Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδο


Recommended Posts

το αρθρο 40 του 4759, οπως συμπληρωθηκε.... με εξη μηνες καθυστερηση... και ισχυει

αναφερεται  στο θεμα σου.

 
 
 
Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 992
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχουμε ένα αγροτεμάχιο εντός ζώνης το οποίο είναι πάνω από 4 στρέμματα. Ο ιδιοκτήτης θέλει να χτίσει αρχικά μία αγροτική αποθήκη 25 τ.μ. με ύψος 3μ και σε επόμενη φάση μελλοντικά θέλει να χτίσει μία μεγάλη αποθήκη επιφάνειας 400τ.μ. και ύψους  8μ. Μπορούμε να ζητήσουμε παρέκκλιση εντός ζώνης από τη στιγμή που το αγροτεμάχιο είναι πάνω από 4 στρέμματα και να κάνουμε χρήση της απόστασης των 5 μέτρων από τα όρια του οικοπέδου; Σε περίπτωση που δεν γίνεται και ζητήσουμε παρέκκλιση ως γεωργοκτηνοτροφική αποθήκη, η απόσταση από τα πλάγια όρια είναι 5 μέτρα ή το ελάχιστο ύψος του κτιρίου. Άρα, στην πρώτη φάση της κατασκευής της αποθήκης των 25 τ.μ. και ύψους 3μ. θα κρατήσουμε απόσταση 5μ. που είναι το ελάχιστο. Μελλοντικά όταν θα θελήσει να χτίσει την μεγάλη αποθήκη 400 τ.μ. και ύψους 8μ., η απόσταση από τα όρια θα πρέπει να είναι 8μ. Θα πρέπει να ζητήσουμε ξανά παρέκκλιση για 8μ ; Και σε αυτή την περίπτωση η αρχική αποθήκη που θα απέχει 5μ θα δημιουργήσει εμπόδιο στην νέα παρέκκλιση ;  Μήπως θα έπρεπε εξ αρχής να ζητήσουμε παρέκκλιση για 8μ. ώστε να μας καλύπτει μελλοντικά για την ανέγερση της 2ης αποθήκης; 
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα. Σε ΣΧΟΟΑΠ για τους οικιστικούς υποδοχείς αναφέρει:

"Μέχρι την πολεοδόμηση καθορίζονται:
Κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας 4.000τ.μ.."

Τις μεταβατικές διατάξεις αναφέρει:

"Σε όλες τις εκτός οικισμών ζώνες, ως προς την αρτιότητα, τους όρους και περιορισμούς της δόμησης, εφαρμόζονται οι διατάξεις των π.δ. της 6/17.10.1978 (ΦΕΚ 538/Δ) και της 24/31.5.1985 (ΦΕΚ 270/Δ) όπως εκάστοτε ισχύουν, εκτός εάν άλλως ορίζεται στις επιμέρους ζώνες του ΣΧΟΟΑΠ."

Και το ερώτημα είναι: έχει εφαρμογή το άρθρο 40 του Ν.4759/20? Δηλαδή αν το τεμάχιο είναι εκτός σχεδίου εντός ζώνης 500μ. μπορεί να πάρει προέγκριση έως 9/12/2022?

Link to comment
Share on other sites

Αντιλαμβάνεσαι ότι δίνοντας αποσπασματικές πληροφορίες κανείς δεν θα μπορέσει να σου απαντήσει. Ξεκινάς με την περιγραφή του ακινήτου, τα μετρικά του στοιχεία, χρόνο δημιουργίας και την ζώνη χρήσεων στο ΣΧΟΟΑΠ που βρίσκεται. 

Αν έχω αντιληφθεί σωστά από τα γραφόμενα, το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή προτεινόμενης επέκτασης οικισμού

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 ακριβώς!

Το ακίνητο βρίσκεται σε εγκεκριμένο σχοοαπ, σε περιοχή προτεινόμενης επέκτασης οικισμού και είναι εκτός σχεδίου εντός ζώνης με εμβαδόν 2.900 τ.μ.. Βρίσκεται σε ζώνη "Νέοι οικιστικοί υποδοχείς".

Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο?

Μπερδεύομαι λίγο και με το άρθρο 7 παρ.13 του Ν. 4447/16 που γράφει 

13. Όπου στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας αναφέρεται το «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο» ή το «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης» ή το «Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο» νοείται εφεξής το Τοπικό Πολεοδομικά Σχέδιο του παρόντος.

και το άρθρο 40 του 4759/20 

1. Εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος χορηγηθεί προέγκριση οικονομικής άδειας, μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία...

και παρουσιάζει τις παρεκκλίσεις. Μπορεί να λάβει προέγκριση άδειας?

Τελικά τι γίνεται με τα τεμάχια που βρίσκονται σε ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ? Είναι εκτός παρεκκλίσεων και διέπονται από τα πρώτα μέχρι να γίνει πολεοδόμηση, άρα είναι μη άρτια μέχρι τότε? 

 

Edited by OLINAPAL
Link to comment
Share on other sites

Για το ακίνητο αυτό (εντός  περιοχής επέκτασης) ελέγχεται ως προς την κατά παρέκκλιση αρτιότητα και κατ εξαιρεση μπορεί να οικοδομηθεί δυνάμει του άρθρου 40 Ν. 4759 εφόσον εκδοθεί προέγκριση Ο.Α (μέχρι 12/2022 προς το παρόν, αν δεν έχει αλλάξει η ημερομηνία).

Οπότε αν έχεις γήπεδο 2900 τμ εντός ζώνης 500 μ από τα περιμετρικά όρια προ 23 τμήματος ή οικισμού προ 23 και το γήπεδο προυφίσταται συμβολαιογραφικά ως έχει σήμερα, προ 77, έχεις την κατά παρέκκλιση αρτιότητα και πας για προέγκριση. Όλα αυτά μόνο στη ζώνη επέκτασης ισχύουν. Μετά το ΣΧΟΟΑΠ έρχεται και σου καθορίζει ελάχιστη αρτιότητα 4.000 τμ

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλησπέρα,

1. Αγροτεμάχιο εμβαδού 4.900τ.μ. εκτός ορίων οικισμού εντός ΣΧΟΟΑΠ αρδευόμενη γης ΠΕΠΔ1,  το οποίο ορίζει την αρτιότητα στα 4000τ.μ και κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις  της 24/31.5.1985 (ΦΕΚ 270/Δ) όπως εκάστοτε ισχύουν.

Το αγροτεμάχιο δεν έχει πρόσωπο σε δρόμο οπότε δηλώνω ως άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση ως προυφισταμενο του 2003 >4.000τ.μ.

Παρόλο που έχω την παρέκκλιση του τυφλού δεν με πιάνει το άρθρο 40 του Ν.4759/20 αφού το εμβαδόν του είναι μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. Σωστά?

2. Αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως εμβαδού 4.100 τ.μ. Το οποίο όμως έχει πρόσωπο σε οδό που ανήκει σε πολεοδομική ενότητα του σχεδίου πόλης και υπάρχει πιθανότητα  να χάνει οριακά την αρτιότητα των 4 στρ.

Πάει θεωρείτε με το άρθρο 40 του ν.4759/20 και θα πρέπει να βγει βεβαίωση όρων δόμησης?

Ευχαριστώ

 

Απαντάω στον εαυτό μου😁

για το 1. δε μας πιανει το άρθρο 40 και συνεχίζει και ισχύει η συγκεκριμένη παρέκκλιση

για το 2. πάει με το άρθρο 33 παρ.5 και δε χρειάζεται βεβαίωση όρων δόμησης

Edited by anpap
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Διάβασε τα σχετικά νήματα περί απόφασης 176/23 ΣΤΕ και εδώ. Πέραν του ζητήματος που προέκυψε πλέον από την απόφαση του ΣτΕ, έχεις και πρόβλημα οικοδομησιμότητας με το πλάτος του γηπέδου (εκτός αν το γήπεδο υφίσταται συμβολαιογραφικά πριν το 1981, οπότε για χρήση κατοικία (αν αυτή η χρήση επιτρέπεται) και μόνο επιτρέπεται οι υποχρεωτικές πλάγιες αποστάσεις να μειωθούν στα 7,50 μ από τα 15 μ που είναι κανονικά και έτσι να χωράει μέσα κτίριο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.