Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ημερίδα-Συζήτηση: Έκδοση Οικοδομικών Αδειών & Πολεοδομίε


ikotz

Recommended Posts

Χάρη οι διαπιστώσεις και προτάσεις σου είναι πραγματικά πολύ εύστοχες.

Το ζήτημα του καπνίσματος δεν υφίσταται μόνο στις πολεοδομίες, αλλά σε κάθε υπηρεσία. Το θέμα είναι ότι η διάταξη που αναφέρεις υπάρχει, αλλά οι διευθυντές των υπηρεσιών δεν φροντίζουν για την εφαρμογή της. Για ευνόητους λόγους δύσκολα κάποιος από μας (τους ελεύθερους επαγγελματίες-μηχανικούς) θα κάνει καταγγελία... Και μια και το έφερε η κουβέντα να σου πω πως κάποτε είχα ακούσει την διοικητική προϊσταμένη της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης να κάνει παρατήρηση σε υπάλληλο όχι επειδή κάπνιζε, αλλά επειδή το τασάκι του ήταν ξέχειλο από γόπες!

Σωστή και η πρόταση για την κατάθεση φακέλου στα ΚΕΠ, αλλά θεωρώ ότι ο μεγάλος σκόπελος είναι η διαδικασία του προελέγχου, δύσκολα θα την κάνει ο απλός υπάλληλος του ΚΕΠ. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε όλοι ότι τα ΚΕΠ υποχρεούνται να πρωτοκολλούν την αίτηση του πολίτη προς οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και να την διαβιβάζουν με courier. Όταν, όμως, κάποτε πήγα στο ΚΕΠ του Πανεπιστημίου για την κατάθεση μιας αίτησης, άκουσα πολλή γκρίνια από την υπάλληλο και χρειάστηκε να επιμείνω πριν υποχρεωθεί να την παραλάβει.

Για την πολεοδομία Θεσσαλονίκης έχεις απόλυτο δίκιο. Άραγε πού θα έπρεπε να κάνουμε καταγγελία; Υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί πρόστιμο από την υπηρεσία στον εαυτό της; Εδώ για να μαζέψουν τις στοίβες με τους φακέλους του αρχείου που ήταν στους διαδρόμους χρειάστηκε να το δείξει η τηλεόραση, ώστε να πάρει χαμπάρι ο νομάρχης τί γίνεται...

Στη διακίνηση χρειάζεται οπωσδήποτε άλλος ένας υπάλληλος, ένα άτομο δεν φτάνει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Στο τεύχος 2491 9.06.2009 του Ενημερωτικού δελτίου του ΤΕΕ έχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την "Πολεοδομική νομοθεσία για την έκδοση οικοδομικών αδειών". ο Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Αθ. Ζούλιας κάνει σύγκριση του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Ελλάδα και στην Γαλλία, δίνοντας έμφαση στην διαφορά φιλοσοφίας . Καταλήγει στο συμπερασμα ότι το πρόβλημα είναι κυρίως θέμα θασμικό που οφείλεται στην κακή και προβληματική νομοθεσία.

Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι στις Γαλλικές ΠΟλεοδομικές αρχές στον φάκελο για την άδεια κατατίθενται από τον Αρχιτέκτονα α)τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα κάλυψη β)όψεις του κτηρίου γ)μελέτη ενσωμάτωσης του κτηρίου στον Περιβάλλοντα χώρο με 3δ σχέδια που αντιπαραθέτουν την υπάρχουσα κατάσταση με την μελλοντική. Δεν απαιτούνται στατικά μηχανολογικά,ούτε κάν κατόψεις του κτηρίου εκτός από την κάτοψη της γενικής διάταξης που δείχνει χώρους γενικής χρήσως, αναπήρων, θέσεις σκουπιδιών,parking κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Ό,τι έλεγε το νομοσχέδιο της Βασούλας που δεν προχώρησε.

 

Πάντως διαφωνώ με τον Ζούλια στο συμπέρασμά του ότι το πρόβλημα δεν είναι ατόμων και είναι νομοθεσίας. Ούτε είναι απλά τα πράγματα αν το πρόβλημα είναι μόνο διεφθαρμένων ατόμων. Ίσα-ίσα αν είναι μόνο νομοθεσίας (θεσμικό) τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Για να δουλέψουν όμως και οι καλύτεροι νόμοι και θεσμικό πλαίσιο χρειάζονται άτομα που να τους τηρούν και όταν δεν γίνεται αυτό να επιβάλλονται παραδειγματικές τιμωρίες. Όχι σαν τον διευθυντή πολεοδομίας στη Βόρεια Ελλάδα που πιάστηκε να λαδώνεται και επανήλθε στη θεσούλα του μετά από τρία χρόνια απλώς σ' άλλη πολεοδομία.

Ούτε είναι τόσο λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που σου κάνουν τη ζωή δύσκολη για να σου πάρουν τις δουλειές. Ας ρωτήσει λίγο τους νεότερους συναδέλφους χωρίς γνωριμίες, διασυνδέσεις, θέσεις σε διάφορα πόστα που όσοι τα έχουν είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευμένοι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη συμφωνώ απόλυτα. Σε οποιαδήποτε διαδικασία για μένα παίζει ρόλο ο άνθρωπος. Αυτός εν τέλει "λειτουργεί". Μάλλον όμως στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα μπορούσε ο συγγραφέας να τα γράψει όπως ακριβώς τα λές εσυ. Φωτογραφίζει όμως καταστάσεις, με πολύ ευστοχο τρόπο στις παραγράφους σύγκρισης.

Link to comment
Share on other sites

Ολα πρέπει να αλλάξουν, όλα. Νόμοι, διαδικασίες, άνθρωποι, νοοτροπία, μελέτες, επιβλέψεις, παραγωγή έργων, αμοιβές......όλα είναι στραβά κι ανάποδα. Ετσι τα βλέπω και ψυχοπλακόνομαι. Τι να πρωτοπείς!

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τον παράγοντα «άνθρωπο» έχω να παρατηρήσω ότι φαινόμενα κηφηνισμού, γραφειοκρατίας, διασποράς της αρμοδιότητας (δεν είναι κανένας αρκετά υπεύθυνος για κάποιο θέμα), βαρεμάρας κλπ δεν συναντώνται μόνο στο δημόσιο

 

αλλά και σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες τεχνικές ή μη.

 

Κάποιοι συνάδελφοι σε τέτοιες εταιρίες είναι πραγματικά μη-συνεννοήσιμοι. Σε στέλνουν από το λογιστήριο στη γραμματεία και στο τέλος στον «πρόεδρο».

Link to comment
Share on other sites

Χάρη, πραγματικά οι επισημάνσεις σου δείχνουν ότι είσαι γνώστης των παθογενειών του "συστήματος". Μόνο με τέτοιους ανθρώπους αλλάζουν τα πράγματα. Θα μεταφέρω εγώ τις ερωτήσεις σου, μιας και δεν μπορείς να έρθεις.

 

Ελπίζω ότι στην ημερίδα του Σαββάτου θα γίνει συζήτηση σε βάθος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι οι οργανωτές ώστε να προκύψουν θέσεις και όχι απλώς διαπιστώσεις.

 

@ TheoTDM900: Ναι, στην Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την ηλεκτρονική πολεοδομία και έχουν δημιουργήσει τεράστιες ουρές... Το ωράριο ήταν 09:00-12:00 για πολλές βδομάδες... Τώρα επανήλθε.

 

Όμως η αλλαγή συνέπεσε με μείωση προσωπικού! Καθότι δυο υπάλληλοι (ένας που έπαιρνε πληρότητες και ένας που ασχολείτο με κατεδαφίσεις κλπ.) μεταφέρθηκαν σε άλλο τμήμα... Επιπλέον, οι φάκελοι που υποβλήθηκαν με το νέο σύστημα αργούν πάρα πολύ να χρεωθούν. Υπομονή κάνουμε, ελπίζουμε ότι η αλλαγή θα είναι για καλό. Και θα επιτρέψει τη διαφάνεια του να βλέπουμε On-line την "πρόοδο" ορισμένων φακέλων...

 

Γενικά πολλά μπορεί να πει κανείς. Το σίγουρο όμως είναι ότι η σημερινή κατάσταση στις Πολεοδομίες μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη! Ειδικά για μας τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Γιατί ο χρόνος δε μας περισσεύει καθόλου!!

 

Τα υπόλοιπα το Σάββατο 21/6/08, 09:30 στο ΤΕΕ!

Link to comment
Share on other sites

Όταν 150 νέοι άνθρωποι συγκεντρώνονται Σάββατο πρωί, τέλη Ιούνη, για ένα θέμα, τότε το θέμα είναι πολύ σημαντικό!

 

Η ημερίδα είχε πολύ ενδιαφέρον. Προφανώς τα ζητήματα δε λύθηκαν το Σάββατο. Το νερό όμως μπήκε στ' αυλάκι!

 

 

(Χάρη, περιττό να σου πω τι απαντήθηκε σε ερωτήσεις παρόμοιες με τις δικές σου...)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.