Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΚΕΝΑΚ σε αλλαγή χρήσης


mariaplt

Recommended Posts

καλημέρα, 
 
έχω περίπτωση αλλαγής χρήσης και διαρρυθμίσεων σε υφιστάμενο κτίριο. Στο κτίριο θα γίνει επιπλέον επέμβαση στο κέλυφος (κλείσιμο ημιυπαιθρίων χώρων λόγω περίσσειας συντελεστή δόμησης και αντικατάσταση κουφωμάτων). Ο προϋπολογισμός των επεμβάσεων στο κέλυφος αθροιζόμενος με τον προϋπολογισμό των επεμβάσεων στα Η/Μ συστήματα είναι μικρότερος του 25% του προϋπολογισμού του κτιρίου, συνεπώς δεν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση.
 
Ερώτηση: θα πρέπει μόνο τα νέα στοιχεία του κελύφους (τοίχοι, κουφώματα) να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ ή λόγω της επέμβασης στο κέλυφος θα πρέπει επιπλέον να γίνει μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας στο σύνολο του κτιρίου κατά ΚΕΝΑΚ?
 
ευχαριστώ
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 138
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ολα τα νεα στοιχεια (τοιχοι, κουφωματα) θα πληρουν τις απαιτησεις του νεου κενακ. Εφοσον κανεις προσθηκη κατέπεκταση με το κλεισιμο των υμιυπαιθριων, δες το εμβαδον της προσθηκης. Αν ειναι >50τμ θελεις κενακ, αν ειναι <50τμ θελεις θερμ.επαρκεια. Θερμ.επαρκεια θα κανεις στο τμήμα της προσθήκης, εφόσον αυτό είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από το υφισταμενο κτίσμα.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση

διαβάζω στο νέο ΚΕΝΑΚ Κεφάλαιο Δ' Άρθρο 11

"1.3.3 Οι περιπτώσεις λειτουργικά εξαρτώμενων προσθηκών, καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση, εξετάζονται λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων για τη ριζική ανακαίνιση για το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη).
1.3.4 Οι περιπτώσεις λειτουργικά ανεξάρτητων προσθηκών, καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση, εξετάζονται λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων για τα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες."

επειδή η περίπτωση μου είναι λειτουργικά εξαρτημένη προσθήκη καταλαβαίνω ότι κάνουμε τον έλεγχο του 25% για τη ριζική ανακαίνιση ανεξάρτητα από την επιφάνεια της προσθήκης. Σωστά?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Καλησπέρα, σε περίπτωση αλλαγής χρήσης από κατοικία σε επιπλωμένα δωμάτια απαιτείται ΜΕΝΑΚ?

Με την με Αρ. πρωτ.: οικ. 1603/4.10.2010 εγκύκλιο που ίσχυε για τον "παλιό" ΚΕΝΑΚ είχαμε το εξής: "10. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής χρήσης κτιρίου στο σύνολό του και επειδή επηρεάζεται σημαντικά η ενεργειακή συμπεριφορά του, ανεξάρτητα από το αν η οικοδομική του άδεια εκδόθηκε προ ή μετά την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ απαιτείται η υποβολή και θεώρηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου." Ισχύει αυτή η εγκύκλιος ή καταργήθηκε με τον νέο ΚΕΝΑΚ?

Διότι με τον "νέο" ΚΕΝΑΚ έχουμε το εξής: "1.3.5 Οι περιπτώσεις μεταβολής χρήσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας από κατοικία σε χρήση του τριτογενούς τομέα και αντίστροφα εξετάζονται λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων για τη ριζική ανακαίνιση." Άρα ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση που υπάρχει μεταβολή σε τριτογενή τομέα εξετάζεται με τη ριζική ανακαίνιση σύμφωνα με το ΦΕΚ 408/2019. Άρα, προσωπικά πιστεύω, ότι για ουσιαστικά μηδενικό αναλυτικό προϋπολογισμό δεν νοείται ριζική ανακαίνιση και άρα δεν απαιτείται ΜΕΝΑΚ. Δεν βρήκα κάτι που να αναφέρεται στην αλλαγή χρήσης.

Σημειωτεόν ότι εξετάζω το αν θα απαιτηθεί άδεια ή αν θα προχωρήσω σε ΕΕΔΜΚ για τη συγκεκριμένη αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνα με  διαταξη του ΕΟΤ, τα επιπλωμενα διαμερισματα εξετάζονται με τις διατάξεις που διεπουν τις κατοικίες, οπότε πιστευω ότι δεν θα θελεις κενακ.  

Link to comment
Share on other sites

@parth Εννοείς πιθανώς τη διάταξη ότι μπορούν να υφίστανται σε κτίρια κατοικιών αυτό όμως δε δημιουργεί άλλες διευκολύνσεις πέραν της εγκατάστασης. Τα όποια μέτρα, συστήματα κ.λπ. πρέπει έπειτα να τηρούνται ως στα τουριστικά καταλύματα.

Ανεξάρτητα από τον ΕΟΤ ο ΚΕΝΑΚ εξετάζει την κατοικία και τη προσωρινή διαμονή διαφορετικά. Ισχύει ότι έχει αναφερθεί προηγουμένως περί εξέτασης με βάση τη ριζική ανακαίνιση. Εάν πρόκειται για τέτοια απαιτεί. Εάν δεν ανακαινίζεται ριζικά ή δεν υπάρχει προσθήκη όχι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ
Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω το εξης : Σε υπαρχουσα Μονοκατοικια χωρις Αδεια οικοδομης (ρυθμισμενη με Ν. 4495 / 17 ως προ του 1975 ) εκτος σχεδιου και εντος ζωνης γεωτεμαχιο ε= 5000 μ2 επι Επαρχιακης οδου αρτιο και οικοδομησιμο θελουμε να κανουμε Αλλαγη χρησης απο κατοικια σε ΓΡΑΦΕΙΟ χωρις οικοδομικες εργασιες .
Απαιτείται μελέτη ΚΕΝΑΚ ? Ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

Στον νέο ΚΕΝΑΚ (ΦΕΚ 2367Β/2017), κεφάλαιο Δ, άρθρο 11,παράγραφος 1.3.5 λέει:

"Οι περιπτώσεις μεταβολής χρήσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας από κατοικία σε χρήση του τριτογενούς τομέα και αντίστροφα εξετάζονται λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων για τη ριζική ανακαίνιση."

Αν λοιπόν δεν έχεις ριζική ανακαίνιση (εργασίες σε κέλυφος κτιρίου ή/και  Η.Μ. συστήματα, βάσει του φεκ 408Β/14-2-2019 περιγράφεται τί συνιστά ριζική ανακαίνιση ) τότε δεν βλέπω γιατί να απαιτείται Μ.Ε.Α.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Για να το πάω ένα βήμα παραπέρα, έχει κανείς ιδέα πώς υπολογίζεται η "η συνολική δαπάνη της ανακαίνισης που αφορά το κέλυφος του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας ή τα τεχνικά συστήματά τους" που αναφέρεται στην παρ. 12 του άρθου 2 του 4122; Δυστυχώς στν ΚΥΑ που αναφέρει παραπάνω ο pirsogiannis έχει μόνο τον υπολογισμό του κόστους κτιρίου κι όχι των εργασιών ανακαίνισης. Θεωρείτε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πχ το παράρτημα Β του 4495, τιμές αγοράς (προ ΦΠΑ), προϋπολογισμός σύμφωνα με το ΕΚΟ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.