Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πολιτικοί Μηχανικοί: η πλέον ευνοημένη ειδικότητα


Recommended Posts

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

 

-ο χωροτάκτης πολεοδόμος θα εντοπίσει το οικόπεδο και θα χωροθετήσει το κτίριο

 

-Ο τοπογράφος μηχανικός θα αποτυπώσει το οικόπεδο

 

-ο αρχιτεκτονας θα προτείνει τη λύση

 

- Ο πολ. μηχανικός θα δει αν αυτό το πράμα στέκεται

 

- Ο μηχ/Η.Μ μηχανικός θα μελετήσει τα Η/Μ δίκτυα

 

- Ο φυσικός θα εκπονήσει βιοκλιματική μελέτη

 

- Ο υδραυλικός μηχανικός τα υδραυλικά

 

- ο δασοκόμος θα επιμεληθεί τα του περιβάλλοντος χώρου

 

και έτσι θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!

 

:D (ελπίζω να μην ξέχασα κανέναν..)

Link to comment
Share on other sites

Γεια χαρά σε όλους

 

Αυτό είναι το πρώτο μου ποστ στο φόρουμ το οποίο βρήκα τυχαία και αποφάσισα να συμμετάσχω στο τοπικ μια και θέλω να εκφράσω και εγώ την αγανάκτηση μου για την εύνοια που απολαμβάνουν οι Πολ.Μηχανικοι στην τριτοκοσμική από άποψη νομοθεσίας Ελλάδα!!!!

Δεν είμαι Μηχανικός…είμαι Γεωλόγος με διδακτορικό όμως από τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και ειδίκευση στις σήραγγες μικρού βάθους. Παράλληλα σπουδάζω σε κάποιο τμήμα Μηχανικών Η/Υ. Θέλω να πιστεύω λοιπόν πως έχω μια κάπως εμπεριστατωμένη άποψη περί του θέματος.

 

Αυτό που έχω διαπιστώσει και εγώ αλλά και πολύ φίλοι μου (Περιβαντολλόγοι Μηχ, Μηχανολόγοι Μηχ, Χωροτάκτες/Τοπογραφοι Μηχ) είναι πως οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΚΛΕΒΟΥΝ στην κυριολεξία το ψωμί της πλειοψηφίας των υπόλοιπων μηχανικών και μη.

Οποιοδήποτε επιχείρημα περί του αντίθετου αναιρείται από την ίδια την ελληνική πραγματικότητα!!!

Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι μηχανικός η γεωλόγος και να μην βρεις «αντίπαλους» πολιτικούς μηχ. σε διαγωνισμούς/ μελέτες/ εργοληψίες!!!!

 

Όλοι ξέρουν ότι η ελληνική βουλή περιλαμβάνεται χοντρικά από 1/3 δικηγόρους, 1/3 γιατρούς και 1/3 πολιτικούς μηχανικούς που κρατάν έτσι και την κουτάλα θεσμοθετώντας σύμφωνα πάντα με τα επαγγελματικά τους συμφέροντα

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!!

 

Και το ακόμα πιο εκνευριστικό είναι οι πολιτικοί μηχανικοί που έρχονται από Αγγλία!!!!

Απολαμβάνουν τον τίτλο του μηχανικού και όλα φυσικά τα δικαιώματα με 3 χρόνια bachelor και 1 master!!!!Σύνολο 4 χρόνια σπουδές και είναι μηχανικοί ενώ εγώ με 4 χρόνια Παν/μιο και 5 χρόνια διδακτορικό σε Πολυτεχνική Σχολή ΔΕΝ θεωρούμαι γεωτεχνικος-μηχανικός άσχετα εάν από άποψη γνώσεων είμαι υπερπλήρεις!!!

Είναι αυτό ΑΔΙΚΟ και ΠΑΡΑΛΟΓΟ η όχι???

Γιατι στην Ελλαδα δεν υπαρχει κατοχυρωμενο το αντιστοιχo αναλογο του

Engineering Geologist?

http://en.wikipedia.org/wiki/Engineering_geologist

 

Ζήτω συγνώμη για το ύφος μου…απλά με πνίγει η αγανάκτηση.

 

Φιλικα παντα.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου εχεις δικιο μεχρι και στην τελευταια λεξη που λες. Ολοι οι κλαδοι ειμαστε αγανακτισμενοι με αυτη την κατασταση.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, ηρεμία.

 

Με αφορμή τα ενεργειακά/βιομηχανικά, του δημοσίου, έχετε στήσει τους πολιτικούς μηχανικούς στον τοίχο.

 

Πόση είναι αυτή η εργασία που καρπούνται "παράνομα" οι πολιτικοί ? Σημειώνω το παράνομα με εισαγωγικά διότι προφανώς ένας μηχανικός που τα επιλέγει από τόσες επιλογές, έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο και δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε θέλω ενεργειακά.

 

Μην ξεχνάμε ότι παίρνοντας κάποιος αυτήν την επιλογή, αφήνει υποχρεωτικά κάποια άλλη, γιατί επιλέγει μόνο δύο.

 

Από την άλλη έχουμε τοπογράφους να υπογράφουν στατικά (μελέτη - επίβλεψη) μέχρι 2 ορόφους (εκτός αντισεισμικού που από άποψη αμοιβής είναι ένα μικρό κομάτι του συνόλου της αμοιβής μελέτης - επίβλεψης, ενώ στην ουσία, στην σημερινή πραγματικότητα είναι σχεδόν όλη η στατική μελέτη).

 

Γιά να καταλάβετε το μέγεθος της ύλης είναι όλη σχεδόν η εκτός σχεδίου δόμηση και όλη σχεδόν η δόμηση στους οικισμούς. Και ένα ποσοστό εντός πόλεων (μέχρι διώροφα).

 

Τα αντίστοιχα και γιά τους αρχιτέκτονες, τους οποίους θυμάμαι στην εποχή μου στην σχολή να κάνουν αποχή από τα μαθήματα όταν πήγαν να τους εντατικοποιήσουν τα στατικά, με το σκεπτικό ότι είναι δουλειά του πολιτικού μηχανικού.

 

Όσον αφορά τα γεωτεχνικά, έχω κάνει στο ΑΠΘ δύο χρόνια εδαφομηχανική και έναν (ή δύο, δεν θυμάμαι ακριβώς) χρόνο τεχνική γεωλογία. Και το μόνο που ζητάω να μπορώ να υπογράφω απλές - απλούστατες - μελέτες, το όριο των οποίων ας το καθορίσει η πολιτεία και δεν θέλω να γίνω γεωλόγος.

 

Συμφωνώ γιά αυτούς που έρχονται από το εξωτερικό, από κάποιες περίεργες σχολές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μ΄ αυτούς όμως το έχουμε, βασικά, εμείς οι υπόλοιποι πολιτικοί μηχανικοί και όχι μόνο επειδή μας παίρνουν ύλη, αλλά κυρίως γιά την απαξίωση του κλάδου μας.

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχεις σε αρκετά απο τα παραπάνω (γι'αυτό και ο τίτλος είναιη πλεον ευνοημένη ειδικότητα) Αν θες την αποψήξ μου έσω ξαναεκφραστεό οτι πχ και το να έχει ο Μηχανολόγος παραγωγής τα ίδια δικαιώματα με αυτόν που τελείωσε μηχανικός Η.Υ στο ΗΜΜΥ είναι απαράδεκτο .Το είπαμε πολλές φορές οτι στρεβλώσεις υπάρχουν παντού

Δυο χρόναι αποκλείεται να κάνατε εδαφομηχανική (2 εξάμηνα πιθανότατα)

Και εγώ έχω κάνω 1 εξάμηνο τεχνική γεωλογία και 1 εξάμηνο εδαφομηχανική όντας μηχανικός περιβάλλοντος να κάνω και εγώ γεωτεχνικά? (Με την λογική σου ναι με την δική μου όχι)

 

Το θέμα πχ με τα γεωτεχνικά είναι οτι 1) Υπάρχει όριο στις γεωτεχνικές μελέτες που υπογράφει ο πολ.μηχ?

2) Ο πολιτικός μηχανικός ανεξαρτήτου ειδίκευσης πχ ο συγκοινωνιολόγος υπογράφει ενώ πχ ο Μηχανικός Ορυκτών Πόρων όχι - αν εσύ δεν το θεωρείς αυτό εύνοια υπέρ των πολ.μηχ δεν νομίζω οτι έχει νόημα η συζήτηση

 

 

Αν θες απάντησε μας και ποιος πιστεύεις ΕΣΥ οτι θα έπρεπε (και ποιος γνωρίζει κατά την άποψη σου να ασχοληθέί με γεωτεχνικά?)

Ο συγκοινωνιολόγος πχ ο υδραυλικός ή ο Μηχανικός ορυκτών πόρων ?

(ο πρώτος μπορεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσια - ο δεύτερος όχι )

 

Ξαναλέω δεν λέμε να τους αφαιρεθούν τα δικαιώματα πχ απο τον πολ.μηχ που έχει διαλέξει γεωτεχνικά αλλα πρέπει να υπάρχει μια αξιολόγηση για τους υπόλοιπους -

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους!

 

Όντας, Αγρ.Τοπ.Μηχ, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να κάνω τις εξής επισημάνσεις:

 

1)Θεωρώ εντελώς άδικο, αλλά και ανεπίτρεπτο, εμείς οι Τοπ. να υπογράφουμε στατικά και αρχιτεκτονικά διώροφου κτίσματος. Προσωπικά δε θυμάμαι, ουδέποτε στη σχολή να διδάχθηκα μάθημα, που να αφορά στατικό αλλά και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Σαν επαγγελματίας λοιπόν, ποτέ δε δέχθηκα να αναλάβω τέτοιου είδους δουλειές, διότι εκτός του ότι δε μου αρέσει να «καταπατώ ξένα χωράφια», δηλώνω πλήρη άγνοια για το αντικείμενο αυτό και το δηλώνω ευθαρσώς!

2)Έχω δεί πάρα πολλά τοπογραφικά συντασσόμενα από συναδέλφους Πολ. Μηχ, τα οποία θα τα χαρακτήριζα επιεικώς απαράδεκτα.

Καταρχήν, δε γνωρίζουν την έννοια της ακρίβειας, αλλά και του σφάλματος, με αποτέλεσμα η διαφορά της πραγματικότητας επί τοπογραφικού και επί εδάφους, να είναι τρομακτική!

Και…

3)Για το χάλι της Ελλάδας, ευθύνονται καθαρά οι Πολ. Μηχ.

Άναρχη δόμηση, «αποπνικτική βιωσιμότητα», διαμερίσματα κουτιά - τίγκα στα δοκάρια και στις ψευδοροφές, να μη μιλήσουμε για τα δημόσια κτίρια, νοσοκομεία και σχολεία, πόλεις πανάσχημες χωρίς καμία αισθητική και καμία λειτουργικότητα για τον άνθρωπο – πολίτη!

Θεωρώ λοιπόν, ότι εάν οι συνάδελφοι Αρχιτέκτονες είχαν πραγματικά την ευκαιρία, η Ελλάδα θα γέμιζε με όμορφες πόλεις και πάνω απ’όλα βιώσιμες.

Γνωρίζω πολύ καλά, ότι έχουμε πολύ καλούς αρχιτέκτονες, οι οποίοι όμως, αδυνατούν να το αποδείξουν, εφόσον οι συνάδελφοι Πολ. τους κλέβουν, εκτός από το ψωμί τους και τη δημιουργία από τα χέρια τους.

Θυμηθείτε μόνο, το μεγάλο Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος πρωτοσπούδασε Πολ. Μηχ και μετά Αρχιτεκτονική στο Παρίσι, γέμισε την Αθήνα με υπέροχα κτίρια: το σχολείο του στα Πευκάκια θεωρείται αρχιτεκτονικό πρότυπο, οι διαμορφώσεις που έκανε γύρω από την Ακρόπολη, είναι η ομορφιά της πόλης που ζούμε, το πειραματικό της Θες/νίκης είναι αξιοζήλευτο κτίριο.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι δεν είναι απλώς αδικία, αυτό που γίνεται με τους Πολ. Μηχ. Στην Ελλάδα, αλλά είναι και έγκλημα! Έγκλημα, όμως προμελετημένο, θα έλεγα…

Link to comment
Share on other sites

Όταν αναφέρουμε κάτι, καλό θα είναι να ξέρουμε γιατί μιλάμε και τι λέμε και να είμαστε σίγουροι, εδώ δεν είναι μπαλκόνι.

Γεωτεχνικές μελετες ο ΠΜ υπογράφει απεριόριστα, γεωλογικές μελέτες δεν ξέρω καν αν έχει δικαίωμα να πάρει (είναι 2 διαφορετικές κατηγορίες μελετών).

Εδαφομηχανική και συναφή μαθήματα όχι μόνο 2 εξάμηνα. Από όσο ξέρω (και σίγουρα ισχύει) 4 είναι οι τομείς του ΠΜ στα ελληνικά πολυτεχνεία

1) Δομοστατικός

2) Συγκοινωνιακός

3) Υδραυλικός

4) Γεωτεχνικός

Το ΕΜΠ έχει και 5ο Διαχείρισης και Προγραμματισμού που τα υπόλοιπα το έχουν συγχωνευμένο με τον Συγκοινωνιακό συνήθως.

Πως είναι δυνατόν όταν υπάρχει τομέας για γεωτεχνικά κάποιος να επικαλείται ότι δεν υπάρχει συνάφεια των ΠΜ με γεωτεχνικές μελέτες?

Ο τομέας αυτός ασχολείται με την μηχανική συμπεριφορά κυρίως των εδαφών (και όχι με άλλα αντικείμενα που προφανώς σε όλη την έκταση τους καλύπτονται από γεωλόγους). Αντιμετωπίζει κυρίως την αλληλεπίδραση εδάφους - κατασκευών και μέτρα αντιμετώπισης επιδράσεων εδάφους στις κατασκευές. Δεν πιστεύω ότι ποτε ΠΜ θα ασχοληθεί με στρωματογραφία ή χημική σύσταση εδαφών ή θεωρία λιθοσφαιρικών πλακών κλπ.

Προφανώς και γεωλόγος με ειδίκευση σε υπόγεια εργά (κατά την γνώμη μου και χωρίς αυτή) θα έπρεπε να μπορεί εκπονεί γεωτεχνικές μελέτες, τουλάχιστον στο κομμάτι του εδάφους και όχι της κατασκευής (ή και της κατασκευής αν αυτή είναι καθαρά υποστήριξης του εδάφους και όχι τμήμα δομήματος πχ θεμελίωσης ή βάθρων γέφυρας).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.