Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ειδικό θέμα με Ν.720/1977


tasakos

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι έχω μια περίπτωση διωρόφου εκτός σχεδίου, όπου ο πρώτος όροφος έχει εξαιρεθεί από κατεδάφιση με τον Ν.720/1977 και το ισόγειο είναι κλεισμένη pilotis.

Ρυθμίζεται το ισόγειο με τον Ν.3843; Έχει τύχει σε κανέναν;

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ακριβώς αυτό: Δεν έχει άδεια. Έχει μόνο την εξαίρεση από κατεδάφιση του ορόφου (και της pilotis προφανώς) και μια άδεια επισκευής σεισμοπλήκτου. Υπάρχει σχέδιο που έχει κατατεθεί με πυλωτή. Τί γίνεται με το υπάρχον; Είναι νομίμως υφιστάμενο ναι αλλά τακτοποιείται η αλλαγή χρήσης του ισογείου;

Link to comment
Share on other sites

Με το Ν.3843/10 ρυθμίζονται αλλαγές χρήσεων σε χώρους εντός εγκ. κτηριακού όγκου βάσει νόμιμης οικοδομικής αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Στην αίτηση κάτω από την άδεια λέει "Αντί αδείας". Αυτό τι εννοεί?

Έχει και αστεράκι (*) που προφανώς κάπου πρέπει να παραπέμπει αλλά δεν έχει παραπομπές.

Link to comment
Share on other sites

Με την εγκύκλιο 15 παρ. 1 συμπεριλαμβάνονται στον 3843/2010 (σε αυτά που έχουν οικοδομική άδεια ως 2.7.2009) και τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια της παρ.1 άρθρο 23 του 1577/85, όπου αναφέρονται και αυτά που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση σύμφωνα με διάφορες διατάξεις. (Παρατήρηση: Αυτά είναι τα "αντί αδείας" που αναφέρει ο erling μαζί με τα προ 1955).

 

Η "pilotis" σου τώρα (η pilotis σαν έννοια εισήχθει με τον ΓΟΚ-85 ν1577/85 και εσύ έχεις κτίριο πριν το 1977) θεωρητικά θα είχε εξαιρεθεί από την κατεδάφιση (αν φαίνεται στον υπολογισμό της δαπάνης νομιμοποιήσεως στην δήλωση που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης παλιά για το ν720/77, είχε κατατεθεί η κάτοψη της και είχε πληρώσει ο ιδιοκτήτης το αντίστοιχο ποσό).

 

και γράφω θεωρητικά γιατί ...

 

Με την απόφαση 1876/1980 του ΣΤΕ η διάταξη του άρθρου 1 παρ.1 Ν. 720/77 ("αυτόματος εξαίρεσις από της κατεδαφίσεως πάσης αυθαιρέτου κατασκευής") κρίθηκε οτι "αντίκειται εις το άρθρον 24 παρ.2 του Συντάγματος". Με τον ν 1337/1983, άρθρο 20, τα αυθαίρετα του Ν. 720/1977 ακολουθούν τις ρυθμίσεις του 1337/1983 δηλ. αναστέλλεται η κατεδάφιση τους μέχρις ότου κριθεί (με απόφαση του νομάρχη και σύμφωνη γνώμη ΣΧΟΠ) η οριστική διατήρηση ή μη κάθε συγκεκριμένου αυθαιρέτου. Για τα εκτός σχεδίου προηγείται η ένταξη σε πολεοδομικό σχέδιο.

 

Άρα έχεις αναστολή από την κατεδάφιση και η εξαίρεση του 1977 δεν ισχύει. Δέν είναι νομίμως υφιστάμενο κτίριο. Θα κριθεί όταν ενταχθεί στο σχέδιο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Να ρωτησω κατι σε ο,τι εχει να κανει με τον Νομο 720/77.

Η ιδοκτητρια δεν εχει-ειχε κανει δηλωση με τον Τριτση.. Αρα οπως πολυ σωστα προαναφερθηκε δεν ειναι σε αναστολη κατεδαφισης..

 

Η ιδοκτητρια θελει να κανει καποιες εργασιες που απαιτουν αδεια μικρης κλιμακας.. Θα ηθελε μαλιστα να μονωσει - επισκευασει την ταρατσα.. Σημειωστε οτι προκειται για ημιυπογεια μονοκατοικια, το υψος της ταρατσας απο το φυσικο εδαφος στις 3 απο τις 4 πλευρες του σπιτιου ειναι στο 1,5μ. περιπου..

 

Αδεια μικρης κλιμακας βγαινει?

Αν οχι, μπορει με καποιον νομιμο τροπο να επισκευασει την μονωση ωστε να προστατευσει το σπιτι?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.