Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επαγγελματικός προσανατολισμός μαθητή Λυκείου (Πολιτικός Μηχανικός)


Giannis P

Recommended Posts

Καλησπερα σας,

 

Ειμαι ενας μαθητης 16 χρονων και θα ηθελα τη βοηθεια σας.

 

Σκεπτομε να ακουλουθξσω το επαγγελμα του Πολιτου Μηχανικου, και συγκεκριμενα θα ηθελα να ασχοληθω (κυριως) με τις Στατικες Μελετες Μεταλλικων Κτιριων. Επομενως θα ηθελα να με βοηθησετε σε καποια πραγματακια. Ποια κατευθυνση να ακουλουθησω στο λυκειο; Ο κλαδος που σκεπτομε να ακουλουθησω εχει μελλον; Και τελος Ποιες δυσκολιες θα ακουλουθησω στο πανεπιστημιο και μετα στην αγορα εργασιας.

 

Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.

 

 

Με εκτιμιση Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Γιάννη.

 

Λοιπόν, στο Λύκειο πρέπει να επιλέξεις τη Θετική ή την Τεχνολογική κατεύθυνση. Τώρα το ποιά είναι καταλληλότερη για σένα μόνο εσύ το ξέρεις.

Για παράδειγμα, εγώ και τα δύο μικρότερα αδέρφια μου δώσαμε Πανελλήνιες με το σύστημα των κατευθύνσεων και περάσαμε και οι τρεις στο Πολυτεχνείο. Όταν έδινα εγώ, ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος και η Τεχνολογική κατεύθυνση υπολειτουργούσε στο σχολείο μου, οπότε επέλεξα τη Θετική. Η αδερφή μου, μια χρονιά μετά, δεν πολυσυμπαθούσε τη Βιολογία οπότε ακολούθησε την Τεχνολογική κατεύθυνση. Ο αδερφός μου που δεν του άρεσαν τα μαθήματα περί οργάνωσης και διοίκησης κλπ, διάλεξε τη Θετική. Οπότε καταλαβαίνεις οτι είναι τελείως προσωπικό το θέμα. Και από τις δύο κατευθύνσεις πάντως μπορείς να εισαχθείς σε Πολυτεχνική σχολή χωρίς ποινές στα μόρια κλπ (σε αντίθεση πχ με την Θεωρητική).

 

Να δώσεις έμφαση σε Μαθηματικά και Φυσική, γιατί αυτά είναι τα μαθήματα που δίνουν τα περισσότερα μόρια για την εισαγωγή σου. (Ελπίζω να μην έχει αλλάξει τίποτα από τότε που έδωσα εγώ εξετάσεις).

 

Στη σχολή δε θα συναντήσεις κανένα πρόβλημα εφόσον την επέλεξες και σου αρέσει. Διάβασμα θα υπάρχει αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, μη φανταστείς τίποτα ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στις οποίες δε θα μπορείς να ανταπεξέρθεις. Δε θα έχεις κανένα πρόβλημα.

 

Η αγορά εργασίας έχει κάποιες δυσκολίες επειδή ο αριθμός των μηχανικών έχει αυξηθεί πολύ και επειδή τον τελευταίο καιρό έχουν προκύψει και κάποια άλλα ζητήματα σχετικά με τις οικοδομές κλπ. Δεν νομίζω όμως οτι τα προβλήματα αυτά είναι τέτοια που πρέπει να σε αποτρέπουν να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα. Στην εποχή που ζούμε, όλοι οι κλάδοι έχουν τα προβλήματά τους.

 

Όσο για τα μεταλλικά κτήρια, προσωπικά θεωρώ οτι είναι καλή επιλογή καθώς ο αριθμός των μηχανικών που ασχολείται με αυτά είναι σαφώς μικρότερος από αυτούς που ασχολούνται με κτήρια από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα μεταλλικά έχουν ιδιαιτερότητες, γι' αυτό ένας καλός μελετητής μεταλλικών νομίζω οτι θα έχει πάντα δουλειά.

 

Αν σε μπέρδεψα, κράτα ένα πράγμα μόνο: Εγώ αν έδινα πάλι Πανελλήνιες πάλι το ίδιο επάγγελμα θα διάλεγα. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή.

 

Θέλει μεθοδικότητα και κυρίως να το αγαπάς. Νομίζω θα τα πας μια χαρά.

Άντε και σε 7 χρονάκια από τώρα, να σε έχουμε κι εσένα στο forum να συζητάμε για την πρώτη σου μελέτη.

 

Καλή επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ anka θα ηθελα και 2 ακομα ερωτησεις.

Τι αποδοχες εχει το επαγγελμα? (και σε μεταλλικο κτιριο και σε οπλισμενο με σκυροδεμα)

ΚΑι τι εξοπλισμος χρειαζετε για να δουλεψεις? (Η/Υ, Λογισμικο κτλ κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Για τις αποδοχές δε μπορώ να σου απαντήσω. Η αμοιβή του μηχανικού για μια μελέτη εξαρτάται από διάφορα πράγματα όπως πχ τα τετραγωνικά του κτηρίου που μελετά. Πάντως οι μελέτες μεταλλικών κτηρίων πληρώνονται καλύτερα από αυτές του οπλισμένου σκυροδέματος.

Έτσι για να έχεις μια αίσθηση, να ξέρεις οτι η ελάχιστη αμοιβή για μια μελέτη (όπως υπολογίζεται από το ειδικό σύστημα του ΤΕΕ) είναι γύρω στα 1000ευρώ αλλά φτάνει αρκετά παραπάνω όταν βάλεις όλα τα δεδομένα της μελέτης. Για αμοιβές μηχανικού για διάφορες εργασίες, ρίξε μια ματιά ΕΔΩ. Είναι τελείως ενδεικτικό και πολλές φορές δεν τηρείται αλλά μπορείς να πάρεις μια γεύση.

 

ΥΓ: Για να μην μπερδευτείς: Όταν μια μελέτη μηχανικού κατατίθεται στην Πολεοδομία, υπάρχει μια ελάχιστη αμοιβή που υπολογίζεται από το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Αυτή είναι η ελάχιστη που πρέπει να ζητήσεις από τον πελάτη (μπορείς και παραπάνω αν νομίζεις οτι το αξίζει η δουλειά σου). Το αρχείο που σου είπα να κατεβάσεις από τα downloads αφορά εργασίες που κάνει ο μηχανικός εκτός Πολεοδομίας και για τις οποίες δεν υπάρχει ελάχιστη επιβαλλόμενη αμοιβή από το ΤΕΕ.

 

Τώρα ο εξοπλισμός που χρειάζεσαι είναι σίγουρα ένας Η/Υ και λογισμικό για τις στατικές μελέτες (εφόσον ασχοληθείς με αυτές). Μετά υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα χρειαστείς σιγά σιγά για να οργανώσεις το γραφείο σου (πχ λογισμικό με τεχνική νομοθεσία). Ε,και μέχρι τότε που θα βγεις εσύ...ποιός ξέρει τι άλλο εργαλείο θα υπάρχει :)

Αυτά για το ελεύθερο επάγγελμα γιατί μπορείς πάντα να απασχοληθείς με τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα.

Πάντως, μην αγχώνεσαι από τώρα για τον εξοπλισμό!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γιάννη,

Είμαι νέος Πολιτικός Μηχανικός. Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι ο κλάδος των μεταλλικών κατασκευών είναι αναπτυσσόμενος, αλλά οπωσδήποτε είναι πολύ μικρότερος από εκείνος των οικοδομικών έργων. Οι επαγγελματικές σου επιλογές θα είναι περιορισμένες. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου μετράει τι σου αρέσει πραγματικά. Τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται.

 

Σκέψου λοιπόν τι σου αρέσει πραγματικά. Κάθε δουλειά είναι γεμάτη υποχρεώσεις και μικρές ή μεγάλες "αγγαρείες". Η δουλειά του πολιτικού μηχανικού είναι κυρίως στο εργοτάξιο και την ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει δύσκολες και κουραστικές συνθήκες εργασίας. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα δουλεύεις για πάντα στις μελέτες που είναι δυσεύρετος κλάδος. Γενικά το επάγγελμα έχει κάποια δυναμική, αλλά επικρατεί η εποχιακότητα και οι μικρές εταιρίες στις οποίες δεν έχεις εξέλιξη.

 

Θα σε συμβούλευα να δεις και τους άλλους κλάδους μηχανικών που είναι καθαρά δουλειές γραφείου (π.χ. μηχανικός Η/Υ) και να σκεφτείς σοβαρά αν είσαι διατεθιμένος να δουλέψεις και στην ύπαιθρο. Σε ό,τι αφορά στις σπουδές, έχουν δυσκολία και μερικά μαθήματα περνιούνται πολύ δύσκολα, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις σχολές. Αν είσαι μεθοδικός αργά ή γρήγορα, θα τελειώσεις.

 

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και σωστές και όχι βιαστικές αποφάσεις !!!

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη,

Οι επαγγελματικές σου επιλογές θα είναι περιορισμένες.

Η δουλειά του πολιτικού μηχανικού είναι κυρίως στο εργοτάξιο και την ύπαιθρο.

 

Φιλε Ανδρεα διαφωνω καθετα και οριζοντια με τα παραπανω. Στον πολιτικο μηχανικο εκτος απο τα τυπικα (υπογραφη) του δινονται πολλες γνωσεις και πολλα ερεθισματα, και εχει πολυ ευρυ φασμα οσον αφορα το τι μπορει να ασχοληθει.

Οσον αφορα αυτο που ρωταει ο φιλος μας , εξαρταται απο το τι του αρεσει, πως φανταζεται τον εαυτο του μετα απο χρονια, αν εχει σκοπο να κατσει Ελλαδα ή να δουλεψει στο εξωτερικο, αλλα κυριως το τι του αρεσει. Η σχολη των ΠΜ ειναι απο τις καλυτερες επιλογες οσον αφορα τα πολυτεχνεια, με βαση τα μεχρι τωρα ισχυοντα βεβαια.

Το καλο ειναι οτι ο φιλος μας ο Γιαννης το ψαχνει απο τωρα. Ρωτα γνωστους (αν εχεις) σχετικα με τον κλαδο, διαβασε και το φορουμ για να δεις πως εχουν τα πραγματα εξω. Τα χρονια μεσα στην σχολη ειναι τα πιο ωραια και δημιουργικα. Καλη επιτυχια οπως και να σου ερθουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Καλησπερα σας,

 

Ειμαι ενας μαθητης 16 χρονων και θα ηθελα τη βοηθεια σας.

 

Σκεφτομε να ακουλουθισω το επαγγελμα του Πολιτου Μηχανικου, και συγκεκριμενα θα ηθελα να ασχοληθω (κυριως) με αυτο το επαγγελμα. Επομενως θα ηθελα να με βοηθησετε σε καποια πραγματακια. Ποια μαθημα πρεπινα δωσω για να παιρασω; Ποια κατευθυνση να ακουλουθησω στο λυκειο; Ο κλαδος που σκεπτομε να ακουλουθησω εχει μελλον; Και τελος Ποιες δυσκολιες θα ακουλουθησω στο πανεπιστημιο και μετα στην αγορα εργασιας.

 

Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

για κατευθύνσεις και μαθήματα ισχύουν όσα ειπώθηκαν ήδη.

Για τα υπόλοιπα, στα χρόνια που πέρασαν από τότε που άνοιξε το θρεντ έχουν ορισμένα πράγματα αλλάξει (προς το χειρότερο).

Ο κλάδος έχει σίγουρα μέλλον, αλλά δεν έχει παρόν! Έχει περάσει ήδη μια πολύ άσχημη δεκαετία και συνεχίζουμε..

Στο πανεπιστήμιο δε θα συναντήσεις δυσκολίες, πέρα από 2 - 3 εφιαλτικά μαθήματα που θέλουν όμως περισσότερο εμπειρία παρά διάβασμα. Με χαλαρό διαβασματάκι είσαι άρχοντας.

Στην αγορά εργασίας τα πράγματα δυσκολεύουν. Χρειάζεσαι μεταπτυχιακό και διδακτορικό για να διοριστείς στο δημόσιο, κάποιο δυνατό υποστηρικτή για να σε συστήσει στον ιδιωτικό τομέα, αλλιώς πολύ τρέξιμο για να λειτουργήσεις ένα δικό σου γραφείο. Αν τα καταφέρεις σε κάτι από τα τρία είσαι και πάλι άρχοντας όμως.

Πολύς κόσμος φοβάται αυτό το ζόρι μέχρι να τα καταφέρει ή το ρίσκο να μην τα καταφέρει. Γιατί τότε δύσκολα απορροφιέσαι σε κάτι άλλο. Άλλοι, έχοντας υποστήριξη από τους γονείς τους, παίρνουν το ρίσκο αλλά ταυτόχρονα χαλάνε και την πιάτσα γιατί είναι και πολλοί.

Βάλτα κάτω σαν πραγματικός μηχανικός και αποφάσισε!

 

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, Florian Bojni said:

....Σκεφτομε να ακουλουθισω το επαγγελμα του Πολιτου Μηχανικου, ..........

......Ποια μαθημα πρεπινα δωσω για να παιρασω; ....

Μαθηματικά, φυσική και ειδικά εσύ Έκθεση (που πρέπει να έχει καλή ορθογραφία)

 

Επικουρικά αν επενδύσεις στον εαυτό σου και ασχοληθείς από τώρα σιγά σιγά με το σχέδιο θα το έχεις πάντα ως ένα αβαντάζ στη ζωή σου (μπεις δεν μπεις Πολυτεχνείο).

Edited by Didonis
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.