Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομική άδεια στο όνομα της συζύγου


Recommended Posts

Έχω ένα ερώτημα πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχει ένα οικόπεδο με 100% κυριότητα σε εμένα. Θέλω να βγάλω μια οικοδομική άδεια που να έχει και το δικό μου όνομα και της συζύγου μου. Από τον έλεγχο μου είπαν ότι δεν μπορεί να μπεί καθόλου το όνομα της συζύγου μου Ισχύει κάτι τέτοιο και ναι τι μπορώ να κάνω ώστε να φαίνονται και οι δυο στην άδεια; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομική άδεια δεν αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας. Τίτλο ιδιοκτησίας αποτελεί μόνο το συμβόλαιο που έχετε για το ακίνητό σας. Σε ένα τέτοιο οικόπεδο, λοιπόν, βάσει του επίσημου εγγράφου σας, μπορεί να εκδοθεί άδεια μόνο στο όνομά σας. Για ν΄αλλάξει αυτό και να μπορεί να εκδοθεί άδεια και σε κάποιο άλλο όνομα, εκτός από το δικό σας, θα πρέπει αυτό να προκύπτει από συμβόλαιο ή ενοικιαστήριο, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, στην Πολεοδομία που θα προσκομίσετε το συμβόλαιο, ως απαιτούμενο, ενδεχομένως, δικαιολογητικό, θα το διαβάσουν. Αν θέλετε, π.χ η άδεια να έχει και το όνομα της συζύγου σας, αρκεί να της μεταβιβάσετε ένα ποσοστό του οικοπέδου, και αυτομάτως γίνεστε συγκύριοι, οπότε σε μια οικοδομική άδεια μπαίνουν και τα δύο ονόματα, αφού είστε πλέον και δύο ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

λυπάμαι αλλά έχω αντίθετη άποψη από τη συνάδελφο. Η άδεια είναι διοικητικό έγγραφο και μπορεί να βγει σε όποιο όνομα θέλετε αρκεί να συναινεί ο ιδιοκτήτης. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ποσοστό συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση σας μάλλον θα χρειαστεί μία υπεύθυνη δήλωση του συζύγου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ συμφωνώ με τον banskoboy.

Ακόμα και ενοικιαστήριο να υπάρχει, αν δεν υπάρχει Υ/Δ που να δίνει το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής αδείας και ανέγερσης, δεν μπορεί να εκδοθεί η άδεια.

Να συμπληρώσω όμως, πως υπόλογος στο ΙΚΑ είναι ο έχων την κυριότητα του γηπέδου/οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Με την οικοδομική άδεια δεν αποκτάτε κυριότητα επί του οικοπέδου. Η οικοδομική άδεια , όπως σωστά επισημάνθηκε, είναι διοικητικό έγγραφο και έχει να κάνει με την δόμηση του συγκεκριμένου οικοπέδου και τίποτε παραπάνω.

Η ευθύνη στο ΙΚΑ βαρύνει τον οικοπεδούχο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Έχω το εξής ερώτημα. Σε γεωτεμάχιο έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης βιομηχανικού κτηρίου από το ανάπτυξης στο όνομα του μισθωτή . Αντιθέτως η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στο όνομα του οικοπεδούχου καθώς η πολεοδομία ισχυριζόταν πως δεν μπορεί να εκδοθεί στο όνομα του μισθωτή. Το ζητούμενο τώρα είναι , πως ξεκινούν οι εργασίες και θα ήθελα να γνωρίζω εκ' των προτέρων σε ποιου το όνομα θα εκδίδονται τα τιμολόγια, ποιος θα καλέσει ελενκτή δόμησης και σε ποιου το όνομα θα εκδοθούν τα παραστατικά για την μεταφορά του δικτύου της ΔΕΗ στο χώρο, τα ένσημα στο ΙΚΑ από ποιον θα κολλούνται? Η επένδυση υλοποιείται εξ' ολοκλήρου από τον μισθωτή και όχι από τον οικοπεδούχο. Την βοηθεία σας για τον τρόπο που μπορώ να διευθετήσω το θέμα καθώς στην πολεοδομία οι τοποθετήσεις είναι γενικόλογες και φοβάμαι μην βρεθώ προ εκπλήξεων .

Link to comment
Share on other sites

Προσθήκη στο μισθωτήριο (αν δεν υπαρχει) ότι ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να βγάζει οικοδομική άδεια στο γήπεδο και να δομήσει φυσικά και όλα τα συμπαρομαρτούντα περί εισφορών υποχρεώσεων ΙΚΑ κλπ.

 

Τροποποίηση της άδειας με αλλαγή ονόματος, με το όνομα του μισθωτή.

 

Διόρθωση στο ΙΚΑ της έναρξης που είχε γίνει στην αρχική άδεια.

 

Μετά απ αυτό προχώρα κανονικά και τα βάζει στα έξοδα του και έχει την ευθύνη για αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.