Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πλάτος κλιμακοστασίου και σφηνοειδείς βαθμίδες


concreate

Recommended Posts

Σκάλα τύπου Ι ελάχιστο πλάτος πατήματος 28 εκ. Σκάλα τύπου ΙΙ και ΙΙΙ 25 εκ το ελάχιστο. Η κατοικία μπορεί να έχει όποιο τύπο από τους Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.

Αν το πάτημα είναι μικρότερο των 26 εκ απαιτείται προεξοχή 2-3 εκατοστά.

και έχουμε και κλίμακες βοηθητικής χρήσης για βιομηχανίες:


      4.5. Κλίμακες που εξυπηρετούν αποκλειστικά βοηθητικούς χώρους σε κτίρια με χρήση βιομηχανίας - βιοτεχνίας ή αποκλειστικά αποθηκευτικούς χώρους σε κτίρια με χρήση εμπορίου ή αποθήκευσης, επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση των απαιτήσεων του πίνακα της παρ.4 του παρόντος άρθρου και των απαιτήσεων ελεύθερου πλάτους της παρ.2 του παρόντος άρθρου, να έχουν έναν ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, αν ο κανονισμός πυροπροστασίας κτιρίων δεν ορίζει διαφορετικά:  
      α. ελάχιστο πλάτος κλίμακας 0,60 μ. 
      β. μέγιστο ύψος βαθμίδας    0,23 μ. 
      γ. ελάχιστο πλάτος βαθμίδας 0,23 μ. 
      δ. λοξές βαθμίδες χωρίς περιορισμό στην ακτίνα καμπυλότητας. 
      ε. δεν υπάρχει περιορισμός στο άθροισμα 2 φορές ύψος συν 1 φορά πλάτος βαθμίδας. 

Link to comment
Share on other sites

η ΙΙ και η ΙΙΙ πότε έγιναν 25 εκ μάγκες? (φεκ), ευχαριστώ. Λογικά το σχήμα-τομή μου είναι σωστή. απλώς 24->25εκ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Από κωδικοποιημένη νομοθεσία διαβάζεις για να μην ψάχνεις τροπολογίες νόμων και αποφάσεις. Δες μήπως περιέχεται στην Αποφ-49977/3068/89 (ΦΕΚ-535/Β/30-6-89). Οι σκάλες έχουν τα ονομαζόμενα και ως ανθρωπομετρικά κριτήρια σχεδιασμού με βάση ένα μέσο ανθρώπινο βήμα σε επίπεδη επιφάνεια από 60 έως 66 εκ (περίπου 63), Απλοί εμπειρικοί τύπου που συναντάς σε βιβλία οικοδομικής  και προσεγγίζουν το σχεδιασμό για μια άνετη σκάλα είναι  2ρ+π=63 , ρ+π=43 (συνθήκη ασφαλείας βήματος ανάβασης) , ρ:π=1:2  κλπ

Πρακτικά μια σκάλα με ρίχτι 17-18 εκ και πάτημα 26-28 είναι μια χαρά.  Τώρα αν δεν βγαίνει θα μπει και το μαρμαράκι 2 εκ προεξοχή.

Κατασκευαστικά θέλει προσοχή για το ύψος πρώτου  και τελευταίου ριχτιού λόγω των γκρο μπετόν που θα γεμίσουν στις δυο στάθμες.

Link to comment
Share on other sites

Του ΤΕΕ το ΝΟΜΟΣ είναι κωδικοποιημένο?

Ναι, με πλάτος μικρότερο από 0,26 απαιτείται 0,02-0,03 προεξοχή.

26-28 εκ. Παπούτσι 32 εκ μόνο εγώ έχω... :ph34r:

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα και Καλή εβδομάδα!

έχω χαμηλό κτίριο κατοικίας με 3 ορόφους και υπόγειο. Από τον κτιριοδομικό ότι επιτρέπεται ελεύθερο πλάτος 0,90μ. και από την πυροπροστασία η διαφυγή είναι 0,80μ.

Η ερώτησή μου είναι αν στο κλιμακοστάσιό μου το οποίο είναι κοινόχρηστο μπορώ με ελ.πλάτος 1,00μ.  να βάλω σφηνοειδή σκαλιά ή πρέπει να προσαρμοστώ στον τύπο ΙΙ του πίνακα;

Επίσης το πλατύσκαλο πρέπει να είναι αντίστοιχα 1,20 ή το πλάτος της σκάλας;

επισυνάπτω κάτοψη

σκ.JPG

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που έχεις λοξές βαθμίδες και η ακτίνα καμπυλότητας του "φαναριού" είναι <7.50 μ. εφαρμόζεις τύπο ΙΙΙ (με ελάχιστο καθαρό πλάτος 0,90 μ.). Θέλει όμως προσοχή στο σχεδιασμό (και κατασκευή) δεδομένου ότι το ελάχιστο πλάτος του πατήματος στο "φανάρι" πρέπει να είναι 7 εκ..

Το πλατύσκαλο θα είναι 1.20 μ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα το 0,90 είναι μόνο για -σχεδόν- ίσιες σκάλες?

 

Επεξεργασία: Συγνώμη τώρα το ξαναδιάβασα, μπορώ να κάνω συνδυασμό τύπου ΙΙΙ διατηρώντας το 0,90. Βάσει ποιάς νομοθεσίας/εγκυκλίου κλπ το δικαιολογώ;

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

Κτιριοδομικός κανονισμός, άρθρο 13, και συγκεκριμένα

  2. Για την κυκλοφορία ατόμων και μεταφορά αντικειμένων μεταξύ διαδοχικών ορόφων σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, απαιτείται σε κάθε κτίριο μια τουλάχιστον κλίμακα ελεύθερου πλάτους τουλάχιστον 1,20 μ. 
      Κατ' εξαίρεση,το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,90 μ. σε κτίρια με χρήση κατοικίας με τρείς ή λιγότερους ορόφους (όπου προσμετράται και τυχόν PILOTIS), εκτός τυχόν υπογείου. Το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,60 μέτρα, όταν είναι εσωτερική κλίμακα μιας ενιαίας κατοικίας. 
      Τα αναφερόμενα ελεύθερα πλάτη είναι πλάτη ελεύθερα από κάθε εμπόδιο, εκτός από κουπαστές που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,10 μ. και εκτός από προεξοχές δοκών σε τοίχους που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,05 μ. (Βλέπε σχήμα 1). 
      Η κλίμακα αυτή χρησιμοποιείται και σε περίπτωση κινδύνου και συνυπολογίζεται στο σύνολο των κλιμάκων που απαιτούνται για την ασφαλή διαφυγή ατόμων σε περίπτωση κινδύνου. 
      Τυχόν μικρότερα ελεύθερα πλάτη που απαιτούνται κατ' εφαρμογή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζονται σε αυτή την κλίμακα του κτιρίου. 

Edited by tetris
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε Ευχαριστώ πολύ! 

Αν εννοείς ότι η παρ.1 'λειτουργεί' ανεξάρτητα του πίνακα της παρ.4, αυτό εφάρμοσα στο σχεδιασμό μου, αλλά στην προέγκριση ο μηχανικός της ΥΔΟΜ δεν συμφωνησε με αυτή την εξήγηση.. 🙄

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.