Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εθνικό Κτηματολόγιο


Recommended Posts

Έχω περίπτωση ανήλικου ιδιοκτήτη που επιθυμεί να κάνει δήλωση στο κτηματολόγιο. Έχει ταυτότητα, έχει αφμ, έχει υποβάλλει Ε9, έχει προσωπικούς κωδικούς taxisnet.

Του κάνω ηλεκτρονικά τη δήλωση όπως και σε κάποιον ενήλικο ή χρειάζεται ειδική μεταχείριση (πχ εκπροσώπηση/εξουσιοδότηση από ενήλικο ή γονέα) ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Α. ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Τη δήλωση ιδιοκτησίας μπορεί να την καταθέσει στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης:

  • ο δικαιούχος αυτοπροσώπως,
  • ο πληρεξούσιος του δικαιούχου, [απαιτείται η προσκόμιση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου (ειδικού ή γενικού)],
  • ο νόμιμος αντιπρόσωπος του δικαιούχου,
  • ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου,
  • κάποιο τρίτο πρόσωπο [απαιτείται η προσκόμιση απλής εξουσιοδότησης (έντυπο εξουσιοδότησης χωρίς θεώρηση του γνησίου της υπογραφής), αλλά η δήλωση πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο].

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι ανήλικος, υποχρεούνται και οι δύο γονείς να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους ως νόμιμοι αντιπρόσωποι * του δικαιούχου, προσκομίζοντας απλά αντίγραφα των ταυτοτήτων/διαβατηρίων τους και τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού (εάν δεν υπάρχει ταυτότητα). Η δήλωση πρέπει να υπογράφεται και από τους δυο γονείς και την καταθέτει ο ένας από τους δύο ή και οι δύο.

[*με τον ιδιο τροπο που γινεται η δηλωση μιας εταιριας   απο τον νομιμο εκπρόσωπο]

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και Ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες)  ΕΔΩ. Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα είτε σαρώνονται και στέλνονται ηλεκτρονικά, είτε αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική/χρωστική κάρτα είτε σε δεύτερο χρόνο μέσω κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Άρα ηλεκτρονικά καταχωρώ και τα στοιχεία του μπαμπά (μιας και η μαμά δεν υπάρχει στη ζωή..) ως πληρεξούσιο / νόμιμο αντιπρόσωπο / εκπρόσωπο

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

σωστα, βαζοντας και μια ληξιαρχικη  πραξη θανατου της μητερας..

Αν και, υποθετω,  οτι προκειται για αποδοχη εκ θανατου της μητερας, οπότε καλυπτεται η μη υπογραφη απο αυτην.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, το ιδιοκτησιακό τεκμαίρεται από αποδοχή κληρονομιάς εξ αδιαθέτου συνεπώς νομίζω και εγώ ότι αρκεί η καταχώρηση των στοιχείων του πατέρα.

Σε ευχαριστώ Δημήτρη και σε καλημερίζω.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω τη συμβουλή σας για δήλωση στο Κτηματολόγιο με περίπτωση χρησικτησίας.

Η κατάσταση έχει ως εξής: Ο παππούς μου έχει διάφορα χωράφια/οικόπεδα χωρίς συμβόλαια που τα εκμεταλλεύεται πολύ παραπάνω από 20 χρόνια. Γύρω στο 2005 και μετά κάνανε τις "μοιρασιές" και πέρασαν μερικά σε εμένα στο "μιλητό", οπότε τα έχω στο Ε9 μου περίπου από τότε. Στο gsis μπορώ να δω μέχρι το 2010, όχι πιο πριν. Και πιο παλιά χάρτινα Ε9 είναι άφαντα. Ούτε υπάρχουν κάποια άλλα παλαιότερα έγγραφα του παππού.

Πάμε τώρα στις ένορκες. Ρωτήσαμε τη συμβολαιογράφο και μας είπε ότι πρέπει να κάνει δήλωση για χρησικτισία ο παππούς ο ίδιος και να τα πάρω εγώ στο μέλλον με κανονική κληρονομία όταν "αποδημήσει"... Που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα σβήσω από το Ε9 μου και να τα βάλουμε στου παππού... Με βάση αυτά που είχα διαβάσει μπορώ να έχω τη χρησικτησία στο όνομά μου σαν συνέχεια της νομής του παππού, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Ποια θα συμβουλεύατε ότι είναι η πιο "straightforward" διαδικασία με το ελάχιστο μπέρδεμα;

Εαν ξεχνάω κάποια σημαντική λεπτομέρεια, ρωτήστε με ελεύθερα!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Ελπίζω να μπει μία τάξη με το Κτηματολόγιο γιατί όλη η τωρινή κατάσταση είναι εντελώς χύμα...

Link to comment
Share on other sites

Με   τις "μοιρασιες"  να εχουν γίνει το  2005, σημαινει οτι εκτοτε αρχιζει η νομη του παππού σε αυτοτελη χωραφια.

Αρα, δεν εχει συμπληρωσει σημερα  20ετια, ούτε ο νομεας παππους, ούτε εσυ 

- αν υπόθεσουμε οτι υπεισήλθες  στη νομη με "καποιον τροπο"-

Θα μπορουσε να σου κανει δωρεα εν ζωή καποια χωραφια εκ χρησικτησιας...αν και εφοσον ειχε συμπληρωσει στη νομη 20 χρονια.

Δεν  πρεπει να εχει φορους, λογω βαθμου συγγενειας και την αξια τους που - μαλλον - ειναι χαμηλη.

Συζητειστε τα με την συβ/φο

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Με την έννοια "μοιρασιές" εννοούσα το μοίρασμα στα εγγόνια. Τα χωράφια είναι εξ αρχής αυτοτελή και διάσπαρτα (και όντως χαμηλής αξίας) και ο παππούς τα έχει πριν από τη δεκαετία του '90. Οπότε αυτός έχει την 20ετή νομή (και βάλε), αλλά χωρίς κάποιο έγγραφο που να την αποδεικνύει. Εγώ όντως δεν συμπληρώνω 20 έτη αυτή τη στιγμή.

Η ιδέα της δωρεάς εν ζωή + χρησικτησία μπορεί και να βολεύει, αν και πρακτικά μπορεί να γίνει απλά η χρησικτησία του παππού τώρα και για τα υπόλοιπα βλέπουμε.

Άντε να δούμε τι άκρη θα βγάλουμε με τη συβ/φο!

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον εσύ τα δηλώνεις στο Ε9 γιατί δεν μπορείς να κάνεις ένορκο βεβαίωση ότι τα έχεις πλέον της εισαετιας με δυο μαρτυρες.Απ'ότι κατάλαβα δεν υπαρχουν ουτε συμβολαια ουτε αποδοχες όλα δια λόγου μοιράστηκαν.Ετσι αποφεύγεις αποδοχες  συμβόλαια κ.λ.π

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.