Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συστοιχία σκληρών δίσκων σε RAID


terry

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν εξαιρέσεις το RAID0 που δεν παρέχει ασφάλεια παρά μόνο ταχύτητα, όλα τα υπόλοιπα παρέχουν σχεδόν την ίδια ασφάλεια αφού έχουν την ίδια ανοχή σε αστοχία δίσκου(ων). Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ RAID1 που απαιτεί μόνο δύο δίσκους. Θεωρώ ότι η επιλογή είναι καθαρά οικονομικό θέμα.

Με RAID1 π.χ. και δύο 500ρηδες δίσκους κάνω την ίδια δουλειά με RAID5 και τρεις 250ρηδες. Διαλέγω ότι είναι πιο φτηνό για την αρχική εγκατάσταση και την τυχόν αποκατάσταση δίσκου που αστόχησε.

Link to comment
Share on other sites

Το εχω διαβασει αυτο...

 

Απλα ξερω οτι ειναι κατι μεταξυ RAID 0 + RAID 1...

 

Δεν εχω καταλαβει πως κανει αντιγραφα ασφαλειας....πχ αν εχω 4*1ΤΒ σκληρους θα εχω ελευθερο χωρο 3ΤΒ σωστα?? Αν γεμισω και τα 3ΤΒ πως θα εχω αντιγραφα ασφαλειας για ολα τα δεδομενα??

Και ακομα τα δεδομενα τα μοιραζει στους δισκους ετσι? Αρα και τα αντιγραφα ασφαλειας.. Πως μπορει λοιπον να δουλεψει με ενα δισκο καμμενα, αφου ενα τμημα των αντιγραφων ασφαλειας θα εχει χαθει???

Link to comment
Share on other sites

Το μυστικό είναι στο parity. Σε περίπτωση αστοχίας ενός δίσκου, διαβάζει από το αρχείο ότι είναι διαθέσιμο και το κομάτι που λείπει το 'φτιάχνει' χρησιμοποιώντας το parity. Τα 3ΤΒ που λες δεν θα είναι όλα γεμάτα με δεδομένα των αρχείων, θα έχουν και τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανασυγκρότηση των δεδομένων που πιθανόν χαθούν.

Μια που δεν είμαι ειδικός μόνο 'μπακάλικη' εξήγηση μπορώ να δώσω. Οι ηλεκτρονικοί της παρέας μπορούν να μας τα πουν καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κρατάει αντίγραφα ασφαλείας ακριβώς το RAID5. Θα τα πω λίγο μπακαλίστικα για να μπούμε στο νόημα. Έστω έχεις ένα αρχείο που μπορεί να χωριστεί σε 3 τμήματα ΑΒΓ. Το Α εγγράφεται στο πρώτο δίσκο το Β στο δεύτερο και το Γ στο τρίτο. Ταυτόχρονα το parity (που στην ουσία είναι κάποια στοιχεία του κομματιού και όχι όλο το κομμάτι) του κάθε κομματιού θα γραφτεί περίπου ως εξής: parity A στον τρίτο, parity Γ στον δεύτερο και parity Β στον πρώτο. Έτσι αν ας πούμε χαλάσει ο πρώτος σκληρός και τον αντικαταστήσεις τότε ο RAID controller θα χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα κομμάτια στους άλλους δύο σκληρούς και τα parity που έχει διαθέσιμα για να ξανασυγκροτήσει την συστοιχία.

 

Γενικά για το RAID:

Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει την ασφάλεια που προσφέρουν τα backup από την στιγμή που ό,τι και αν συμβεί στο σύστημα εγγράφεται κατευθείαν στον σκληρό. Αν δηλαδή υπάρξει μόλυνση από ιό θα μολυνθεί όλη η συστοιχία. Το RAID υπάρχει είτε για να αυξήσει τις επιδόσεις (όπως το RAID0 που αυξάνει την ταχύτητα εγγραφής) σε όποια συστήματα το χρειάζονται, είτε για να βοηθήσει στην συνεχή λειτουργία του συστήματος (όπως το RAID1 όπου με δεδομένο ότι τα στοιχεία γράφονται ταυτόχρονα και στους δύο σκληρούς ακόμα και να χαλάσει ο ένας το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί) είτε και για τα 2 (RAID5 και RAID10). Κατά την προσωπική μου άποψη το καλύτερο είναι το RAID10 αν και είναι το ακριβότερο οικονομικά, μιας και χρειάζεται τουλάχιστον 4 σκληρούς, γιατί:

1) Προσφέρει αυξημένη ταχύτητα εγγραφής όμοια με αυτή του RAID0

2) Προσφέρει συνεχή λειτουργία του συστήματος και αυξημένη ταχύτητα ανάγνωσης όμοια με αυτή του RAID1

3) Δεν έχει μείωση των επιδόσεων λόγω parity

Μειονεκτήματα:

1) Είναι όπως προείπα ακριβή υλοποίηση

2) Τα δεδομένα μπορεί να χαθούν αν χαλάσουν ταυτόχρονα και οι 2 δίσκοι της ίδιας ομάδας.

Link to comment
Share on other sites

To RAID1 ειναι ασφαλεστατο νομιζω... Εχεις στην ουσια 2 αντιγραφα απο καθε καθε αρχειο...

 

Τωρα για το RAID5.. Οκ με τα parity. Αυτα καταναλωνουν το 1/3 του δισκου ετσι?? Δλδ στ παραδειγμα μου, αν εχω 4*1ΤΒ, θα εχω ελευθερο χωρο 3ΤΒ σωστα?? Αν γεμισω και τα 3ΤΒ τοτε το parity επαρκει για να εχω ασφαλεια??

 

Σχετικα με τον ιο που ειπες... Και backup κρατας, παλι και αυτο μπορει να μολυνθει..

Link to comment
Share on other sites

Δεν μολύνεται όλο το backup αλλά το τελευταίο που θα έχεις πάρει μετά την προσβολή. Οπότε τουλάχιστον μπορείς να επαναφέρεις το σύστημα σε κάποιο προγενέστερο στάδιο, πριν την μόλυνση. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε κανένα RAID.

 

Στην ερώτησή σου τώρα. Κατά την διαμόρφωση της συστοιχίας θα κρατηθεί τόσος χώρος για parity όσος είναι απαραίτητος με βάση τους σκληρούς που θα διαθέσεις. Αυτό νομίζω το αποφασίζει ο raid controller με βάση τις χωρητικότητες και όχι ο χρήστης. Οπότε το αποτέλεσμα της συγκρότησης της συστοιχίας εγγυημένα σου προσφέρει το επίπεδο ασφαλείας που αρμόζει, ακόμα και αν γεμίσεις όλο τον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει.

Link to comment
Share on other sites

Εχω δισκο στο δικτυο για αντιγραφα αλλα ειναι ενας και δε μαρεσει...

 

Ελεγα γιαυτο..

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303982

Το εχει βρει 100Ε φτηνοτερα απο εξωτερικο...Δεν το γραφει αλλα υποστηριζει RAID 0,1,5

 

τι λες??

 

 

Για τον ιο παλι...Δεν με νοιαζει τοσο να επαναφερω το συστημα, απλα να εχω αντιγραφα απο το αρχειο και τις δουλειες μου... Οποτε και το λειτουργικο να κρεμασει δε με πειραζει...Μεχρι τωρα μια φορα κολλησα ιο απο μλκ δικια μου, και μολυσμενο κρακ...(οταν ημουνα φοιτητης...).. Δυστυχως και τα αρχεια word για παραδειγμα μπορουν να κολλησουν ιο μεσω των μακροεντολων....Αλλα αν προσεχεις δεν νομιχω οτι εχεις προβλημα...

Link to comment
Share on other sites

Αμ πες έτσι. Οπότε θα κρατάς τα backup στο sharespace. Από όσα διαβάζω στο site της WD μια χαρά φαίνεται. Επίσης όντως από τα 4TB το 1 είναι parity και εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είπα, ότι ακόμα και αν γεμίσεις τα εναπομείναντα 3TB θα εξακολουθήσουν να είναι ασφαλή τα δεδομένα σου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.