Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αεροφωτογραφίες: GoogleMaps VS Κτηματολόγιο ΑΕ


dimitrispsi

Recommended Posts

Παραθέτω μια περίπτωση διαφορών αεροφωτογραφίας από το GoogleMaps και αεροφωτογραφίας από Κτηματολόγιο ΑΕ.

 

Στα πράσινα κουτάκια φαίνεται να ταιριάζουν, στα κόκκινα όχι.

 

Να υποθέσω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε αεροφωτογραφίες της Κτηματολόγιο ΑΕ;

post-6132-131887247356_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για οδοιπορικά και για αναγνώριση της περιοχής και οι δύο καλές είναι. Δε θα κάνουμε και τοπογραφικό από αυτές...

Πάντως λογικά αυτές του κτηματολογίου θα είναι ακριβέστερες.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι το googleMaps-Earth είναι ελαφρώς μετατοπισμένο σε σχέση με το κτηματολόγιο.

 

Και εγώ θεωρώ πως οι ορθοφωτοχάρτες του κτηματολογίου είναι ορθότεροι.

Link to comment
Share on other sites

Για οδοιπορικά και για αναγνώριση της περιοχής και οι δύο καλές είναι. Δε θα κάνουμε και τοπογραφικό από αυτές...

Πάντως λογικά αυτές του κτηματολογίου θα είναι ακριβέστερες.

Θα ήθελα να πω το εξής : Γενικά στο διάστημα που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο forum διαπίστωσα ότι γίνεται πολύς "ντόρος" γύρω από το google earth . Τόσο σε επίπεδο δημοσιεύσεων όσο και στον χώρο των downloads όπου υπάρχουν διάφορα api's που με "μαγικό τρόπο σου "πετάνε" στην οθόνη συντεταγμένες . Και μετά τις παίρνεις και τις πετάς και στο Coords βάζεις και στο υπόμνημα του τοπογραφικού την υπεύθυνη δήλωση 651 σφραγίδα υπογραφή και είσαι έτοιμος! Άρχοντας. Εκτιμώ ότι και μέσα από το forum θα πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική. Μια πρόταση είναι , όταν δημοσιεύεται κάποιο topic ή thread σχετικό με Google Earth οι administrators να βάζουν μια ειδοποίηση από κάτω του στυλ " Υπενθυμίζουμε ότι το Google Earth δεν ενδείκνυται για γαιωδαιτικές - τοπογραφικές εφαρμογές" . Όπερ και ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ εκκολαπτόμενε συνάδελφε, Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

Όπως θα διαπιστώσεις κι εσύ στο εγγύς επαγγελματικό σου μέλλον, το google earth αποτελεί ένα ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΟ εργαλείο για τη δουλειά μας και μάλιστα είναι και δωρεάν.

Μπορείς χωρίς να έχεις επισκεφθεί το χώρο να σχεδιάσεις τις εργασίες και το πως θα κινηθείς. Μπορείς να δεις και τις συν/νες του και να προμηθευτείς έγκαιρα τα διαγράμματα από τη ΓΥΣ, ή να δεις σε ποιά περιοχή χρήσεων γης εμπίπτει.

Είναι ένα ποιοτικό εργαλείο κι όχι μετρητικό.

Στην επαγγελματική σου πορεία θα συναντήσεις συναδέλφους (υπό την ευρεία έννοια) αλλά και στενά εννοούμενα συναδέλφους οι οποίοι θα εξαπατούν τους πελάτες τους παρουσιάζοντας τοπογραφικά εκπονημένα από το Google Earth.

Αυτοί νεαρέ μου φίλε ΔΕΝ είναι συνάδελφοι, ούτε και αξίζουν και την προσφώνηση αυτή. Αυτό βέβαια που τους αξίζει είναι η απομόνωσή τους και η καταγγελία μας.

Εδώ στο φόρουμ θα συναντήσεις και από τις δύο πλευρές συναδέλφους. Οι δεύτεροι είναι σαφώς ελάχιστοι, πλήν όμως υπαρκτοί. Αυτοί που σέβονται τη δουλειά τους, το τίτλο τους και τους πελάτες τους, κάνουν χρήση του g-e στα λογικά πλαίσια και φυσικά όχι ως μετρητικό εργαλείο.

Από πλευράς επαγγελματικής δεοντολογίας είσαι σε καλό δρόμο ....

Keep on!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

 

Όπως βλέπετε, το οικόπεδο υπάρχει ήδη από παλιό τοπογραφικό σε ΗΑΤΤ(η μωβ γραμμή). Με πράσινες γραμμές οι αποχαρακτηρισμένες εκτάσεις, με κόκκινο και κίτρινο αιγιαλός και παραλία.

 

Πραγματοποιώ ερμηνεία, ώστε να κάνω μια τεχνική έκθεση όσο πιο απλή γίνεται για εξωδικαστικό συμβιβασμό πάνω σε παλιά συμβόλαια. Το νέο τοπογραφικό το "χτύπησα" το πρωί και τώρα θα το βάλω κι αυτό πάνω για να δω τι γίνεται.

 

Στην εικόνα που έβαλα, οι γραμμές είναι σε ΗΑΤΤ και οι φωτογραφίες ταιριασμένες "με το μάτι" (για να κάνουν προεργασία οι δικηγόροι).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.

 

Οι ορθοφωτοχάρτες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, έχουν μέγεθος εικονοστοιχείου 0,5 του μ. και είναι γεωμετρικά διορθωμένοι για τις εκτροπές λόγω αναγλύφου. Η ακρίβειά τους είναι της τάξης του μέτρου οριζοντιογραφικά.

Τουλάχιστον αυτό ισχύει για τις πινακίδες που παραδόθηκαν στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. η γεωαναφορά των οποίων είναι στο ITRF. Από άποψη ακρίβειας δεν συγκρίνονται με το google.

Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς παρεξήγηση το google earth και οι ορθοφωτοχάρτες του κτηματολογίου είναι απλά δυο βοηθητικά εργαλεία δεν μπορείς να κάνεις σωστές αποτυπώσεις . Πρέπει να περπατήσεις το γήπεδο και να έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, όλα αυτά έχουν ξανά αναφερθεί παλιότερα στο forum.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κανένα θέμα σύγκρισης. Οι ορθοφωτογραφίες της Κτηματολόγιο ξέρουμε τη μεθοδολογία παραγωγής και τις απιτούμενες ακρίβειες παραγωγής τους. Για το google earth δε ξέρουμε σχεδόν τίποτα. Και όπως έχω ξαναπεί όποιος αμφιβάλει για τη μη χρήση του για τοπογραφικές εργασίες ας κάνει μια "βόλτα" στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.