Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πρόβλημα με κλιματιστικό και ρελέ διαφυγής


tpanag

Recommended Posts

Απευθύνομαι ξανά στο φόρουμ μετά το θέμα http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=20326 που είχα ανοίξει.

Τελικά ήρθε ηλεκτρολόγος σήμερα, τσέκαρε την εν λόγω προβληματική πρίζα, την βρήκε εντάξει και με έκπληξη διαπίστωσα ότι το πρόβλημα είχε εξαλειφθεί! Ούτε δοκιμαστικό άναβε πάνω στο κουτί, ούτε με "τίναζε".

Του ζήτησα να ελέγξει και άλλο ένα πρόβλημα. Σε πρίζα του υπνοδωματίου (ενισχυμένη για κλιματιστικό), συνδέω κλιματιστικό που αγόρασα το καλοκαίρι. Με το που θα μπει το φις, πέφτει το ρελέ διαφυγής του πίνακα (χωρίς καν να ανάψω το μηχάνημα). Στην ακριβώς από κάτω πρίζα, κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα υπάρχει όταν το συνδέω σε ενισχυμένες πρίζες του σπιτιού (δοκίμασε με μπαλαντέζα και έπεφτε). Η γείωση της πρίζας βρέθηκε οκ όπως και τα καλώδια. Αποσυνδέοντας το καλώδιο της γείωσης από την πρίζα δουλεύει το κλιματιστικό κανονικά. Αποφάνθηκε ότι το πρόβλημα είναι στη συσκευή (a/c) και δε μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί ...δεν ασχολείται με κλιματιστικά. Θα ήθελα να το εκλάβω ως ειλικρινή παραδοχή αλλά έχω καταλήξει εδώ και καιρό ότι η πλειοψηφία των μαστόρων βαριέται απλά να δουλέψει ή προτιμάει να "σπάει" τη δουλειά σε 10 επισκέψεις των 10 λεπτών ώστε να εισπράττει περισσότερα. Τέλος πάντων, επειδή δε μπορώ να φανταστώ τι ειδικότητα τεχνίτη μπορεί να ασχοληθεί με ένα τέτοιο ηλεκτρολογικό θέμα (αν είναι αναρμόδιος ο ηλεκτρολόγος τότε ποιός είναι αρμόδιος; ), θα ήθελα τις απόψεις σας. Πάει το μυαλό σας κάπου; Τα καλώδια έξω στο συμπιεστή είναι όλα συνδεδεμένα κανονικά και όπως είπα το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο σε πρίζες ενισχυμένες που βρίσκονται στην ίδια ασφάλεια του πίνακα.

Link to comment
Share on other sites

1) Το ρελέ σου αν είναι κάποιας γνωστής ετερίας δουλευει μια χαρά. Και για να πευτει κάπου θα υπάρχει διαροή ρευματος

 

2) Το A/C δεν είναι μια απλή ηλεκτρολογική συσκευή, κυρίως ηλεκτρονικά και πλακέτες είναι οπότε είναι δύσκολο σε μη εξιδικευμένο προσωπικό να το "πειράξει". Άσε που όυτε εσυ θα ήθελες.

 

3) Αν βάλεις άλλη συσκευή στη πρίζα του A/C πάλι πευτει το ρελέ??

Link to comment
Share on other sites

1) Ναι. Siemens. Αλλά είναι 15ετίας πλέον.

2) Δε διαφωνώ. Ποιός είναι αρμόδιος όμως; Ηλεκτρολόγος-ψυκτικός (με 2 ειδικεύσεις);

3) Όχι. Με πορτατίφ και τηλεόραση που δοκίμασα δεν πέφτει.

Επισημαίνω ξανά ότι σε άλλες πρίζες (οι οποίες ελεγμένα έχουν γείωση), το κλιματιστικό δεν ρίχνει το ρελέ. Μου είπαν κάποιοι ότι ενδέχεται το ρελέ μετά από 15 χρόνια να είναι "κουρασμένο" και να θέλει απλά αλλαγή. Μα τότε γιατί δεν πέφτει στα καλά καθούμενα, ή το ίδιο το κλιματιστικό δεν το ρίχνει αν συνδεθεί σε άλλη πρίζα;

Link to comment
Share on other sites

1) Είναι μια επιλογή.

 

2) απο εκεί που αγόρασες το A/C πιθανόν να έχει κάποιον τεχνικό (αν χρειαστει)

 

3)το φις της TV ειναι ενα "στενό" και όχι σούκο , σωστα?? για βάλε ενα σίδερο ή κάποια άλλη συσκευή με σούκο φις. Αν πεύτει πάλι τότε έχει πρόβλημα η πρίζα

Link to comment
Share on other sites

Απευθύνομαι ξανά στο φόρουμ μετά το θέμα http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=20326 ...

Του ζήτησα να ελέγξει και άλλο ένα πρόβλημα. Σε πρίζα του υπνοδωματίου (ενισχυμένη για κλιματιστικό), συνδέω κλιματιστικό που αγόρασα το καλοκαίρι. Με το που θα μπει το φις, πέφτει το ρελέ διαφυγής του πίνακα (χωρίς καν να ανάψω το μηχάνημα). Στην ακριβώς από κάτω πρίζα, κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα υπάρχει όταν το συνδέω σε ενισχυμένες πρίζες του σπιτιού (δοκίμασε με μπαλαντέζα και έπεφτε). Η γείωση της πρίζας βρέθηκε οκ όπως και τα καλώδια. Αποσυνδέοντας το καλώδιο της γείωσης από την πρίζα δουλεύει το κλιματιστικό κανονικά. ... εμφανίζεται μόνο σε πρίζες ενισχυμένες που βρίσκονται στην ίδια ασφάλεια του πίνακα.

 

Φίλε tpanag,

 

Δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό στην ηλεκτρική εγκατάστασή σου. Το κύκλωμα των ρευματοδοτών (των ενισχυμένων, όπως τους αναφέρεις), είναι προβληματικό και έχει ήδη διαρροή προς την γείωση (αυτό δικαιολογείται και από την προϊστορία της ηλεκτρικής εγκατάστασης, όπως αναφέρεις στο παλιότερο θέμα σου). Η διαρροή που φυσιολογικά, λόγω γήρανσης, παρουσιάζει το κλιματιστικό σου, επιπροσθέτεται στην ήδη υπάρχουσα και ρίχνει το ρελέ διαφυγής. Η λύση είναι η εξυγίανση του κυκλώματος των ενισχυμένων ρευματοδοτών (στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχει κάποια κακή σύνδεση/μόνωση στον πίνακα ή σε ηλεκτρολογικό κουτί, στην χειρότερη, κάποιο "χτυπημένο" κρυφό σημείο της ηλεκτρικής γραμμής). Πάντως, με μια μέτρηση των αντιστάσεων μόνωσης το πρόβλημα θα μπορούσε να εντοπιστεί από την πρώτη επίσκεψη του "ηλεκτρολόγου". Τώρα, γιατί αυτό δεν έγινε; Δεν γνωρίζω το τεχνικό επίπεδο του τεχνίτη που εμπιστεύθηκες το έλεγχο της εγκατάστασης (αν και το φαντάζομαι...).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα είμαι νέο μέλος.....

 

Τυχαίνει να είμαι ηλεκτρολόγοσ μηχανικός αλλά έχω ασχοληθεί και με την επισκευή των κλιματιστικών.

Το κλιματιστικό σου κατα 99,9% δεν έχει πρόβλημα... αν είχε θα έριχνε το διαφυγής και σε άλλη μπρίζα..

Το προβλημά σου είναι στο κύκλωμα των γραμμών ισχύος.. Σφίξε τους ουδετέρους σου στον πίνακα υπάρχει περίπτωση να είναι απο κει... Αν δεν είναι αυτό θα πρέπει μεθοδικά να ψάξεις να βρείς το πρόβλημα στα καλώδια των γραμμών ισχύος.

ή να είναι καλές οι γραμμές ισχύος να έχει πρόβλημα το κλιματιστικό σου και να ρίχνει το διαφυγής... και στισ απλές πρίζες λόγω κακής γείωσης να μην στο ρίχνει...

 

Υ.Γ.1 Τα κλιματιστικά τα φτιάχνουν οι ψυκτικοί που αναγκαστικά στις μέρες μας θα πρέπει να έχουν γνώσεις ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικών.

Υ.Γ.2 Ο ηλεκτρολόγος σου θα πρέπει να έχει όργανο που ελέγχει τισ μονώσεις των καλωδίων.. Με αυτό θα λύσει πολύ εύκολα το πρόβλημα.

 

Φιλικά Νίκος.

Link to comment
Share on other sites

@Πέτρανθος

 

Για το κλιματιστικό δεν τίθεται θέμα γήρανσης. 4 μηνών είναι και έχει δουλέψει <20 ώρες. Θέμα ποιότητας ίσως. Το τεχνικό επίπεδο του ηλεκτρολόγου συζητείται βέβαια... Καθένας μάστορας (οποιαδήποτε ειδικότητας) που έχω δοκιμάσει ως σήμερα, κατηγορεί ως άσχετο τον προηγούμενο, φτιάχνει ένα πράγμα και χαλάει άλλα δύο, μέχρι να έρθει ο επόμενος και να κάνει τα ίδια... Νομίζω εμπειρίες τέτοιες έχουμε όλοι.

 

@Nick_Xania

 

Όργανο ελέγχου μονώσεων δεν χρησιμοποιήσε. Υποθέτω ότι αυτό θα απαιτεί να ξηλωθούν καπάκια από κουτιά διακλάδωσης έτσι; Είναι φρεσκοβαμμένο το σπίτι...

 

Ευχαριστώ όλους σας. Προς το παρόν, η αποσύνδεση της γείωσης από την πρίζα έλυσε το πρόβλημα, στην εξωτ. μονάδα που δοκίμασα παντού με δοκιμαστικό δεν φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα (ακούμπησα και με το χέρι και δεν έγινα κάρβουνο :smile: ), το κλιματιστικό ούτως ή άλλως δεν το χρησιμοποιώ το χειμώνα, οπότε σε αναμονή εύρεσης σοβαρότερου τεχνικού, το αφήνω ως έχει.

Link to comment
Share on other sites

@Πέτρανθος

 

Προς το παρόν, η αποσύνδεση της γείωσης από την πρίζα έλυσε το πρόβλημα, στην εξωτ. μονάδα που δοκίμασα παντού με δοκιμαστικό δεν φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα (ακούμπησα και με το χέρι και δεν έγινα κάρβουνο :smile: ), το κλιματιστικό ούτως ή άλλως δεν το χρησιμοποιώ το χειμώνα, οπότε σε αναμονή εύρεσης σοβαρότερου τεχνικού, το αφήνω ως έχει.

 

Συνάδελφε tpanag,

 

Η "πατέντα" που έκανες δεν λύνει το πρόβλημα, το κρύβει κάτω από το χαλί. Στην προκειμένη περίπτωση αντικατάστησες την περόνη της χειροβομβίδας με οδοντογλυφίδα. Καλή τύχη!

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω Πέτρανθε. Αλλά τι άλλο να κάνω; Τον πρώτο ηλεκτρολόγο που φώναξα, τον παρακάλεσα καναδυό εβδομάδες να έρθει και μου το έπαιζε βαρύ πεπόνι... Τελικά πήρα αυτόν που πήρα και έγιναν τα πράγματα όπως τα περιέγραψα... Τον ρώτησα μάλιστα: "Καλά δεν είναι επικίνδυνο που αποσυνδέσαμε τη γείωση;"-"Ε αν το ακουμπήσεις απέξω μπορεί να σε τινάξει"-"Ε και δεν υπάρχει άλλη λύση;"-(Σιγή ιχθύος, απορία ψάλτου βηξ κλπ.). Ακόμα και όταν πρόκειται για Έλληνες, η συνεννόηση με τη μαστοράντζα είναι τις περισσότερες φορές δύσκολη ακόμα και στα Ελληνικά. Είπα το χειμώνα δεν το χρησιμοποιώ ούτως ή άλλως. Όταν βρω κανέναν σοβαρό το ξανακοιτάω...

Βγάζουν λεφτά τελικά όλοι τους αυτοί, ακόμα και σκιτζήδες και άσχετοι να είναι! Τα έχουμε ξαναπεί. Μόνο εμείς οι Μηχανικοί πρέπει να είμαστε και καλοί και φθηνοί και ευγενικοί και πρόθυμοι και σε πρώτη ζήτηση, για να βγάλουμε ίσα ίσα το μεροκάματο...

Link to comment
Share on other sites

επειδή μου έχει τύχει 1-2 φορές, και οφείλετε βέβαια στην κατασκευή του κλιματιστικού, τσέκαρε το εξής :

αφού έχεις φις στην παροχή του a/c, άλλαξε τους πόλους (γύρισε ανάποδα το φις) με ενεργοποιημένη την γείωση.. και πες μας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.