Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενισχυμένες πρίζες


gyiannis82

Recommended Posts

Μαλλον 16 Α θελεις να πεις γιατι προκειται για ενισχυμενες

Εννοώ την ισχύ σε κάθε πρίζα, αν δεν έχεις σίγουρο φορτίο, την υπολογίζεις όπως στις γραμμές των 10Α

Link to comment
Share on other sites

Επίσης πλέον σημαντική είναι και μια ενισχυμένη πρίζα στο μπαλκόνι για χρήση, πχ ηλεκτρικής ψησταριάς ή αν χρειαστείς κάποια μπαλαντέζα για εργασίες στο κήπο και έξω από το σπίτι γενικότερα.

Link to comment
Share on other sites

Τελικα οπως μου ειπατε εβαλα και απο μια ενισχυμενη σε καθε δωματιο, στο σαλονι και τρεις στην κουζινα.Αλλα ρε παιδια τι θα βαλω στην μελετη.Ποσα watt θα υπολογισω για πριζες ενισχυμενες και απλες.Αν γνωριζετε απαντηστε παρακαλω.

Link to comment
Share on other sites

Μια ακομα ερωτηση.Απο ποιο πινακα επιλεγουμε συντελεστη ταυτοχρονισμου?Αν εχει καποιος τον πινακα ας τον ανεβασει.Θα με βοηθουσε πολυ.

Συντελεστη χρησιμοποιησης θελω να πω.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε gyiannis82, επειδή είσαι ακόμα στην αρχή. Θα σου πω το εξής. Οι πίνακες ταυτοχρονισμού, τα φορτία, το πως θα κάνεις την εγκατάσταση, αν καταλάβεις καλά την ηλεκτρολογία και τη φιλοσοφία που πρέπει να σχεδιάσεις, δεν σου είναι και τόσο σημαντικά.

 

Η επιστήμη του μηχανικού είναι εφαρμογή της λογικής. Για παράδειγμα, στις πρίζες στο πάγκο της κουζίνας σκέψου τι φορτία θα φιλοξενηθούν ? Το πιο πιθανό, μια τοστιέρα, ένας φούρνος μικροκυμάτων, ένα βραστήρας νερού κλπ. Βλέπεις τι ισχύ έχουν αυτές οι συσκευές (μια απλά αναζήτηση στο internet και θα τις βρεις αμέσως) και κατόπιν σχεδιάζεις.

 

Αν λοιπόν

 

φούρνος μικροκυμάτων 1500W

τοστίερα 700W

Βραστήρας 700W

 

τότε σκέφτεσαι, πόσες πρίζες θα βάλω ? έστω 4. ..

άρα I = (1500+700+700)/230 = 12A, άρα δεν μπορείς να βάλεις 1.5μμ2 καλώδιο γιατί ασφαλίζεται με 10Α ασφάλεια, κατά συνέπεια, μπορείς να βάλεις και τις 4 πρίζες σε μια γραμμή 3x2.5mm2 . Ακόμα καλύτερα σπάς τις 4 πρίζες σε δύο γραμμές 3x2.5mm2 (1 γραμμή ανά 2 πρίζες) και τελειώνει η ιστορία. Απλή σκέψη είναι.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Φίλε giannnis 82. πίνακας ταυτοχρονισμου για της ηλεκ. Εγκατ. Κατοικιών δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί ? Απλά δεν υφίσταται ταυτοχρονισμός σε κατοικίες.

Όσο για την ηλεκ. Κατασκευή ότι διάβασες από τους προηγούμενους είναι απόλυτος σωστό.

Θα σου πω εγώ τη έκανα όταν έφτιαχνα το δικό μου σπίτι που είναι πάνω από 140τμ2.

Κάθε δωμάτιο πήρε δικιά του γραμμή τόσο για το φωτισμό (3*1,5mm) όσο και για τους ρευματοδότες (3*2,5mm) . Ξεχωριστές γραμμές για κάθε φωτιστικό ασφάλειας ( όσες και τα δωμάτια + κουζίνα + καθιστικό + σαλόνι + διάδρομο) τα Φ.Α είναι εντός του τοίχου. Κάθε ρευματοδότης της κουζίνας (3*2,5mm) έχει επίσης δικιά του γραμμή όπως το πλυντήριο, ρούχων, πιάτων, ηλιακού θερμοσίφωνα, κουζίνας, σε αυτές της συσκευές έβαλα και ξεχωριστά ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΟΠ για την κάθε συσκευή + 1 ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΟΠ για τους φωτισμούς και λοιπούς ρευματοδότες. Μην παραλήψεις να βάλεις γραμμές συναγερμού σε κάθε υπνοδωμάτιο + μπάνια + υπόλοιπους χορούς. Η μαγκιά τόρα είναι στα σκαψίματα και στην στερέωση όλων αυτόν των σωλήνων.

Το δικό μου σπίτι πάντως δουλεύει άνετα με μονοφασική παροχή 8kva ή 35 Α γενική πίνακα και έχω γκαράζ αποθήκη στα ίδια τετραγωνικά πλήρως ηλεκτροδοτούμενο.

Link to comment
Share on other sites

Ρε μάγκες, μην φτάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δηλαδή να μην κάνουμε αυτό που κάνανε οι παλιοί, 3-4 δωμάτια ένα κύκλωμα και με 1,5αρι. Αλλά να μην φτάσουμε και στο σημείο σε κάθε ρευματοδότη να βάζουμε 2,5αρι!!!

 

Σε έναν πάγκο κουζίνας πόσες πρίζες μπορεί να έχουμε, 3-4; Ας πούμε ότι ξυπνάει κάποιος το πρωί για να κάνει πρωινό. Βάζει τοστιέρα και μια καφετιέρα. Να βάλω 2,5 kW και 1 kW αντίστοιχα για το κάθε φορτίο;;; Ακριβώς στην ονομαστική ένταση της ασφάλειας! Ακόμη και ένα ακόμη φορτίο να προστεθεί η ασφάλεια θα αντέξει. Μια αυτόματη ασφάλεια μπορεί να αντέχει 1.13*Ιον χωρίς να πέσει για μια ώρα. Δηλαδή αν όλες οι πρίζες τροφοδοτούνταν από μια ασφάλεια των 16 Α, θα μπορούσε ή ασφάλεια να "δώσει" 4,5 kW, χωρίς να "πέσει". Καλό θα ήταν τα κυκλώματα ρευματοδοτών να είναι με 2,5αρι και του φωτισμού με 1,5αρι.

 

ΝΙΚΟΣΤΡΙ το ότι έκανες την εγκατάσταση όπως την περιέγραψες δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ότι δεν καίγεται η γενική ασφάλεια του πίνακα. Αυτό σημαίνει ότι τα φορτία που δουλεύουν, μια δεδομένη στιγμή Α, "τραβάνε" λιγότερα αμπέρ από αυτά που αντέχει η ασφάλεια. Εκτός και εάν εννοείς κάτι άλλο!

 

Πάντως και στο πατρικό μου, που είναι σπίτι 200ετίας, από έναν γενικό πίνακα μέχρι πρότινος "έκλεβε" ρεύμα η γιαγιά μου ( κουζίνα - πλυντήριο-τηλεοράσεις), "έκλεβε" ρεύμα ο αδερφός μου (στο ισόγειο), δούλευε και η μάνα μου πλυντήρια, κουζίνες, σκούπες... Καμιά φορά έπεφτε και το αυτοματάκι του μετρητή, κυρίως όταν δούλευαν οι κουζίνες μαζί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος εγκατάστασης! Αλλά και εμείς ευχαριστημένοι ήμασταν με τα 8 kW της παροχής...

Link to comment
Share on other sites

Για την κουζίνα 16Α δεν φτάνουν.

 

Σκεφτείτε ότι τουλάχιστον στις γιορτές και στα γλέντια η νοικοκυρά θα φτιάξει δυο-τρια φαγητά ταυτόχρονα. Αν όλα τα μάτια και ο φούρνος θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα, άνετα μπορεί να περάσει η ισχύς τα 10KWatt.

Με απλές πράξεις 10KWatt/230Volt=43A. Προσωπικά βάζω 40Α και τα αντίστοιχα καλώδια ελπίζοντας ότι η νοικοκυρά δεν θα έχει 4 κατσαρόλες και τον φούρνο σε λειτουργία ταυτόχρονα.

Link to comment
Share on other sites

Οι ηλεκ. Κουζίνες σήμερα είναι 9,6kw ( 1+1kw για το κάθε μεγάλο μάτι 1+1 kw για τα υπόλοιπα 2 - 1,6kw για την κάτω αντίσταση του φούρνου 1,2kw για την πάνω + 0,7kw κριλ + 0,05 λαμπες +0,05 ανεμιστήρας ανακυκλοφορίας). Οι προ 10ετιας ήταν 8kw.

Έχω συμπεράνει λόγο πείρας (25αετιας) ότι μια νοικοκυρά δεν μπορεί να χρησιμοποίηση max πάνω από 5,5kw εκτός και αν είναι master ceef. Άρα ορθός χρησιμοποιούμε Β 2*25 Α και 6αρι καλώδιο.

Όσο για την δικιά μου εγκατάσταση η ρευματοδότες στην κουζίνα μου είναι 9 ( ζωή να έχουνε) και της έχω ασφαλίσει με 10αρες έκαστη.

 

Πάντως ο ηλεκ. Πίνακας είναι 4 σειρών 18 θέσεων έκαστη σειρά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.