Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περιπτώσεις χώρων προς τακτοποίηση


eirini_hmmy

Recommended Posts

Σε κατοικία στο υπόγειο που ήταν αποθηκευτικός χώρος και έχει μετατραπεί σε κατοικία υπάρχει w/c στην άδεια. Το w/c το υπολογίζω ή επειδή παραμένει w/c δεν χρειάζεται τακτοποίηση και το αφαιρώ απο το σύνολο των τ.μ. του υπογείου ;

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση Πειραιά, μέτρησα όλο τον χώρο, σκεπτόμενος πως άλλαξε χρήση το τμήμα που μέτρησε στη δόμηση και το άλλο τμήμα του Η/Χ υπερέβη την επιτρεπόμενη δόμηση.

Το δέχτηκαν χωρίς να υπάρχει θέμα, αν και δεν έγινε και κανένας σοβαρός έλεγχος (παρεπιπτόντως πέρασε σχεδόν δίμηνο και ειδοποίηση για το πρόστιμο δεν είχαμε....περίεργο).

 

Στην περίπτωση αυτή στο λόγο εμβαδό/Σ.Δ. έβαλες τα συνολικά τ.μ. ?(και τα εκτός δόμησης και τα εντός δόμησης)

Link to comment
Share on other sites

Διευθυντης κιολας ε?

Σπιρτο αναμμενο θα ναι...

 

Προς τιμήν του είναι. Καλύτεροι αυτοί που ρωτάνε, παρά κάτι "ξερόλες" με τουπέ λόγω της θέσης τους, που παίρνουν στο λαιμό τους κόσμο τελικά.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, εντός pilotis που έχει δημιουργηθεί χώρος διαστ. 5,0 x 5,0μ. (υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο), πρέπει να αποτυπωθεί και να δειχθεί ακριβώς στην κάτοψη ή αρκεί απλά να δειχθεί ο χώρος που καταλαμβάνει (εξωτερικό περίγραμμα) ;

 

Το υπόλοιπο της pilotis, μπορεί να χρησιμοποιηθεί (εφόσον δεν ενταχθεί στο Νόμο περί "τακτοποίησης") σαν χώρος στάθμευσης ; Δηλαδή, δεν ενοχλεί η ταυτόχρονη συνύπαρξη κλειστού χώρου και θέσης στάθμευσης ;

 

Ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

ρε παίδες....... επειδή θα σκάσω.....

 

με ρώτησε ένας συνάδελφος τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχει υπόλοιπο δόμησης (αλλαγή συντελεστή ).

και του απάντησα με περίεργη βεβαιότητα..... οτι όπου υπάρχει υπόλοιπο δεν εντάσσεται μέσα σε αυτές τις ρυθμίσεις......

...............................

τελικά έχω δίκιο ???

 

Απόλυτο δικαιο έχεις αλλά δεν προκειται να το παραδεχθεί το υπουργείο τώρα (τουλάχιστον οχι με σαφηνεια σε εγκύκλιο γιατί έμμεσα με την παρ. 6, της Εγκυκλίου 15 και την παρ. 5 της 17 το έχει πει) γιατι έχουνε αναγκη τα λεφτα.

 

Λέγεται ότι αναμένεται του χρόνου ρυθμιση ή οδηγίες για το τι θα γίνει με τους χώρους που δηλώθηκαν χωρις να υπαρχει υπερβαση της δομησης που αντιστοιχεί στο ακίνητο [=αυτοτελης ιδιοκτησια (αδιαίρετη, διηρημένη οριζόντια ή διηρημένη καθετη)]

Link to comment
Share on other sites

Ο Ν3843 δεν νομιμοποιεί ούτε αλλάζει χρήσεις. Ρυθμίζει με την καταβολή του προστίμου τον χώρο για 40 έτη. Αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι νόμιμος ο χώρος σου... Αν απαιτούνται άλλες μελέτες για το κατάστημα σου υπάρχει περίπτωση να μην το δεχτούν...

Αν σε ενδιαφέρει να κάνεις αλλαγή χρήσης -και είναι εφικτό -που δεν το βλέπω (σδ ακινήτου, επιτρεπόμενες χρήσεις γης του ΟΤ)- τοτε είναι τελείως διαφορετική η διαδικασία.

Α! για την διαδικασία του 3843 ως ΗΜ δεν δικαίωμα υπογραφής.

 

jbosdas Ευχαριστώ πολύ. Απλά κάποιοι συνάδελφοι που συμβουλεύτηκα μου είπαν οτι πλεον είναι υποχρεωτικό να παει με 3843. Περίεργο μου φαίνεται αλλά έτσι μου είπαν. Στην άδεια αναγράφει οτι δεν έχει υπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να υπάρχει περίσσεια σ.δ. στην πολυκατοικία για να γίνει η αλλαγή χρήσης? Ζητώ συγγνώμη απο τους συναδέλφους πολιτικούς και αρχιτέκτονες αλλά είμαι λίγο άσχετος με αυτά τα θέματα..Επίσης αν γνωρίζεις ποια είναι η διαδικασία και μπορείς να την αναφέρεις θα σου ήμουν ευγνώμων (κάπου διάβασα για 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου).

Link to comment
Share on other sites

Myri

 

Σε ευχαριστώ !

-------

Να ρωτήσω (πάλι) κάτι και εγώ για να δούμε τελικά τι γίνεται :

 

Όλα αυτά που τακτοποιείτε, έχουν γίνει καθ' υπέρβαση του Σ.Δ. ; Δηλαδή, τσεκάρετε ΚΑΙ την υπέρβαση αυτή ; Εγώ αναρωτιέμαι (αν όντως έτσι κάνετε), πόσοι υπάρχουν που έχουν εξαντλήσει (ή τακτοποιούν χώρους τόσο μεγάλους) που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη επιφάνεια.

 

Τελικά δηλαδή, ισχύει αυτό που διατυπώνεται στην πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιο, ότι :

 

" ... Με τις διατάξεις αυτές αντιμετωπίζονται μόνο χώροι που έχουν προκύψει από υπερβάσεις δόμησης και αλλαγή χρήσης μέσα στο περίγραμμα του εγκεκριμένου όγκου νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, δηλαδή ημιυπαίθριοι χώροι, πατάρια, σοφίτες, pilotis, υπόγειοι χώροι, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, χώροι – αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων κλπ) και δεν ρυθμίζεται καμία παράβαση έξω από τον όγκο αυτό, όπως δώματα, κλεισμένα μπαλκόνια, πέργκολες κλπ (τα οποία βρίσκονται εκτός του ιδεατού στερεού και του νομίμου ύψους του κτιρίου) ούτε η μετατροπή των παραπάνω χώρων σε χρήση απαγορευόμενη στην περιοχή των ακινήτων."

Link to comment
Share on other sites

Ν3843

7. Οι χώροι που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5, οι οποίοι διατηρούνται, εξακολουθούν να μην προσμετρώνται στους ισχύοντες στην περιοχή του ακινήτου γενικούς και ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης. Η διατήρηση της χρήσης των δηλούμενων χώρων δεν συνεπάγεται απαλλαγή αυτών από άλλες απαιτούμενες εγκρίσεις ή όρους που αφορούν τη λειτουργία της συγκεκριμένης χρήσης.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5

Παρ. 7. Οι ρυθμιζόμενοι χώροι δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης και τους λοιπούς όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή, με την προϋπόθεση να επιτρέπεται η νέα χρήση, ενώ δεν απαλλάσσονται από άλλες εγκρίσεις για την λειτουργία τους (πχ. πυρασφάλεια, WC ΑμεΑ κλπ για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 19

1. Διευκρινίζεται, σε συνέχεια της παρ. 7 του άρθρου 6, του ν. 3843/2010, ότι όταν χώροι κτιρίου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 3843/10 και μεταγενέστερα ζητείται έκδοση οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο κτίριο, οι χώροι αυτοί σημειώνονται σε όλα τα προσκομιζόμενα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων της εσωτερικής διαρρύθμισης, που καλύπτονται από την υπαγωγή στη ρύθμιση του ανωτέρω νόμου και περιλαμβάνονται στις απαιτούμενες μελέτες.
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τι να πω... Καταρχάς σε ευχαριστώ.

 

Με βγάζεις από ένα (επιπλέον) άγχος - γιατί αυτός ο νόμος θα μας κάνει να χάσουμε 10 χρόνια από τη ζωή μας -.

 

Επί της ουσίας πάντως, δεν βλέπω να απαντιέται με σαφήνεια κάπου.. Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν έχουμε υπέρβαση δόμησης (π.χ. επιτρεπόμενη 200, το υφιστάμενο 150 και ο χώρος που τακτοποιείται εντός όγκου 20, δηλαδή 170<επιτρεπόμενης=200), ισχύει ή όχι ;

 

Εξετάζεται δηλαδή η υπερβάλλουσα δόμηση επί της εγκεκριμένης αδείας ή επί του Σ.Δ. και της επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης που 'χει η περιοχή ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.