Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τακτοποίηση ιδιοκτησίας μηχανικού


Renoa

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 166
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλό θα είναι να φτιάξουμε έναν οδηγό που να φαίνεται στην πρώτη σελίδα του θέματος και να μπορεί ο καθένας να επέμβει διορθώνοντάς τον.Ξεκινάω λοιπόν.

 

Τακτοποίηση ιδιοκτησίας Μηχανικού

 

1.Εκτυπώνω εντολή πληρωμής κ πληρώνω στην ΕΤΕ(που σημαίνει οτι έχω κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ) κ πληρώνω και ΕΜΠ-ΤΣΜΕΔΕ.

 

2.Πάω ΤΕΕ με συμβόλαια κ γραμμάτιο αμοιβής και παίρνω απαλλαγή.

 

3.Με την απαλλαγή απο ΤΕΕ συμπληρώνω έντυπο ΦΕΜ , παίρνοντας απαλλαγή ΦΕΜ.Αυτή την απαλλακτική δήλωση ΦΕΜ βάζω στο φάκελο.

 

4.Εκδίδω στοιχείο αυτοπαράδοσης που αναλύονται σε αυτό οι δαπάνες επί των οποίων δαπανών υπολογίζω το ΦΠΑ και τον αποδίδω. Εναλλακτικά αν δεν αγοράσω μπλοκάκι "ειδικού στοιχείου αυτοπαράδοσης" από το βιβλιοπωλείο, μετονομάζω μια ΑΠΥ σε "ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης".

Γράφω:

 

Η αμοιβη του μηχανικου για το εργο "Τακτοποιηση ημιυπαιθριου, Ν3843/2010" ειναι 232,53 Ευρω. Το εργο ειναι ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ. Τα αναλογουντα εξοδα παροχης υπηρεσιας, ειναι .....(0.01) Ευρω.

Ετσι Αξια ....(0.01), ΦΠΑ ......(0.00) Συνολο .....(0.01) Ευρω.

 

5.Στο τέλος τριμήνου καταχωρώ το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις δαπάνες που έκανα για την τακτοποίηση.(μηδέν ή ότι βάλει ο καθένας).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τον ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. Μια μόνο παρατήρηση-συμβουλή:

"Τα αναλογουντα εξοδα παροχης υπηρεσιας, ειναι .....(0.01) Ευρω."

Θα συμβούλευα να το αποφύγετε αυτό το τόσο μικρό ποσό και να βάλετε κάτι πιο "ρεαλιστικό". Δεν υπάρχει περίπτωση τα έξοδα να είναι μόνο 0,01Ε και φαίνεται σαν κοροϊδία στα μούτρα των ελεγκτών. Εγώ προτίμησα να χρησιμοποιήσω τον Μ.Σ.Κ.Κ. (47,75% καθαρό κέρδος, άρα δαπάνες 52,25% επί της καθαρής αμοιβής). Δεν ξέρω αν είναι απόλυτα σωστό, μάλλον με "χαντάκωσα" πληρώνοντας τελικά τον μισό ΦΠΑ, αλλά νομίζω ότι είναι αξιοπρεπές σαν επιχείρημα και δε θα διανοηθεί κανείς να το απορρίψει.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είχα 3 περιπτώσεις: α) 50%-%50 με αδελφό, β) 100% αδελφού, γ) 100% δικό μου (διαμερίσματα σε ίδια πολυκατοικία).

Ακολούθησα τη διαδικασία με την άτυπη δωρεά, πήρα απαλλαγή από ΤΕΕ/ΤΚΜ για το σύνολο των αμοιβών. Εκεί μου είπαν ότι τώρα πρέπει να πάω για ΦΕΜ (από την πολεοδομία μου είπαν ότι δεν χρειάζεται ΦΕΜ, αλλά χρειάζεται ΤΣΜΕΔΕ/ΕΜΠ). Οπότε λέω να πληρώσω ΤΣΜΕΔΕ/ΕΜΠ για το σύνολο των αμοιβών και να πάρω απαλλαγή ΦΕΜ να τα στείλω και ελπίζω όλα να είναι καλά...

Ερωτήσεις:

1. ΤΣΜΕΔΕ/ΕΜΠ πληρώνω για όλες τις αμοιβές (δικές μου και άτυπης, σύμφωνα με το http://0www.michanikos.gr/showpost.php?p=227135&postcount=1075, σωστά; Στο υπόδειγμα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι συμπληρωμένος με 0 και ο κωδικός 11...

2. Για απαλλαγή ΦΕΜ παίρνω και για τις δύο περιπτώσεις; Συνολικά πάλι; Πάντως έτσι όπως μου τα είπαν από την πολεοδομία κατάλαβα ότι ούτε την απαλλαγή χρειάζονται...

3. Στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ τώρα πρόσεξα ότι δεν εξέδωσα εντολές πληρωμής, αλλά έκανα όλες τις διαδικασίες με το υπογεγραμμένο έντυπο που βγάζει αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία. Πάτησα για έλεγχο μια εντολή πληρωμής και εκδόθηκε. Πρέπει να το κάνω με όλα ή δεν χρειάζεται; Δεν το ξέρω το σύστημα γιατί δεν ασχολούμαι πλέον με το ελεύθερο επάγγελμα... ελπίζω να μη σημαίνει ότι πρέπει να καταθέσω την αμοιβή επειδή εξέδωσα εντολή πληρωμής!!!

 

Αυτά προς το παρόν... Ευχαριστώ εκ των προταίρων...

 

 

Το 2005 είχα κάνει όλη τη διαδικασία... στη ΔΟΥ χάος 5 ώρες ψάχνανε τι πρέπει να κάνω.... τελικά με έβαλαν να αγοράσω νέο μπλοκάκι ΑΠΥ ΑΘΕΩΡΗΤΟ και να γράψω επάνω την αμοιβή (μόνο το δικό μου τμήμα όχι του αδελφού) με την λέξη "ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ" το οποίο τελικά ούτε καν έκοψα και δεν τους το έδωσα καν γιατί τελικά δεν χρειαζόταν για την απαλλαγή ΦΕΜ! Εκεί έβαλα αμοιβή, όχι επιτήδευμα με ΦΠΑ 0% αν θυμάμαι καλά αλλά δεν το είδε κανείς και θεωρητικά η ΔΟΥ αγνοεί την ύπαρξή του! Θα το κοιτάξω αν είναι λάθος θα επανέλθω...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ακούστε για την παραπάνω κατάσταση:

Πήγα στη ΔΟΥ και τους ότι είμαι ιδιοκτήτης - μηχανικός 100%, 50% του αδελφού και 100% του αδελφού μου, έχω κάνει όλες τις άτυπες δωρεές κτλ. και θέλω απαλλαγή ΦΕΜ για αυτές τις περιπτώσεις. Μου λέει μια κυρία "μάλιστα απαλλάσεστε συμπληρώστε τα χαρτιά κτλ.".

Πηγαίνω σήμερα, μου έτυχε άλλη κυρία και μου λέει: από ΦΕΜ απαλλάσεστε μόνο μια φορά για ιδιοκατοίκηση (το γνωστό) και της λέω μα δεν κόβω απόδειξη και πήρα απαλλαγή από ΤΕΕ και κόβω δελτίο αυτοπαράδοσης στο οποίο μπορώ να γράψω ότι θέλω ως επιτήδευμα δηλαδή 0 και να πληρώσω ΦΕΜ για το 0. "Όχι από την εφορία απαλλάσεστε όχι από το ΤΕΕ(!)". Λέω "εμένα στην πολεοδομία μου είπαν οτι δεν χρειάζεται καν ΦΕΜ για την περίπτωση μου και απλά ήθελα να είμαι τυπικός και ούτε ΑΠΥ κανονικό κόβω" "ε τότε μην πάρετε απαλλαγή(!)" και καταλήξαμε στο ότι αν συμπλήρωνα ΦΕΜ θα έπρεπε να βάλω το σύνολο της αμοιβής (ασχέτως αν απαλλάχθηκα) αλλά εφόσον η πολεοδομία μου είπε ότι δεν χρειάζεται να μη βάλω τίποτα "και βλέπετε".

 

Το ποιο εκπληκτικό: "από την εφορία δεν έχετε πρόβλημα αν δεν κάνετε δήλωση ΦΕΜ, ΦΕΜ γίνεται επειδή το θέλει η πολεοδομία!"

 

Βγάζετε άκρη;

Link to comment
Share on other sites

Βγάζετε άκρη;

 

Όχι γιατί τα γράφεις μπερδεμένα. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι έντυπο ΦΕΜ συμπληρώνουμε κανονικά με το ποσό της (θεωρητικής) αμοιβής και το ποσό ΦΕΜ που προκύπτει και παίρνουμε στη ΔΟΥ απαλλαγή από την καταβολή αυτού του ποσού. Δε βάζουμε δηλαδή "0" πουθενά στη δήλωση ΦΕΜ.

Επίσης δεν υπάρχει "μια φορά" απαλλαγή ΦΕΜ. Όσες φορές απαλλασόμαστε αμοιβής, απαλασσόμαστε και ΦΕΜ. Και το πόσες φορές θα απαλλαχθούμε από αμοιβή είναι ζήτημα που κανονίζει το ΤΕΕ και όχι η ΔΟΥ.

Link to comment
Share on other sites

tpanag γιατί τα γράφω μπερδεμένα; Μιλώ για 3 διαφορετικές τακτοποιήσεις, στη μια είμαι 100% ιδιοκτήτης, στην άλλη 50% και 50% ο αδελφός μου και στην τρίτη και τελευταία 100% ο αδελφός μου. Έκανα ολόκληρη τη διαδικασία απαλλαγές από το ΤΕΕ για το σύνολο των αμοιβών, άτυπες δωρεές στον αδελφό μου για το ποσοστό των αμοιβών που του αναλογούν κτλ. πλήρωσα ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ και μου έμεινε το ΦΕΜ.

Για το ΦΕΜ από την πολεοδομία μου είπαν ότι δεν χρειάζεται αλλά είπα να πάρω απαλλαγή για να είμαι τυπικός. Πήγα στην Εφορία και η υπάλληλος που μου έδωσε τα έντυπα συμφώνησε μαζί σου και μου είπε ότι απαλλάσομαι. Αφού τα συμπλήρωσα και πήγα ξανά έπεσα σε άλλη υπάλληλο η οποία μου είπε τα παραπάνω: ότι δηλαδή απαλλάσομαι μόνο μια φορά άπαξ για ιδιοκατοίκηση. Επίσης μου είπε ότι την εφορία δεν την αφορά αν πληρώσω ΦΕΜ ή όχι(!) αλλά το πληρώνουμε επειδή το ζητάει η πολεοδομία, άρα εφόσον δεν μου το ζήτησε δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα(!). Ωστόσο, αν μου ζητήσει η πολεοδομία τελικά ΦΕΜ (υπονοόντας ότι σε κάποια φάση σίγουρα θα μου ζητήσει) δεν γλιτώνω και πρέπει να το πληρώσω και όχι να απαλλαγώ, παρόλο που της εξηγούσα ότι αμοιβή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και ακόμα και δίκιο να έχει το ΦΕΜ είναι επί του επιτηδεύματος το οποίο μπορώ να γράψω ότι είναι 0,01 στο δελτίο αυτοπαράδοσης κτλ. δεν δεχόταν κουβέντα. Ε οπότε κι εγώ έφυγα αφού δεν θα έχω πρόβλημα με την εφορία (όπως μου είπε) και θα καταθέσω το φάκελο χωρίς ΦΕΜ.

Εξάλλου όταν έκανα την ίδια διαδικασία παλαιότερα για οικοδομική άδεια, έφαγα 5 ώρες σε άλλη ΔΟΥ οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν τι πρέπει να κάνω (πήγα και συστημένος) και τελικά μου είπαν να γράψω σε ΑΘΕΩΡΗΤΟ μπλοκάκι την αμοιβή μου (όχι στο θεωρημένο ΑΠΥ μου) αλλά τελικά ούτε καν το έκοψα γιατί δεν το χρειάστηκαν, απλά έχω ένα μπλοκάκι στο συρτάρι μου που δεν σημαίνει τίποτα και δεν το έχει δει κανείς!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.