Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδο


Recommended Posts

Ένα βασικό πάντα, από αυτό βγαίνουν και τα εμβαδά των κτισμάτων, είναι το εμβαδόν του γηπέδου αλλά και οι διαστάσεις- σχήμα αυτού. 

Δεν μας είπες, αν υπάρχει στην περιοχή ΓΠΣ ή κάτι άλλο περιοριστικό στην δόμηση ! 

Αν έχεις πρόσωπο σε Εθ. οδό η απόσταση του κτιρίου ή κατασκευής είναι πάντα η δυσμενέστερη απόσταση όλων των περιπτώσεων που θα εξετάσεις. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 992
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΦΕΚ 270Δ/1985

Αρθρο 1, παρ 1 

γ) 'Αρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεων διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την απομείωση αυτή έχουν όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγουμένων περιπτώσεων α και β.

Τι καταλαβαίνουμε από αυτό ? Πως όταν απαλλοτριώνεται ένα άρτιο και οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο, τα τμήματα που απομένουν είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον εχουν τα ελάχιστα στοιχεία αρτιότητας ? (εμβαδό, διαστάσεις)

Έχω μια περίπτωση αγροτεμαχίου που βρίσκεται εκτός σχεδίου, εντός ζώνης πόλης και έχει εμβαδό 1980 μ2. Αυτο προέκυψε μετά από απαλλοτρίωση δημοτικής οδού. Η μελέτη της οδού είχε γίνει το 1965 αλλά ο δρόμος φτιάχτηκε το 1983. Νομίζω οι αποζημιώσεις έγιναν το 1965 αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Το αρχικό αγροτεμάχιο ήταν 3000 μ2 και με την διάνοιξη της οδού δημιουργήθηκαν ένα γήπεδο 1980 μ2 και ένα γήπεδο 450 μ2. 

Τώρα το ερώτημα είναι: το αγροτεμάχιο 1980 μ2 είναι άρτιο κατά παρέκκλιση εξαιτίας αυτής της απαλλοτρίωσης και εξαιτίας της θέσης του εντός ζώνης οικισμού ή όχι ?

 

Link to comment
Share on other sites

Πρωτίστως εξετάζεις αν στην περιοχή ισχύει ΓΠΣ εξωαστικών χρήσεων που ορίζει ελάχιστη αρτιότητα 4.000 τμ ή μεγαλύτερη και καταργεί τις παρεκκλίσεις γηπέδων με επιφάνεια μικρότερη των 4.000 τμ (περιπτώσεις γηπέδων επιφάνειας μικρότερης των 4.000 τμ με πρόσωπο σε οδό).

Αν στην περιοχή του ακινήτου δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός τότε είχες ένα γήπεδο 3.000 τμ εντός ζώνης 500 μ προυφιστάμενο του 77 οπότε ήταν άρτιο κατά παρέκκλιση προ τεμαχισμού του.  Τεμαχίστηκε από την διάνοιξη δημοτικής οδού. Οπότε, το γήπεδο επιφάνειας 1980 τμ πληροί την προΰπαρξη του έτους 1964 και αν έχει το πρόσωπο και το βάθος που απαιτείται είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο (εκτός αν συντρέχουν λόγοι σχήματος, γεωμετρίας κλπ και δεν το καθιστούν οικοδομήσιμο).

Σημαντικό να ελέγχεις αν η οδός έχει χαρακτηριστεί ως η κυριότερη ή μοναδική με απόφαση Νομάρχη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Παύλο,

μια διευκρίνιση: λές ότι "Τεμαχίστηκε από την διάνοιξη δημοτικής οδού. Οπότε, το γήπεδο επιφάνειας 1980 τμ πληροί την προΰπαρξη του έτους 1964 και αν έχει το πρόσωπο και το βάθος που απαιτείται είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο (εκτός αν συντρέχουν λόγοι σχήματος, γεωμετρίας κλπ και δεν το καθιστούν οικοδομήσιμο)."

Επομένως με τον τεμαχισμό μπορούμε να χρησιμοποιούμε όποια από τις παρεκκλίσεις που δίνει το άρθρο 1 ή πρέπει να τεκμηριωθεί πως προϋπάρχει του 1964 ? Αυτό δεν έχω καταλάβει καλά.

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρω το έτος 1964 διότι αφορά μια από τις 3 παρεκκλίσεις γηπέδων επιφάνειας μικρότερης των 2.000 τμ (προ 78) οπότε αφού η συντέλεση της απαλλοτρίωσης έγινε το 1965 (όπως αναφέρεις) εντάσσεσαι σε αυτή ή στην αμέσως προηγούμενη (προ 1962) αν αποδεικνύεται ότι το γήπεδο προυφίσταται και του έτους αυτού. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

αν αποδεικνύεται ότι το γήπεδο προυφίσταται και του έτους αυτού.

Μιλάμε για το αρχικό γήπεδο των 3.000 τ.μ..

Ειδικότερα ένα γήπεδο εντός ζώνης, που από 4.000 έγινε 2.000 μέτρα από ρυμοτόμηση δεν απαιτείται να έχει συντελεστεί η ρυμοτόμηση προ του 77 για να είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο; 

Link to comment
Share on other sites

πότε ειναι το ετος δημιουργιας του αρχικου γηπεδου?

[μιλάς  για  εντος ζωνης 3000 τμ. ή για 4000 τμ γενικως? Διοτι, με 4000 τμ. μπορεις να πας με το προ ή μετα το 2002]

 

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο είναι. 

Θέλω να πω πως δεν απαιτείται να έχει τον χρόνο δημιουργίας για να εμπίπτει στην παρέκκλιση εφόσον η απομείωση δεν έγινε με υπαιτιότητα του. Σωστά; 

Link to comment
Share on other sites

Η απαλλοτρίωση συντελέστηκε κατά τα γραφόμενα του συναδέλφου το έτος 1965. Η διάνοιξη έγινε δεκαετία 1980 (έτος 1983). Το γήπεδο των 1980 τμ (<2.000 τμ) για να μπορέσει να υπαχθεί σε παρέκκλιση αρτιότητας θα πρέπει να πληροί το έτος (προ 64,62 κλπ) καθώς και το ελάχιστο εμβαδόν (1200, 750 ) και το ελάχιστο πρόσωπο και βάθος. Η προΰπαρξη αποδεικνύεται αφού το γήπεδο των 3000 τμ (αρχικό γήπεδο) προϋπήρχε του 64 αφού η απαλλοτρίωση συντελέστηκε το 65 και ήταν άρτιο κατά παρέκκλιση ως εντός ζώνης 500 μ από τα όρια.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.