Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ιστορία των Τριγωνομετρικών Δικτύων


agior

Recommended Posts

Αφιερωμένο στους φίλους Τοπογράφους του φορουμ:

 

Είναι trailer ταινίας και αφορά την ιστορία του εθνικού τριγωνομετρικού δικτύου της Ιαπωνίας. Το παραθέτω αν και δεν αφορά την Ελληνική περίπτωση για να έχουμε και μια εικόνα, πέρα από τις καταπληκτικές εξιστορήσεις του συνάδελφου Agior, για το κόπο και τις θυσίες μιας τετοιας προσπάθειας.

 

Δείτε το

.

 

ΥΓ: Οποιος ανακαλύψει τον αγγλικό τίτλο ή περισσότερα στοιχεία για αυτή την ταινία απο imdb ή google θα του είμαι υπόχρεος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αν και δεν είναι απολύτως σύμφωνο με το τοπικ, θα ήθελα να μοιραστω αυτή τη φωτογραφία μαζί σας. Ανέβηκα προχθές στην κορυφή του Όρους Πάϊκο και συνάντηση το τριγωνομετρικό σε άριστη φυσικά κατάσταση (αν και οι υπόλοιποι πεζοπόροι μάλλον δε το σεβάστηκαν ιδιαιτέρως...)

 

http://s167.photobucket.com/albums/u146/kanesaxo/?action=view&current=IMG_4353.jpg

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έχω φτάσει σε μία υποψία :

ΔΕΝ πρέπει να προβλέπεται κάτι για την καταστροφή βάθρου του τριγωνομετρικού δικτύου .

Σε αυτό το συμπέρασμα δεν φτάνω μόνο από το γεγονός πως είναι μεγάλο το πλήθος των βάθρων που έπεσαν ηρωϊκά (π.χ. στη νπεριοχή μου το 70% έχουν εξαφανιστεί) , αλλά και από το γεγονός πως επί των ίδιων βάθρων έχει επανελειμένως γίνει διαπίστωση καταστροφής , αλλά τελικώς δεν έγινε τίποτα . Ωραίο ήταν το παράδειγμα που έζησα εχτές . Φτάνοντας λοιπόν σε ένα μέρος όπου θα έπρεπε να υπάρχει το βάθρο , αντιληφτήκαμε αμέσως πως δεν υπήρχε περίπτωση να το βρούμε , διότι το μέρος αυτό ήταν κάμπος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων , οπότε αποκλείεται να ήταν εκεί κοντά και να μην το βλέπαμε ! Εκείνη λοιπόν τη στιγμή κατεβαίνει μία κυρία από ένα σπίτι και μας λέει : Το κολωνακι ψάχνεται και εσείς ; Έχουν έρθει και άλλοι . Πάντως 20 χρόνια που είμαι εδώ , δεν το έχει βρει κανείς . Έχουν έρθει νεαροί , έχουν έρθει γέροι , έχουν έρθει από το δήμο , από το στρατό , από την αεροπορία .... Κανείς όμως δεν μπόρεσε να βρει πού βρίσκεται ." :smile:

Πάντως , από τα πιο ωραία που έχω ακούσει σχετικά με τα βάθρα αυτά , πέραν από διάφορες ιστορίες που φαντάζομαι θα έχετε ακούσει , όπως ότι τους "πρόγκαγαν" τα μουλάρια στην κατηφόρα όταν έβγαινε κάποιο φίδι κτλ ,,, εκείνο που μου έμεινε , αφορά έναν που ενώ δεκαετίες πριν είχε βοηθήσει να φτιάξουν ένα βάθρο στο κτήμα του , πριν μερικά χρόνια το κατέστρεψε ο ίδιος ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μην ξεχνάμε και την δουλειά του υπολογισμού των τριγωνομετρικών στις αρχές του αιώνα που πέρασε , αφού όπως μου διηγήθηκε συνάδελφος αξ/κος στην ΤΟΜΣ της ΓΥΣ όπου πέρασα σαν δόκιμος , για να επιλύσουν τα δίκτυα σχημάτιζαν τεράστιους πίνακες σε τοίχους για εφαρμογή της Μεθόδου ελάχιστων τετραγώνων  όπου κάνανε τους επιμέρους υπολογισμούς με λογαριθμικούς κανόνες (χάρακες) Και δούλευαν πάρα πολλά άτομα μέρα νύχτα και φυσικά αν γινόταν ένα λάθος όλα από την αρχή Αυτά σκέφτομαι και εξοργίζομαι όταν καταστρέφουν τριγωνομετρικά 

Link to comment
Share on other sites

@pan77

 

Tsurugidake: Ten no ki

 

ή

 

The Summit: A Chronicle Of Stones to Serenity

 

 

http://www.imdb.com/title/tt1051909/

 

 

But, to leave these tedious details aside, the surveying was spot-on: using a Carl Bamberg theodolite weighing 60 kilograms, Shibasaki came up with a summit height of 2,998.02 metres. The latest GPS-based techniques make it exactly 2,999.0 metres.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα άτομα που έχω πετύχει μέχρι σήμερα , τα οποία είχαν δουλέψει στην τοποθέτηση βάθρων , είχαν εργαστεί (διαφέροντας από άτομο σε άτομο) στο διάστημα '69 ~ '79 . Πιθανώς να συνεχίστηκε το έργο και μετά το '79 και πιθανώς να είχε ξεκινήσει πριν το '69 . Δεν έχω καταφέρει να μάθω ποιές ήταν οι ακραίες χρονιές .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Βλέπω και οι περισσότεροι που έχουν γράψει εδώ, θεωρούν τα τριγωνομετρικά ως κάτι ανενεργό, εργαλείο μιας άλλης εποχής. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείτε πια; Και πως δουλεύετε; Τριγωνισμους δεν κάνετε;

 

Εγώ πάντως τα χρησιμοποιώ αρκετά συχνά κυρίως για τριγωνισμούς για μελέτες δημοσίων έργων. Απλά τώρα με τα gps δεν είναι ανάγκη να ανεβαίνουμε στα δισπρόσιτα τριγωνομετρικά αφού δεν απαιτείται ορατότητα. Στο παρελθόν πάντως  έχω ρίξει περπάτημα ατελείωτα χιλιόμετρα σε βουνά για να βρω συγκεκριμένα τριγωνομετρικά που φαίνονταν από συγκεκριμένη θέση...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.