Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

Σχετικά με τον κλιματισμό/ψύξη, ακόμα είναι ασαφές αν είναι προαιρετική η μελέτη ή όχι.

 

Για καλό και για κακό προτείνω να γίνεται η μελέτη αυτή.

Αν δεν γίνει και μετά με πρωτοβουλία του ο πελάτης εγκαταστήσει κλιματιστικό, όταν πάει ο επιθεωρητής για να εκδόσει το πιστοποιητικό θα το καταγράψει και αν το κλιματιστικό είναι μεγαλύτερης ισχύος από του κτιρίου αναφοράς υπάρχει πέναλτυ στην αξιολόγηση, όπως υπάρχει αντίστοιχο πέναλτυ αν ο εγκατεστημένος λέβητας στην εγκατάσταση θέρμανσης είναι σημαντικά μεγαλύτερης ισχύος από αυτό που αναέρεται στην μελέτη θέρμανσης.

 

Επίσης αν στο κτίριο αναφοράς η ενέργεια που απαιτείται για κλιματισμό είναι πολύ μεγαλύτερη από την ενέργεια που προκύπτει από την μελέτη κλιματισμού, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν υλικά (κουφώματα, μόνωση, κτλ) με καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά αλλά και υψηλότερου κόστους, προκειμένου να βγει Β κατηγορία το κτίριο.

 

Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο πως θα πιάσουμε τον πελάτη σήμερα. Αν για οικονομία δεν κάνουμε στον πελάτη μελέτη κλιματισμού και μετά του ζητηθεί να πληρώσει τα διπλάσια ή και παραπάνω προκειμένου να είναι Β κατηγορία, ενώ η εξοικονόμιση έγινε για διαφήμιση τελικά θα είναι δυσφήμιση.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες που πρέπει να ξεκαθαριστούν και μέχρι τότε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση προσθήκης στην εγκύκλιο οικ.1603 Α.5.

Τι σημαίνει λειτουργικά εξαρτώμενοι χώροι;

Εγώ το καταλαβαίνω, σε μια πολυκατοικία, ότι έχει κοινό κλιμακοστάσιο, κοινό σύστημα θέρμανσης - ύδρευσης - αποχέτευσης κ.λ.π.

Και σημασία έχει τι καταλαβαίνει η Πολεοδομία. Αν ζητηθεί Μελέτη Ενεργ. Απόδ. για το συνολικό κτίριο θα προκύψουν πολλές περίεργες καταστάσεις.

Η συζήτηση που έγινε με συνάδελφο ομιλητή που συμμετείχε στην εκπόνηση των ΤΟΤΕΕ καθώς και του προγράμματος ήταν πολύ διαφωτιστική. Από μόνος μου δεν θα μπορούσα να βγάλω αυτά τα συμπεράσματα.

Οσον αφορά αυτό που συζητάμε:

Επειδή το πρόγραμμα του ΤΕΕ εστιάζει στους βαθμούς απόδοσης (αν δεις και στην βοήθεια, την ισχύ την χρησιμοποιεί, όταν πρέπει, για να βγάλει βαθμό απόδοσης για το κτίριο αναφοράς) αν δεν έχεις σκοπό να βάλεις εγκατάσταση κλιματισμού σε κατοικίες, εικονικά χρησιμοποιείς Αντλίες Θερμότητας με COP ίδιο με του κτηρίου αναφοράς και τελείωσε η υπόθεση.

Εξάλλου σε νέο κτίριο γίνεται επιθεώρηση πριν μπούνε οι ιδιοκτήτες να βάλουν κλιματιστικό. Αν μετά από 10 χρόνια που θα ξαναγίνει επιθεώρηση, ο ιδιοκτήτης βάλει ενεργειακά ασύμφορο κλιματιστικό, ευθύνη του είναι. Αν τώρα εσύ θέλεις να τον καθοδηγήσεις με μια μελέτη ψυκτικών φορτίων, αυτό είναι πολύ καλό, αλλά όχι υποχρεωτικό.

Συνοπτικά στην ερώτηση αν απαιτείται μελέτη ψυκτικών φορτίων η απάντηση του συναδέλφου ομιλητή ήταν όχι, για τον παραπάνω λόγο.

Επίσης η προσθήκη λειτουργικά εξαρτώμενου χώρου αφορά την περίπτωση π.χ. μεζονέτας και όχι προσθήκη ανεξάρτητων ιδιοκτησιών.

Ελπίζω σύντομα, όπως είπε, να βγει εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει αρκετά θολά σημεία.

-------------

Μια μικρή διόρθωση στο παραπάνω μου μήνυμα γιατί δεν το διατύπωσα σωστά.

Οι ασάφειες δεν προέρχονται μόνο από τις ΤΟΤΕΕ αλλά και από τον τρόπο που κάνουμε την ανάγνωση εμείς οι ίδιοι. Είναι μεγάλος ο όγκος των πληροφοριών και αφορούν γνωστικά πεδία όλων των ειδικοτήτων.

Το τι σημαίνει λειτουργικά εξαρτώμενος χώρος μπορεί να είναι ξεκάθαρο για έναν Π.Μ. ή Αρχιτέκτονα. Εγώ που είμαι Η.Μ. το ανέγνωσα λάθος. Δεν φταίει η εγκύκλιος σ' αυτό.

Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε συνεχής αναζήτηση ακόμα και με αφετέρια από λανθασμένους προβληματισμούς.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε έναν Π.Μ. ή Αρχιτέκτονα Επιθεωρητή.

Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι η ισχύς των βοηθητικών μονάδων που θα εισάγω στο πρόγραμμα είναι η ηλεκτρική και όχι η μηχανική στον άξονα και το ίδιο υποθέτω για τον συντάκτη της ΤΟΤΕΕ γιατί δεν κάνει καμιά ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό.

Ο Π.Μ. ή Αρχ. Επιθεωρητής θα ξέρει ότι δεν πρέπει να βάλει την ισχύ που θα δει στο ταμπελάκι του κυκλοφορητή αλλά πρέπει να την μετατρέψει πρώτα σε ηλεκτρική απορροφούμενη;

Αυτό που λείπει σίγουρα είναι ένα helpdesk, κατά κάποιο τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

Έχω ήδη πάρει το Λογισμικό του ΤΕΕ για επιθεωρήσεις & μελέτες κτιρίων. Όσον αφορά την Επιθεώρηση, με τις δοκιμαστικές που έχω κάνει, δεν συνάντησα ιδιαίτερα προβλήματα (πάντως χρειάζεται εμπειρία 7 πολύ διάβασμα).

Όσον αφορά όμως την μελέτη για νέα κτίρια, εκτός του ότι χρειάζεται πάρα πολύ μελέτη του ΚΕΝΑΚ, απαιτείται σίγουρα και επι πλέον Λογισμικό, για τις υπόλοιπες μελέτες που θα ενσωματωθούν στο Λογισμικό του ΤΕΕ.

Μήπως κάποιος Συνάδελφος που έχει ασχοληθεί μπορεί να μας δώσει τα ΦΩΤΑ & τις ΓΝΩΣΕΙΣ του σχετικά, με συγκεκριμένα Λογισμικά τα οποία να αφενός να ειναι πιστοποιημένα αφετέρου δε να ειναι χρηστικά για να κάνουμε την δουλειά μας?

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την στιγμή το μοναδικό πιστοποιημένο λογισμικό είναι του ΤΕΕ.

Δεν ετοιμάζει όμως τα τεύχη των μελετών και στα σχέδια. Θα πρέπει να γίνουν με το χέρι.

 

Οι υπόλοιπες εταιρείες είχαν κυκλοφορήσει διάφορα προϊόντα για τον ΚΕΝΑΚ χωρίς πιστοποίηση προκειμένου να προλάβουν τους πελάτες με το ΕΣΠΑ. Εντός μερικών μηνών αναμένεται η πιστοποίησή τους.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση (κι αν εκληφθεί έτσι, ας αφαιρεθεί το παρόν μήνυμα), προσωπικά γνωρίζω ότι πρόγραμμα για ΚΕΝΑΚ έχει κυκλοφορήσει η 4Μ, η CivilTech, ενώ προπαραγγελίες δέχεται και η Runet που θα το κυκλοφορήσει τέλη Δεκεμβρίου.

Θα ήταν χρήσιμο, αν κάποιος έχει προμηθευτεί σχετικό πρόγραμμα να μας δώσει τις εντυπώσεις του.

Ίσως πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστό θέμα για αυτή την συζήτηση.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν σήμερα στην ημερίδα (μάλλον και χθες πρέπει να ακούστηκε στην ημερίδα) έγινε γνωστό ότι αύριο το πολύ την δευτέρα κυκλοφορεί το ΦΕΚ με την υπουργική αποφαση για το άρθρο 25.

ΦΕΚ 498/23.11.2010. Επομένως γίνονται όλες οι αναγκαίες Η/Μ υποχρεωτικές.

Δεύτερον ακόμα δεν έχει πιστοποιηθει κανένα πρόγραμμα απλώς αναμένεται η πιστοποίηση την άλλη βδομαδα, και επίσης θα πρέπει κάθε εταιρεία να δώσει ένα αρχείο σε μας για να μπορεσει το πρόγραμμα τους να συνεργάζεται με το πρόγραμματα του ΤΕΕ (αν και απο 4Μ μου είπαν πριν 3 μέρες ότι θα πρέπει να το δώσει το ΤΕΕ, Μπάχαλο με απλά λόγια). 'Εχουν αναφερθεί και άλλα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές , τα αναφέρω σε άλλο topic.

 

Sdim όχι και μήνες !!!!!!!! Την άλλη βδομάδα θα έχουν πιστοποιηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω αυτό που αναφέρεις.

Έχω αγοράσει πρόγραμμα για τον ΚΕΝΑΚ, όπως έχουν αγοράσει και πολλοί άλλοι συνάδελφοι.

 

Το πρόγραμμα που έχω είναι ένα από αυτά που ανέφερες, αλλά δεν είναι ακόμα πιστοποιημένο. Υπομονή...

 

Αυτό που λες για την άλλη εβδομάδα μακάρι να ισχύσει, αλλά το πιστοποιητικό το δίνει το δημόσιο. Τα σχόλια περιττά.

Link to comment
Share on other sites

Sdim πήγα να πάρω την Παρασκευή το πρόγραμμα από 4Μ και εκελι μου ανέφεραν για το αρχειάκι που λέω πιο πάνω και ότι η πιστοποίηση ήταν για την προηγούμενη Πέμπτη αλλά τζίφος. Σήμερα είπαν ότι την άλλη βδομάδα θα έχει τελειώσει.

Link to comment
Share on other sites

jobous σε εμένα από την εταιρεία που αναφέρεις το αρχειάκι (μορφής .exe το οποίο αντιγράφεις μέσα στον φάκελο C:/Program Files/TEE/TEE KENAK) μου το έστειλαν προχθές 23/11/2010. Από την άλλη πάλι, εσένα σήμερα σου είπαν για την άλλη βδομάδα. Τι να πω;

Link to comment
Share on other sites

pano μου είπαν για την πιστοποίηση στην ημερίδα. Απο 4Μ μου είχαν πει για το αρχειάκι απο Παρασκευή αλλα ότι θα το δίνει το ΤΕΕ και όχι οι ίδιοι, αλλά από ότι μου λες τελικά το στέλνουν. Θα πάρω ένα τηλέφωνο αύριο να μάθω.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.