Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

Στην περίπτωση αυτη μονωνεις ολο το κτιριο. Μπορεις να βαλεις μια πορτα στο κλιμακοστασιο προς το υπογειο για να μονωσεις μονο το δαπεδο του ισογειου

Link to comment
Share on other sites

Ερωτηση Θερμανσης, δεν ξερω αν εχει ξαναερωτηθη: Στη θερμανση με λεβητα εισαγετε τις απωλειες που ειναι απωλειες χώρου καθαρα, δηλ. χωρις να υπολογιζετε τα boiler? (Αντίστοιχα στο ΖΝΧ για θερμανση τοπικων boiler με λεβητα, εισάγετε όλη την ισχύ του λεβητα?)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, αλλά δες αν θες το υπογραμμισμένο κείμενο στη σελ. 14 λίγο πριν το τέλος στις διευκρινιστικές:

"Σε περίπτωση που η υφιστάμενη μονάδα λέβητα-καυστήρα του κτηρίου, καλύπτει παράλληλα τις ανάγκες για θέρμανση χώρων και παροχής ζεστού νερού χρήσης, τότε στην σχέση 4.1 θα πρέπει να προστεθεί και το θερμικό φορτίο για ζεστό νερό χρήσης, όπως υπολογίζεται από την σχέση 4.10.".

Δες επίσης κι αυτό που λέει στα FAQ:

"Η τιμή της θερμικής ισχύος της μονάδας λέβητα-καυστήρα χρησιμοποιείται μόνο για τον καθορισμό της θερμικής απόδοσης (%) του κτηρίου αναφοράς, είτε για το σύστημα θέρμανσης, είτε για το σύστημα παραγωγής ΖΝΧ.

Η θερμική ισχύς (kW) και θερμική απόδοση (%) της μονάδας λέβητα-καυστήρα παραμένει η ίδια, τόσο για την θέρμανση χώρων, όσο και για την παραγωγή ΖΝΧ, εφ' όσον υπάρχει κοινό κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Κατά συνέπεια και η θερμική ισχύς (kW) της μονάδας λέβητα-καυστήρα που λαμβάνεται ως δεδομένο για τους υπολογισμούς, τόσο για την θέρμανση χώρων, όσο και για το ΖΝΧ είναι η ίδια.

 

Όταν όμως ο ίδιος λέβητας, κατά την θερινή περίοδο, λειτουργεί μόνο για την παραγωγή ΖΝΧ, τότε ο βαθμός θερμικής απόδοσης του μειώνεται σημαντικά, εκτός αν είναι πολυβάθμιος.

 

Αν κατά την θερινή περίοδο χρησιμοποιείται κάποιο άλλο συμβατικό σύστημα για την παραγωγή ΖΝΧ (π.χ. ηλεκτρική αντίσταση), τότε πρέπει να δηλωθεί και δεύτερο συμβατικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ που θα καλύπτει μόνο τους θερινούς μήνες".

Link to comment
Share on other sites

Η σχέση 4.10 είναι άστοχη (η τοτεε μάλιστα γράφει «συνήθως υπολογίζεται»!)

Το μποιλερ λειτουργεί δυναμικά, δεν καταλαβαίνει παραδοχές για 5ωρα και όταν οι ένοικοι έχουν την κακή συνήθεια να πλένονται και απομαστευσουν σημαντική ποσότητα νερού τότε η ζήτηση της σερπαντίνας εκτοξεύεται λόγω μεγάλου Δθ και καλού Κ

Δηλαδή το έχεις υπολογίσει 800 (κατά τοτεε) θερμίδες και ξαφνικά ζητά 4000

Αν ο λέβητας είναι μεικτής χρήσης (θέρμανση – ΖΝΧ) και έχει επιλέγει με παραδοχές 5ωρου, απλά θα γονατίσει την ώρα μεγάλης ζήτησης ΖΝΧ και χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών, και μάλιστα το πρόβλημα θα είναι αισθητό στη θέρμανση.

 

Με τις παραδοχές της τοτεε οι ένοικοι απλά θα κρυώνουν κάνοντας δεήσεις στο θεό του ετεροχρονισμού

Link to comment
Share on other sites

@zxgr

Απλώς ανέφερα το τι λέει η ΤΟΤΕΕ. Δεν είπα ότι το επικροτώ. Ούτως ή άλλως και χωρίς την παραδοχή για τα boiler και το ΖΝΧ, πάλι η ισχύς του λέβητα που υπολογίζεται με βάση τις θερμικές απώλειες και μια προσαύξηση της τάξης του 25%, δεν επαρκεί. Θα πρέπει να πάρει κανείς πολύ μεγαλύτερη προσαύξηση. Αυτό όμως χαντακώνει το κτίριο όσον αφορά την ενεργειακή του κατάταξη.

Δεν ξέρω αλλά μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουν την 1η ΤΟΤΕΕ. Και να ξαναγράψουν απ' την αρχή ό,τι αφορά τα Η/Μ και ειδικότερα τους αυτοματισμούς (μιλάμε για ΤΟ χάος).

Link to comment
Share on other sites

Το "ανεξάρτητων" πως το εννοείς; Είναι απομακρυσμένα μεταξύ τους χωρίς κανέναν κλειστό κοινόχρηστο χώρο; Δεν έχουν π.χ. κάποιο κοινόχρηστο υπόγειο garage που να τα συνδέει μεταξύ τους, έστω κι αν επιφανειακά δεν βρίσκονται σε επαφή;

 

Αλλά και πάλι, αν π.χ. έβγαζες μια οικοδομική άδεια για τρεις μεζονέτες, νομίζω πως μια ΜΕΑ θα έπρεπε να κάνεις. Με 3 θερμικές ζώνες αλλά μια ΜΕΑ.

Έτσι νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πλήρως ανεξάρτητες, καμία σύνδεση μεταξύ τους με μια οικοδομική άδεια.

Κάπως έτσι το φαντάστηκα και εγώ, τρείς ανεξάρτητες ζώνες αλλά από την άλλη πρόκειται για τρία διαφορετικά κτίρια! Μάλλον θα πρέπει να απευθυνθώ στην πολεοδομία…

 

Επίσης η μία οι οικοδομή περιλαμβάνει και ημιυπόγειο χώρο (υφιστάμενο) ως κύρια χρήση (δωμάτια), οπότε τι γίνεται εδώ, μελετώ το κτίριο ενιαία;

Link to comment
Share on other sites

Σε άλλο θέμα έχω κάνει μια ερώτηση αλλά μάλλον δεν έχει συμμετοχή και έμεινε αναπάντητη.

Η ερώτηση είναι "Που απαιτεί ο ΚΕΝΑΚ την κάλυψη του 50% των ψυκτικών φορτίων"

Γνωρίζει κάποιος;

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια χαζή ερώτηση...Δομικά στοιχεία (μονό τούβλό) σε επαφή με φωταγωγούς τα θεωρούμαι σε επαφή με ΜΘΧ ή σε επαφή με εξωτερικό αέρα;;

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.