Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπόγειο - κύρια χρήση ή αποθηκευτικός χώρος;


chsb

Recommended Posts

γεια σας

εχω μια περίπτωση για τακτοποίηση όπου εκτός από τους ημιυπαίθριους σκεφτόμαστε αν χρειάζεται τακτοποίηση και το υπόγειο. το υπόγειο δεν είναι διαμορφωμένο για κατοικία. έχει βέβαια ενα υπνοδωμάτιο και ένα w.c. (ΟΧΙ κουζίνα - το w.c. φαίνεται και στην άδεια) αλλά δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ και οι περισσότεροι χώροι του υπογείου είναι αποθηκευτικοί χώροι και πλυσταριό (πλυντήριο-στεγνωτήριο). είναι δηλωμένο σαν αποθήκη και λεβητοστάσιο. αν γίνει έλενχος ποια είναι τα κρητήρια για να θεωρηθει χώρος κύριας χρήσης ή αποθήκη?... πιστεύετε οτι χρειάζεται τακτοποίηση? (είναι και μεγάλο (110τ.μ.) και το πρόστιμο είναι τσουχτερό)

ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή ερώτηση! Όντως, τι είναι αυτό που κάνει ένα χώρο κύριας χρήσης;

Βασικά, αν έχει θέρμανση το υπόγειο, σίγουρα σε μελλοντικό έλεγχο θα υπάρξει θέμα.

Κατά τα αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως αποδεικνύεται η κύρια χρήση.

Πάντως, δεν είσαι υποχρεωμένος να το τακτοποιήσεις όλο. Μπορείς να δηλώσεις μόνο αυτό το δωμάτιο και να περιορίσεις έτσι το κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Να που ο παραλογισμός του νόμου της Τίνας δεν κρύβεται... Τώρα θα πρέπει να αποδεικνύεις ότι ο βοηθητικός δεν απέκτησε κύρια χρήση. Και καθώς έχουμε το προηγούμενο με τις αυθαιρεσίες της εφορίας και το ΙΚΑ θα χρειαστούν γερά νεύρα.

Λοιπόν, εφόσον το υπόγειο έχει την διαρρύθμιση της οικοδομικής αδείας, δεν τίθεται ζήτημα "παρανομίας". Η ύπαρξη θέρμανσης, ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών και εγκαταστάσεων δεν αποτελεί τεκμήριο κύριας χρήσης. Ο κτηριοδομικός / ΓΟΚ είναι σαφής και πολύ ανεκτικός στο τι είναι βοηθητικός χώρος, καθώς και στο ποιοι χώροι δεν μετράνε στην δόμηση. Σύμφωνα με όσα λες, μόνο το δωμάτιο έχει αποκτήσει κύρια χρήση, αλλά αυτό πως αποδεικνύεται; Θα έρθει επιτροπή ελέγχου με ένταλμα ερεύνης για να βεβαιώσει ότι τα σεντόνια είναι φρεσκοστρωμένα και ότι πρόσφατα κοιμήθηκε κάποιος πάνω τους;

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς; Γιατί να χρειαστεί να αποδείξεις πως μέρος του υπογείου χρησιμοποιείται πια ως κύριος χώρος. Απλώς το δηλώνεις και πλερώνεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του νόμου αυτού.

Link to comment
Share on other sites

Το αντίθετο λέω... Φοβάμαι ότι όσοι δεν απέδωσαν κύρια χρήση στον βοηθητικό χώρο του θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες...

Link to comment
Share on other sites

Καμία από αυτές τις υπηρεσίες δεν έχει δικαιοδοσία σε τακτοποιηθέντα χώρο. Το αναφέρει ο ίδιος ο νόμος αλλά βαριέμαι να το βρώ τώρα διότι φεύγω. Αυτά που είχαν γίνει στις ειδήσεις σε κάποιες περιοχές ήταν απλώς γελοία, κάνανε ότι τους κατέβηκε, ούτε να διαβάσουν δεν κατάφεραν. Τελος πάντων, περασμένα και εύχομαι και ξεχασμένα.

Link to comment
Share on other sites

Χαίρετε,

 

έχω δει πως υπάρχουν αντίστοιχα θέματα σχετικά

αλλά θα θέσω το ερώτημα λίγο διαφορετικά,

 

επιτρέπεται χώρος κύριας χρήσης, εν προκειμένω κατάστημα (ύγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος), σε υπόγειο σύμφωνα με το ΓΟΚ του 85 ?

 

Στο γοκ του 73 σημειώνεται με μορφή παρέκκλισης,

 

Άρθρο 102

 

7. Ειδικώς προκειμένου περί κτιρίων αμιγώς χρησιμοποιουμένων ως εμπορικών

καταστημάτων επιτρέπεται κατά παρέκκλισιν των οικείων διατάξεων του παρόντος η χρησιμοποίησις του πρώτου υπό το ισόγειον υπογείου ως χώρου καταστήματος.

 

ευχαριστώ και ελπίζω να ήμουν σαφής.

αν παρόλαυτα υπάρχει αντίστοιχο post και δε το εντόπισα να με συγχωρείτε.

 

το εν λόγω Ββ του άρθρου 7 μας λέει πότε δε μετρά στο ΣΔ ο χώρος του υπογείου αλλά δε μας λέει αν επιτρέπεται χώρος κύριας χρήσης...

Link to comment
Share on other sites

εσυ τι ακριβώς θες να κάνεις;

αφορά υφιστάμενο κτίριο;

 

γενικα αν η κάτοψη του υπογείου γράφει κατάστημα καλώς

αν γράφει αποθήκη,βοηθητικός χώρος κλπ προφανώς δεν μπορείς να το χτησιμοποιήσεις ως κατάστημα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.