Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προϋποθέσεις και βαθμός αξιοποίησης νέων αποφοίτων Μηχανικών στην αγορά εργασίας


ΤΖΕΤΖΟΥΜΗΣ

Recommended Posts

ειμαι και εγω ενας νεος μηχανικος οπου μετα το στρατο παλευω καθε μερα να βρω μια δουλεια!!εχω παει σε συνεντευξεις και μου λενε προυπηρεσια και εμειρια ζητανε να εχεις.Ομως ενας νεος μηχανικος που τελειωνει τις σπουδες του με ποιο τροπο θα βρει δουλεια απο την στιγμη που δεν εχει εμπειρια ουτε προυπηρεσια στο αντικειμενο της ειδικοτητας που σπουδασε??

αν μπορει καποιος ας απαντησει.

πως θα αποκτησω την εμπειρια ή την προυπηρεσια οταν οι εταιριες απο την πλευρα τους δεν εχουν την διαθεση να κανουν στον νεο μηχανικο την εκπαιδευση που χρειαζεται.Ενα αλλο θεμα ειναι οτι το ''μεσο'' σημερα κυριαρχει στις μερες μας.Οποτε οποιος εχει μπαρμπα στην κορωνη βολευεται.Οι αλλοι κανουμε τον σταυρο μας να βρουμε κατι επιτελους .!! Στον Οαεδ δεν σε συμπεριλαμβανουν διοτι δεν θεωρησαι ανεργος για αυτους ποτε.Οποτε τι κανουμε εμεις??!!Περιμενουμε??? Ως ποτε ομως??η υπομονη εξαντλειται καποια στιγμη!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ομως ενας νεος μηχανικος που τελειωνει τις σπουδες του με ποιο τροπο θα βρει δουλεια απο την στιγμη που δεν εχει εμπειρια ουτε προυπηρεσια στο αντικειμενο της ειδικοτητας που σπουδασε??

αν μπορει καποιος ας απαντησει.

δεν ήθελα να εμπλακώ ενεργά σε αυτό το θέμα γιατί στο φινάλε ο καθένας κάνει τον δικό του αγώνα και στο τέλος έρχεται ο λαγαρισμός με τα λάθη και τις παραλέιψεις.κανένας δεν έχει το αλάθητο ούτε μαγική συνταγή.και κανείς δεν θα σου πεί ποτέ είμαι ευχαριστημένος.εχθρός του καλού το καλύτερο.

θα σου απαντήσω όμως σε κάτι που το συναντάω καθημερινά σε νέους μηχανικούς που έρχονται να ζητήσουν δουλειά.αυτή την ερώτηση την ακούω πολλές φορές...

απάντηση : πόσοι από το τμήμα σου αποφοιτούν κάθε χρόνο?100 - 200? σ αυτούς δε θα υπάρχουν 20 που έχουν εμπειρεία?υπάρχουν...αυτούς θα πάρουν οι εταιρείες.

ερώτηση : πώς την απέκτησαν?

απάντηση : η φοιτητική ζωή δεν είναι και δεν πρεπει να είναι μονόπλευρη.ξενύχτι μέχρι 5 το πρωί στα μπαράκια σάββατο βράδυ αλλά κυριακή πρωί στις 6 με το ακόντιο στο χέρι (για τους ΑΤΜ).

και να σου πώ και κάτι? ξέρεις τί λέει η αγορά? σε 3- 5 χρόνια θα απομείνουν οι ετιαρείες που ΑΞΙΖΟΥΝ λόγω κρίσης. το ίδιο ισχύει και για το ανθρώπινο δυναμικό.όσοι αντέχουν και αξίζουν. οι υπόλοιποι ξανά στο χωριό μιά κατσίκα και ένα κήπο..μπορεί και να μην άξιζαν για μηχανικοί..επειδή δηλ σε κάθε πόλη βάλαμε μια σχολή?

απλά - κυνικά και ρεαλιστικά

Link to comment
Share on other sites

πόσοι από το τμήμα σου αποφοιτούν κάθε χρόνο?100 - 200? σ αυτούς δε θα υπάρχουν 20 που έχουν εμπειρεία?υπάρχουν...αυτούς θα πάρουν οι εταιρείες.

ερώτηση : πώς την απέκτησαν?

απάντηση : η φοιτητική ζωή δεν είναι και δεν πρεπει να είναι μονόπλευρη.ξενύχτι μέχρι 5 το πρωί στα μπαράκια σάββατο βράδυ αλλά κυριακή πρωί στις 6 με το ακόντιο στο χέρι (για τους ΑΤΜ).

 

Μα καλά, έτσι όπως το θέτεις, είναι σαν να λες σε όλα τα παιδιά από τα 18 τους χρόνια να πάνε να δουλέψουν σε εργοτάξια... Καλώς ή κακώς, τα φοιτητικά χρόνια είναι τα μόνα χρόνια που μπορείς να νοιώσεις σαν ανέμελος νέος... Δε λέω να είσαι τεμπέλης ή αδιάφορος για τη σχολή σου (εγώ και ξενυχτούσα, και σε καφέδες πήγαινα και μια χαρά πέρναγα με μαθήματα και έπιανα και βαθμούς...). Αλλά πότε θα μπορέσει ένα νεο παιδί που είναι 20 χρονών να νοιώσει σα νέος? Στα 30 που θα τρέχει να χτίσει μια καριέρα? Στα 40 που θα χει γυναίκα και παιδιά? Ή θα πάθει παλιπαιδίαση (έτσι το λένε?) και στα 60 θα τρεχει στα κλαμπ?

 

Το θέμα δεν είναι αν στα φοιτητικά χρόνια κάποιου μπορείς να αποκτήσεις παράλληλα επ. εμπειρία αλλά όταν παίρνεις το χαρτί τι γίνεται μετά...Δε παίρνουν κανένα νέο μηχανικό όχι γιατί δεν έχουν εμπειρία αλλά επειδή δε έχει καμμιά εταιρεία την όρεξη (ή τα λεφτά ή την διάθεση) να ξοδέψει 1-2 χρόνια στην εκπαιδευσή του... Θέλουν ετοιμοπαράδοτους με όλες τις γνώσεις...

Ωραία όλα αυτά, αλλά πως ένας νέος μηχανικός να μάθει την δουλειά του? Και άντε πες ότι βρίσκει κάτι ο νέος... Ξέρεις τι εμπόδια, τρικλοποδιές και χασούρα χρόνο θα φάει? Εγώ περιττό να πω ότι στην πρώτη σοβαρή δουλειά μου σα μηχανικός ήμουν το κορίτσι για τους καφέδες (μόνο να πλύνω το λυόμενο δε μου είπαν, αν και μου πέταξαν και μια σπόντα γι αυτό...)

Άρα ξαναλέω: πως θα αποκτήσει εμπειρία ο νέος μηχανικός?

Link to comment
Share on other sites

Αλλά πότε θα μπορέσει ένα νεο παιδί που είναι 20 χρονών να νοιώσει σα νέος?

κάνει ζιπάρισμα στο χρόνο του και τα προλαβαίνει όλα..!το αίμα βράζει..!

έχεις σκεφτεί πόσες μανάδες με όχι και οικονομική άνεση στα 45 τους ξαναδιαβάζουν και δίνουν πανελλήνιες και περνάνε?απλά και μόνο για ένα αποθημένο..είναι να έχεις στόχο..

και πρέπει να είναι ταυτόχρονα μανάδες, σύζυγοι, εργαζόμενες,νοικοκυρές και φοιτήτριες..γυναίκα είσαι ξέρεις..

δε θα μπώ σε αντιπαράθεση.και εγώ διαφωνώ με το σύστημα αυτό και θα ήθελα τα λεφτά να πέφτανε απ τον ουρανό!απλά καταγράφω την πραγματικότητα...και επαναλαμβάνω όλα είναι προσωπικές αντιλήψεις που όμως δε νομίζω ότι ζω στο γυάλινο κόσμο μου.

Link to comment
Share on other sites

gzin δηλαδη τωρα θες να πεις οτι δεν αξιζα που πηρα το πτυχιο μου? προσεχε αυτα που λες...

διοτι ουτε ξερεις τι γνωσεις εχω αλλα και δεν μπορεις να υποτιμας τον αλλον που δεν το ξερεις.Εσυ μπορει να κανα μεσο που βρηκες δουλεια και το παιζεις τωρα μπορει καποιος αλλα δεν εχεις το δικαιωμα να υποτιμας και να υποβιβαζεις τους αλλους???

Ετσι???

Προσεχε αλλη φορα πως μιλας για τον οποιοδηποτε επιστημονα χωρις να γνωριζεις και να ξερεις τι σπουδες εχει ο αλλος

Link to comment
Share on other sites

Παρεξήγησες συνάδελφε ΤΖΕΤΖΟΥΜΗΣ.

Ο -πάντοτε κόσμιος- συνάδελφος gzin μίλησε γενικά και -φυσικά- δεν ήταν προσβλητικός.

Link to comment
Share on other sites

gzin Προσεχε αλλη φορα πως μιλας για τον οποιοδηποτε επιστημονα χωρις να γνωριζεις και να ξερεις τι σπουδες εχει ο αλλος

αγαπητέ συνάδελφε,

όταν αντιληφθείς (και το λέω πάντα με καλοπροαίρετο τρόπο και με κίνητρο κλείνοντας το pc να σκεφτούμε και λίγο πιο πέρα από την κουρτίνα) ότι το ίδιο ερώτημα με εσένα έχει και ο εκπαιδευτικός που τώρα τον στέλνει το κράτος να ξαναδώσει εξετάσεις, έχει ο μηχανικός που του έχουν φυτέψει στον εγκέφαλο ότι το πτυχίο δεν αρκεί αλλά θέλει μεταπτυχιακό κτλ κτλ τότε θα καταλάβεις ότι κάποια στιγμή αυτή η έρημη η χώρα πρέπει να παράγει αυτό που πραγματικά χρειάζεται σε όλους τους τομείς.

 

Υ.Γ 1. μην αρπάζεσαι και ούτε έχω διάθεση να απολογηθώ σε κανέναν.πολλά από αυτά που είπα μου τα έχουν πεί και εμένα.κανένας δεν ξεφεύγει αγαπητέ συνάδελφε.

Υ.Γ 2. εξαιτίας του ότι έχω "βρεί" μέσον βλέπω τους δικούς μου κάθε Πρωτοχρονιά λόγω ότι έχω αναζητήσει μακριά από την πόλη μου εργασία! αν περίμενα από μέσον...στο μεσαίο θα ήμουν..

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε gzin

Δεν θα διαφωνησω πως το πλειστον των φοιτητων δεν ασχολειται με σπουδες αλλα με άλλα πραγματα. Ομως θα σου πω κατι, στο ετος μου αποφοιτησαμε στα πεντε ετη 20 ατομα απο αυτους ΚΑΝΕΙΣ δεν ειχε δουλεψει ουτε λεπτο και στο λεω διοτι τα ηξερα ολα τα παιδια προσωπικα. Ημουν ο μονος που ειχα κανει πρακτικη μιας και αυτο ηταν το μονο το οποιο προσεφερε η σχολη μου. Εκτος απο αυτους γνωριζω και αλλα ατομα που τελειωσαν αργοτερα ή ακομη προσπαθουν και ουτε απο αυτους κανεις ειχε δουλεψει. Οι περιπτωσεις στις οποιες αναφερεσαι απο την εμπειρια μου θα πω πως ειναι μηδαμινες και ισως ειναι γονοι ατομων που ειναι και οι ιδιοι μηχανικοι και ως εκ τουτου εχουν αυτην δυνατοτητα. Στις υπολοιπες περιπτωσεις τι γινεται; Ειμαι ανεργος 2 μηνες τωρα και δεν μπορω να βρω τιποτα. Γιατι; Πρωτον γιατι η ζητηση ειναι ελαχιστη και δευτερον γιατι οσες αγγελιες βγαινουν ζητανε (ας μου επιτραπει η εκφραση) τα κερατα τους.

Πως υποτιθεται οτι πρεπει εγω να τα ξερω ολα αυτα; Που θα τα μαθω απο την στιγμη που κανεις δεν μου δινει την ευκαιρια να την αποκτησω αυτην την ρημαδα την προυπηρεσια;

Αυτο κατα την αποψη μου οφειλεται στο οτι το κρατος το οποιο ζουμε ειναι ουσιαστικα υπαναπτυκτο με ελαχιστες ευκαιριες για καποιον, νεο ειδικα, μηχανικο μιας και ουτε βιομηχανια εχουμε, ουτε αναπτυξη, ουτε ερευνα ουτε τιποτα.

Link to comment
Share on other sites

Τζετζουμή συνάδελφε, μη λαμβάνεις τα λεγόμενα του άλλου συνάδελφου ως προσωπική αντιπαράθεση... Απλά ανέφερε την γνώμη του ότι μπορείς να αποκτήσεις επ. εμπειρία παράλληλη με τις σπουδές... Αν αυτό είναι εφικτό ή όχι αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα...

karavlaxos, συμφωνώ μαζί σου...και γω στην ιδια φάση μου, και όταν μια εταιρεία μου έδωσε την ευκαιρία και χάρηκα γιατί επιτέλους θα μπορούσα να μάθω την δουλειά, μου την πηρε πίσω την χαρά ξεφτιλιζοντάς με... Όποτε μη γελιόμαστε... Δεν δουλεύουν οι νέοι γιατί κανείς δε θέλει ένα νέο παιδί με πιο σύγχρονες γνώσεις και φρέσκο μυαλό να τους χαλάσει την πιάτσα... Εκεί έξω υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς όπου επιβιώνουν όσοι είναι χωμένοι στα σκα..., όσοι έχουν μάθει να δουλεύουν κάνοντας λαμογιές και ρουφιανιές...Θες και συ έτσι να ξεκινήσεις την καριέρα σου? Εύκολο... Αλλά θα είσαι ένας περήφανος μηχανικός? Μάλλον όχι, ακόμα και αν είσαι από τη φύση σου κυνικός...

gzin, όπως είπε και ο karavlaxos, τα παιδιά που τελειώνουν στα 5 χρόνια δε εχουν εμπειρία γιατί στρώθηκαν στο διάβασμα ώστε να τελειώσουν στα 5 χρόνια...(ένα παράδειγμα είμαι και γω...). Αυτό όμως δε έπρεπε να μετρήσει θετικά απ' ένα υποψήφιο εργοδότη? Δε θα πρέπει αυτή η επιμονή στην απόκτηση του διπλώματος στα 5 χρόνια (χωρίς εξάμηνο παραπάνω) να είναι στοιχείο που αποδεικνύει εργατικότητα, εξυπνάδα και όρεξη για δουλειά? Γιατί κανείς αυτό δε το λαμβάνει υπ' όψιν? Just food for thought...

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι,

αποφάσισα να γράψω στο συγκεκριμένο θέμα καθώς πολλά ερωτήματα νέων είτε τα αντιμετώπισα εγώ (βγήκα στην αγορά όταν έσβησαν τα φώτα της τελετής λήξης της γιάννας και μου λέγανε κ εμένα απολύουμε δεν προσλαμβάνουμε) είτε τα συναντώ καθημερινά.

δεν έχω σκοπό να αντιπαρατεθώ με κανέναν.

δεν έχω βρει δουλειά με μέσον ούτε έχω συγγενή με γραφείο,

μου αρέσει να λέω αλήθειες και ας πονάνε

ας σκεφτούμε λίγο πώς καταντήσαμε την Ελλάδα των τεχνών σε Ελλάδα του souvlaki

(κάποτε λέγανε : γένου παιδί μου δημόσιος υπάλληλος και ας παίρνεις 1.5 δραχμή...τώρα καταλάβανε το λάθος (απογυμνώθηκε ο ιδιωτικός τομέας που είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης ) και το διορθώνουν με εσωτερική υποτίμιση για να αντιστραφούν οι όροι.

καλό κουράγιο στην αναζήτηση του κάθε ενός.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.