Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πρόγραμμα Η/Υ για ΚΕΝΑΚ (θερμομόνωση κτλ)


vangalanos

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Για αυτά που ρωτάς.

Το σχεδιαστικό είναι αρκατά καλό. Σχεδιάζεις το περίγραμμα και το σηκώνεις. Έχει κάνναβο ανα 1μ που κάνει snap. Για ακρίβεια είτε συντεταγμένες, είτε εισαγωγή απο dxf(έχει μια διαδικασία αλλα δεν την δοκίμασα) είτε με ifc αρχεια απο αρχιτεκτονικά πακέτα(δουλευει τέλεια).

 

Οι σκιάσεις. Ορίζεις τον τύπο του σκιάστρου. Είτε τοπικά σε κάθε άνοιγμα, είτε συνολικά σε μια όψη. Γωνίες και συντελεστές βγαίνουν μόνοι τους.

 

Οι θερμογέφυρες είναι πολυ έυκολο αρκεί να πιάσεις την φιλοσοφία τους. Όρίζονται στα δομικά στοιχεία, οπότε κάθε φορά που τα εισάγεις υπολογίζει το μήκος. Για παράδειγμα ορίζεις σε μια δοκό μια οριζόντια θερμογέφυρα και όπου βάζεις τη συγκεκριμένη δοκό υπολογίζει το μήκος της. αν σε κάποιο σημείο έχεις άλλο τύπο θερμογέφυρας κάνεις μια αντιγραφή το δομικό στοιχείο της δοκού και αλλάζεις το τύπο της θερμογέφυρας και εισάγεις σε εκείνη τη θέση το νέο τύπο δομικού στοιχείου. Θέλει εξικοίωση αλλα είναι εύκολο αν το καταλάβεις.

 

Τα τευχη. Τα τεύχη είναι δομημένα όπως ακριβώς και το παράδειγμα του ΤΕΕ. Τα είχαν ως πρότυπο κατα τη σχεδίαση. Στην έκδοση που κυκλοφόρησε προχτές έβαλαν και τεύχος σκιασμού με σχέδια σκιασμού ανοιγμάτων, γωνίες κλπ, αλλα έχει ακόμα κάποιες ελλέιψεις, πχ βγάζει σχέδιακια μόνο για οριζόντιο πρόβολο.

Link to comment
Share on other sites

Το gcad της 4Μ δεν κάνει ότι το Fine. Μπορεί να εισάγει την γεωμετρία του κτιρίου απο το fine ή μπορείς να σχεδιάσεις το κτίριο σου στο gcad για να γίνουν οι υπολογισμοί για το τεύχος.

Επιπλέον τοποθετεί τον κύκλο θέσεων ήλιου, ετοιμάζει τα σχέδια ηλιασμού, τις σκιάσεις κάθετων προβόλων ,τις σκιάσεις οριζόντιων προβόλων και τα σκαριφήματα σκιάσεων, πινακίδα σκιάσεων προβόλων, γωνίες σκιάσεων απο διπλανα κτίρια και σκιάσεις απο διπλανα κτίρια, εικόνες σκιασμου οικοπέδου , και σχέδια θερμογεφυρων της μελέτης.

Βασικά ετοιμάζει όλα τα σχέδια που χρειάζονται για την μελέτη ενεργειακής απόδοσης.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Για αυτά που ρωτάς.

Το σχεδιαστικό είναι αρκετά καλό. Σχεδιάζεις το περίγραμμα και το σηκώνεις. Έχει κάνναβο ανα 1μ που κάνει snap. Για ακρίβεια είτε συντεταγμένες, είτε εισαγωγή απο dxf(έχει μια διαδικασία αλλα δεν την δοκίμασα) είτε με ifc αρχεια απο αρχιτεκτονικά πακέτα(δουλευει τέλεια)

 

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου....

 

για το σχεδιαστικό με ενδιαφέρει να μάθω αν μπορείς να βάζεις συντεταγμένες ως προς στο σημείο που είσαι (όπως σε autocad που βάζεις το παπί @) ή τουλάχιατον αν μετά μπορείς να αλλάζεις το μήκος της γραμμής που τράβηξες.

 

για τις θερμογέφυρες, τα κατάλαβα αυτά που έγραψες και νομίζω με ικανοποιεί η εφαρμογή.

 

για τις σκιάσεις αγχώθηκα λίγο. από ότι κατάλαβα σου βγάζει σχέδιο από οριζόντιους προβόλους αλλά όχι από μακρινά εμπόδια και πλευρικές προεξοχές. φαντάζομαι τους υπολογισμούς τους κάνει (γωνίες, συντελεστές) αλλά πρέπει να κάνεις το σχέδιο παρουσιάσης τους στο χέρι.

 

για μακρινά εμπόδια τι στοιχεία του δίνεις? σχεδιάζεις απλά το διπλανό κτήριο σε κατάλληλη απόσταση?

 

για πλευρικές προεξοχές το παίρνει αυτόματα λόγω της μορφής του κτιρίου?

 

από περιέργεια πόσο σου πήρε για να το καταλάβεις, και να κάνεις την 1η εφαρμογή? το live support που έχει το χρειάστηκες? αν ναι ήταν εξυπηρετικοί?

 

σε ευχαριστώ και πάλι,

 

αύριο κιόλας θα το αγοράσω...έχω δει τα videakia και μου άρεσε πολύ το περιβάλλον.

 

επίσης απο εδώ http://www.civiltech.gr/Products/Energy/Energy-3.aspx είδα ότι έχει διάφορες χρήσιμες λεπτομέρειες σε σχεδιαστικό κτλ.

 

θα σε ενημερώσω για τις εντυπωσεις.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που ρωτας για το σχεδιαστικό ναι μπορείς να το κάνεις. Δηλώνεις γωνία και απόσταση απο το σημείο που είσαι.

 

Οι υπολογισμοί για τις σκιάσεις γίνονται κανονικά. Απλώς σαν σχέδιο βγάζει μόνο τους οριζόντιους προβόλους προς το παρόν. Το τεύχος σκίασης εμφανίστηκε προχτές, στην προηγούμενη έκδοση δεν υπήρχε. Και μου είπαν οτι θα συμπληρωθεί σε λίγο καιρό.

 

Τις προεξοχές και τους προβόλους πρέπει να τα δηλώσεις εσύ σε κάθε άνοιγμα. Δεν τα παίρνει αυτόματα απο τη γεωμετρία του κτηρίου, τουλάχιστον όχι ακομά.

 

Γενικά είναι αρκετά ευκολο. Θέλει λίγο ψάξιμο σε κάποιες λεπτομέρειες και επειδή το manual δεν είναι ακόμα έτοιμο θέλει λίγο δουλεία να καταλάβεις τις λεπτομέρειες. Η υποστήριξη είναι πολύ καλή και σου δίνουν οδηγίες για οτι χρειαστείς. Ότι άλλο θες και μπορώ να βοηθήσω ρωτάς.

Link to comment
Share on other sites

Να σας πώ και εγώ εν τάχυ τις εντυπώσεις μου...

 

Κατέβασα το Demo της ti software και δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα, καθώς μου φάνηκε ολίγον "δύσχρηστο" και δεν ασχολήθηκα πολύ μαζί του. Για παρουσίαση δεν πήγα, και εκεί ομολογώ ότι μπορεί να σχηματίσω καλύτερη εικόνα. Η υποστήριξη και η πολιτική της εταιρίας ωστόσο είναι ένα δυνατό plus.

 

Είδα την παρουσίαση της Civiltech σε ημερίδα στο ΤΕΕ και μου έκανε θετική εντύπωση. Φοβερό γραφικό περιβάλλον, πολυ καλή συνεργασία με αρχιτεκτονικά, στα θετικά ότι έχει προεπιλεγμένες τιμές για συντελεστές U που αντιστοιχούν στο κτήριο αναφοράς, συν το ότι αν σχεδιάσεις τα επιμέρους δομικά στοιχεία (τοίχους, σκυρόδεμα, ανοίγματα) σε διαφορετικά layers στο αρχιτεκτονικό σου πρόγραμμα και εισάγεις το dxf, το Energy Building καταλαβαίνει ότι πρόκειται για διαφορετικά υλικά.

 

Οι θερμογέφυρες του κτηρίου υπολογίζονται αυτόματα, μπορέις να επιλέξεις το είδος της από τα ενσωματωμένα σχέδια της ΤΟΤΕΕ, υλικά διαλέγεις από τα δεδομένα της βιβλιοθήκης ή να προσθέσεις και τα δικά σου, ενώ είναι δυνατός και ο σκιασμός του κτιρίου και του οικοπέδου από τα γειτονικα κτίρια καθ'ολη την διάρκεια του έτους. (Αυτά βέβαια γίνοντια και στα 3 προγράμματα για τον κενακ)

 

Όσον αφορά την 4μ, μου φάνηκε ένα οκ πρόγραμμα, που κάνει πάνω κάτω ό,τι και της Civiltech, με την διαφορά ότι δίνει πιο πολύ έμφαση στα 2d παρά στα 3d που κάνει η δεύτερη. Στα θετικά ότι κάνει και το ηλιακό διάγραμμα, όπως ανέφερε και ο συνάδερφος παραπάνω, πράγμα το οποίο δεν έχω διασαφηνίσει αν κάνει το Energy Building και κατά πόσο το ζητάνε στις πολεοδομίες ή αρκούνται μόνο στον σκιασμό του κτιρίου.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν, μάλλον καταλήγω προς το πρόγραμμα της Civiltech γιαόλους του λόγους παράνω συν ότι

1} δεν έχω προηγούμενα προγράμματα της 4μ, για να τα συσχετίσω με το κενακ της

2} η έκτπωση σαν καινούριος μηχανικός της Civiltech από τα 1200 στα 750 παίζει σημαντικό ρόλο.

 

Οι μόνες που απορίες/ενστάσεις αφορούν στην υποστήριξη από την Civiltech μετά το πέρας του τριμήνου από την αγορά του προγράμματος.

 

Αυτά από εμένα, καλή αναζήτηση!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ένα ακόμα πρόγραμμα για ενεργειακές μελέτες κτιρίων, το Ecoline της Ace Hellas. Πήγα στην εταιρεία και μου κάνανε παρουσίαση. Μου φάνηκε αρκετά εύχρηστο. Μπορείς να εισάγεις αρχείο dwg 2d ή και 3d ακόμα, προκειμένου να πάρεις τις διαστάσεις του κελύφους αυτόματα. Σου παράγει επίσης αυτόματα σχέδια σε Α4 με τις γωνίες σκίασης. Το τεύχος που παράγει περίεχει όλα εκείνα τα στοιχεία που περιέχει το παράδειγμα του ΤΕΕ και με βάση το όποιο νομίζω πως ελέγχουν τώρα οι πολεοδομίες. Μου είπαν ότι μέσα στην εβδομάδα θα βγάλουν demo έκδοση στο site τους. Από τα άλλα προγράμματα έχω δει μόνο της Ti-soft και το Ecoline μου φάνηκε πολύ πιο καλό. Το έχει δει κανένας άλλος για να μας πει τις εντυπώσεις του;

Link to comment
Share on other sites

2} η έκτπωση σαν καινούριος μηχανικός της Civiltech από τα 1200 στα 750 παίζει σημαντικό ρόλο.

 

μεχρι ποσα θεωρεισαι νεος? απο ημερομηνια εναρξης?

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι σίγουρος 100%, είναι 3 χρόνια είτε μετά την απόκτηση του πτυχίου είτε μετά την έναρξη επαγγέλματος (όποια από τις επολογές σε βολεύει καλύτερα δλδ, που προφανώς είναι η δεύτερη)

Link to comment
Share on other sites

Για τη civiltech ειναι απο την εγγραφή στο ΤΕΕ. Έτσι μου είπαν δηλαδή. Γιατί τους ρώτησα μεχρι πότε μπορώ να παω με μειωμένη τιμή και μου είπαν δεν έχει σχέση πότε έκανες έναρξη. Και το πήρα τέλος Δεκέμβρη που συμπλήρωνα 3ετία στο ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.