Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

Σ' ευχαριστώ πάρα πολυ panos-(sid?)vicious!

Ήσουν κατατοπιστικότατος. Άρχισα τώρα να το ψάχνω περί ΚΕΝΑΚ και δεν έβγαζα άκρη..

Όπως φαίνεται δε το γλυτώνουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη , είτε ρηχά είτε βαθιά..

Και την τουρκική την ομιλώ ολίγον..Σε κατανόησα !

Link to comment
Share on other sites

Γειά σας συνάδελφοι .

Να κάνω μια ερώτηση σαν να είμαι παιδί της 6ης δημοτικού.

Για να κάνω την ΚΕΝΑΚ που θα μου ζητηθεί απο την Πολεοδομία ποιά προγράμματα,λογισμικά κλπ πρέπει να έχω και πόσο κοστίζουν αυτά περίπου ? Είδα πχ απο την 4Μ ολοκληρωμένο πακετό ΚΕΝΑΚ στα 1200 ευρώ και απο το ΤΕΕ Λογισμικό Υπολογιαμού Ενεργειακής Απόδοσης στα 123 ευρώ.

Χρειάζομαι να τα αγοράσω και τα δυο η καλύπτομαι με ενα απο τα δυο ?

Ευχαριστώ

 

Σημείωση 1200,00 € +ΦΠΑ .

Απ'ότι έχω καταλάβει σίγουρα είναι υποχρεωτική η χρήση του προγράμματος του ΤΕΕ για τους υπολογισμούς για την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου. Για τα υπόλοιπα που ζητάει η μελέτη (θερμικές απώλειες, σκιάσεις κτλ) μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα προγράμματα του εμπορίου (4Μ, Ti-Soft)

Link to comment
Share on other sites

"Τρέχοντας" το πρόγραμμα του ΤΕΕ και ανατρέχοντας στην "βοήθεια" για μερικές διευκρινίσεις παρατήρησα ότι σε ορισμένα σημεία το πρόγραμμα διαφέρει από την εικόνα που παρουσιάζεται στην "βοήθεια" .

Π.χ. στα συστήματα στο ΖΝΧ , στα δίκτυα διανομής δεν μου εμφανίζει στην ανακυκλοφορία το κουτάκι επιλογής.... και σε 1-2 άλλα σημεία το ίδιο...

Η έκδοση του προγράμματος που έχω εγώ είναι:

version 1.27.9.10.- engine 1.7.6.19.

 

Εχει παρατηρήσει κανείς κάτι αντίστοιχο ????.....

Link to comment
Share on other sites

Από το site του ΤΕΕ:

 

-----------------

"Το λογισμικό δέχεται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του κελύφους του κτηρίου, τη χωροθέτησή του στο περιβάλλον και τα στοιχεία των απαραίτητων Η/Μ για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης και της κατάταξης του κτηρίου. Τα δεδομένα και τα αποτελέσματα τα εκτυπώνει σε αντίστοιχες αναφορές.

 

Το λογισμικό δεν υποστηρίζει τις μελέτες που πρέπει να προηγηθούν της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (π.χ. αρχιτεκτονικά, θερμομόνωση, εγκαταστάσεις Η/Μ κλπ) καθώς και την απαιτούμενη τεκμηρίωση που πρέπει, ως αποτέλεσμα αυτών των μελετών, να συνοδεύουν μια πλήρη μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης.

 

Το ειδικό λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταχώρηση των απαραίτητων στοιχείων για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και τον αντίστοιχο υπολογισμό για την ενεργειακή κατάταξη των κτηρίων.

 

Το ίδιο ειδικό λογισμικό θα χρησιμοποιείται και στο στάδιο της υποβολής Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό για την ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου και μόνο, προκειμένου να υπάρχει κοινή μεθοδολογία και αντιστοιχία των αποτελεσμάτων της μελέτης με εκείνα της ενεργειακής επιθεώρησης.

 

Για τους υπόλοιπους υπολογισμούς και γενικότερα για την πλήρη τεκμηρίωση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων που απαιτούνται για την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων, όπως λεπτομερώς αναφέρονται στο άρθρο 11 του ΚΕΝΑΚ, χρησιμοποιούνται υπολογιστικά εργαλεία (λογισμικά), που αξιολογούνται και εγκρίνονται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ).

 

Στη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης αναγράφεται υποχρεωτικά η έκδοση και η έγκριση του λογισμικού που χρησιμοποιείται όπως επίσης και το S/N και η έκδοση του ειδικού λογισμικού ΤΕΕ που χρησιμοποιήθηκε για την ενεργειακή κατάταξη.

------------------

 

 

Επίσης το λογισμικό ακόμη εξελίσεται οπότε μικροαλλαγές θα βλέπετε μέχρι να βγει η τελική έκδοσή του. Κάποια επιλογές είτε υπάρχουν και καταργούνται είτε υπάρχουν απενεργοποιημένες για μελλοντική χρήση. Εμένα πάντως με την ίδια έκδοση λογισμικού μια χαρά μου το εμφανίζει.

Link to comment
Share on other sites

Ισχύει:

 

  • 1 Joule = 1 W*s
  • 1 kcal = 4187 Joule

Οπότε:

 

  • 1 kcal/h = 4187J/3600s = 1,163 J/s = 1,163 W*s/s = 1,163 W

επομένως:

 

  • 1 kcal/h*m2*C = 1,163 W/m2*K
  • 1 W/m2*K = 0,86 kcal/h*m2*C

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολύ. Επίσης μηπως γνωρίζει κανείς πότε το ποσοστό του πλαισίου είναι 20%,30%και 40% για τον υπολογισμό συντελεστή θερμοπερατότητας κουφώματος;

Link to comment
Share on other sites

έχω ακούσει από πολλούς ότι το λογισμικό της civiltech για τον "ΚΕΝΑΚ" χωλαίνει...έχω ψάξει της Τι-soft k νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή αφού έχει k πολύ καλο ιστορικό k το πρόγραμμα της για τον "ΚΕΝΑΚ" το χρησιμοποιούν ήδη αρκετοί. κάποια επιπλέον πληροφορία υπάρχει μήπως?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολύ. Επίσης μηπως γνωρίζει κανείς πότε το ποσοστό του πλαισίου είναι 20%,30%και 40% για τον υπολογισμό συντελεστή θερμοπερατότητας κουφώματος;

 

Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ. Μετράς το πάχος του πλαισίου, το πολλαπλασιάζεις με το μήκος του και υπολογίζεις το λόγο του με τη συνολική επιφάνεια του κουφώματος.

 

Ο ίδιος τύπος κουφώματος άλλο ποσοστό συμμετοχής έχει σε ενα κούφωμα παραθύρου πχ 1,20Χ1,20 δίφυλλο και άλλο σε ενα κούφωμα πχ 2,00Χ2,20 δίφυλλο.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.