Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση μισθωτού Μηχανικού


skyclad

Recommended Posts

Καλησπέρα

Πριν απο λίγες μέρες έδωσα εξετάσεις στο ΤΕΕ. Εδώ και κάποιους μήνες έχω πιάσει δουλειά ως προγραμματιστής και έχω ασφάλεια ΙΚΑ. Πότε και πως πρέπει να ενημερώσω το ΤΣΜΕΔΕ ότι είμαι γραμμένος στο ΙΚΑ? Να περιμένω να λάβω ταχυδρομικά ειδοποίηση από το ΤΣΜΕΔΕ ότι με γράψαν στα μητρώα τους? (αφού τους ενημερώσει υπηρεσιακά το ΤΕΕ) ή πρέπει να κάνω εγώ κάτι πιο νωρίς για να μην φαω πρόστιμο ως διπλοασφαλισμένος? Για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες θα απευθυνθώ στο λογιστή της εταιρείας, ο οποίος βέβαια δεν έχει ιδέα ακόμη πως θα γίνει η μετάβαση (βοήθα παναγία...). (Στο Τεε ρώτησα για τα παραπάνω αλλά σίγουρη απάντηση δεν πήρα).

Επίσης θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Είδα στο τεε ότι θεωρούμε μέλος του τεε και του τσμέδε από την επόμενη μέρα των εξετάσεων (εφόσον είμαι επιτυχόντας). Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα με χτυπήσει αυτοκίνητο και πάω νοσοκομείο είμαι καλυμμένος? Επίσης αν χρειαστεί να πάω επίσκεψη στο ιατρείο μπορώ να κρατήσω την απόδειξη από το γιατρό και αργότερα να πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι από το ΤΣΜΕΔΕ? (νομίζω 20 ευρώ ανά επίσκεψη). Να προσθέσω ότι δεν έχω βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ γιατί δεν έχω συμπληρώσει ακόμα 5 μήνες ασφάλισης

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Όποιος μπορεί ας βοηθήσει γιατί είναι αρκετή γραφειοκρατία που πρέπει να υποστώ, και από όσο έχω ψάξει στο ιντερνετ δεν έχω βρει σίγουρη απάντηση στα παραπάνω

Link to comment
Share on other sites

ένας μηχανικός που δουλεύει σαν μισθωτός του κρατάνε από τον μεικτό μισθό του περίπου 16% για το ΤΣΜΕΔΕ και ένα 5% για το ΙΚΑ.

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ο κύριος ασφαλιστικός φορέας αλλά δεν περιλαμβάνει περίθαλψη, και δεν αποζημειώνει σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας. Την αποζημίωση σε αυτή την περίπτωση την παίρνεις από το Ι.Κ.Α και αναλογεί σε μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη και όχι μηχανικού. Την διαφορά στα ποσά πρέπει να στην δώσει η εταιρεία που εργάζεσαι, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι υποχρεωμένη.

 

αυτό το καθεστώς ισχύει γενικά για τους μισθωτούς μηχανικούς.

 

Πιστεύω ότι πρέπει να θυσιάσεις μια ημέρα από την εργασία σου και να πας επι τόπου (ΤΣΜΕΔΕ) να το ξεκαθαρίσεις. Κατά την εγγραφή σου πρέπει να αναφέρεις ότι δεν είσαι αλλού ασφαλισμένος.

 

Πάντως όταν και εγώ είχα λείψει για περίπου 2 εβδομάδες από την δουλειά μου όντας δύο μήνες ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΙΚΑ ( δεν είχα βιβλιάριο ΙΚΑ) είχα αποζημιωθεί μόνο από την εταιρεία μου ( δηλαδή την διαφορά μισθου και ΙΚΑ). αλλά η δική σου περίπτωση είναι διαφορετική αφού έχεις ως τώρα κύρια ασφάλιση το ΙΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

φιλε μ, το τσμεδε για να σε γραψει επισημα, θα ζητήσει να διαγραφείς από το ίκα που έχεις τώρα, προσοχή με την εταιρία που εργάζεσαι τώρα, γιατί για να σου πληρώνει το τσμέδε, θα πρεπει να σε προσλάβει ως μηχανικό, και να σου δώσει την αμοιβη της συλλογικής σύμβασης. Μπορεί να παίρνεις λιγότερα τώρα, και να μην επιθυμούν αυτοί να σου δώσουν παραπάνω και να πάρουν εναν απόφοιτο τμήματος πληροφορικής.

Συζήτησε το και κανόνισε το, πάντα υπάρχει το μπλοκάκι, αλλά αυτό δεν είναι σωστή και καλή λύση. να περιμένεις ειδοποίηση από το τσμέδε, εκτός αν βιάζεσαι οπότε πήγαινε στα γραφεία και ίσως το προχωρήσουν.

όσω για τους γιατρούς δε ξερω αν θα βγάλεις άκρη τώρα χωρίς βιβλιάριο....ίσως γίνεται με απόδειξη...δε ξέρω..ρώτα στο τσμέδε...γιατί και ο γιατρός δε μπορεί να ξέρει αν είσαι ασφαλισμένος..αφού δεν εχεις τα βιβλιάρια.

 

και καλώς ήρθες!!

Link to comment
Share on other sites

Συζήτησε το και κανόνισε το, πάντα υπάρχει το μπλοκάκι, αλλά αυτό δεν είναι σωστή και καλή λύση.

όχι, δεν είναι καλή λύση

ειδικά σε τέτοιες εποχές

Link to comment
Share on other sites

Ετεροαπασχολούμενοι - Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

 

Το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ στην 37η συν/σή του τις 9/7/2009 αποφάσισε οτι οι μηχανικοί (παλαιοί ασφαλισμένοι) που παρέχουν εξαρτημένη εργασία (μισθωτοί) υπο άλλη ιδιότητα (ετεροαπασχολούμενοι) θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για όλους τους κλάδους απο 1/1/07, ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του Νόμου 3518/08 (και με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 1α, 2α του άρθρου 3, της παραγράφου 1β του άρθρου 13, της παραγράφου α του άρθρου 20 του Ν. 3518/06 καθώς και των διατάξεων του άρθρου 30 του Ν. 1759/98], προσκομίζοντας βεβαίωση του εργοδότη, οτι παρέχουν μισθωτή εργασία υπο άλλη ιδιότητα για την οποία οι εργοδοτες τους ασφαλίζουν σε άλλο Φ.Κ.Α καταβάλλοντας συγχρόνως και τις σχετικές εισφορές.

 

Τι σημαίνει αυτό??? το βρήκα στο στην ιστοσελίδα του εταα. Αφορά μόνο παλαιούς???οι νέοι κατουρήσαμε σε κάνα πηγάδι??? Ουσιαστικά θεσπίστηκε νόμος που μας επιτρέπει να είμαστε διπλο ασφαλισμένοι? Θα προσπαθήσω να μιλήσω και με κάποιον από το ταμείο που να γνωρίζει τι καλύτερα τι ισχύει...

------------------------------------------------------------------------

 

τελικά πήρα τηλέφωνο και ρώτησα, δεν το γνώριζα, αλλά από το 92 υπάρχει νόμος ο οποίος λέει ότι ασφαλίζει ιδιότητα, δλδ ετεροαπασχολούμαστε με το τσμέδε, και αμοιβόμαστε με τη συλλογική σύμβαση εργαζομένων της ιδιότητας της εργασίας μας, και οχι απαραίτητα των μηχανικών. οπότε και προφανώς δε χρειάζεται το μπλοκάκι, οπότε και πρόφανως ο stelify μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά και με την αμοιβή που ήδη έχει αν ο ίδιος είναι ευχαριστημένος.

ο νόμος είναι 2084 του 92 άρθρο 39

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Ειμαι ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας, όμως αυτή την περίοδο δεν εργάζομαι. Δε μπορώ να βρω δουλειά ως μηχανικός και μάλλον θα στραφώ σε άλλους τομείς γιατί τα οικονομικά μου δεν είναι τόσο καλά...όμως δε γνωρίζω τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ...αν πάω για υπάλληλος κάπου θα πρέπει να ασφαλιστώ και στο ΙΚΑ; Ο εργοδότης μου λοιπόν θα πρέπει να κρατάει από το μισθό μου το ΙΚΑ και εγώ να πληρώνω το ΤΣΜΕΔΕ; Θα τον συμφέρει τον μελλοντικό εργοδότη μου να απασχολεί άτομο με φορέα ασφάλισης το ΤΣΜΕΔΕ; Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Εχω μπερδευτει...Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό θα με βοηθούσε πολύ....ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

───────────────────────

Αναγράψτε την ειδικότητά σας στο προφίλ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λές μου φαίνεται οτι δεν γίνεται. Αφού έχεις αποκτήσει την ιδιότητα του μηχανικού ασφαλίζεσαι υποχρεωτικά στο τσμεδε είτε ως μισθωτός είτε ως ΕΕ. Θεωρητικά τον εργοδότη σου δεν τον νοιάζει που δίνει τα λεφτά (ΙΚΑ ή ΤΣΜΕΔΕ). Δεν ξέρω βέβαια πόσες είναι οι εισφορές ενός υπαλλ.γραφείου στο ΙΚΑ. Γιατί δεν κάνεις μια συμφωνία να είσαι ΕΕ με τον μελλοντικό σου εργοδότη, ασχέτως τι υπηρεσίες θα προσφέρεις (Μηχανικού ή υπαλλ.γραφείου)και να πληρώνεις το ΤΣΜΕΔΕ εσύ.Φαντάζομαι το κυριότερό σου μέλημα είναι να παίρνεις ένα μισθό.

Link to comment
Share on other sites

από ένα μισθωτό μηχανικό του αφαιρούν από τον μεικτό μισθό

 

1. Για το ΤΣΜΕΔΕ περίπου 16% ( λιγότερο αν είναι κάτω 5ετίας. συν την ειδική προσαύξηση)

2. Για το ΙΚΑ περίπου 5%

3. για εφορία (ΦΜΥ) περίπου 5%.

 

Ο εργοδότης πληρώνει και αυτός το ΤΣΜΕΔΕ ξεχωριστά.

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι το κύριο ασφαλιστικό ταμείο αλλά δεν καλύπτει περίθαλψη και γιαυτό πληρώνεισ και ΙΚΑ ( αποζημίωση σε περίπτωση απουσία λόγω ασθενείας).

 

Έναν εργοδότη δεν το συμφέρει να παίρνει σαν υπάλληλο έναν μηχανικό γιατί.

1, πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ

2, 14 μισθοί ( σαν υπάλληλο είναι υποχρεωμένος, σαν ΕΕ δεν είναι).

3, Αποζημίωση σε περίτωση απόλυσης.

 

Πως πληρώνεσαι ?

1, Σαν, μηχανικός σε βιομηχανία βλέπε ΣΤΕΒ steb.gr

2. Σαν μηχανικό σε ιδιωτικό τομέα βλέπε το tee.gr

 

Στην θέση σου θα κοιτούσα πόσο πρέπει να παίρνω σαν μηχανικός βάσει συλλογικό συμβάσεων και από το ποσό που υπολογίζεται ( συν επιδόματα ξένης γλώσσας, μεταπτυχιακό, θέσης κλπ, αν αυτά τα απαιτεί ο εργοδότηε) και θα υπολόγιζα σαν καθαρό μισθό το περίπου 75% του μεικτού.

 

Γενικά αυτό συμβαίνει και καλή επιτυχία

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα σε ολους τους συναδελφους.ειμαι και εγω νεος μηχανικος γραμμενος μολις στο τεε.Δουλευω εδω και καιρο σε ενα μαγαζι για να βγαινει το χαρτζιλικι ενω παραλληλα κανω μεταπτυχιακο.Πληρωνομαι με την ωρα εκει,τωρα με το τσμεδε ειναι υποχρεωμενος να με αλλαξει ταμειο το αφεντικο;φανταζομαι οτι δεν τον συμφερει να το κανει αυτο καθως δουλευω ως ημιαπασχοληση.Με την αυτασφαλιση θα μπορω να εργαζομαι;Ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.