Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπόγειο - κύρια χρήση ή αποθηκευτικός χώρος;


chsb

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

σε ιδιοκτησία υπάρχει υπόγειο με νόμιμο περίγραμμα, νόμιμο ύψος/μπάζωμα κλπ το οποίο στην ουσία χρησιμποτείται ως χώρος κύριας χρήσης, ενώ στην άδεια εμφανίζεται ως ΒΧ. Ο χώρος έχει εγκατάσταση θέρμανσης, wc κλπ.

 

Αν ο χώρος δηλωθεί ως χώρος ΚΧ προκύπτει σημαντικό πρόστιμο που προφανώς ο ιδιοκτήτης θέλει να αποφύγει.

Υπάρχει κάποια διευκρίνιση σχετικά με την απόδειξη χρήσης ενός χώρου?

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ενώ έχει μετατρέψει το υπόγειο σε κατοικία με λουτρό, κουζίνα κλπ, αυτός λόγω ΕΝΦΙΑ θέλει να σε χώσει και να το περάσεις ως χώρο βοηθητικής χρήσης;

Αν μιλάμε για ένα υπόγειο που απλώς έβαλε κινητό εξοπλισμό πχ ένα κρεβάτι να κοιμάται, τότε συμφωνώ ότι δεν αλλάζει η χρήση του χώρου λόγω επίπλων και μόνο. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα ειπε ο παυλος

και, βεβαια, να πώ οτι,

 απλα  αναφερθηκε  ενα θεμα,  σε σχεση με το "ποσα πολλά" θα πληρωσει και την αποδειξη αλλαγης χρησης

επομενως αν η ερωτηση ειναι
"να το τακτοποιησει σαν κυριο χωρο ή οχι"

θα του πεις

-εχεις μετατρεψει σε κυριο χωρο  το υπογειο

- στο Ε9 μαλλον το δηλωνεις σαν βοηθητικο χωρο

- με αυτα που βλεπω εδω,  βλεπω μια χρηση κατοικιας...και, αν μου ζητησεις βεβαιωση,

βεβαιωση θα δωσω για αυτη την χρηση

-αν το δειξεις στο Ε9 σαν κυριο χωρο και αποδειξεις οτι η αλλαγη εγινε πριν το 2011...

θα το τακτοποιησεις και θα εχεις νομιμο χωρο κατοικιας  για το μελλον  "σου"

[και μαλλον μιλαμε για μονοκατοικια/μαιζονετα]

Θα καταλαβει  αυτος...

και μην ξεχνας οτι στο υπογειο εχεις μειωτικο  0,50  ενω με τον νεο νομο, εαν αυτο δεν επικοινωνει με τον ανωθεν οροφο,

δεν παιρνει...  διοτι ετσι "λεει" το σχεδιο.

υγ

μηπως ειναι καιρος να αποκτησει "νομιμοτητα" αυτη η αυθαιρεσια...???

λεω εγω τωρα... :smile:

 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το υπόγειο δεν έχει κουζίνα. Έχει ενα wc το οποίο φαινότανε στην Ο.Α. κανονικά και έχει αλλάξει διαρρύθμιση εσωτερικά (αυτό όμως πλέον δεν είναι αυθαιρεσία, αφού δεν χρειάζεται άδεια για εσωτερικές διαρρυθμίσεις, σωστά?). Στην πράξη όντως έχει τοποθετηθεί ένα κρεβάτι/ τύπου ξενώνας και ένας καναπές σε 2 χώρους. Ο χώρος είναι λειτουργικά ενιαίος με την υπόλοιπη ιδιοκτησία που πράγματι Δημήτρη είναι διώροφη μονοκατοικία. Ο χώρος δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα, είναι δηλαδή προέκταση του ισογείου. Προβληματίζομαι επειδή σε σχέση με άλλα καραμπινάτα υπόγεια με κουζίνα/ανεξάρτητη είσοδο/ ξεμπάζωμα κλπ πράγματι είναι ήπια επέμβαση. Τα κινητά έπιπλα δείχνουν οτι είναι χώρος διημέρευσης και επομένως σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό όχι ΒΧ, αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει εύκολα. Ο ιδιοκτήτης είναι θετικός στο να απεγκαταστήσει την θέρμανση στο υπόγειο, αλλά νομίζω οτι αυτό δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας.

Link to comment
Share on other sites

......

σε ιδιοκτησία υπάρχει υπόγειο με νόμιμο περίγραμμα, νόμιμο ύψος/μπάζωμα κλπ το οποίο στην ουσία χρησιμποτείται ως χώρος κύριας χρήσης, ενώ στην άδεια εμφανίζεται ως ΒΧ. Ο χώρος έχει εγκατάσταση θέρμανσης, wc κλπ.....

 

...Στην πράξη όντως έχει τοποθετηθεί ένα κρεβάτι/ τύπου ξενώνας και ένας καναπές σε 2 χώρους. Ο χώρος είναι λειτουργικά ενιαίος με την υπόλοιπη ιδιοκτησία που πράγματι Δημήτρη είναι διώροφη μονοκατοικία. Ο χώρος δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα, είναι δηλαδή προέκταση του ισογείου. ....

 

Κατ αρχή στη παρούσα ενότητα και θέμα συζητάμε ΓΟΚ και όχι υπαγωγές στους νόμους περί αυθαιρέτων όπου ανήκει το ερώτημα σου.

 

Οπότε πολεοδομικά μιλώντας αφού ο χώρος που περιγράφεις παραμένει υπόγειο και δεν έχει ξεμπαζωθει κλπ κλπ… δεν σε αφορά αν κοιμάται στις αποθήκες ή στους βοηθητικούς του χώρους ο ίδιος ή η πεθερά του.

Δεν αλλάζουμε χρήση αν έχει ή δεν έχει κρεβάτια ή ντουλάπες κλπ. Ακόμα και θέρμανση και ψύξη είναι επιτρεπτό να έχει βοηθητικός χώρος και δεν αλλάζει την πολεοδομική του φυσιογνωμία.

 

Οπότε και πολεοδομικά παραμένει ΒΧ υπόγειος χώρος (με βάση την περιγραφή σου) αλλα και δεν έχει δικαίωμα να το υπαγάγει (ακόμα κι αν ήθελε) σε αλλαγή χρήσης κυρίου χώρου αφού δεν μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγραφα ή έστω με την δήλωση στο Ε9 του ότι το χρησιμοποιεί ως οικία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Didonis ευχαριστώ για τη απάντηση.

Το θέμα αφορά μεν αυθαίρετο, όμως η ερώτησή μου έχει να κάνει με τον ορισμό του υπογείου και την διάκριση σε Β.Χ. ή Κ.Χ. κατά ΓΟΚ, για αυτό και έκανα το post εδώ, νομίζω είναι εντελώς εντός θέματος.

Από όσα έχω βρει και έχω διαβάσει σχετικά καταλήγω στο οτι πράγματι ο χώρος μπορεί να δηλωθεί ως Β.Χ. κυρίως λόγω μη ξεμπαζώματος και λόγω έλλειψης κουζίνας, που δεν επιτρέπει την λειτουργική ανεξαρτησία του χώρου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι  καλημέρα να κάνω και εγώ μια ερώτηση που αφορά υπόγειο χώρο. Σε κατάστημα υγειονομικού  ενδιαφέροντος ο πελάτης μου θέλει να χρησιμοποιήσει ένα τμήμα του υπογείου ως χώρο για εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής το υπόγειο είναι λειτουργικά εξαρτώμενο από το ισόγειο και η μοναδική είσοδος είναι μέσω του καταστήματος. Με νόμιμη οικοδομική άδεια του 1973 και με την χρήση συστήματος θέρμανσης και αερισμού 

α) Καθίσταται ο χώρος αυθαίρετος?

β) θα επηρεάσω όλη την πολυκατοικία αν χρησιμοποιήσω την ευεργετική διάταξη του νοκ για το 50% του υπογείου χώρου?

υ.σ προφανώς υπάρχει οριζόντια ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλημέρα συνάδελφοι, ελπίζω να μην είστε όοολοι διακοπές...Λοιπον έχω μπερδευτεί λίγο με μία καφετέρια....Πρόκειται για  ένα ισόγειο κατάστημα υγειον. ενδιαφ. 20τμ , το οποίο διαθέτει υπόγειο άλλα 20τμ. Λοιπόν σύμφωνα με τη δήλωση του Ν.4178/13 τμήμα του υπογείου, και συγκεκριμένα το wc με τον προθάλαμο είναι ΚΥΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, ενώ το υπόλοιπο υπόγειο είναι βοηθητικός χώρος.

Γνωρίζω ότι ΔΕΝ μπορώ να δώσω βεβαίωση Χώρου Κύριας Χρήσης για την αποθήκη του υπογείου όπου ο πελάτης θα ήθελε να βάλει την κουζίνα του.

 

Ερώτηση:

Αυτά που λέει ο ΝΟΚ, ισχύουν μόνο για νέα κτίρια ή και για τα υφιστάμενα? :

[Άρθρο 11, §6 ια. Για κτίρια μικτής χρήσης, εφόσον κατασκευάζονται στο ισόγειο άλλες χρήσεις εκτός κατοικίας, ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει η άλλη χρήση, ποσοστό του οποίου μέχρι 50% μπορεί να προορίζεται για κύρια χρήση αυτού με την προϋπόθεση τήρησης των κανονισμών λειτουργίας του, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού − αερισμού. Το υπόλοιπο 50% διατίθεται αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις αποθηκών εφόσον λειτουργικά είναι προσάρτημα αυτών, με την προϋπόθεση ότι η οροφή του υπογείου ορόφου σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους.
Στις περιπτώσεις κτιρίων μικτής χρήσης και για την εξυπηρέτηση των κατοικιών της ανωδομής μπορεί να κατασκευάζεται επιπλέον υπόγειος όροφος όπως ορίζεται στην παράγραφο ι΄.
Δεν προσμετράται στη δόμηση σε κτίριο μικτής χρήσης το 50% του υπογείου που έχει χρήση την ειδική χρήση του ισογείου χωρίς προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού ή αερισμού. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο που καταλαμβάνει όλο τον ισόγειο όροφο, μπορεί να έχει χώρους υπογείου κατά το 50% της κάτοψής του, όπως μαγειρεία, wc, χώρο λειτουργίας εστιατορίου. Το υπόλοιπο υπόγειο διατίθεται για αποθήκες του εστιατορίου.]

 

Επίσης, εφόσον το κτίριο αυτό κατασκευάσθηκε με οικοδομική άδεια του 1956, βρήκα τα εξής στο ΓΟΚ 55:

[Αριθμός ορόφων.

Άρθρον 28
1. Εις τον ισχύοντα εκάστοτε ανώτατον αριθμόν ορόφων περιλαμβάνεται και το ισογ. (Σχ.49).
Το υπογ. εφ όσον περιλαμβάνει μόνον διαμερίσματα βοηθητικής χρησεως ή και μαγειρείον δεν
προσμετράται ως όροφος προς έλεγχον της τηρήσεως του μεγίστου αριθμού ορόφων, άλλως
προσμετράται ως όροφος ελατουμενου αντιστοίχως κατά ένα του αριθμού των υπολοίπων
ορόφων.]
 
[Απαγόρευσις χρήσεως υπογείων.
Άρθρον 59.
1. Απαγορεύεται η κατασκευή χώρων υπογείων ως δωματίων κυρίας χρήσεως (πλην
μαγειρείων), εφ όσον η αυλή εξής ο απαραίτητος φωτισμός και αερισμός των δωματίων αυτών
υπέρκειται κατά την πλευράν, αφ ής τα ανοίγματα φωτισμού και αερισμού, πλέον των 0,60 μ.
του δαπέδου των δωματίων τούτων.]
 
Αυτά είναι μερικά σκόρπια πράγματα σε σχέση με το τι επιτρέπεται να μπει σε υπόγειο βοηθητικής χρήσης, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να τα βάλω σε μια σειρά???
 
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 2/11/2010 at 10:34 ΜΜ, kaf said:

Χαίρετε,

έχω δει πως υπάρχουν αντίστοιχα θέματα σχετικά

αλλά θα θέσω το ερώτημα λίγο διαφορετικά,

επιτρέπεται χώρος κύριας χρήσης, εν προκειμένω κατάστημα (ύγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος), σε υπόγειο σύμφωνα με το ΓΟΚ του 85 ?

Στο γοκ του 73 σημειώνεται με μορφή παρέκκλισης,

Άρθρο 102

 7. Ειδικώς προκειμένου περί κτιρίων αμιγώς χρησιμοποιουμένων ως εμπορικών

καταστημάτων επιτρέπεται κατά παρέκκλισιν των οικείων διατάξεων του παρόντος η χρησιμοποίησις του πρώτου υπό το ισόγειον υπογείου ως χώρου καταστήματος.

το εν λόγω Ββ του άρθρου 7 μας λέει πότε δε μετρά στο ΣΔ ο χώρος του υπογείου αλλά δε μας λέει αν επιτρέπεται χώρος κύριας χρήσης...

Υπόγειο σε κτίριο εμπορικών χρήσεων που έχει χρησιμοποιήσει αυτήν τη διάταξη του ΓΟΚ 73 (άρθρο 102 παρ.7) πιστεύετε πως έχει κύρια χρήση? Η κάτοψη το αναγράφει ως κατάστημα. Υπήρχαν άλλες διατάξεις του ΓΟΚ 73 που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας?

Υπάρχει κάποιος παλαιότερος συνάδελφος που να γνωρίζει κάτι για το παραπάνω, που αφορά ΓΟΚ 73?

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

αρθρο 102, "6". Ειδικώς προκειμένου περί κτιρίων αμιγώς χρησιμοποιουμένων ως εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται κατά παρέκκλισιν των οικείων διατάξεων του παρόντος η χρησιμοποίησις του πρώτου υπό το ισόγειον υπογείου ως χώρου καταστήματος.

 

Το ανωτέρω  ισχυει [με προηγουμενη αριθμηση στο αρχικο ΦΕΚ, σαν "7". Δεν εχει αλλαξει.]

Ακομα και σε συνδυασμο με το αρθρο 8 να πας για τα ειδικα κτιρια, εδω εχεις θεσμοθετημενη μια "παρεκλιση" η οποια σε  καλύπτει

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.