Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκτός σχεδίου μη οικοδομήσιμο και εντός οικισμού


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

θέλω να με βοηθήσετε αν ξέρετε σχετικά με το αν οικοδομεί ένα οικόπεδο. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 3600 τμ. Τα 2900 τμ είναι εκτός σχεδίου και τα 700 τμ εντός οικισμού. Έχω στα χέρια μου ένα τοπογραφικό του 2005 ενός συναδέλφου ο οποίος δηλώνει ότι το εντός οικισμού οικοδομεί (αρτιότητα 500 τμ). Το θέμα είναι ότι το εντός οικισμού κομμάτι δεν έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο. Το εκτός σχεδίου έχει. Τέλος, κάποιος μου είπε για ένα νόμο που λέει ότι αν το οικόπεδο έχει οριστεί πριν το '81 χτίζει και πέρνει πρόσβαση από τον εαυτό του στον δημοτικό δρόμο.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Αν ο οικισμός υφίσταται προ 1923 διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 2-3-81 ΦΕΚ 138Α'/13-3-81, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Αν το τμήμα της ιδιοκτησίας που βρίσκεται εντός οικισμού δεν έχει πρόσωπο επί διαμορφωμένου Κ.Χ. τότε η ιδιοκτησία θα πρέπει να υφίσταται προ 13-3-81 με εμβαδόν > 300τ.μ., οπότε θεωρείται Άρτια κατά παρέκκλιση και Οικοδομήσιμη κι ας είναι τυφλή (και δεν σε απασχολεί και η πρόσβαση αφού θα γίνεται από το εκτός σχεδίου τμήμα).

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά σε ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση. Έχω κάνει και μία αίτηση για θεώρηση όρων δόμησης στην πολεοδομία. Ελπίζω ο οικισμός να είναι πριν το 23... Ευχαριστώ κα πάλι για τη βοήθεια.

-------------------------------------------------------

Ο οικισμός είναι προ του 23 αλλά με καθορισμένα όρια οικισμού με απόφαση νομάρχη. Οικισμός κάτω των 2000 κατοίκων. Το εν μέρει τμήμα είναι εντός χώρις πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και το εκτός έχει πρόσβαση. Θεωρείται τυφλό και δεν οικοδομείται;

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Edit".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, DOOM

Link to comment
Share on other sites

Αν ο οικισμός διέπεται από το Π.Δ 3.5.85 για τους οικισμούς έως 2000 κατοίκους, ακολουθείς τους όρους δόμησης του συγκεκριμένου Π.Δ, δηλαδή πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο για να είναι οικοδομήσιμο.

Όμως, υπάρχει εγκύκλιος για τα γήπεδα που τέμνονται από όρια οικισμών και αναφέρει ακριβώς πότε μπορεί να θεωρηθεί οικοδομήσιμο το εκτός ορίων τμήμα. Ίσως καλυφθείς από κει.

Link to comment
Share on other sites

Ο οικισμός είναι προ του 23 αλλά με καθορισμένα όρια οικισμού με απόφαση νομάρχη. Οικισμός κάτω των 2000 κατοίκων. Το εν μέρει τμήμα είναι εντός χώρις πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και το εκτός έχει πρόσβαση. Θεωρείται τυφλό και δεν οικοδομείται;

 

Τα όρια του οικισμού έχουν καθοριστεί με τη διαδικασία των οικισμών <2000 και, επομένως, κάθε οικόπεδο που περιλαμβάνεται στα όρια πρέπει να έχει πρόσωπο σε ΚΧ για να είναι οικοδομήσιμο.

 

Τα γήπεδα που τέμνονται από το όριο του οικισμού μπορούν να δομηθούν κατά το άρτιο εντός ορίου τμήμα τους, εάν αυτό έχει πρόσωπο σε ΚΧ, και κατά το άρτιο εκτός ορίου τμήμα τους εάν πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

 

Στο forum υπάρχει πλούσιο υλικό σχετικά με το θέμα αυτό και με αναζήτηση μπορείς να βρεις απαντήσεις στο θέμα σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και το χρόνο σας. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο το εκτός κομμάτι έχει πρόσωπο σε κχ (δρόμο) περισσότερο από 25 μέτρα. Στα φόρουμ διάβασα για μία αντίστοιχη περίπτωση από τον gior35:

 

''Το αγροτεμαχιο-οικοπεδο εχει 2 δυνατοτητες επειδη θεωρειται ενιαιο(δηλαδη η γραμμη οικισμου δεν το κοβει σε ανεξαρτητα κοματια):

1) να δομηθει σαν εντος οικισμου-με τους ορους δομησης εντος οικισμου,για το εντος οικισμου τμημα των 1715τ.μ. Αυτο με την προυποθεση οτι το αγροτεμαχιο-οικοπεδο ειναι αρτιο και οικοδομησιμο. Για να συμβει αυτο στην συγκεκριμενη περιπτωση(επειδη ο δρομος ειναι στο εκτος σχεδιου τμημα) θα πρεπει το αγροτεμαχιο-οικοπεδο να ειναι προυφισταμενο του 1985.

Με λιγα λογια δηλαδη αν οικοπεδο εχει τμημα εντος οικισμου και τμημα εκτος οικισμου και ο δρομος ειναι στος εκτος οικισμου τμημα, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ 1985 τοτε ειναι αρτιο και οικοδομησιμο.

Για κατατμηση μετα το 1985 ο νομος(φεκ 181δ) για να ειναι οικοδομησιμο το οικοπεδο απαιτει το εντος οικισμου τμημα να εφαπτεται σε δρομος και το μηκος του προσωπου να ειναι τουλαχιστον 12μ.

Η οικοδομη μπορει να μπει ειτε στο εντος οικισμου, ειτε στο εκτος οικισμου

τμημα. Αν μπει στο εκτος οικισμου πρεπει να κρατησει τις αποστασεις εκτος οικισμου. Το παραπανω κοματι εχει την δυνατοτητα να χρησιμοποιησει και τις αποστασεις της παρεκλισης εκτος σχεδιου.''

 

Το post είχε γίνει τον 11 του 2008. Ισχύει ακόμα; Γιατί στην πολεοδομία μία λένε έτσι και αλλιώς και με στέλνουν από τον ένα στον άλλον και έχουν γίνει τα νεύρα μου τσατάλια. Υπάρχει αυτό σε κάποια εγκύκλιο;

 

Έχω βρει επίσης ότι μπορεί ο ιδιοκτήτης να δώσει ένα κομμάτι σαν κχ σε κοινή χρήση σε με συμβολαιογραφική πράξη, έκταση στη συγκεκριμένη θέση για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου συνολικού πλάτους τουλάχιστον 4 μ. και μέχρι 6 μ. κατά μήκος των ορίων του οικοπέδου, που να συνδέει το οικόπεδο με το υφιστάμενο σε κοινή χρήση δίκτυο κυκλοφορίας του οικισμού. Αλλά είναι κρίμα για τον πελάτη και πολύ χρονοβόρο.

Ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση στο ερώτημά σου έχει δοθεί επανειλημμένα. Το γεωτεμάχιο που τέμνεται από το όριο του οικισμού μπορεί να δομηθεί μόνον εάν έχει πρόσωπο σε ΚΧ. Εάν δεν έχει δεν μπορεί, γιατί και η δυνατότητα που παρείχε το πδ του 1985, για τη δημιουργία δικτύου ΚΧ με παραχώρηση λωρίδων, κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ και το ΥΠΕΚΑ, με καθυστέρηση 2 ετών, έβγαλε εγκυκλίους φέτος που αποκλείει αυτή τη δυνατότητα.

 

Εάν το γεωτεμάχιο του πελάτη σου είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ως εκτός σχεδίου, τότε μπορεί να δομηθεί με τις αντίστοιχες διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Όμως, υπάρχει εγκύκλιος για τα γήπεδα που τέμνονται από όρια οικισμών και αναφέρει ακριβώς πότε μπορεί να θεωρηθεί οικοδομήσιμο το εκτός ορίων τμήμα. Ίσως καλυφθείς από κει.

 

Θυμάται κανείς την συγκεκριμένη εγκύκλιο;

Link to comment
Share on other sites

Είναι η υπουργική απόφαση 78933/10889/1990 που κάνει αποδεκτή τη γνωμοδότηση 192/1992 της Νομικής Δ/νσης του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Το συμπέρασμα της γνωμοδότησης είναι ότι, τα οικόπεδα που τέμνονται από το όριο του οικισμού και δεν έχουν την αρτιότητα, θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια, με βάση τη σκέψη ότι τα οικόπεδα που περιλαμβάνονται στα όρια οικισμού θεωρούνται άρτια με όποιο εμβαδόν είχαν κατά τη δημοσίευση του από 24.5.85 πδ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Χαίρεται και απο μένα. Θα ήθελα τη γνώμη σας για την εξής περίπτωση που έχω.

Ιδιοκτησία με συνολικό εμβαδό 4300 τέμνεται από όριο οικισμού <2000 σε 2700 εκτός και 1600 εντός.

Ο οικισμός έχει αρτιότητα 600 τ.μ. και η ιδιοκτησία έχει πρόσωπο 30μ. σε επαρχιακή οδό (στο τμήμα εντός του οικισμού).

Η ερώτηση είναι, στη δήλωση μου του 651 το περιγράφω σαν 4300 άρτιο και οικομήσιμο αφού έχει το κανόνα στο εντός, δρόμο, μέτρα ασφαλείας.... κλπ και απλά θα αναφέρω τα δυο τμήματα ως εντός και εκτός με τα στοιχεία και το εμβαδόν τους?

ή θα πρέπει να αναφέρω στη δήλωση αφενός το εντός ως άρτιο και οικομήσιμο και αφετέρου το εκτός όχι?

Η γνώμη μου είναι το 1) γιατί το όριο του οικισμού δεν προκαλεί κατάτμηση. Απλά το ποσοστό δόμησης, κάλυψης, θα βγεί απο τα 1600τ.μ. ως εντός και εφόσον η οικοδομή γίνει στο εκτός θα σεβαστεί τα όρια του εκτός.

Τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.