Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όροι δόμησης εντός οικισμού και αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Συνάδελφοι έχω μια περίπτωση ως εξής: Οικόπεδο εντός σχεδίου σε οικισμό μικρότερο των 2000 κατοίκων 1000μ με μια κάθετη η οποία χωρίζει δυο κτίσματα. Είχε βγει άδεια για καταστήματα και γραφεία έχοντας εξαντλήσει όλη την δόμηση.(τα πρώτα 300μ χτίζουν 300μ2 και τα υπόλοιπα επί 0,6).

Οι ιδιοκτήτες τώρα θέλουν να κάνουν αλλαγή χρήσης από γραφεία σε τουριστικές κατοικίες. Αυτό όμως δεν γίνεται γιατί με την αλλαγή χρήσης αλλάζει και η δόμηση η οποία υπολογίζεται όπως τις κατοικίες έτσι δεν είναι??

 

Κανείς ??

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αναφέρεις ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε οικισμό προ 1923 αλλά ο υπολογισμός του σδ ταιριάζει περισσότερο σε οικισμό <2000.

Σε ποια κατηγορία οικισμού βρίσκεται, πραγματικά, ο οικισμός και, επομένως, το οικόπεδο;

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση των οικισμών <2000, η επιτρεπόμενη δόμηση για "οικόπεδα τουριστικών εγκαταστάσεων ή αμιγούς επαγγελματικής χρήσης" υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 85 παρ. 2 εδ. γ, ββ της ΚΒΠΝ.

 

Επομένως, εάν θεωρηθούν οι τουριστικές κατοικίες, που ζητούν οι ιδιοκτήτες, ως τουριστικές εγκαταστάσεις, τότε μπορεί να γίνει η αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

συναδελφε johnymal

η δόμηση για τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, υπολογίζεται όπως η δόμηση για τις απλές κατοικίες

Αποφ. 530992/28.9.87 (ΦΕΚ Β 557) : Τεχνικές προδιαγραφές τουριστικών εγκαταστάσεων.

β. Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα (δηλ. οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις) καθώς και τα “ενοικιαζόμενα επιπλ. δωμάτια, οικοδομούνται με όρους δόμη¬σης κατοικίας της εκάστοτε ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας.

 

συνεπώς θεωρώ ότι δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή χρήσης.

 

Κοίταξε να δεις(αν δεν έχεις μεγάλη διαφορά δόμησης), αν μπορείς να βγάλεις στο ισόγειο κάποιους ανοικτούς χώρους στάθμευσης(που δεν μπαίνουν στην δόμηση), ώστε να καλύψεις την διαφορά

Link to comment
Share on other sites

@gior35

Μήπως μπερδεύεις τις τεχνικές προδιαγραφές για τις τουριστικές εγκαταστάσεις με τις διατάξεις για τη δόμηση σε οικισμούς <2000;

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε μακαρ εσύ μάλλον τα μπερδεύεις

διάβασε το (β) που παρέθεσα

δυστυχώς το συγκεκριμένο το έχω εφαρμόσει κατ΄επανάληψη

(το δυστυχώς πάει στο ότι την πρώτη φορά πριν καμιά δεκαριά χρόνια, μη γνωρίζοντας ,πήγα να εφαρμόσω την αυξημένη δόμηση που λες και έφαγα πόρτα από τον ΕΟΤ)

 

Εξάλου η παράγραφος (β) είναι σαφής νομίζω

 

αλλά καλύτερα να παραθέσω όλη την παράγραφο

 

4. Από τις προβλεπόμενες στις νέες τεχνικές προδιαγραφές 6 κατη¬γορίες τουριστικών εγκαταστάσεων:

α. Τα “ξενοδοχεία” (δηλ. κλασσικού τύπου, τύπου ΜΟΤΕΛ, τύπου ξενώνα, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων και φυσικά και τα ξενοδο¬χεία μικτής λειτουργικής μορφής και τα “ΚΑΜΠΙΝΓΚ”) οικοδομού¬νται με τους ειδικούς όρους δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων της εκάστοτε ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας.

β. Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα (δηλ. οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις) καθώς και τα “ενοικιαζόμενα επιπλ. δωμάτια, οικοδομούνται με όρους δόμη¬σης κατοικίας της εκάστοτε ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας.

γ. Όσον αφορά στις “τουριστικές εγκαταστάσεις διημέρευσης”, τα μεν “κέντρα εστίασης αναψυχής” οικοδομούνται με όρους δόμησης καταστημάτων της εκάστοτε ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, ενώ τα ολοκληρωμένα τουριστικά κέντρα παραδοσιακής βιοτεχνίας, ψυχαγω¬γίας και εστίασης -οικοδομούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες για τις αντίστοιχες χρήσεις όρους δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

gior35 κοίταξε λίγο και αυτό το θέμα:

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=17740&highlight=%F4%EF%F5%F1%E9%F3%F4%E9%EA%DD%F2+%E5%F0%E9%F0%EB%F9%EC%DD%ED%E5%F2+%EA%E1%F4%EF%E9%EA%DF%E5%F2

 

Το έχουμε ξανασυζητήσει και καταλήξαμε ότι υπερισχύει το ΠΔ του 85 (εφόσον πρόκειται για επαγγελματική χρήση...).

 

Η δική μου επιφύλαξη είναι δική σου βεβαιότητα. Δεν ξέρω τι ισχύει τελικά!

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς γιάννη είμαι σίγουρος 100%

η παράγραφος (β) της Αποφ. 530992/28.9.87 (ΦΕΚ Β 557) είναι σαφής, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες οικοδομούνται με τους όρους δόμησης κατοικιών.

μάλιστα σε καμιά βδομάδα θα καταθέσω στον ΕΟΤ τέτοια μελέτη και οι όροι δόμησης που μου θεώρησαν από την πολεοδομία(απαραίτητο για την έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου),είναι οι όροι δόμησης για κατοικία και όχι αυτοί της αυξημένης δόμησης για εππαγγελματική χρήση.

ισχύουν για άλλες μορφές τουριστικών καταλυμάτων, όχι όμως για τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες

Link to comment
Share on other sites

1) Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια/επιπλωμένα διαμερίσματα ισχύει το ίδιο;

2) Τι ισχύει σε περίπτωση μικτής χρήσης κατοικιών (ή ενοικιαζόμενων δωματίων) και εστιατορίου π.χ. Έχουμε πάλι max δόμηση = 400μ2;

 

Ρωτάω την γνώμη σου γιατί η γνώμη του ΜΑΚΑΡ προφανώς είναι διαφορετική...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.