Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νομιμοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης


Κ.Π.Στ.

Recommended Posts

Αρχικά καλησπέρα σε όλους. Μετά από αναζήτηση στο forum, αλλά κι επίσκεψή μου στην αρμόδια πολεοδομία για διευκρινιστικές ερωτήσεις, αποφάσισα να γράψω εδώ γατί έχω την εντύπωση ότι πλέον από όλες αυτές τις πληροφορίες που έχω λάβει έχω περισσότερο μπερδευτεί. Η περίπτωση που αντιμετωπίζω είναι η έξης: Ο πελάτης μου έχει μια διώροφη οικοδομή με υπόγειο (υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος) με οικοδομική άδεια του ‘79. Σύμφωνα με την άδεια κατασκευάστηκε υπόγειο στο μισό της κάτοψης του ισογείου, στο ισόγειο αποθήκης 208 τ.μ. και στον όροφο δύο διαμερίσματα τα σχέδια των οποίων ως προς τα αρχιτεκτονικά αναθεωρήθηκαν το ‘94 (αυτά είναι τα δεδομένα για την εν λόγω οικοδομή ως προς τη νομιμότητά της). Ποιο είναι το ζήτημα που καλούμαι να αντιμετωπίσω; Ο ιδιοκτήτης εδώ και αρκετά χρόνια έχει διαιρέσει το χώρο της αποθήκης, έχει κατασκευάσει W.C. που δεν προβλέπονταν στην αρχική άδεια κι έχει κάνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε κατάστημα. Σήμερα θέλει να ενοικιάσει το χώρο αυτό για τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, έτσι χρειάζεται βεβαίωση κύριας χρήσης και γι’ αυτό απευθύνθηκε σε έμενα. Διαβάζοντας τη νομοθεσία αλλά και ρωτώντας την πολεοδομία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνει αίτηση για νομιμοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης (το διατυπώνω σωστά;). Βέβαια κάνοντας αυτοψία στο ακίνητο διαπίστωσα ότι και στο υπόγειο έχει γίνει αυθαιρεσία, καθώς έχει κατασκευαστεί μεγαλύτερο.

Οι απορίες μου είναι:

1) Όντως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσω αυτό το ζήτημα είναι η νομιμοποίηση ή υπάρχει αι άλλος τρόπος που λόγω απειρίας δεν μπορώ να τον εντοπίσω;

2) Κάνοντας αίτηση στην πολεοδομία θα ζητώ τη νομιμοποίηση τμήματος του υπογείου και της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης του ισογείου (είναι σωστά διατυπωμένος ο τίτλος;)

3) Ο φάκελος που θα πρέπει να προσκομίσω στην πολεοδομία θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Α) αντίγραφο της οικοδομικής άδειας

Β) τοπογραφικό διάγραμμα

Γ) πλήρη σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων της οικοδομής

Δ)φωτογραφίες

Γ) αίτηση

Αυτά ή και κάτι άλλο;

4) Εκτός από την αμοιβή του μηχανικού θα πρέπει να πληρωθούν και πρόστιμα για τη νομιμοποίηση, πώς υπολογίζονται αυτά; Έχω χαθεί μέσα στη νομοθεσία για τις νομιμοποιήσεις.

Μπορεί να θεωρηθεί ότι η αλλαγή χρήσης έγινε από την κατασκευή της οικοδομής και έτσι να θεωρηθεί ότι η αυθαιρεσία είναι προ του ‘83; Κι αν ναι, πώς υπολογίζονται τότε τα πρόστιμα;

Αν πάλι θεωρηθεί ότι έγινε μετά το ‘94 πώς υπολογίζονται τα πρόστιμα τότε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας για το πρόβλημά μου και τη βοήθειά σας. Είναι πρώτη φορά που ασχολούμαι με νομιμοποίηση αλλά και γενικότερα που θα καταθέσω φάκελο στην πολεοδομία, γι’ αυτό ζητώ την κατανόησή σας. Με εκτίμηση, Κ.Π.Στ..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.