Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιμερισμός προϋπολογισμού ανά εργασία


eliza.pap

Recommended Posts

σε όλες τις περιπτώσεις που έχω αντμετωπίσει με αναλυτικό βάζω το ποσοστό και δεν τα επιμερίζω

 

εξ'άλλου οι αμοιβές των υδραυλικών είναι μικρές, άμα βάλουμε την αξία της βρύσης κλπ ως προυπολογισμό της μελέτης υδραυλικών θα βγει η αμοιβή μικρότερη από την αξια αγορά της (της βρύσης) ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...

Καλησπέρα.Επειδή είμαι νέα μηχανικός θα ήθελα να μου πείτε ποιος είναι ο νόμος που αναφέρεις τα ποσοστά των εργασιών και τι εργασίες βάζω ανάλογα με την περίπτωση.Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κανένας νόμος απ' όσο γνωρίζω που να αναφέρει τις εργασίες για κάθε είδους έργου. Πολλοί νόμοι και πάρα πολλές διατάξεις, ίσως ναι.

Για αρχή κάποια γενικά

- αρχιτεκτονικά: 100%

- στατικά : 30%

- θερμομόνωση: 5%

- ύδρευση: 3%

- αποχέτευση: 3%

- Ηλ/κών ισχυρ. ρευμάτων: 6%

- παθητ. πυτροπροστασία:  2%

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ειναι 20% επί του προϋπολογισμού μόνο για  τον ΚΕΝΑΚ.Οι υπόλοιπες εργασίες που είναι εντός του ΚΕΝΑΚ πάνε με τα ποσοστά που τους αντιστοιχούν και εκτός ΚΕΝΑΚ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

σε όλες τις περιπτώσεις που έχω αντμετωπίσει με αναλυτικό βάζω το ποσοστό και δεν τα επιμερίζω

 

εξ'άλλου οι αμοιβές των υδραυλικών είναι μικρές, άμα βάλουμε την αξία της βρύσης κλπ ως προυπολογισμό της μελέτης υδραυλικών θα βγει η αμοιβή μικρότερη από την αξια αγορά της (της βρύσης) ;)

διαφωνώ με αυτά που γράφετε, όσον αφορά στην ουσία του κώδικα αμοιβών. 

Ειδικά για το παράδειγμα που είπατε αν αλλάξει μια βρύση ο υδραυλικός τι αμοιβή θα περιμένατε να λάβει ο μηχανολόγος για υδραυλική μελέτη; μεγάλη;

Να δώσω ένα πραγματικό παράδειγμα, συγκρίνοντας δύο "έργα" με τις αμοιβές όπως προκύπτουνα από το πρόγραμμα αμοιβών (α) έργο με συνολικό προϋπολογισμό Σ=100€ --> αμοιβή μελέτης αρχιτεκτονικών 65€Χ1.4(προσθήκη/αναδιαρυθ.)=91€ ή 91% του Σ (β) έργο με Σ=500.000 --> αμοιβή μελέτης αρχιτεκτονικών περίπου 75.000€ ή 14,5% του Σ

Τα παραδείγματα είναι ακραία, δεν θα έτρεχε κανείς συνάδελφος πολεοδομία για μια βρύση, αλλά είναι και ενδεικτικά.  Επιπρόσθετα νομίζω ότι το σύστημα αμοιβών ΤΕΕ θα έβαζε επιπλέον ελάχιστο περιορισμό αμοιβής μεγαλύτερο από 65€( ; )

 

Αντιθέτως λοιπόν με την συνάδελφο της οποίας την άποψη παραθέτω, πιστεύω πως ο αναλυτικός γίνεται σε περιπτώσεις (όπως π.χ. προσθήκες) που είναι σύνηθες η συμβατική παραδοχή αναλογίας εργασιών σε ένα κτίριο να μην είναι αντιπροσωπευτική: Προσθήκη ή αναδιαρρύθμιση, μπορεί να είναι μια πέργκολα, η ανακαίνιση ορόφου γραφείων... κ.ο.κ.

Στις περιπτώσεις που κάνουμε αναλυτικό, είναι καλύτερη προσέγγιση της πραγματικότητας να χρησιμοποιούμε το κόστος του εξειδικευμένου, επιμέρους αντικειμένου, για την αντίστοιχη επιμέρους αμοιβή.

Παράδειγμα, έστω προσθήκη με αναδιαρρύθμιση του υφισταμένου και συνολικό αναλυτικό 100.000 και ανάλυση οικοδομικά 20.000, μπετόν 40.000, κλιματισμό 14.000, ηλεκτρολογικά 6.000 και υδραυλικά 10.000

Τα ποσά προϋπολογισμών ανά εργασία μηχανικού είναι 100.000 αρχιτεκτονικά / 40.000 στατικά (όχι 30%Χ100.000=30.000) / 14.000 κλιματισμός (όχι 12%Χ100.000=12.000).... κ.ο.κ.  και αν εδώ οι διαφορές φαίνονται μικρές, αναλογιστείτε το ακόλουθο ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα:

σε υφιστάμενο κτίριο γραφείο η άδεια αφορά σε πλήρη ανακαίνιση κλιματισμού αναλυτικού Σ=30.000 και επισκευές ενανθρακωμένου μπετόν 10.000, οικοδομικά 5.000 , Γενικό Σύνολο 45.000.  Η μελέτη του κλιματισμού δεν πρέπει να γίνει σε προϋπολογισμό 12% Χ 45.000 = 5.400 αλλά σε 30.000 !

 

Αντιθέτως σε μια συμβατική οικοδομή, όπως σημαίνει η λέξη, γίνεται παραδοχή μιας μέσης αναλογίας εργασιών, εξ' ου και τα ποσοστά.

 

Για την περίπτωση συνδυασμού των δύο συμβατικά + αναλυτικά, αντιστοίχως στον συμβατικό εφαρμόζονται τα ποσοστά τις εργασίας και σε αυτό προστίθεται ο αντίστοιχος αναλυτικός με την εργασία αυτή.

 

Αναζητώ να υποστηρίξω την μια ή την άλλη άποψη με τον κώδικα αμοιβών, αλλά προς το παρόν δεν έχω βρει σαφή διάταξη.

Edited by csimeon
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.