Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιπτώσεις χώρων προς τακτοποίηση


eirini_hmmy

Recommended Posts

......................... η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων, δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, για τους διατηρούμενους χώρους δεν τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη..............

Έχουν ψηφιστεί :όχι αναδρομικά φόροι (ΙΚΑ, μεταβίβασης κλπ), οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της τακτοποίησης. οι χώροι που άλλαξαν χρήση επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

Όμως από την ημερομηνία μετατροπής που δηλώνεται π.χ. 2005, μέχρι την τακτοποίηση, ίσως αντί για δημοτικά τέλη να έρθει ο δήμος να βάλει για τα 5 χρόνια κάποιο 'ειδικό δημοτικό' ή αλλιώς βαφτισμένο πρόστιμο. Αν και δε το πιστεύω αλλά στην ανάγκη όλα γίνονται και στο νόμο-εγκύκλιοι-τροπολογίες δε στερείται ένα τέτοιο δικαίωμα.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς συνάδελφε "μέχρι την ανασύσταση του φακέλου" ;

Εννοώ πως για την κατάθεση απαιτούνται αντίγραφα σχεδίων της ΟΑ. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν τα εγκεκριμένα σχέδια θα πρέπει να γίνει ανασύσταση του φακέλου. Μέχρι να γίνει η ανασύσταση μπορείς να πάρεις μόνο πληρότητα κ δεν υπολογίζεται το πρόστιμο.

Τώρα θα μου πεις... τι γινεται με τους χρόνους ανασύστασης σε συνάρτηση με τον χρόνο καταβολής του προστίμου (1η δόση)...?

 

 

Ν3843/10 Αρθ5 παρ2β

"...στην ΤΕ επισυνάπτονται αντίγραφα του στελέχους της ΟΑ, του τδ της αδείας κ της κάτοψης..."

Εγκ5 παρ1α εδαφ6

"...εάν στη πολεοδ. δεν ανευρίσκεται ο φάκελος ΟΑ τοτε ακολουθείται η καθιερωμένη διαδικασία για τα προ 55 ή η ανασύσταση του φακέλου για τα νεώτερα..."

Εγκ8.παρ6

"...προσκομίζεται είτε ακριβές αντίγραφο του εγκεκριμένου σχεδίου της ΟΑ, είτε απλό φ/α για το οποίο βεβαιώνει ο αιτών στην ΥΔ οτι είναι ακριβές αντίγραφο του εγκεκριμένου σχεδίου τη ΟΑ"

Εγκ15 παρ.2

"δεν παρεμποδίζεται η εφαρμογή της διαδικασίας ... που απαιτείται η ανασύσταση"

Εγκ19 παρ. 9

"στις περιπτώσεις που οι αρμόδιες ΠολΥπ. ...κωλύονται να χορηγήσουν αντίγραφα των απαιτούμενων σχεδίων....επιτρέπεται να υποβάλλονται σχέδια τα οποία δεν είναι αντίγραφα της ΟΑ προκειμένου να γινει ο έλεγχος πληρότητας ...χωρίς να απαλλάσσεται ο ενδιαφερόμενος από την προσκόμιση των απαιτούμενων αντιγράφων πριν τον υπολογισμό των προστίμων"

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με αυτό που έγρραψα στο #1662 .

 

Υπάρχουν διατάξεις στα εκτός σχεδίου που ορίζουν max δόμηση ασχέτως εμβαδού γηπέδου.

Πχ γενικά , το ΦΕΚ 270 θέτει για κατοικίες ένα τέτοιο όριο 400 m2.

Yπάρχουν όμως και κάποιες πιο ειδικές περιπτώσεις Δ/των με μικρότερα όρια της τάξης των 120 m2.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρθηκα , διότι κάπου (όχι σε πολεοδομία) άκουσα κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

@alissos

το όχι πήγαινε στο ότι δεν μπορούν να σου αφαιρέσουν τ.μ δόμησης από το 2ο κτίριο, όχι ότι δεν μπορείς να τακτοποιήσεις. Και βέβαια τακτοποιείς....δεν το διατύπωσα πολύ καλα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

 

α) Εχω πελάτη που έχει κατάστημα με πατάρι το 50% του εμβαδού του ισόγειου καταστήματος, σε περιοχή γενικής κατοικίας όπως προέβλεπε τότε το τάδε ΦΕΚ. Το πατάρι θεωρείται βοηθητικός χώρος? και αν ναί... τότε υπάγεται στη ρύθμιση του Ν.3843/2010 μαζί με την παράνομη προέκταση του? Μπορώ με αλλα λόγια να το τακτοποιήσω σαν κατάστημα?

β) Αλλο κατάστημα με πατάρι όπως στο α ερώτημα αλλα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας (κατάστημα μέχρι 80μ2). Μπορώ να μετατρέψω το πατάρι (βοηθητικό χώρο) σε ανεξάρτητη κατοικία? δηλαδή να μην είναι παρακολούθημα του ισόγειου καταστήματος.

Link to comment
Share on other sites

οσον αφορα το πρωτο σκελος του ερωτηματος,ναι δηλωνεις τα παρανομα μετρα και το ρυθμιζεις κανονικα.αν εχει επαρκες υψος το παταρι και επαρκη φωτισμο και αερισμο,πληρουνται ολες οι προυποθεσεις χωρου κυριας χρησης ,τοτε ανοιγει ο δρομος και για βεβαιωση χωρου κυριας χρησης απο τον αρμοδιο δημο,συμφωνα με την εγκυκλιο 19,αν θυμαμαι σωστα

 

εγω εχω να θεσω ενα αλλο ερωτημα

σε αρχικη αδεια 2οροφης κατοικιας με υπογειο και pilotis και υπολοιπο δομησης 22 τμ,προστιθεται και μια ακομη αδεια στεγης και μια αδεια για κλειστο ισογειο γκαραζ,δηλαδη τα 22 τμ χρησιμοποιουνται για να δημιουργηθει κλειστη θεση σταθμευσης,η οποια μετατρεπεται σε κατοικια και κοντα στα 22 τμ κλεινεται ακομη ενα μερος pilotis και φθανουμε τα 35 μετρα κατοικιας συνολο,22 τμ εκ των οποιων μετρουν στη δομηση και αλλα 13 τμ τα οποια ειναι κλεισμενη pilotis

ο ιδιοκτητης θελει να ρυθμισει τον χωρο ως κυρια κατοικια,ολο μαζι

μπορει να γινει αυτο με τον N3843/10 αφου ο χωρος των 22τμ δεν ειναι καθ υπερβαση της δομησης?

ρυθμιζουμε ολη την κατοικια με τον Ν3843/10?

προχωραμε με αδεια αλλαγης χρησης των 22τμ απο ισογειο γκαραζ σε κατοικια και ρυθμιζουμε με τον Ν3843/10 μονο το κλειστο τμημα pilotis?

Link to comment
Share on other sites

Περίπτωση κατά την οποία προκύπτει μεζονέτα με εσωτερικό κλιμακοστάσιο σε χώρο δωματίου του επισήμου σχεδίου της Ο.Α. από την συννένωση τελευταίου ορόφου και της υπερκείμενης στέγης (σοφίτας) εμπίπτει στις διατάξεις; Προφανώς θα ζητηθούν σχέδια εσωτερικής διαρρύθμισης της κατοικίας στο σημείο όπου το δωμάτιο αντικαταστάθηκε από την κλίμακα, το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαίτηση αναθεώρησης της Ο.Α. για διαρρύθμιση εσωτερικών χώρων, μελέτης ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ..Αφ εταίρου θα μπορεί να δηλωθεί ο επιπλέον χώρος της σοφίτας ως πρώτης κατοικία (με την προϋπόθεση βέβαια πως η κύρια κατοικία στην οποία προσαρτάται αποτελεί πρώτη κατοικία)..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στο φορουμ,

θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί δεν βρήκα κάτι ανάλογο και έχω μπερδευτεί.

Μου έτυχε η εξής περίπτωση:

Σε πολυκατοικία η μοναδική κλειστή θέση στάθμευσης έχει μετατραπεί σε μαγαζί με w/c, το οποίο λειτουργεί κανονικά.

 

Πέρα από τις γνωστές αιτήσεις του ιδιοκτήτη, χρειάζονται εξουσιοδοτήσεις από τους άλλους ιδιοκτήτες?

 

Επίσης στην τεχνική έκθεση στο σημείο που αναγράφει για την νέα αυθαίρετη χρήση πρέπει να αναγραφεί επαγγελματικός χώρος/κατάστημα??

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με αυτό που έγρραψα στο #1662 .

 

Υπάρχουν διατάξεις στα εκτός σχεδίου που ορίζουν max δόμηση ασχέτως εμβαδού γηπέδου.

Πχ γενικά , το ΦΕΚ 270 θέτει για κατοικίες ένα τέτοιο όριο 400 m2.

Yπάρχουν όμως και κάποιες πιο ειδικές περιπτώσεις Δ/των με μικρότερα όρια της τάξης των 120 m2.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρθηκα , διότι κάπου (όχι σε πολεοδομία) άκουσα κάτι τέτοιο.

 

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Στα εκτός σχεδίου μαχ για κατοικία γενικώς τα 200 τμ εκτός πολύ μεγάλων γεωτεμαχιων.

Το 400 είναι για καταστημα.

Μικρότερες τιμες προκύπτουν απο ειδικά διατάγματα - ΣΧΟΟΑΠ κλπ

Link to comment
Share on other sites

pathfider

εχω κι εγω παρόμοια περίπτωση με κοινόχρηστο χώρο σε αποκλειστική χρήση σε κάποιον ιδιοκτήτη διαμερίσματος που βρίοσκεται στην Pilotis.

Επειτα από σκέψεις μου αποφάσισα να πάω στην πολεοδομία με τις αιτήσεις μόνο του ιδιοκτήτη, και αυτό γιατί δεν ζητάει κανείς τίτλους ιδιοκτησίας. Εφόσον είναι χώρος που υπάγεται στην ρύθμιση τακτοποιείς.Αυτή είναι η απόψή μου. Θα σε ενημερώσω την Πέμπτη που θα πάω πολεοδομία....

Στο δεύτερο ερώτημά σου η απάντηση είναι ναι.

Μήπως γνωρίζει κανείς να μου πει τα παράβολα που παίρνουμε από εφορία αν σε περίπτωση δεν χρησιμοποιηθούν (ας πούμε ότι δεν δέχεται η πολεοδομία την τακτοποίηση) μπορεί να επιστραφουν στην εφορία και να εξαργυρωθούν?

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.