Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσεγγιστικός υπολογισμός θερμικών απωλειών


Perifanos

Recommended Posts

Ο τύπος είναι γραμμένος στην πρώτη σελίδα του θέματος. Και πιο συγκεκριμένα ο όγκος του εκάστοτε χώρου επί 50.

 

[Kcal/h] = [V (δωματίου)] χ 50

 

Πάντως η γνώμη μου είναι οτι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τέτοιου είδους τύπων. Τους θεωρώ απαράδεκτους...Στο κάτω κάτω τι μηχανικοί είμαστε...Σπουδάζουμε 5 χρόνια για να βγάζουμε τις θερμίδες που απαιτούνται με τη χρήση ενός εμπειρικού τύπου;;; Γιατί μάθαμε στο πανεμιστήμιο να κάνουμε μελέτη θέρμανσης;;; Τέλος πάντων, ο καθένας έχει δικαίωμα να λειτουργεί όπως θέλει και είναι δικό του θέμα αν θα έχει τη συνείδησή του καθαρή. Στο κάτω κάτω τον εαυτό και τη δουλειά του δυσφημεί...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

:lol: :lol: :lol: :lol:

πραγματι!

Nτίνα σου προτεινω και 'γω τις πρώτες σελίδες του θέματος για απάντηση στο ερώτημα σου αλλα σου προτεινω επίσης και τις επόμενες για την κατανόηση της φράσης σου "να συστήσω το κάτάλληλο σώμα"...

Link to comment
Share on other sites

για να μη παρεξηγηθώ μανόλη μου εγό είμαι μηχανικός παραγωγής και διοίκησης και οι γνώσεις μου στις μελέτες θέρμανσης είναι ελάχιστες. ειδικευομαι στην πώληση διακοσμητικών σωμάτων θερμανσης και κάθε μέρα πρέπει να δίνω προσφορές διφόρων τύπων σωμάτων και μιλάμε για ένα δωμάτιο μόνο. όταν κάποιος θα θελήσει μελέτη για ολόκληρο σπίτι τότε σίγουρα θα του συστήσω να απευθυνθεί σε ένα μηχανολόγο όταν όμως με ρώταει τί μπορεί να βάλει στο σαλόνι του θα ήθελα για να μπορώ να του δώσω τη δική μου προσφορά να γνωρίζω στο περίπου τις θερμίδες που απαιτεί ο χώρος. ο τύπος που μου έδωσες νομίζω ότι με καλυπτει και ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Όταν έψαχνα για θερμαντικά σώματα για το σπίτι μου, είχα απ' τη μια τη μελέτη Μηχανολόγου Μηχανικού που μου έλεγε πώς και τι επιστημονικά και με ακρίβεια, αλλά και σε όποια εταιρεία πήγαινα να ρωτήσω είχαν υπαλλήλους μηχανολόγους στους οποίους έδινα την κάτοψη και υπολόγιζαν τις απαιτούμενες θερμίδες και έκαναν προσφορά.

Αν έκαναν μελέτη ή χρησιμοποιούσαν εμπειρικούς τύπους δεν το ξέρω αλλά έβλεπα και τεράστιες διαφορές που μου δημιουργούσαν μια αρνητική εντύπωση όταν απέκλιναν από τα νούμερα της μελέτης μου και συν τοις άλλοις δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν πειστικά όταν και εγώ ζητούσα περισσότερη ανάλυση.

Εν πάση περιπτώσει η σύγκριση γινόταν από την πλευρά μου για σώματα της ίδιας απόδοσης.

Link to comment
Share on other sites

Ναι βρε Ντίνα, δεν αναφέρομαι σε εσένα συγκεκριμένα. Το είπα αυτό περισσότερο για τους συνάδελφους μηανολόγους.

 

Εσύ σωστά από τη μεριά σου θέλεις να πουλήσεις...Απλά το θέμα είναι οτι δεν γίνεται με τη χρήση ενός εμπειρικού τύπου να πεις οτι ένα θερμαντικό σώμα με τις χ θερμίδες είναι κατάλληλο...Απέχει πολύ από την πραγματικότητα!!!Τέλος πάντων!!!

 

Να σαι καλά ντίνα καλές πωλήσεις και καλή σταδιοδρομία, μιας και είπες πως είσαι νέα μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Χάρη αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο με το σινάφι μας (σχεδόν όλοι οι μηχανικοί), είναι οτι έχουμε αναγάγει την ανωτάτη μπακαλική σε επιστήμη...Δηλαδή αν τα λέμε εμείς αυτά τι θα πρέπει να λέει ένας θερμουδραυλικός, σιδεράς κλπ....

 

Είναι καλό για μια επιχείρηση να θέλει να έχει κέρδη αλλά δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα στο βωμό του κέρδους...

Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα έτυχε να κάνω μία μελέτη θέρμανσης σε μία 3-όροφη πολυκατοικία . Την πρώτη φορά την έκανα μόνο με τα αρχιτεκτονικά (χωρίς παρεξήγηση στοπυς αρχιτέκτονες) ενώ τη δεύτερη είχα στα σχέδια περασμένες και τις κωλόνες και τα τοιχία . Για μαντέψτε ! Μεγάλη διαφορά ! Ιδίως όπου υπήρχαν τοιχία , άστα να πάνε ! Κάποιες γκαρσινιέρες που ήταν στριμογμένες δίπλα στο κλιμακοστάσιο "μπάζαν" όσο ένα κανονικό διαμέρισμα .

Όπως καταλαβαίνετε , αυτό δεν ερμηνεύετε μόνο σε λανθές επιλογές σωμάτων , αλλά και σε μεγάλες αδικίες στις κατανομές δαπανών της θέρμανσης ...

Θέλω να πω πως αφού από αναλυτικό υπολογισμό σε (ακόμα πιο) αναλυτικό υπολογισμό υπάρχουν δραματικές διαφορές , φανταστείτε τι διαφορές υπάρχουν από έναν αναλυτικό υπολογισμό στον αντίστοιχο προσεγγιστικό !

Ούτε θέλω να σκευτώ τι γίνεται σε μία 6-όροφη πολυκατοικία !

Link to comment
Share on other sites

ξερεις τι γίνεται αλλού διαβάζω για 55 - 75 /3m αλλου για 40/3m και στην δική μου περίπτωση διαφορά 100 θερμίδων μπορεί να είναι διαφορά 500 ευρώ για τον πελάτη. το ξέρω ότι ζητάω πολλά αλλά είμαι μια άπειρη απλή μηχανικός που απλά έχει πελαγώσει

 

Καταρχήν Ντίνα καλή επιτυχία στο ξεκίνημα σου και από εμένα.

Κατά τη γνώμη μου αυτό που ζητάς δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε πολύ απλές εφαρμογές.Πολύ απλές όμως.Όπως έγραψε και ο molieros και το δέχομαι αν εχεις 4-5 σώματα σε μια ιδιοκτησία.Και ποτέ αν έχεις αυτονομίες με ωρομέτρηση.

Και πάλι όμως το πρόβλημα δε λύνεται τόσο απλά όσο το λέμε κυβικά επί 50 ή 70 κλπ.Πρέπει να σκεφτείς και να δεις τη σειρά σύνδεσης των σώμάτων, ποιο είναι 1ο ποιο είναι 2ο , να δεις αν ο χώρος σου έχει κάποια ιδιαιτερότητα, π.χ. μια τεράστια τζαμαρία, να έχεις μια άποψη για το πόσο καλά ή καθόλου είναι μονωμένο το σπίτι, κ.α.

Ακόμα και αν αποφασίσεις να λογαριάσεις εμπειρικά , υπό τις κατάλληλες προυποθέσεις, θα ξεκινήσεις από έναν τύπο κυβικά επί κάτι και εκεί επάνω θα κάνεις κάποιες προσαυξήσεις ή και μειώσεις ενδεχομένως (π.χ. ένα τυφλό λουτρό) εμπειρικά, ανάλογα με το πως είναι η εγκατάσταση σου.Και θα καταλήξεις κάπου.

Αυτό όμως όπως καταλαβαίνεις είναι θέμα εμπειρίας και πρέπει αφενός να εχεις κάνει μελέτες εφαρμογής στη ζωή σου (ή έστω σαν τεχνικός να έχεις φτιάξει εγκαταστάσεις),αφετέρου να έχεις δει και πως αυτές δουλεύουν στην πράξη, αν έχουν προκύψει προβλήματα κλπ.

 

Κατα την ταπεινή μου άποψη λοιπόν κάποιος που κάνει τη δουλειά αυτή, να πουλάει δηλ σώματα θέρμανσης, όταν δεν έχει στοιχεία από τον πελάτη πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει ο ίδιος μια τέτοια.Ευτυχώς ή δυστυχώς.

Ξέρω βέβαια ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αυτό δε συμβαίνει.

 

Κάποτε σε μια μελέτη εφαρμογής για μια 5όροφη πολυκατοικία ο ιδιοκτήτης πήγε να αγοράσει τα σώματα. Μου τηλεφώνησαν λοιπόν από το κατάστημα με μια διάθεση να μου "την πουν" , γιατί "το άθροισμα των θερμίδων των σωμάτων δεν ήταν ίσο με τις θερμίδες του λέβητα".

Όσοι έχουν κάνει έστω και μια μελέτη θέρμανσης στη ζωή τους καταλαβαίνουν πόσο αστείο είναι αυτό...και επειδή ο πελάτης σκάμπαζε και λίγο, όταν του εξήγησα , θα έλεγα ότι εκτέθηκαν.

Το θέμα δεν είναι ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, το θέμα είναι να γίνεται ένα έργο σωστά ,δηλαδή δουλεύει χωρίς προβλήματα και ταυτόχρονα να μην είναι υπερδιαστασιολογημένο, γιατί αλλιώς υπάρχει αχρείαστο κόστος.

Ιδανικά αυτός είναι ο ρόλος της μελέτης ( σε όλες τις επιστήμες), να σου γλιτώνει τελικά χρήματα.Τώρα το τι γίνεται στην πράξη , είναι άλλη ιστορία....

Link to comment
Share on other sites

παρά τις προσπάθειές μου έχω μάλλον παρεξηγηθεί. μιλάω για περιπτώσεις που μου ζητάνε ένα σωμα σε ένα υπνοδωμάτιο ή σε ένα σαλόνι ή να αντικαταστήσει ένα συμβατικό σωμα. σε΄πιο πολυπλοκες περιπτώσεις εννοήτε ότι απευθύνομαι σε μηχανολόγο. εσεις μου έχετε κόψει τα φτερά όχι τίποτα άλλο αλλα μόλις άνοιξα. πίστεύω ότι μπορώ να κρίνω τις απαιτήσεις και πότε αυτές είναι τις αρμιδιότητάς μου και πότε τις ξεπερνούν. αλλώστε εμείς οι μηχανικοί είμαστε λίγο ψωνιζμένοι με την επιστήμη μας.άλλωστε κάθε επιστίμη μην ξεχνάμε ξεκινάει από τα βασικά τα θεμελιώδη και καταλήγει στα πιο πολύπλοκα. έχει διαβαθμίσεις που νε μεν δεν πρέπει να τις ισοπεδώνουμε αλλά ουτε και να τις δίνουμε παραπάνω αξία. είναι σαν να μου λέει ένας μαθηματικός ότι δεν μπορώ να μάθω στο παιδί μου πολλαπλασιασμό και διαίρεση γιατί δεν είμαι μαθηματικός. δεν χρείαζεται να προβάλουμε ακόμη και τα απλά πράγματα ως κάτι πολύ δύσκολο γιατί τότε χάνουμε την αξία μας και εμείς οι ίδιοι. υπαρχούν και απλά πράγματα σε κάθε τομέα μην τα πρόβάλουμε όλα πολυπλοκα. αυτό το κομπλεξ του μηχανικού πρέπει σιγά σιγά να το ξεπερνάμε. έτσι νομίζω

Link to comment
Share on other sites

Η συζήτηση από την αρχή της αφορά την αρχική επιλογή σωμάτων σε ένα χώρο για τον οποίο ΔΕΝ υπάρχει μελέτη θέρμανσης.Φαντάζομαι ότι πάνω σε αυτή τη βάση έχουν απαντήσει όλοι.Το αν αυτό είναι κάτι απλό ή όχι, αναλύεται παραπάνω ενδελεχώς.Το πόσο απλό είναι , μπορεί να στο πει κάποιος που με κλειστό θερμοστάτη στο διάδρομο του σπιτιού του στους 20 βαθμούς έχει στο υπνοδωμάτιο 16 και στο σαλόνι 22.Η επειδή μένει σε ρετιρέ με ωρομέτρηση πληρώνει 250 ευρώ το μήνα για θέρμανση ενώ ο αποκάτω του με το ίδιο σπίτι 150, επειδή κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του.Τέλοσπάντων , είναι μεγάλη συζήτηση και δύσκολα καταλήγει κάπου.Ο καθένας λειτουργεί όπως νομίζει και θεωρεί καλύτερο.

Επί του θέματος : Εσύ λες κάτι διαφορετικό.

Το να αντικαταστήσεις ένα συμβατικό σώμα με ένα άλλο από άποψη επιλογής μεγέθους είναι σχετικά απλό.

Βρίσκεις τι απόδοση έχει το παλιό και έπιλέγεις το αντίστοιχο καινούργιο.

Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι όταν μιλάς για αποδόσεις σωμάτων να αναφέρεσαι στις ίδιες συνθήκες (θερμοκρασία εισόδου-εξόδου).

Όλοι οι κατασκευαστές σωμάτων έχουν πίνακες με τις αποδόσεις αυτές.

Φυσικά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή υπάρχουν μικροδιαφορές, αλλά σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις των ίδιων τύπων σωμάτων είναι αρκετά κοντά.

Αν ο πελάτης σου ξέρει τη μάρκα και τον τύπο του παλιού σώματος, δεν είναι δύσκολο να βρεις το αντίστοιχο.Αν πάλι δεν την ξέρει, και είναι ένα πανελ 22-600-600 π.χ. , μπορείς να δεις αν έχεις 5-10 φυλλάδια που περίπου πρέπει να κινηθείς.

Αυτό φυσικά με την προυπόθεση ότι η αρχική επιλογή έχει γίνει σωστά.Προφανώς όμως δεν ζητάνε από εσένα να ελέγξεις κάτι τέτοιο και μάλλον δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεις σε τέτοια διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.