Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εθνικό Κτηματολόγιο


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 30/5/2019 at 1:26 ΜΜ, dimitris GM said:

Είδα και την απάντηση του "Polytexnitis" που δίνει μια εκτίμηση για 2022. Κάτι δεν καταλαβαίνουμε καλά μάλλον. Διότι εάν ισχύει αυτή η ερμηνεία πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καταργείται για τα επόμενα 2-3 (τουλάχιστον) χρόνια το πρόστιμο των 100 Ευρώ για διορθώσεις στο Ε9. Η διατύπωση είναι σαφής:

(https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/44668) 

Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των διαδικαστικών παραβάσεων του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, οι οποίες υποβάλλονται από την 25η Απριλίου 2019 και αφορούν τα έτη 2014 και επόμενα, μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Η ολοκλήρωση της ανάρτησης προκύπτει από Διαπιστωτική Πράξη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία κοινοποιείται προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Δεν μας έχει συνηθίσει η Διοίκηση σε τέτοια μέτρα και σε τέτοιες ερμηνείες.

Link to comment
Share on other sites

Έκανα αισιόδοξη εκτιμηση δεδομένου ότι υπάρχει μνημονιακη υποχρέωση να έχουμε ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο το 2021(εξαιρουνται καποιες περιοχες πχ Κυκλάδες, Κρήτη κ.α).Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ πως θα λειτουργεί Κτηματολογιο το 2021 σε όλες τις περιοχες που υποβαλλονται δηλώσεις τώρα.Ανάρτηση οκ,λειτουργουν μου ειναι αδιανοητο.

Αυτο με το Ε9 μου φαίνεται πολύ σωστό γιατί ούτως ή άλλως θες ο.πολίτης να δηλώσει τα φορολογικά του στοιχεία.Δεν πρέπει να τον τιμωρείς για αυτο.

Link to comment
Share on other sites

ομως...

Σου "χαριζουν" τα 100 ευρω του προστιμου, ωστε, να μπορει να γινει χρηση του Ε9, και  να τελειωνει, με την βοηθεια του Ε9, η πονεμενη ιστορια του Κτηματολογιου

αλλά,  οπου  χρησιμοποιησεις ενα διορθωμενο Ε9,  εχεις προσθετο ΕΝΦΙΑ με τοκο

Επίσης - και αν ακομα δεν χρησιμοποιηθει Ε9 - παλι θα γινει συγκριση μεταξυ ΕΚ και Ε9

οπότε παλι θα εχεις προσθετο ΕΝΦΙΑ με τοκο.

 

Οι παγίδες επιβολής πρόσθετου ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων) ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

και

Όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο “Περιουσιολόγιο” της ΑΑΔΕ, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου, θα εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων και στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά θα καλούνται να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ήθελα λιγο τη βοήθεια σας . 

Σε μια ισόγεια οικοδομή έχει γίνει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών .

Το διαμέρισμα 1 έχει 200/1000 επι του οικοπέδου .

Το διαμέρισμα 2 έχει 300/1000 επι του οικοπέδου  

Το δικαίωμα υψουν περιγράφεται ξεχωριστά στο συμβόλαιο και του ανήκουν 500/1000 επι του οικοπέδου.

Απο το 500/1000 του υψούν ανήκουν 200 στο διαμέρισμα 1 και 300 στο διαμέρισμα 2 .

Φτιαχνοντας τις δηλωσεις για το υψούν (όχι για τις οριζοντιες) στην καρτέλα ΔΙΚΑΙΩΜΑ τι ποσοστό θα βάλω στην κάθε ιδιοκτησία ; 2/5 ο ένας και 3/5 ο άλλος ;

Ερωτώ διότι στο Ε9 αναγράφεται 20% και 30%  αντίστοιχα .

Edited by subrosaval
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει δικαίωμα υψούν, στο οποίο αναλογεί το 50% του γεωτεμαχίου. Εάν στο συμβόλαιο περιγράφεται σαν ενιαίο και δεν γίνεται διάκριση σε ύψουν 1 για 20% και υψούν 2 για 30%, τότε δηλώνεται ως ένα ενιαίο, καθώς έχει συσταθεί μία και μόνο ιδιοκτησία (δικαίωμα). Εάν στο συμβόλαιο αναγράφεται ότι στο υψούν ανήκει το 50% και αυτό επιμερίζεται σε 20% και 30%, τότε δηλώνεται ως 2 δικαιώματα ξεχωριστά.

Το Ε9 δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη βάση για την κατάρτιση του Κτηματολογίου, καθώς δεν συνιστά νομικό, αλλά φορολογικό έγγραφο. Προφανώς αποτελεί ουσιαστικό οδηγό σε πολλές καταστάσεις, αλλά σε περίπτωση διαφωνίας συμβολαίου και Ε9, το συμβόλαιο είναι αυτό που υπερισχύει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ .

στο συμβόλαιο το υψουν αναφέρεται σαν μια ιδιοκτησία με 500/1000 επι του οικόπεδου . Η συμβολαιογράφος γράφει μέσα ότι η ιδιοκτησία 1 παίρνει τα 200 από τα 500 και η ιδιοκτησία 2 τα 300 από τα 500. 

Σίγουρα η κάθε ιδιοκτησία θα κάνει ξεχωριστή δήλωση για το υψουν .

Το ερώτημα είναι , τι ποσοστό επι του δικαιώματος του υψουν έχει η κάθε ιδιοκτησία ;

2/5 και 3/5 ; Δηλαδή 40% η μια και 60% η άλλη;

CAE5B8F3-3187-4681-A465-DAFB2E3D035D.jpeg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  εχεις συσταση ΟΙ και ο "αερας" αποτελει μια ΟΙ και εχει 500 χιλ.

Αυτα ανηκουν στους οικοπεδουχους κατα 40% και 60% αντιστοιχα.

εχεις δυο δικαιωματα

και "ξεχωριστες ΟΙ" να ηταν ο αερας,  παλι δυο δικαιωματα θα ειχες, αλλα θα ανηκε καθε μια κατα 100% σε καθε εναν...

Ομως,   αφου δεν προσδιοριζονται κατα "θεση" και "οροφο" τα "200" και τα "300",   θεωρουνται οτι αυτα μαζι αποτελουν  μια ΟΙ με "500" χιλιοστα και ανηκουν όπως τα συμφωνησαν

 υποδειγμα

http://ktimalakonia.gr/index.php/pos-ypovallo-sosta-ti-dilosi/paradeigmata-sympliromenon-ypodeigmaton-entypon-dilosis-d-1-d-2

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμβόλαιο αναφέρει ότι ο αγοραστής ΘΑ εξοφλήσει μετά από μήνα το τίμημα της αγοράς .
Μέχρι τότε δεν μπορεί να το μεταβιβάσει κλπ.

1. Κατά την δήλωση στο κτηματολόγιο πρέπει να υποβάλλουμε και το αποδεικτικό εξόφλησης ?

2. Εφ'όσον ΔΕΝ γράφει πουθενά ότι σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών ακυρώνεται η μεταβίβασηα  ,  υπάρχει  διαλυτική αίρεση?



 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.