Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

Αυτό που δεν έχω καταλάβει επειδή μόλις ξεκίνησα να διαβάζω για τον ΚΕΝΑΚ κλπ είναι τα εξής δύο. Ας πούμε ότι αναλάμβανα μία άδεια, πήγαινα στην πολεοδομία για να εγκριθούν θερμομόνωση, ύδρευση, αποχέτευση και πυρασφάλεια. Τώρα με τον ΚΕΝΑΚ θα πρέπει να καταθέτεις μαζί και θέρμανση και ψύξη όλα μαζί;

Link to comment
Share on other sites

To θέμα φίλε Fade2Black είναι να μάθουμε πώς γίνεται αυτό το πράγμα! (?)

 

Ο κύριος που μας έκανε τα σεμινάρια από το ΤΕΕ σε ερώτησή μου απάντησε ότι με το πρόγραμμα του ΤΕΕ θα κάνω περίπου 3-4 μέρες για να έχω μια τέτοια μελέτη.

 

Με όλες τις ελλείψεις του προγράμματος (πχ: μένω πάνω από 200 χλμ από την Αθήνα, αλλά η περιοχή μου επιλύεται με στοιχεία από το Ελληνικό), απορώ αν τελικά ισχύει τίποτα από όσα λέγονται!

 

Προς το παρόν έχω στην Πολεοδομία 4 αναθεωρήσεις και 3 νέες άδειες και δεν έχει κανείς ιδέα για το τι πρέπει να γίνει. Απλά λένε "θέλω ΚΕΝΑΚ".

Link to comment
Share on other sites

Εχω πρωτοκολλησει στην πολεοδομια στις 13/10 για μια προσθηκη στεγης σε υπαρχον διώροφο με ΟΑ του '81.

στον ελεγχο ΓΟΚ μου ζητηθηκε και μελετη κελυφους.

Πιστευετε οτι πρεπει να γινει?

Καπου ακουσα οτι ο ΚΕΝΑΚ ισχυει για κτιρια μετα το 81, τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

@cfrezi

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια μόνο μην μπερδεύεσαι. Αυτά που γράφω εγώ είναι απλώς παραπομπές σε νομοθεσία και μεθόδους υπολογισμού. Αυτά που γράφουν τα υπόλοιπα παιδιά, ας πούμε για παράδειγμα στα δυο θέματα που σε παρέπεμψα, αυτά ναι είναι Γνώση (και εμπειρία βέβαια). Το λέω για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Για υπολογισμό ψυκτικών και θερμικών φορτίων θέλει διάβασμα.

 

@xobit

xobit , νομίζω πως όχι γιατί και ο ΚΕΝΑΚ αναφέρεται σε αυτές (μη με ρωτήσεις «που» γιατί δεν θυμάμαι). Βέβαια έχουν διαφορές σε κλιματολογικά δεδομένα και συνθήκες σχεδιασμού. Τι να πω;

 

@erling

Καθώς ξέρεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ...αγαπητής οικολόγας κυρίας με το σακίδιο, είναι πλέον υποχρεωτικές όλες οι Η/Μ μελέτες για κτίρια άνω των 50m2. Απλώς για κατοικίες δεν είναι υποχρεωτική η κάλυψη του 100% των ψυκτικών φορτίων που υπολόγισες για την θερμική ζώνη. Βολεύεσαι και με το 50%. Και στο παράδειγμα του ΤΕΕ (αυτό για κατοικίες και καταστήματα) λέει στην σελίδα 26: «Σύμφωνα με την μελέτη ψύξης του κτιρίου...». Αλλιώς θα πρέπει να υπολογίσεις την ψυκτική ισχύ κατ’ εκτίμηση. Αλλά δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο. Sony και καλά κλιματισμό... Να μου τον κάνει δώρο από τη δική της πορτοφόλα να βάλω.

 

@pggiotas

Τα διαχωριστικά δομικά στοιχεία με συνορεύοντα διαμερίσματα καθώς και η οροφή και το δάπεδο σε ενδιάμεσο όροφο, ακόμα και σε διαφορετική θερμική ζώνη να ανήκουν, θεωρούνται ως αδιαβατικά οπότε δεν ανταλλάσουν θερμότητα (δες ξανά τις παραγράφους 3.2.2.3 έως και 3.2.2.5 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010).

Για τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια-διαδρόμους καθώς και βοηθητικούς χώρους, δες τη παράγραφο 2.1.4 της ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010. Επαφίεται στην βούληση του μελετητή το ποιούς θα θεωρήσει ως μη θερμαινόμενους χώρους.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από ενημέρωση από ημερίδα:

ΔΕΝ απαιτείται μελέτη κλιματισμού εάν δεν υπάρχει εκ των προτέρων λόγος να γίνει.

Εάν έχεις σκοπό να κλιματίσεις το κτήριο χρησιμοποιείς τα στοιχεία της μελέτης.

Εάν δεν κλιμαστιστεί το κτήριο χρησιμοποιείς τα χαρακτηριστικά του συστήματος ψύξης του κτηρίου αναφοράς.

Π.χ. για τις κατοικίες βάζεις:

αερόψυκτη Α.Θ., ηλεκτρική πηγή ενέργειας, ισχύς μια δική σου χονδρική εκτίμηση (εξάλλου δεν λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς), Β. Απ. = 1, EER=3, βαθμό κάλυψης 0.5, δίκτυο διανομής κενό στην ισχύ, στις τερματικές μονάδες (τοπικές αντλ. θερμότ.) Β. Απ. = 0,93 και βοηθ. μονάδες κενό.

Αν κατάλαβα καλά, έτσι το χειριζόμαστε. Εάν κάνω λάθος, παρακαλώ, διορθώστε με.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από ενημέρωση από ημερίδα:

ΔΕΝ απαιτείται μελέτη κλιματισμού εάν δεν υπάρχει εκ των προτέρων λόγος να γίνει.

Εάν έχεις σκοπό να κλιματίσεις το κτήριο χρησιμοποιείς τα στοιχεία της μελέτης.

Εάν δεν κλιμαστιστεί το κτήριο χρησιμοποιείς τα χαρακτηριστικά του συστήματος ψύξης του κτηρίου αναφοράς.

 

Μήπως γνωρίζεις αν ισχύει το ίδιο και για τη θέρμανση; Εγώ νόμιζα ότι τόσο για θέρμανση όσο και για κλιματισμό οι μελέτες πλέον είναι υποχρεωτικές. Το ξέρω ότι η θέρμανση θεωρείται πιο απαραίτητη για τις σωστές συνθήκες διαβίωσης αλλά επειδή αντιμετωπίζω μια περίπτωση μιας θερινής μικρής μονοκατοικίας (η οποία όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι φυσικά...) δεν θα ήθελα να βάλω θέρμανση...

 

Παρεπιπτόντως, η ημερίδα από την οποία ενημερώθηκες διοργανώθηκε από το ΤΕΕ;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι η θέρμανση είναι υποχρεωτική για >50τ.μ. Να πω την αλήθεια δεν με απασχόλησε ποτέ η θερινή κατοικία γιατί εδώ στην περιοχή μας δεν υπάρχουν τέτοιες.

Η ημερίδα οργανώθηκε από το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στις 18/11/10 στην Κοζάνη. Στην γενική παρουσίαση δεν μπαίνουν οι ομιλητές σε τέτοιες λεπτομέρειες. Εάν όμως είσαι ήδη διαβασμένη για τον ΚΕΝΑΚ και τις ΤΟΤΕΕ, όλο το ζουμί είναι στις ερωτήσεις.

Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι ερωτήσεις στο τέλος θα είναι σχετικά λίγες (και καμιά φορά άσχετες), κοίταξε αν μπορείς να ξεμοναχιάσεις στα διαλλείμματα ή στο τέλος κάποιον ομιλητή που θα έχει όρεξη και γνώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δες, στον θερμαντήρα Ζ.Ν.Χ. (διπλής ή τριπλής ενέργειας) αν η ηλεκτρική αντίσταση λειτουργεί ως εφεδρική στην διάρκεια όλου του έτους, τότε δεν συμμετέχει καθόλου στο ποσοστό κάλυψης θερμικού φορτίου, επομένως το ηλεκτρικό του κομμάτι δεν το καταχωρείς καθόλου σαν τύπο και πηγή ενέργειας.

Αν πάλι έχεις υπολογίσει ότι θα συμμετάσχει σε σημαντικό ποσοστό στη διάρκεια του έτους τότε κάνε μια δεύτερη καταχώρηση σαν "Τοπικός ηλεκτρικός θερμαντήρας" ή σαν "Μονάδα παραγωγής άλλου τύπου (κεντρική)" και δήλωσε σαν πηγή ενέργειας την ηλεκτρική με τα KW που έχεις υπολογίσει ότι θα απαιτούνται για την θέρμανση του περιεχόμενου νερού και την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ψυχρού νερού δικτύου και ζεστού νερού χρήσης (δες λίγο και εδώ σχετικά με boiler και εδώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες).

Γενικά υπολόγισε το ημερήσιο απαιτούμενο θερμικό φορτίο, την απαιτούμενη χωρητικότητα του θερμαντήρα και την απαιτούμενη θερμική ισχύ για σύστημα με λέβητα (φυσικού αερίου ή πετρελαίου) σύμφωνα με την παράγραφο 4.8.2 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.

Αν πρόκειται για ξεχωριστή μονάδα λέβητα που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ΖΝΧ, τότε η θερμική ισχύς που υπολογίζεις με τον παραπάνω τρόπο (παράγραφο 4.8.2 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010) είναι η ισχύς για την ενέργεια από τον λέβητα που ζητάει το πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ.

Αν ο λέβητας είναι κοινός για θέρμανση και παραγωγή ΖΝΧ, τότε αφού έχεις υπολογίσει την απαιτούμενη θερμική ισχύ για θέρμανση (με την σχετική της προσαύξηση) πρόσθεσε σε αυτήν και την παραπάνω ισχύ για να έχεις την συνολική απαιτούμενη ισχύ του λέβητα.

Αλλά και πάλι η θερμική ισχύς από τον λέβητα, που θα καταχωρήσεις όσον αφορά το ΖΝΧ, θα είναι αυτή που υπολογίζεις με την παράγραφο 4.8.2 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.

 

Στον Ηλιακό δηλώνεις τον ηλιακό κανονικά στην καρτέλα του και δηλώνεις και την ισχύ της ηλεκτρικής του αντίστασης σαν ξεχωριστή μονάδα στο ΖΝΧ. Το πρόγραμμα υπολογίζει αναλόγως του ηλιακού που έβαλες και της γεωγραφικής περιοχής, την παραγωγή ζεστού νερού από τον ηλιακό και μόνο εαν δεν επαρκεί να καλύωψει τις ανάγκες ΖΝΧ παίρνει υπόψην και τα υπόλοιπα συστήματα παραγωγής ΖΝΧ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση σου hkamp. Από όσο ξέρω θα γίνει μια ανάλογη ημερίδα κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες και στην στο τοπικό ΤΕΕ (Κέρκυρα). Την περιμένω εναγωνίως!! Αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα με καλύψει...

 

Όσο για τη θέρμανση, ό,τι αναφέρεται στην εγκύκλιο για την ψύξη αναφέρεται και για την θέρμανση. Επίσης, από όσο έχω διαβάσει στις ΤΟΤΕΕ το ίδιο τις αντιμετωπίζουν και εκεί. Αν κάπου κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με καθώς ο όγκος των πληροφοριών που έχω λάβει, κυρίως διαβάζοντας, το τελευταίο διάστημα είναι τόσο μεγάλος που πιθανόν κάτι να μου έχει διαφύγει!

Link to comment
Share on other sites

Στον Ηλιακό δηλώνεις τον ηλιακό κανονικά στην καρτέλα του και δηλώνεις και την ισχύ της ηλεκτρικής του αντίστασης σαν ξεχωριστή μονάδα στο ΖΝΧ. Το πρόγραμμα υπολογίζει αναλόγως του ηλιακού που έβαλες και της γεωγραφικής περιοχής, την παραγωγή ζεστού νερού από τον ηλιακό και μόνο εάν δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες ΖΝΧ παίρνει υπόψην και τα υπόλοιπα συστήματα παραγωγής ΖΝΧ.

 

SeNNinhA έχεις δίκιο, έτσι λέει και στην βοήθεια του προγράμματος στην ενότητα 6.3.5: "Εάν υπάρχει ηλιακός συλλέκτης τότε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος καταγράφονται στην ενότητα 5.3.7, ενώ η ηλεκτρική αντίσταση καταγράφεται στην συγκεκριμένη ενότητα." (μάλλον εννοεί την ενότητα 6.3.7)

Ωστόσο ούτε στο παράδειγμα "polykatikia-26-9-10.xml" ούτε και σε αυτό σε μορφή pdf στην καρτέλα υπολογισμού για το ΖΝΧ ΄φαίνεται να καταχωρεί την ισχύ της βοηθητικής ηλεκτρικής αντίστασης :confused:. Δεν ξέρω τελικά πως πρέπει να γίνεται και αν όντως το πρόγραμμα κάνει αυτό τον έλεγχο που λες.

Άλλωστε θα πρέπει για κάθε μήνα να καταχωρήσει ο χρήστης μόνος του τον βαθμό (ποσοστό) κάλυψης από κάθε μονάδα παραγωγής. Οπότε θα πρέπει από πριν να έχει υπολογίσει σε πιο βαθμό μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες από το κάθε σύστημα παραγωγής ΖΝΧ.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.