Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγκύκλιος Εφαρμογής ΚΕΝΑΚ


lefterism

Recommended Posts

 

Απόλυτο δίκιο. Το συγκεκριμένο είναι κεραμίδι.

Να αλλάξει, δε λέω όχι. Αλλά να υπήρχε μία διατύπωση του στυλ "από φακέλους που θα κατατεθούν από 01.04.2011"

Ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Έχεις δώσει προσφορά, σου λένε ναι για τη δουλεία μετά από μήνες, πρέπει να ετοιμαστείς (έχει αλλάξει το "λ" εν τω μεταξύ) και σου έρχεται το φασούλι αυτό...

 

Το θέμα προέκυψε αναγκαστικά γιατί αφου απαιτείται ενεργειακή μελέτη και όπου αυτη απαιτείται είναι ανάγκη να λάβει υπόψιν τις τις ενεργειακές καταναλωσεις του κτιρίου. Αλλά πως θα υπολογιστούν αυτές όταν δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες; Οπότε ή ολοκηρη η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ θα έπαιρνε αναβολή ή οι μελέτες θα ήταν αναγκαστικές όπου απαιτείται ενεργειακή μελέτη.

 

Το μόνο λάθος είναι ότι έπρεπε να έχει ισχυ απο 01/11/10 όταν θα υπήρχαν και τα προγράμματα για ενεργειακές μελέτες. Δεν υπήρχε λόγος να λες ότι θέλω μελέτες απο τώρα αλλά θα σας δώσω τα εργαλεία σε ένα μήνα. Δεν υπάρχει λογική σε αυτο. Κι ας ξεφευγαν και καμία 100αρια άδειες έτσι. Σιγά το πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι το μοναδικό λάθος τους.

Αν θυμάμαι καλά ο ΚΕΝΑΚ ήταν να εφαρμοσθεί τον 8° και δόθηκε παράταση.

Αν ήθελαν ας έκαναν την τροποποίηση του κτηριοδομικού τότε, με εφαρμογή τον 11°.

Όλα στο πόδι.....

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος, η τροποποίηση του κτιριοδομικού δεν έχει γίνει ακόμη. Η περίφημη εγκύκλιος λέει ΘΑ γίνει με υπουργική απόφαση. Εχει εκδοθεί τέτοια ΥΑ;

Και με τις ΤΟΤΕΕ που υποτίθεται ότι θα τις έστελναν άμεσα με την παραγγελία του προγράμματος τί έγινε; Τις έχει πάρει κανείς;

 

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να κάνουμε μια μελέτη για την οποία δεν έχουμε ακόμη τα εργαλεία, οι προαπαιτούμενες μελέτες δεν είναι ακόμη υποχρεωτικές, οι δε πολεοδομίες δεν έχουν ιδέα για το τι ισχύει. Το μόνο που έχουμε είναι εγκυκλίους που νομοθετούν. Ωραία πράγματα!

Link to comment
Share on other sites

Mια κουβεντα απο μενα, γτ εχουμε ξεφυγει...

 

Αν νομιζετε οτι με την εφαρμογη της Εγκ αυτης και την υποχρεωτικη εκπονηση ολων των Η/Μ μελετων για σχεδον ολα τα νεα κτηρια, η δουλεια σας θα εκτιμηθει, θα γινεται περιζητητοι, θα σας παρακαλανε, θα ανεβει η ποιοτητα, θα εφαρμοζονται οι μελετες κτλ κτλ ειστε γελασμενοι.... Κατα τη γνωμη μου το αντιθετο θα γινει...

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να σας μεταφέρω την πληροφόρηση που είχα σχετικά με ΚΕΝΑΚ, μετά από επίσκεψή μου στο ΤΕΕ την εβδομάδα που μας πέρασε.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που έκανα ήταν ότι:

Το μόνο πρόγραμμα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, θα είναι αυτό του ΤΕΕ και από ότι καταλαβαίνω και για τη μελέτη θερμομόνωσης θα ισχύει το ίδιο.

Αυτή τη στιγμή στο ΤΕΕ εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτές που θα κάνουν τα σεμινάρια στους Μηχανικούς που θέλουν να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές και η άδεια θα δίνεται μετά από εξετάσεις των εκπαιδευόμενων, στο τέλος των σεμιναρίων. Το περιεχόμενο και η διάρκεια των σεμιναρίων ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί .

Όποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται, μπορεί να πάρει προσωρινή άδεια ενεργειακού επιθεωρητή κατά τη γνωστή διαδικασία μέσω του διαδικτύου, ισχύος 1ος χρόνου, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πάλι το πρόγραμμα του ΤΕΕ και μου επανέλαβαν, ότι μόνο αυτό θα ισχύει γιατί θα είναι πιστοποιημένο από το ΤΕΕ και αυτού μόνο την ηλεκτρονική φόρμα θα δέχεται το αρμόδιο Υπουργείο.

Τις 4 ΤΟΤΕΕ μπορεί κάποιος να τις ζητήσει μέσω του site του ΤΕΕ, από ότι είδα υποβάλλοντας μία φόρμα για την απόκτηση του προγράμματος του ΚΕΝΑΚ όταν θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα. Μου είπαν ότι η αποστολή τους σε ηλεκτρονική μορφή γίνεται αμέσως, χωρίς να περιμένουν αν τελικά θα πληρώσεις για την απόκτηση του προγράμματος που έκανες την παραγγελία.

Θα ήθελα να μου πείτε αν και κάποιος άλλος έχει την ίδια πληροφόρηση, για να δούμε αν όντως τα πράγματα θα γίνουν έτσι ή είναι μόνο λόγια, αν και επαναλαμβάνω αυτά μου είπαν από το αρμόδιο τμήμα για τον ΚΕΝΑΚ στο ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

άλλος ένας νόμος (ο Θεός να τον κάνει) που απαξιώνει την δουλειά και το μεράκι του επαγγελματία. Το αποτέλεσμα όπως είπαν κι οι συνάδελφοι να γίνονται όλα τυπικά να περνάνε οι μελέτες χωρίς έλεγχο να βγαίνουν τα πιστοποιητικά και στο τέλος να απαξιωθεί και η προσπάθεια.

Το παν είναι να πουλήσουν το πρόγραμμα, να πληρωθούν για τα σεμινάρια να βγάλουν στην αγορά πλήθος επιθεωρητών και ας βρουν τη λύση μόνοι τους.

Με γιατροσόφια προσπαθούν να ξυπνήσουν την αγορά...

Link to comment
Share on other sites

για την μελετη θα χρειαζεται το προγραμμα του ΤΕΕ? ( οχι επιθεωρηση, μελετη)

 

Κάτι τέτοιο άφησαν να φανεί, δηλαδή ότι μια μελέτη θερμομόνωσης (αυτό νομίζω ρωτάς) θα μπορεί να βγαίνει μόνο από το πρόγραμμα του ΤΕΕ. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως και αυτό θα το επιβάλουν, αλλά πότε σε αυτή τη χώρα μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος για κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι (μη ολοκληρωμένες ΤΟΤΕΕ, ενεργιακοί επιθεωρητές κλπ) για να ζητηθεί αναστολή εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ πχ έως 31/12/2010.

Πολύ εσπευσμένα και ανοργάνωτα δεν τέθηκε σε εφαρμογή?

 

Mια κουβεντα απο μενα, γτ εχουμε ξεφυγει...

 

Αν νομιζετε οτι με την εφαρμογη της Εγκ αυτης και την υποχρεωτικη εκπονηση ολων των Η/Μ μελετων για σχεδον ολα τα νεα κτηρια, η δουλεια σας θα εκτιμηθει, θα γινεται περιζητητοι, θα σας παρακαλανε, θα ανεβει η ποιοτητα, θα εφαρμοζονται οι μελετες κτλ κτλ ειστε γελασμενοι.... Κατα τη γνωμη μου το αντιθετο θα γινει...

 

Πέστα (τερρυ) χρυσόστομε! Δεν χρειάζεται πολύ φιλοσοφία ή επιχειρηματολογία (αν και θα μπορούσε να μιλάει κανείς για ώρες) για να καταλάβει ότι ισχύουν όπως τα λές!

Link to comment
Share on other sites

Διευκρινήσεις:

 

- Το μόνο πρόγραμμα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, θα είναι αυτό του ΤΕΕ. Μάλιστα δεν θα χρησιμοποιούν καν στην ουσία το πρόγραμμα ολόκληρο. Θα συμπληρώνουν μόνο την φόρμα με τα στοιχεία που χρειάζονται και η φόρμα αυτή θα αποστέλεται ηλεκτρονικά στον server του υπουργείου όπου και θα τρέχει την προσομοίωση και θα βγάζει τα αποτελέσματα τα οποία θα αποστέλονται με email στον ενεργειακό επιθεωρητή για να τα σφραγίσει. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν μαγειρέματα των αποτελεσμάτων. Ο κάθε ενεργειακός επιθεωρητής θα στέλνει πρώτα τα γενικά στοιχεία του προς επιθεώρηση κτιρίου και θα παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου. Με αυτόν τον αριθμό και με τον κωδικό του σαν επιθεωρητή και το serial number του προγράμματος που έχει αγοράσει θα μπορεί μετά να καταχωρεί και τα υπόλοιπα στοιχεία. Για κάθε ενεργειακό επιθεωρητή είναι αναγκαία η αγορά του προγράμματος. Δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το serial number προγράμματος άλλου.

 

- Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση του προγράμματος του ΤΕΕ (ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ) για τις ενεργειακές μελέτες (δεν υπάρχει πια μελέτη θερμομόνωσης). Είναι υποχρεωτική όμως η χρήση πιστοποιημένων προγραμμάτων. Σε κάθε μελέτη θα πρέπει να αναφέρεται το ποιο πρόγραμμα υπολογισμών χρησιμοποιήθηκε, ποια έκδοσή του και ποιο είναι το πιστοποιητικό του. Όλα τα ελληνικά προγράμματα για να πάρουν πιστοποίηση πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια μηχανή υπολογισμών με αυτό του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (αυτή του EPA-NR) οπότε το μόνο που αλλάζει είναι το interface των προγραμμάτων και η ικανότητα να αντλούν δεδομένα από άλλα.

 

- Αυτή τη στιγμή στο ΤΕΕ δεν εκπαιδεύονται ακόμη οι εισηγητές που θα κάνουν τα σεμινάρια του ΤΕΕ στους Μηχανικούς που θέλουν να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές αλλά έχουν σταλεί προς το υπουργείο (το οποίο και τις ζήτησε) κάποιες λίστες με προτεινόμενα άτομα και οι οποίοι εντός των επομενων εβδομάδων θα κληθούν προς εκπάιδευση από το υπουργείο το οποίο και χειρίζεται το όλο θέμα.

 

- Η άδειες θα δίνονται μετά από εξετάσεις των εκπαιδευόμενων αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των σεμιναρίων. Το περιεχόμενο και η διάρκεια των σεμιναρίων ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά για επιθεωρηση κελύφους θα είναι 80 ώρες σεμιναρίων, για επιθεώρηση λέβητα 36 ώρες, και για επιθεώρηση κλιματιστικών 40 ώρες. Όποιος μηχανικός θέλει (οποιασδήποτε ειδικότητας) μπορεί να πιστοποιηθεί για ενα από αυτά ή και για όλα εφόσον παρακολουθήσει τα σεμινάρια και περάσει τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα έχουν προκαθορισμένες ημερομηνίες και θα γίνονται ταυτόχρονα σε όλη Ελλάδα με ερωτήσεις multiple choice.

 

- Σεμινάρια δεν θα κάνει μόνο το ΤΕΕ αλλά και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα κλπ. Οπότε δεν θα υπάρχουν λίστες αναμονής. Όσοι έχουν κάνει σεμινάρια ήδη και όση ύλη από την προαπαιτούμενη εχουν διδαχθεί, αυτή θα αναγνωρίζεται κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.