοιχεία πλήρωσης και άλλο το γκαράζ που αλλάξει χρήση και είχε μετρήσει στο συντελεστή δόμησης αλλά κυρίως άλλο η περίπτωση που αλλάζουν οι τοίχοι πληρώσεως και άλλο η περίπτωση που παραμένουν ως φαίνονται στην αρχιτεκτονική μελέτης της άδειας.

Στην εν προκειμένω περίπτωση τώρα…

Στην §5 της εγκυκλίου ρυθμίζεται πως:

Στο  εµβαδόν  του  χώρου,  που  υπάγεται  στη  ρύθµιση  του  ν.  3843/10  δεν προσµετρώνται οι τοίχοι πληρώσεως, των οποίων η νοµιµότητα εξασφαλίζεται από τη σχετική οικοδοµική άδεια.

Σαφώς και θα υπάρχουν αλλαγές στους τοίχους πλήρωσης, καθώς επειδή η παλιά χρήση έγινε κατάστημα άλλαξε τουλάχιστον η γκαραζόπορτα σε βιτρίνα ή τοιχοποιία. Αυτό και μόνο φτάνει να μας οδηγήσει σε νέα αίτηση υπαγωγής στο Ν. 4495 (με συμψηφισμό του παλαιού προστίμου) για δύο λόγους:

1.) Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ρύθμιση στον Ν. 3843, δεν είναι απολύτως νόμιμη καθώς έπρεπε στο εμβαδόν να προσμετρηθούν και τα τμήματα των τοίχων πλήρωσης που δεν καλύπτονταν από την οικοδομική άδεια και να γίνει σχετική μνεία στην τεχνική έκθεση (π.χ. η οριζόντια ιδιοκτησίας έχει εμβαδόν 69,17 τ.μ., από την άδεια τοίχοι πλήρωσης που καλύπτονται από την οικοδομική άδεια είναι 3 τ.μ. (παράδειγμα) και ρυθμίζονται τα υπόλοιπα 66,17 τ.μ.). Έτσι νομίζω πως θα μπορούσε και ο συμβολαιογράφος να τεκμηριώσει εύκολα τη δουλειά που θα στείλει σε Δ.Ο.Υ. και υποθηκοφυλακείο.

2.) στο λεκτικό της βεβαίωσης που θα σου δώσει ο μηχανικός, βεβαιώνει:

«οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89»

Δεδομένου πως σχεδόν πάντα συνυπάρχουν κατασκευές και αλλαγές χρήσεις (αυτό θα φανεί από τη δήλωση) καθώς θα πρέπει ρυθμιστούν τα πάντα, ακόμη και η διαμόρφωση της χρήσης.

Μπορεί να έρθει κάποιος και να μας πει πως οι βιτρίνες είναι αυθαίρετες επομένως η βεβαίωση και η δικαιοπραξία έχει ελάττωμα.

Άποψη κανείς;;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.