Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής σπουδαιότητας , αλλαγή χρήσης και FESPA


 

Recommended Posts

Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του Αντισεισμικού Κανονισμού (30/03/2010)

 

" Σε περίπτωση αλλαγή χρήσης τμήματος υφιστάμενου κτιρίου για χρήση με υψηλότερο συντελεστή σπουδαιότητας, ανεξαρτήτως του ποσοστού του επί του συνόλου, ο επανέλεγχος γίνεται με τον δυσμενέστερο συντελεστή σπουδαιότητας, επιτρέπεται ο έλεγχος της αντοχής των φερόντων στοιχείων να γίνεται για τους συνδυασμούς δράσεων με σεισμό - με μειωμένους τους συντελεστές ασφαλείας των υλικών κατά 10 %. Η μείωση αυτή δεν επιτρέπεται εάν το ποσοστό επιφανείας για το οποίο γίνεται η αλλαγή χρήσης υπερβαίνει το 50 % επί του συνόλου"

 

Το θέμα είναι με πιο κανονισμό ελέγχεται ??? Με αυτό με το οποίο κατασκευάσθηκε ???

Για το κτίριο μου έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια το 1994 συνεπώς έχει επιλυθεί με τους κανονισμούς Α.Κ 1985 και Ο.Σ. 1959.

Το FESPA στο κανονισμό του 1985 δεν έχει συντελεστή σπουδαιότητας, Τι κάνουμε ??

 

( Αλλαγή χρήσης από εμπορικό κατάστημα σε παιδότοπο)

 

Τα υποστυλώματα είναι 30Χ30 και έχουν 4Φ16 !!!!!!!! Διώροφο με τμήμα υπογείου και υποτίθεται πρόβλεψη ορόφου !!!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή όταν γίνεται αλλαγή χρήσης σε χρήση με άλλον συντελεστή σπουδαιότητας ζητάνε και αντισεισμικό έλεγχο και όχι απλό στατικό έλεγχο με κινητό 500 κιλά/μ2 για τις πλάκες μόνο? Τι ζήτησε η πολεοδομία δηλαδή?

 

Ο συντελεστής σπουδαιότητας είναι καθαρά θέμα ΕΑΚ. Υπάρχει και στον αντισεισμικό του 84 βέβαια αλλά είναι άλλο πράγμα με του ΕΑΚ. Εάν θες να τον εισάγεις πάντως αυτόν τον συντελεστή (του 84') σε ένα πρόγραμμα μπορείς να το κάνεις πιστεύω. Πολλαπλασιοάζεις την επιτάχυνση που θες με αυτόν τον συντελεστή και το γράφεις μόνος σου στο τεύχος.

 

Οι έλεγχοι υπάρχοντος γίνονται πάντα με παλιούς κανονισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Ζήτησε αυτό που γράφει η τροποποίηση, επανέλεγχο !! (Και φυσικά κινητό φορτίο 5 ΚΝ/τ.μ)

Δες το πλήρες κείμενο :

http://rapidshare.com/files/428620976/EAK_tropopoiisi_30_03_10.pdf

 

Πάντως δεν καταλαβαίνω στον κανονισμό του 85 για σεισμικότητα Ι και ΙΙ ο συντελεστής σπουδαιότητας (μεγάλη) είναι 1,5 ενώ για σεισμικότητα ΙΙΙ είναι 1,2

 

Δηλαδή αντί για σεισμικό συντελεστή 0,06 να βάλω 0,06*1,5 = 0,09 ???

Link to comment
Share on other sites

Ναι λογικά αυτό κάνεις. 1.5 * ε .

 

Το θέμα είναι γιατί να ζητείται επανέλεγχος αντισεισμικός. Επίσης δεν καταλαβαίνω το "επιτρέπεται οι συντελεστές ασφαλείας των υλικών να μειώνονται 10%...." Αφού παλιά δεν υπήρχαν συντελεστές ασφαλείας υλικών!

 

Με λίγα λόγια αυτό το εδάφιο του κανονισμού μου φαίνεται ότι αναφέρεται σε κτήρια που έχουν χτιστεί με ΕΑΚ ή ΝΕΑΚ (μετά 2000) και ο επανέλεγχος γίνεται με ΕΑΚ.

 

Αλλά εσύ που έχεις κτίριο του 1994 πως και δεν είσαι με ΝΕΑΚ αφού ο κανονισμός αυτός είναι του 1992? Δες παράρτημα Ε' του ΕΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Οι έλεγχοι υπάρχοντος γίνονται πάντα με παλιούς κανονισμούς.

 

Είσαι σίγουρος για αυτό ότι ισχύει και για αλλαγή χρήσης; Έχω κι εγώ μια περίπτωση οικοδομής του '80 και ρώτησα ένα συνάδελφο και μου είπε ότι πρέπει να λυθεί με τους σημερινούς κανονισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επαρκεί; Μπορείς να με παραπέμψεις σε κάποιο νόμο;

Link to comment
Share on other sites

Γίνονται είτε με τους ισχύοντες είτε με αυτούς που ίσχυαν στον χρόνο κατασκευής. Θεωρώ και λογική την παραδοχή του 1.5*ε ελλείψη συντελεστών σπουδαιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.