Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διδακτορική διατριβή πάνω σε γέφυρες;


 
Earl

Recommended Posts

Καλησπέρα σας αγαπητοί συνάδελφοι!

 

Πριν μερικούς μήνες τελείωσα το μεταπτυχιακό μου στη Βρετανία πάνω στη Δομοστατική Μηχανική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, εκπόνησα πολλές στατικές μελέτες πάνω σε μεταλλικές κατασκευές, κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, φέρουσας τοιχοποιίας, γεφυροποιίας, και ούτω καθ’ εξής.

 

Η διπλωματική έφερε τον διακριτικό τίτλο: “The Design of a Medium Span Composite Highway Bridge to Eurocodes”, και στην ουσία ήταν η πρώτη μου μεγάλη μελέτη πάνω σε γέφυρες, η οποία και αποτελεί έναν οδηγό βήμα προς βήμα προς του σχεδιαστές μηχανικούς, μιας και οι Ευροκώδικες μόλις πριν από μερικούς μήνες αντικατέστησαν τους Βρετανικούς (British Standards).

 

Θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου σε Διδακτορικό επίπεδο και να ασχοληθώ με το αντικείμενο τις γεφυροποιίας. Ψάχνω θέμα για έρευνα εδώ και περίπου ένα μήνα αλλά μου είναι δύσκολο να βρω κάτι από μόνος μου, πέρα από κάτι σχετικό με την αντισεισμική προστασία γεφυρών αν και δηλώνω φανατικά λάτρης του structural design. Η προσωπική μου άποψη αν θέλετε, είναι ότι η ζωή είναι βαρετή μακριά από τους Ευροκώδικες :D Το τμήμα μου προσφέρει ένα θέμα πάνω σε πέτρινα γεφύρια αλλά δε μου φαίνεται καθόλου ενδιαφέρων..

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά κάποιου έμπειρου μηχανικού από τον χώρο, λόγω του ότι δεν έχω προϋπηρεσία σε αυτόν τον τομέα και φυσικά δεν γνωρίζω τις ανάγκες της αγοράς, προκειμένου να μου προτείνει κάποιο ενδιαφέρον αντικείμενο για έρευνα. Έχω στείλει αρκετά emails σε εταιρίες που ασχολούνται με τη μελέτη αλλά δεν έχω λάβει ακόμα καμία απάντηση. Φίλτατοι συνάδελφοι περιμένω τα σχόλιά σας!

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Φιλικά Chris

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, αυτό που θυμάμαι από τη σχολή για ό,τι έχει σχέση με τις γέφυρες, είναι ότι πραγματεύονταν συχνά οι καθηγητές θέματα που αφορούσαν την σεισμική μόνωση...Γενικά τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ της μόδας....

Πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο οι γέφυρες, ίσως η κορωνίδα της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού, αλλά σε τέτοιους καιρούς οι αναζητήσεις και η έρευνα μάλλον πέφτουν σε δεύτερο πλάνο....

Όπως και να 'χει, σου εύχομαι κάθε επιτυχία για ένα καλό αποτέλεσμα!...(και γω θεωρητικά είμαι ένας φανατικός γεφυράς αλλά με οικοδομικά εν τέλει ασχολούμαι...προς το παρόν)

 

Πάντως και τα πέτρινα γεφύρια, εν τέλει γέφυρες είναι... ποιός ξέρει, μπορεί να βρεις κάτι ενδιαφέρον εκεί μέσα...αλλά σίγουρα σε επίπεδο Διδακτορικού απαιτεί χρόνο και χρήμα, οπότε είναι μια σοβαρή απόφαση σίγουρα........

 

Υ.Γ. Δημιούργησε τους δικούς σου Ευρωκώδικες για τα πέτρινα γεφύρια, χεχε!..........

Link to comment
Share on other sites

Έχουν περάσει πολλάαα χρόνια από τότε που επέλεξα το δικό μου θέμα πάνω στην αντισεισμική συμπεριφορά γεφυρών από σκυρόδεμα...

 

Προς το παρόν δεν μου 'ρχεται κάτι αλλά μπορεί να σκεφτώ να σε βοηθήσω... αλλά να σου λίγα από τα δικά μου:

 

Και 'γω στο ψάξιμο πήγαινα, είχα μελετήσει καμμιά 20 γέφυρες (στην εταιρεία που δούλευα), είχα κάνει κάποιες μετρήσεις δυναμικών χαρακτηριστικών σε συνεργασία με διπλωματικές εργασίες φοιτητών και επίσης, προσπαθούσα να μοντελοποιήσω γέφυρες και να παίζω με διάφορα γεωμετρικά ή δυναμικά χαρακτηριστικά για να βλέπω πως επηρεάζεται η συμπεριφορά. Επίσης, ασχολήθηκα λίγο με μη γραμμική ανάλυση...

 

...Μετά τα παράτησα για πολλούς και διάφορους λόγους...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Νίκο έχεις πολύ δίκιο σε αυτό που λες, ότι δηλαδή ίσως και να είναι η κορωνίδα της επιστήμης μας (Θα μου πεις παρανοϊκός με τις γέφυρες και εγώ δηλώνω αλλά άλλο αυτό lol).

 

Πάντως δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι, αλλά ο σχεδιασμός μιας γέφυρας έστω και με δύο ανοίγματα πχ 2@25 δηλαδή μεσαίου μεγέθους, είναι δύσκολη δουλειά. Από την πρόχειρη ανάλυση (preliminary design) έως το να τα βγάλεις πέρα με τις μύριες φορτίσεις που καθορίζει ο EN1991-2, τους χίλιους δύο συνδυασμούς (Strength, Service, Fatigue, Extreme Events κτλ), μέχρι και τη FEA.

Και αν έχεις και σύμμεικτη κατασκευή; Φαινόμενα Ερπυσμού (Creep), Συρρίκνωσης του σκυροδέματος σε διάφορες φάσεις (Shrinkage), Θερμοκρασιακές μεταβολές (Differential Temperatures), κτλ κτλ..

 

Όπως και να το κάνεις είναι πολύ μεγάλη η εμπειρία που αποκτάς από το Design και πόσο μάλλον η ευχαρίστηση που σου δίνει η όλη εμπειρία. Το πρόγραμμα αυτό με τις πέτρινες γέφυρες αποτελείται και από ένα κομμάτι που έχει να κάνει με ένα Design Approach πχ πάνω στον ΕΝ1995 για masonry design. Αλλά τώρα πέτρινα γιοφύρια;

 

Όταν λες σεισμική μόνωση εννοείς αποσβεστήρες και διάφορους γενικά μηχανισμούς προστασίας; Γενικά το μόνο που μπορώ να σκεφτώ σαν θέμα πάνω σε γέφυρες είναι ίσως η συμπεριφορά μιας γέφυρας σε σεισμό αλλά και σε συνδυασμό με συστήματα προστασίας. Το Soil Structure Interaction (SSI) είναι φυσικά κάτι που πάντοτε θα κεντρίζει το ενδιαφέρων για περαιτέρω διερεύνηση. Ποια είναι η γνώμη σου φίλε Γιάννη;

 

Έχει να πέσει πολύ μοντελοποίηση πάντως. Έχω δουλέψει με SAP2000, και πολύ λίγο το MIDAS Civil. Εσείς;

 

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά.

Chris

Link to comment
Share on other sites

Earl δεν ξέρω με τι τύπους γεφυρών ασχολήθηκες στη διπλωματική σου, αλλά αν δεν έχεις ασχοληθείς, ενδιαφέρον είναι γενικά γέφυρες με καλώδια και δυανμικά φαινόμενα σε αυτές (είτε σεισμικά είτε από κινητά φορτία). Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοξωτές μεγάλων ανοιγμάτων με προβλήματα λυγισμού και μη γραμμικές αναλύσεις...

 

Έχω δουλέψει με SAP2000, και πολύ λίγο το MIDAS Civil. Εσείς;

 

Γενικά από πραγράμματα γεφυροποιίας πέρα από το SAP που ξέρεις, το Sofistik (ειδικά για προεντεταμένες) λένε ότι είναι κορυφή και γενικά χρησιμοποιείται. Επίσης το Scia είναι ένας καινούργιος παίκτης...

 

Καλή συνέχεια να έχεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το μήνυμα Jackson.

 

Έχω ασχοληθεί με σύμμικτες γέφυρες μορφής εσχάρας πλακοδοκού. Concrete deck και υψίκορμες χαλύβδινες δοκούς (Plate Girders με Shear Studs). Πραγματικά οι καλωδιοτές γέφυρες παρουσιάζουν ενδιαφέρων από πολλές πλευρές, πχ η απόκρισή τους σε μεγάλες εντάσεις ανέμου (κυρίως για κρεμαστές βέβαια).

 

Etabs, Cubus έχουν αρκετά κοινά πάντος!

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον είναι και από πλευράς δυναμικής συμπεριφοράς των καλωδίων, καθότι είναι μέλη με περίπου "μη-γραμμική" συμπεριφορά.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω δουλέψει αρκετά με το statik (και όλα τα προγράμματα της cubus) σε επίπεδο επαγγελματικό κυρίως.

Στην διπλωματική μου και στην αρχή του διδακτορικού ασχολούμουν αναλυτικά με προγράμματα τύπου DRAIN-2D και 3D και NEABS.

 

Με ευρωκώδικες δεν έχω δουλέψει καθόλου.

 

Μια καλή πρόταση έχει να κάνει με την συμπεριφορά μιας γέφυρας σε σεισμό σε σχέση με τους προσκρουστήρες.

 

Π.χ. γέφυρα σε εφέδρανα, η οποία σε περίπτωση σεισμού ταλαντώνεται πάνω από ένα μέγεθος και αρχίζει και χτυπάει στους προσκρουστήρες. Οι προσκρουστήρες μεταφέρουν δύναμη κρούσης στα βάθρα. Επίσης, μεταφέρεται τέμνουσα μέσω των εφεδράνων.

 

Μια άλλη πρόταση είναι η μελέτη αλληλεπίδρασης εδάφους - θεμελίωσης. Π.χ. σε περίπτωση κεφαλόδεσμου-πασσάλων και ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους, πως αντιδράει το έδαφος σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

 

Βέβαια, όλα αυτά έχουν ήδη μελετηθεί αλλά μέσω πειραμάτων θα βρεις την πρωτοτυπία. Σου προτείνω να δουλέψεις με κάθε τρόπο πάνω στην γεφυροποιία. Η εμπειρία είναι τρομέρη. Απλά θέλει προσοχή να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου.

 

Ο καθηγητής παίζει ρόλο, να σε βολέψει με τίποτα ερευνητικά γιατί πρέπει να ζεις κιόλας... Αν το καταφέρεις αυτό τότε περιττεύει το να εργαστείς πάνω σε γέφυρες (δεν θα προλαβαίνεις άλλωστε).

 

Στην Ελλάδα θα κάνεις διδακτορικό; Αν ναι, μπορώ να σου πω κι άλλες πληροφορίες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.