Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

Θέλω να υπολογίσω την θερμομονωτική αντίσταση στέγης. Ο πολιτικός μηχανικός μου έστειλε τα παρακάτω "Η στέγη του σπιτιού είναι μεταλλική πάνω στην οποία βιδώνεται O.S.B. 11 mm πλακάζ καναδέζικο. Έπειτα μπαίνει η μεμβράνη, μετά ξύλινα καδρόνια 3x4 ανάμεσα στα οποία μπαίνει μόνωση πετροβάμβακα και πάνω η τελική επιστέγαση με κεραμίδια. Η οροφή του σπιτιού κλείνει από κάτω με γυψοσανίδα 1εκ." Θα υπολογίσω και την γυψοσανίδα και τον αέρα που υπάρχει ανάμεσα? Η στέγη έχει κλίση 15

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

 

Για εξάσκηση (για ενεργειακό πιστοποιητικό) στο πρόγραμμα του ΤΕΕ-ΚΕνΑΚ, περνάω τα δεδομένα από το σπίτι που μένω και έχω κάποιες απορίες. κατ' αρχάς το διαμέρισμα είναι στον 3ο όροφο οικοδομής (Ο.Α. του 1968), οπότε μιλάω για «Τμήμα κτιρίου» (έστω ότι έρχεται ένας πελάτης που θέλει μόνος του να αλλάξει κουφώματα στο διαμέρισμά του) . Από επάνω είναι ρετιρέ, οπότε το 31% περίπου της οροφής είναι στον εξωτερικό αέρα.

1. Τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους χώρους της οικοδομής (κλιμακοστάσιο, διπλανό διαμέρισμα και διαμερίσματα επάνω και κάτω) καθώς και με την διπλανή οικοδομή, τις περνάμε στο πρόγραμμα; ή όχι (επειδή δεν έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα αλλά με κλειστούς χώρους, άσχετα αν αυτοί θερμάινονται ή όχι);

2. Την διαδικασία εισαγωγής δεδομένων την είχα κάνει 2 φορές. Την 1η είχε βγάλει κατάταξη σε Δ. Αυτό είχε γίνει αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Την Παρασκευή έκανα καταχώρηση των δεδομένων, πήρα αρ. πρωτοκόλλου (την 1η φορά δεν είχα πάρει αρ. πρωτ., απλά έβαζα τα δεδομένα στο πρόγραμμα), αλλά μετά την εκτέλεση δεν δίνει κατάταξη. Εμφανίζει παύλα «-». Στα «Αποτελέσματα» στον πίνακα «Ενεργειακές απαιτήσεις» έχει νούμερα και για το κτίριο αναφοράς και για το υπάρχον. Στους άλλους 2 πίνακες όλες οι τιμές είναι 0. Γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να φταίει;

3. Στην οθόνη «Κτίριο» στο κάτω μέρος όπου δίνουμε τις καταναλώσεις ενέργειας, σε εμένα δεν έχει τα κουτάκια επιλογής στις μορφές ενέργειας. Έτσι πρέπε να το εμφανίζει; Στην βοήθεια του προγράμματος τα δείχνει τα κουτάκια επιλογής. Το πρόγραμμα είναι ενεργοποιημένο.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.

 

Επίσης, να αναφέρω ένα συμπέρασμα σχετικά με το «Εξοικονόμιση Κατ' Οίκον» από την 1η φορά που είχα εισάγει τα δεδομένα στο πρόγραμμα και είχε βγάλει κατάταξη. Με την εναλλακτική πρόταση για αλλαγή κουφωμάτων, η κατάταξη δεν άλλαξε πολύ, από 1.62 πήγε στο 1,51. Μάλλον με μόνο αλλαγή κουφωμάτων λίγο δύσκολα αλλάξει κατηγορία ένα σπίτι για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Και η πλειοψηφία των πελατών μόνο για τα κουφώματα ενδιαφέρονται.

Link to comment
Share on other sites

καλημερα συναδελφε.

 

Μπορω να ρωτησω για ποιο λογο πηρες αριθμο πρωτοκολλου για ενα σπιτι για το οποιο δε θελεις να βγαλεις ΠΕΑ, παρα μονο να κανεις δοκιμες για προσωπικη σου εξασκηση?

 

Ειπες οτι σε οικοδομη του 60κατι εβγαλες το σπιτι σου κατηγορια Δ?

Εγω που περασα στο προγραμμα το δικο μου σπιτι, χωρις αλλαγμενα κουφωματα, χωρις θερμομονωση (70κατι αδεια) αλλα με ατομικο φυσικο αεριο, στη Θεσσαλονικη, μου βγηκε χαλαρα Η...

 

Και αμα κρινω και απο το παραδειγμα του ΤΕΕ για ολοκληρη οικοδομη, με θερμομονωση, κουφωματα καινουρια και κεντρικη θερμανση με αποδοση 66% που βγηκε Ζ, τοτε, αν καποιος απο τους 2 μας εχει κανει καπου λαθος, τοτε μαλλον αυτος εισαι εσυ...

 

Ψαξου με τα μηχανολογικα που εισηγαγες...

 

Οσον αφορα τα δομικα στοιχεια σε επαφη με ομορα κτισματα η αλλα διπλανα διαμερισματα, τοτε, οχι, δεν τα λαμβανεις υποψιν σου. θα λαβεις υποψιν το τμημα της πλακας της οροφης του ρετιρε που ειναι μπαλκονι και σε σενα θερμαινομενος χωρος, θα λαβεις υποψιν τους τοιχους προς κλιμακοστασια και διαδρομους ως ΜΘΧ αλλα, πιστεψε με, τα μηχανολογικα παιζουν πολυ σημαντικο ρολο στην τελικη καταταξη του κτηριου..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Inzaghi και σε ευχαριστώ για την βοήθεια,

 

Θα δοκιμάσω να εισάγω το κλιμακοστάσιο και τον φωταγωγό ως μ.θ.χ. για να δω αν θα βγάλει αποτέλεσμα.

 

[Έβαλα τον μ.θ.χ., δήλωσα τις εξωτερικές του επιφάνειες (τοίχοι, οροφή, δάπεδο στο έδαφος) και τις επιφάνειες προς το διαμέρισμα, αλλά πάλι δεν βγάζει κατάταξη.]

 

Η οικοδομή είναι του '68 (τώρα πρόσεξα ότι έβγαλε φατσούλα το "8 )" ).

 

Είχα πάρει αρ. πρωτ. για τους εξής λόγους :

1. Την 1η φορά που έδωσα τα δεδομένα, είχα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του ΤΕΕ με την 6όροφη πολυκατοικία και αφού έσβησα όλες τις σειρές, έδωσα τα δικά μου στοιχεία. (Συγνώμη που δεν το ανέφερα προηγουμένως). Αυτό το είχε κατατάξει «Δ». (Το παράδειγμα της οικοδομής είναι «Β»). Ξεκινώντας ένα κενό αρχείο και δίνοντας τα στοιχεία, πατώντας εκτέλεση δεν έκανε τους υπολογισμούς για να ανοίξει το παράθυρο των αποτελεσμάτων. Έβγαζε το μήνυμα ότι δεν έχει οριστεί η χρήση του κτιρίου. Στην οθόνη «Κτίριο» μπορεί να γραφτεί η χρήση, αλλά αυτό δεν έμπαινε στην αρχική σελίδα με τα γενικά στοιχεία.

2. Επειδή το διαμέρισμά μου είναι «Τμήμα κτιρίου», ήθελα να δώσω και αυτή την επιλογή μήπως έπαιζε κάποιο ρόλο στους υπολογισμούς που κάνει το πρόγραμμα.

3. Η αρχική μου σκέψη ήταν αν γινόταν να μπει στο πρόγραμμα, να το προχωρούσα μιας και σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τα κουφώματα φέτος. Απ' ότι είδα στο buildingsnet άφού κάνεις την αρχική εγγραφή για αριθμό πρωτοκόλλου, μετά μπορείς να μπεις και να προσθέσεις ή και να αλλάξεις τα δεδομένα. Οπότε αν τελικά δεν μπορέσουμε να μπούμε στο πρόγραμμα, δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα αν αλλάξω όλα τα στοιχεία με κάποιον άλλον πελάτη; Επίσης, δεν είμαι εγώ ο Ενεργειακός Επιθεωρητής στο γραφείο που συνεργάζομαι, οπότε ούτε από αυτή την άποψη υπάρχει πρόβλημα.

 

Σχετικά με τα μηχανολογικά, δεν έχει και πολλά :

1. Θέρμανση με μία σόμπα πετρελαίου. Την έβαλα ως "Ανοιχτή εστία καύσης", 21 kW (18.000 kcal/h).

2. ΖΝΧ ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 4 kW.

3. Ψύξη δεν υπάρχει και έβαλα για 45 m² ψυχόμενο χώρο μια αερόψυκτη Α.Θ. 3,5 kW (12.000 BTU), αφού πρέπει υποχρεωτικά να μπει σύστημα ψύξης. (Το διαμέρισμα είναι 87 m²).

 

Τα στοιχεία του κελύφους τα είχα βάλει όπως αναφέρεις και εσύ, δηλαδή Βόρειος και Δυτικός τοίχος με τα κουφώματά τους (ξύλινα τα οποία τα μέτρησα ακριβώς τις διαστάσεις τους και έβγαλα το U) και την οροφή που είναι το μπαλκόνι του ρετιρέ (27 m²).

Link to comment
Share on other sites

Και πάλι, Δ σε κτήριο του '68 χωρίς επεμβάσεις είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Link to comment
Share on other sites

Διαπιστωνω δυο λαθη στα γραφομενα σου.

 

Αφενος, το παραδειγμα ενεργειακης επιθεωρησης κτηριου βγαινει κατηγοριας Ζ και οχι Β και μετα απο 2 βελτιωτικα σεναρια μετατρεπεται σε Δ στην καλυτερη.

Αυτο ειναι το παραδειγμα που διδεται και σε ενα 30σελιδο pdf στο site του ΥΠΕΚΑ.

 

Αυτο το παραδειγμα που λες εσυ, νομιζω αφορα επιθεωρηση κτηριου που μελετηθηκε απο τον ΚΕΝΑΚ και μολις παραδοθηκε απο τον εργολαβο, προς πωληση.

Θα ειναι εξαιρετικα σπανιο το φαινομενο ενα κτηριο που μελετηθηκε προ ΚΕΝΑΚ να βγει κατηγοριας Β και πανω.

Και στη δουλεια που εργαζομαι, επιθεωρηθηκαν κατι κτισματα μας που μελετηθηκαν προ ΚΕΝΑΚ αλλα ειναι εξαιρετικα προσεγμενα και βγηκαν ολα Γ

 

Τελος, οσον αφορα τη σομπα πετρελαιου, μην τη βαζεις ως ανοικτη εστια καυσης γιατι πολυ απλα δεν ειναι και οι εστιες καυσης εχουν πολυ χαμηλη αποδοση. Βαλε την τελευταια επιλογη που λεει "ΑΜοναδα παραγωγης αλλου τυπου", αν και θα σου συνιστουσα να θεωρησεις οτι δεν υπαρχει και να βαλεις τη θερμανση του κτηριου αναφορας (παρε τα στοιχεια για μοναδα παραγωγης, δικτυο διανομης και τερματικες μοναδες απο τη βοηθεια του προγραμματος)

 

Ετσι μειωνεις την καταναλωση για θερμανση του χωρου σου και αυξανεις τις πιθανοτητες να καταταξεις ψηλοτερα το σπιτι σου, χωρις στην ουσια να μπορει να σου πει κανενας τιποτα επ αυτου....

 

EDIT: Το U των κουφωματων σου δεν ειναι απαραιτητο να το υπολογισεις με πραξεις και αριθμους, απο τη στιγμη που δεν εχεις κατι ιδιαιτερο και εξεζητημενο (νομιζω δηλαδη), παρα μονο να υπολογισεις το πσοστο του πλιασιου στο συνολικο κουφωμα και τα υπολοιπα τα βγαζεις και απο το προγραμμα ευκολα και γρηγορα

Link to comment
Share on other sites

Η θέρμανση και η ψύξη σε μια κατοικία 70 τ.μ. γίνεται με κλιματιστικά.Η κάλυψη της θέρμανσης είναι 100%, οπότε πρέπει σε κάθε χώρο να τοποθετηθεί κλιματιστικο. Για την ψύξη που η κάλυψη σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ είναι 50% (στο παράδειγμα του ΤΕΕ αντι για 4 κλιματιστικά π.χ. βάζει τα μισά) τι θα βάλω στο πρόγραμμα απο την στιγμή που θα γινει εγκατάσταση όλων των κλιματιστικών?

Link to comment
Share on other sites

Πως οριζεται η μερικη ψυξη και μερικη θερμανση του χωρου?

 

Δηλαδη:

1. Αν μια κατοικια θερμαινεται, οπως πιο πανω αναφερει ο συναδελφος, με κλιματιστικα, αποτελειται απο 2ΔΣΚ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ θα πρεπει να εχει 4 κλιματιστικα.

Στην περιπτωση που εχει μονον 1, ας πουμε, στο σαλονι, εμεις θα πρεπει να κανουμε την παραδοχη οτι εχει και αλλα 3 ιδιας ισχυος και αποδοσης με το πρωτο?

Αρα να αυξησουμε την εισαγομενη ισχυ στο αντιστοιχο κελο του προγραμματος. Ποιος ο λογος ομως οταν αναφερει ρητα το προγραμμα οτι η ισχυς δε λαμβανεται υποχιν στην ενεργειακη αποδοση του κτηριου?

Λαβανεται για τι κτηριο αναφορας?

 

2. Εστω οτι μια κατοικια θερμαινεται με κανονικο συστημα θερμανσης, κεντρικη με πετρελαιο ειτε ατομικο λεβητα φυσικου αεριου. Ιδιων διαστασεων με παραπανω, θα πρεπει να εχει 2 κλιματιστικα για να ψυχεται το 50% αυτης. Εστω, παλι, οτι εχει 1 μονο στο σαλονι. θα υποθεσουμε πως εχει ακομα ενα με τα δεδομενα που μας δινει το προγραμμα, κατα παραδοχη και μονο?

Link to comment
Share on other sites

Σε μια άλλη ενεργειακή μελέτη που κατέθεσα ήταν παρόμοια περίπτωση, με την διαφορά οτι η θέρμανση γινόταν με λέβητα πετρελαίου.Το κτίριο είχε μια ΣΚ και 3 δωμάτια, και στην ψύξη τοποθέτησα δύο κλιματιστικά (ένα στη ΣΚ και ένα στον διάδρομο των δωματίων) τα οποία καλύπταν τα μισά ψυκτικά φορτία, οπότε και στο πρόγραμμα στην ψύξη έβαλα τα μισά φορτία. Τώρα όμως που θα τοποθετηθούν κλιματιστικά σε κάθε χώρο?

Link to comment
Share on other sites

Στις ΤΟΤΕΕ έχω δει να αναφέρει "επιβάρυνση" της κατάταξης του κτιρίου λόγω υπερδιαστασιολόγησης τις μονάδες θέρμανσης. Δεν βλέπω όμως να αναφέρει κάτι αντίστοιχο για τις μονάδες ψύξης.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.