Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακό τζάκι και απλό τζάκι


Charlie

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

θα ήθελα να ρωτήσω την άποψή σας σχετικά με τα ενεργειακά τζάκια, αυτά δηλαδή που συνδέονται με τα καλοριφέρ. Είναι ασφαλή? Υποτίθεται ότι έχουν 3 δικλείδες ασφαλείας αλλά και πάλι νοιώθω μια ανασφάλεια να το τοποθετήσω στο σαλόνι...

Υπάρχουν κάποιοι κατασκευαστές που είναι καλύτεροι από άλλους? Για παράδειγμα έχω ακούσει ότι τα γαλλικά τζάκια είναι πολύ καλύτερα.

 

Για ένα απλό τζάκι, ενδεχομένως μόνο με αερόθερμο για το χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί (Θεωρήστε ότι υπάρχει θερμοστάτης σε κάθε χώρο ξεχωριστα), ποιον κατασκευαστη προτείνετε.

 

Σε περίπτωση που απαγορεύεται να μου απαντήσετε, για να μην θεωρηθεί διαφήμιση, παρακαλώ στείλτε μου προσωπικό μήνυμα.

Θα ήθελα επίσης να μου πείτε συγκεκριμένα τη γνώμη σας για την καμινοτεχνική, πάλι σε προσωπικό μήνυμα για να μη δημουργηθεί κανένα πρόβλημα, εκτός και αν επιτρέπεται.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι ειδικός αλλά απλός χρήστης - ιδιοκτήτης ενεργειακού τζακιού.

το έψαξα αρκετά πριν το αποφασίσω και κατέληξα σε απλό αερόθερμο (φυσικής κυκλοφορίας αέρα) και όχι σε συνδεδεμένο με το καλοριφέρ.

Εξοικονόμηση στο καλοριφέρ επιτυγχάνεται έτσι και κ' αλλιώς και για λόγους αξιοπιστίας ήθελα να είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, να μην ακυρώνει το ένα τη λειτουργία του άλλου (σε περίπτωση βλάβης).

Η απόδοση είναι καλύτερη από αυτή που περίμενα.

Φαίνεται ότι οι Ιταλοί έχουν καλή τεχνογνωσία στο θέμα και αρκετοί Έλληνες κατασκευαστές έχουν κάνει προόδους.

Link to comment
Share on other sites

.....

θα ήθελα να ρωτήσω την άποψή σας σχετικά με τα ενεργειακά τζάκια, αυτά δηλαδή που συνδέονται με τα καλοριφέρ. Είναι ασφαλή? Υποτίθεται ότι έχουν 3 δικλείδες ασφαλείας αλλά και πάλι νοιώθω μια ανασφάλεια να το τοποθετήσω στο σαλόνι...

 

Μα και τι φοβάσαι δηλαδή ότι μπορεί να συμβεί? Νερό που ζεστένεται είναι και το οποίο με ενα κυκλοφορητή πηγαίνει στην δεξαμενή αποθήκευσης. Η χύτρα ταχύτητας που έχεις στην κουζίνα με μια απλή βαλβίδα εκτόνωσης πιο επικίνδυνη είναι αλλά την χρησιμοποιείς.

 

Δεν υπάρχει πρόβλημα πάντως. Μην ανυσηχείς. Το έχω δει σε τοποθετημένο και σε πλήρη λειτουργία και δεν έχει κανένα πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια τώρα.

 

;););)

Link to comment
Share on other sites

Ναι δεν έχεις και άδικο για αυτό που λες με τη χύτρα ταχύτητας.

Βέβαια το συγκεκριμένο τζάκι δεν στέλνει το νερό κάπου αλλού, αλλά υπάρχει ένα δοχείο πίσω ή πάνω από την εστία από οποίο περνάνε σωλήνες (σερπαντίνα) και έτσι γίνεται μεταφορά της θερμότητας στα καλοριφέρ με κυκλοφορητή.

 

Επίσης σκέφτομαι ότι αν χρειαστεί κάποια συντήρηση θα πρέπει να ξηλωθεί η επένδυση του τζακιού και αυτό σίγουρα δεν είναι ευχάριστο.

 

Αλλά θα ήθελα και θα εκτιμούσα πληροφορίες έστω και σε προσωπιό μήνυμα για κάποιες καλές και αξιόπιστες εταιρείες για τέτοιου είδους τζάκι αλλά και για απλό τζάκι.

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι σωστή λειτουργία αυτή που περιγράψεις αλλά αναγκαστική εάν δεν έχεις χώρο για δοχείο αποθήκευσης του παραγόμενου ζεστούς νερού και μιλάς για διαμέρισμα. Ετσι τα καλοριφερ σου λειτουργουν αναγκαστικα μονο οταν έχεις αναμενο το τζάκι. Επίσης δεν εχεις ζεστό νερό χρήσης. Σε αυτη την περίπτωση χρειάζεται μια μικρή θυριδα ελέγχου στην επένδυση του τζακιου

 

Εάν μιλάς για μονοκατοικία τότε το παραγόμενο ζεστό νερό παει σε ένα πολύ μεγάλο και πολυ καλά μονωμενο δοχείο αποθήκευσης και απο εκει μοιράζεται σε καλοριφέρ ή λειτουργεί το δοχείο σαν μποιλερ για ζεστό νερό χρήσης.

 

Επίσης αυτα τα συστηματα αποδίδουν καλύτερα με επιδαπεδια θέρμανση χωρίς όμως να αποκλείονται και τα κλασικά σώματα.

 

Σε καθε περίπτωση θέλει να γίνει μια καλή μελέτη θέρμανσης σωστά διαστασιολογημενη με τους σωστούς κυκλοφορητες κλπ και όχι όπως γίνεται συνήθως με υπερδιαστασιολογηση και πάνω σε αυτη να προσθέτει και ο μάστορας τα δικά του με το μάτι. Αυτο είναι που θα κάνει να δουλέψει σωστά και αποδοτικά το σύστημα σου και όχι το τι τζάκι θα βάλεις.

 

Εάν μιλάμε βέβαια για ενα απλό τζάκι με λειτουργία αεροθερμου τότε όλα αυτα άκυρα.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για μονοκατοικία. Τέτοιο δοχείο θα μπορούσα να έχω στη στέγη. Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος από την τεράστια θερμοκρασία να εκδηλωθεί πυρκαγιά? Η στέγη άλλωστε είναι μη κατοικήσημη και φυσικά τα ξύλα είναι μη επενδεδυμένα.

Μήπως θα μπορύσα να στείλω το ζεστό νερό στο λέβητα?

Όπως καταλαβαίνεις δεν το κατέχω το άθλημα...

Και επιμένω, παρακαλώ συμβουλές για σοβαρές εταιρείες για τζάκια...

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα εισάγονται τα πάντα οπότε θα βρείτε πολλά καλά τζάκια όπως εταιρίες όπως οι Edil Kamin, Deville, Palazzeti, Nordica, και άλλες. Είναι Ευρωπαϊκές εταιρίες με πολλά χρόνια στην κατασκευή ενεργειακών τζακιών ώστε να ξέρουν τι δουλεύει και τι όχι.

 

Αυτό που είναι συνήθως πρόβλημα είναι η τοποθέτηση. Γίνετε δηλαδή το συνηθισμένο δυστυχώς, ένα πολύ καλό προϊόν πέφτει στα χέρια του "τα ξέρω όλα - τα κάνω όλα" και το τελικό αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό σε απόδοση ή και επικίνδυνο.

 

Όταν ψάχνετε για την τοποθέτηση να ρωτήσετε αν βάζουν μόνωση και τι είδους. Αν κάποιος σας πει δεν χρειάζεται, του λέτε ευχαριστώ και φεύγετε μακρυά. Όποιος κάνει οικονομία σε μόνωση σε ενεργειακό τζάκι ψάχνει για προβλήματα.

 

Επίσης εφόσον έχετε ξύλινη στέγη θέλει πολύ προσοχή και η καμινάδα!

 

Το δοχείο αδρανείας για τζάκι καλοριφέρ μπορεί να είναι από 300 μέχρι 1000 λίτρα οπότε δύσκολα θα χωρέσει κάτω από την στέγη. Είναι απαραίτητο αν έχετε ενδοδαπέδια. Αν από την άλλη έχετε να δώσετε σε καλοριφέρ ίσως μπορείτε να το αποφύγετε αλλά δεν θα έχετε έτσι καλό έλεγχο της θερμοκρασίας του χώρου.

 

Αν τοποθετηθούν όλες οι βαλβίδες ασφαλείας που συνιστά ο κατασκευαστής δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.

 

Υπάρχουν επίσης έτοιμα αντλιοστάσια για τζάκια καλοριφέρ τα οποία κρατούν το τζάκι στην σωστή θερμοκρασία και έτσι αποφεύγεται η "πίσσα" στα τοιχώματα και η διάβρωση.

 

Θα πρέπει να προβλέψετε εκεί που είναι οι βαλβίδες του τζακιού, αισθητήρες, κλπ. να είναι προσβάσιμο με πορτάκι ώστε συντήρηση και επισκευές να γίνονται άνετα για τον μάστορα και εσάς.

Link to comment
Share on other sites

Ισως κάποιος πει ότι διυλίζω τον κώνωπα, αλλά: Η λέξη "ενεργειακό" έχει καταντήσει πασπαρτού, και κολλάει σε ενεργειακά τζάκια (οι πρώτοι διδάξαντες), ενεργειακοί φούρνοι, ενεργειακά τούβλα (το έχω ακούσει και αυτό) και τώρα ενεργειακά τζάμια. Εχω την εντύπωση ότι ο όρος αυτός προκαλεί περισσότερη σύγχυση, παρά ότι περιγράφει ένα χαρακτηριστικό του προϊόντος.

Γιατί να μην χρησιμοποιούμε τον όρο (στην περίπτωση των τζακιών) "με εναλλάκτη νερού" εάν συνδέεται με κύκλωμα νερού, ή "με εναλλάκτη αέρα" εάν λειτουργεί σαν αερόθερμο ;

 

ΥΓ. βλέπε και παλαιότερο μήνυμά μου #2 σχετικά με τα "ενεργειακά"

Link to comment
Share on other sites

επειδη ασχολουμε και με ενεργειακα ή με τζακια με εναλλακτη αερα .. πιστευω οτι αυτου του ειδους ειναι προτημοτερα απο τον περισσοτερο κοσμο και οχι αδικα... για τα αλλα ( με εναλλακτη νερου )υπαρχει το μειονεκτημα οτι με μια τυχαια διακοπη ρευματος μπορει να εχεις προβλημα και οτι ο κοσμος φοβατε απο την εντυπωση που εχει σχηματιση απο παλαιοτερα ατυχηματα με τετοια τζακια κακης κατασκευης και εγκαταστασης...

 

αεροθεμο τζακι εχω φτιαξει και λειτουργησε τελεια και μαλιστα σε συνδιασμος με ανεμιστηρα που εστελνε αερα και σε αλλα δωματια με ενα απλο μαντεμενιο τζακι ανοιχτης εστιας μονο που ο αεροθαλαμος εγινε κτιστος και λογο της ανοικτης εστιας εχουμε μεγαλυτερη καταναλωση ξυλων...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.