Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ασφάλιση μισθωτού Μηχανικού


skyclad

Recommended Posts

Όχι. Δε γίνεται. Τα πληρώνεις όλα μαζί όταν βρεις και τα άλλα 500 με τις ανάλογες προσαυξήσεις φυσικά. Διακανονισμός γίνεται όταν οφείλονται τουλάχιστον 2 6μηνα από όσο θυμάμαι.

Link to comment
Share on other sites

Καλή σας μέρα, σαν νέος στο κουρμπέτι θα ήθελα και εγώ να εκφράσω 2-3 απορίες που έχω:

1) Σαν μισθωτός μηχανικός πόσο κοστίζω ασφαλιστικά στον εργοδότη μου? Τα 160-200 € που πληρώνω και ως άνεργος ή ως ελεύθερος επαγγελματίας από μόνος μου ή είναι περισσότερα?

2) Σαν μισθωτό μηχανικό μπορεί ο εργοδότης μου να με πληρώνει λιγότερα από τον κατώτερο μισθό του μηχανικού?

3) Με το μπλοκάκι πως καθορίζονται οι εργασιακές μου σχέσεις (διάρκεια συνεργασίας,ωράριο,άδειες,δώρα(πολλά ζητάω ε?)) με το αφεντικό μου?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα!

Iagros σαν μισθωτός μηχανικός μπορώ να σου πω τα εξής:

1)Ασφαλιστικά κοστίζεις στον εργοδότη σου πολύ παραπάνω από ελεύθερος επαγγελματίας. Δες εδώ για τις αμοιβές και τις κρατήσεις:

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/AMOIBES1

2)Όχι σαν μισθωτό ο εργοδότης σου δεν μπορεί να σε πληρώνει λιγότερα από τον κατώτερο μισθό του μηχανικού. Το πρόβλημα είναι βέβαια τα επιδόματα που πλέον πολλοί λίγοι εργοδότες τα δίνουν.

3)Με το μπλοκάκι, αν και οι κρατήσεις είναι λιγότερες, οι εργασιακές σου σχέσεις είναι αυτές που θα συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου χωρίς κανένα ελάχιστο όριο.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Γεια σας και απο μένα θα ήθελα να ξεκάθαρίσω κάποιοα πράγματα στο μυαλό μου και ελπίζω οι εμπειρότεροι στον χώρο αυτό να με βοηθούσαν.

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Aπόφοιτος ΑΕΙ πολυτεχνείου γράφεται στο ΤΕΕ αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου του.

 

-Αρχίζει να πληρώνει εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ανεξάρτητα άν δουλεύει ή όχι.

-Άν πάει να εργαστεί σε κάποια τεχνική εταιρία ώς μισθωτός οι μικτές του αποδοχές θα είναι αυτές που ορίζονται απο την κλαδική σύμβαση ΣΤΥΕ και ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώνει εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ + Ι.Κ.Α.(παροχή σε χρήμα).

-Άλλη λύση είναι να δουλεύει με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών πληρώνοντας ο ίδιος τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ όπως ήδη έκανε.

-Άν η συγκεκριμένη θέση(μισθωτού) στην τεχνική εταιρία δέν είναι σχετική με το επάγγελμα του μηχανικού αλλά απλά χρειάζονταν μιά θέση για γραμματεία, τί θα γινόταν?

Μήπως εξαιτίας του ότι είναι γραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να αμοίβεται ώς μηχανικός βασισμένος στην κλαδική σύμβαση? Ή μπορει για παράδειγμα να προσθέσει ΚΑΔ στο μπλοκάκι του για εργασία ώς υπάλληλος γραφείου και να πληρώνει πάλι μόνος τις εισφορές του?

Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να του δίνει τον μισθό υπάλληλου γραφείου ώς μισθωτό ενώ είναι γραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ και είναι μηχανικός και τυπικά?

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Απόφοιτος ΑΕΙ μηχανικός δέν γράφεται στο ΤΕΕ και πάει να διεκδικήσει θέση μηχανικού σε τεχνική εταιρία.

 

-Ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί να τον πληρώσει με τον μισθό του μηχανικού της κλαδικής σύμβασης γιατί δέν είναι γραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ και να είναι νόμιμος? Δηλαδή θέλω να ρωτησω, κάποιος ο οποίος δέν έχει γραφτει στο ΤΣΜΕΔΕ δέν μπορεί να διεκδικήσει τα λεφτά του μηχανικού βάσει συμβάσεων?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Στην 1η περίπτωση, αν ψάχνει γραμματέα δεν θα πάρει μηχανικό αλλά....γραμματέα με ΙΚΑ. Στην περίπτωσή σου απαξ και σε προσλάβει σαν μισθωτό είναι υποχρεωμένος να σου πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ ας είσαι και καθαριστής. Οπως καταλαβαίνεις το πιο πιθανό και υπαρκτό σε αυτή την περίπτωση είναι να σε πάρει με μπλοκάκι, να συμφωνήσετε έναν μισθό και φυσικά θα πληρώνεις εσύ τις εισφορές σου.

Στην δεύτερη περίπτωση από την στιγμή που δεν είσαι γραμμένος στο ΤΕΕ...δεν είσαι μηχανικός (δεν έχεις άδεια άσκησης επαγγέλματος) και συνεπώς σε καμιά περίπρωση δεν μπορείς να διεκδικήσεις τα λεφτά του μηχανικού βάση συμβάσεων. Θα είσαι κάτι σαν υπάλληλος με ΙΚΑ ή υπάλληλος με μπλοκάκι.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,

Είμαι γραμμένος στο ΤΕΕ και συνεπώς και στο ΤΣΕΔΕ....όμως δουλεύω τώρα ως μισθωτός σε μια εταιρεία...ο εργοδότης θέλει να με ασφαλίσει(δεν έχει πρόβλημα ούτε με το ποσό ούτε με το που θα με ασφαλίσει). Σημειωτέον ότι δεν έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος ακόμα. Η δουλειά που κάνω μπορεί να δικαιολογηθεί και σαν μηχανικός ασφαλείας. Στο Τσμεδε δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα..Γίνετε να με ασφαλίσει χωρίς να έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος? και αν ναι τι πρέπει να κάνει ο εργοδότης? Παρακαλώ όποιος γνωρίζει να με βοηθήσει , ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Για να ασφαλιστείς σαν μισθωτός δεν χρειάζεται να κάνεις έναρξη επαγγέλματος-η έναρξη είναι απαραίτητη για να προσφέρεις υπηρεσίες σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Για να προσληφθείς σαν μισθωτός, ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται για όλους τους μισθωτούς (αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ).

 

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όμως, λέγοντας ότι τώρα εργάζεσαι ως μισθωτός. Αφού ήδη εργάζεσαι ως μισθωτός εξυπακούεται ότι είσαι ασφαλισμένος (ο εργοδότης πληρώνει τις εισφορές δηλ, όχι εσύ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα σου δώσω και μία τάξη μεγέθους : αν π.χ. αμοίβεσαι με περίπου (ελάχιστα πιο κάτω) από 1000Ε μηνιαίως, το συνολικό κόστος για τον εργοδότη σου είναι περί τα 1500Ε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ για την απάντηση....και συγνώμη,έδωσα λίγα στοιχεία...εννοώ ότι τώρα ξεκίνησα να εργάζομαι...ξεκίνησα δηλαδή πριν ασφαλιστώ...εντάξει όμως,βρήκα αυτό που ήθελα...σήκωσαν τα τηλέφωνα στο ΤΣΜΕΔΕ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.