Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόκλιση στις μετρήσεις Ι-ΙΙ θέσης τηλεσκοπίου


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι σαν νέος μηχανικός και μετά την αγορά προσφατα καινούριου γεωδατικού σταθμού θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι που με προβληματίζει. Η ερώτηση είναι η εξής: Για όργανο 3" (10cc) ποια θεωρείται ότι είναι η αποδεκτή διαφορά μεταξύ μιας γωνιομέτρησης σε Ι και σε ΙΙ θέση τηλεσκοπίου; Πόσα cc; Με την προϋπόθεση ότι βλέπεις καθαρά και καρφί. Έκανα πρόσφατα την πρώτη μου αποτύπωση και ομολογώ ότι τα αποτελέσματα με ξένισαν λίγο σε σχέση με τα όσα είχα προλάβει να δω δουλεύοντας σε συνεργεία κατά καιρούς (όπου για όργανο 2" διαφορά πάνω απο 20cc σήμαινε σχέδον πάντα και επανάληψη της μέτρησης). Επειδή παρόλαυτα δεν είμαι σίγουρος ότι ανησυχώ βάσιμα θα ήθελα την άποψη σας και την εμπειρία σας. Δε μπαίνω σε λεπτομέρειες ακόμα γιατί θα ήθελα πρώτα να ακούσω με αυτά τα λίγα δεδομένα τί θα θεωρούσατε αποδεκτό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Οι διαφορές που παρατήρησες στις δυο θέσεις δεν οφείλονται τόσο σε σφάλμα του οργάνου. Η ένδειξη γωνίας στα μοντέρνα όργανα προκύπτει αυτόματα από αναγνώσεις σε πολλές πλευρές των Hz/V κύκλων, αν μάλιστα συνυπολογίσεις και τη βοήθεια από τους αντισταθμιστήρες έχεις ασφαλή κατάσταση με μια ανάγνωση μόνο (θέσης τηλεσκοπίου).

 

Οταν επιζητάς αυξημένη ακρίβεια γωνιομετρήσεων τότε ακολουθείς συγκεκριμένη διαδικασία, οριζοντιώνεις καλά, ρυθμίζεις ευλαβικά τη σωληνωτή αεροστάθμη, απενεργοποιείς τους αντισταθμιστήρες και μετράς με περιόδους (όχι τόσο για να εξαλείψεις συστηματικά σφάλματα των δίσκων όσο για να μειώσεις τα τυχαία δικά σου σφάλματα παρατήρησης).

 

Σ' αυτή την - σπάνια -περίπτωση γνώμη μου είναι ότι η τυπική απόκλιση σειράς μετρήσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3πλάσιο της ονομαστικής που δίνει ο κατασκευαστής.

 

Σε κάθε περίπτωση το σέρβις της αντιπροσωπείας θα σε βοηθήσει να το χειριστείς και να το ρυθμίσεις.

Link to comment
Share on other sites

agior καταρχήν να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την άμεση απάντηση και με την ευκαιρία να πω κι εγώ ένα μεγάλο μπράβο στους εμπνευστές του site αλλά και σ'όλους αυτούς που μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους σπαταλώντας έστω και λίγο από το χρόνο τους. Πραγματικά πολύ σημαντικό και αξιέπαινο. Από κει και πέρα όσον αφορά το θέμα, φυσικά και δεν ήταν το ζητούμενο η μέγιστη ακρίβεια στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά το να δοκιμάσω διάφορα πράγματα στον καινούριο μου εξοπλισμό. Ήταν φυσιολογικό. Για να ξέρω τι έχω στα χέρια μου γενικά και ειδικά οταν θα χρειαστεί. Και που έδωσα τα λεφτά μου αν θες ;). Όπως έκανα και άλλες δοκιμές που δεν είναι του παρόντος. Ήταν λοιπον μια καλή ευκαιρία γιατί και οι συνθήκες ήταν καλές. Ο προβληματισμός μου δεν είναι γενικός όσον αφορά τις μετρήσεις σε περιόδους αλλά ειδικά για το αν υπάρχει καποιο θέμα με το όργανο αυτό καθεαυτό. Αν θέλει calibration ή οτιδήποτε άλλο. Την διαδικασία που ανέφερες τη γνωρίζω και αυτή τηρήθηκε εκτός μονο απο την απενεργοποίηση των αντισταθμιστήρων. Αυτό ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Φαντάζομαι το λόγο αλλά αν θες μου τον εξηγείς κιόλας. Έβλεπα όπως είπα καθαρά και καρφί και απλά περίμενα μάλλον μικρότερες αποκλίσεις. Με την εταιρεία έχω επικοινωνήσει και μου είπαν πολύ πρόθυμα να το κοιτάξουν κτλ. αλλά δεν ξέρω καν αν θα μπω στον κόπο. Μάλλον ανησύχησα χωρίς λόγο αλλά θα έχω την ευκαιρία να το ξανατσεκάρω ούτως ή άλλως. Μια τάξη μεγέθους ήθελα πιο πολύ να έχω υπόψιν ωστέ να καταλάβω πότε δεν πάει κάτι καλά με το όργανο. Και θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις. Τέλος όσον αφορά τη σπανιότητα και τη χρησιμότητα της διαδικασίας θεωρώ ότι τίποτα όσον αφορά τον έλεγχο των μετρήσεων στο πεδίο και εφόσον σου χει γίνει συνήθεια, δεν είναι κακό ή περιττό. Γιατί πολύ σωστά παρατήρησες ότι πιο πολύ έχει να κάνει με τα δικά σου σφάλματα και όχι με την ακρίβεια και συμφωνώ και αυτό είναι κατα βάση το νόημα...όταν π.χ. βλέπεις πολύ ψηλά το ακόντιο (λόγω εμποδίων, αμαξιών κτλ.) όταν φυσάει πολύ, όταν ο στοχοφόρος τάχε τσούξει χτες ή ακομά όταν κι εσύ στο όργανο ακους ραδιόφωνο καλό είναι να χει και μια ακόμα μέτρηση που θα σου χτυπήσει το καμπανάκι ότι μετράς στο γάμο του καραγκιόζη.

-------------------------------------------------------------

Και για να μη ξεφύγει η συζήτηση επαναδιατυπώνω το ερώτημα: Έχεις όργανο 3" (10cc) καινούριο και υποθετικά έχεις κάνει όλη την απαραίτητη διαδικασία (σωληνωτή κτλ.) σωστά. Μηδενίζεις σε καρφί στα 40μ.. Είναι 7 η ώρα το πρωί. Κάνεις αναστροφή περιστροφή. Τί πρέπει να δείς για να κοιμάσαι ήσυχος; 200 +- πόσο;;

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Edit".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, DOOM

Link to comment
Share on other sites

Την ονομαστική του οργάνου, άντε και το διπλάσιο...

 

Δεν είναι ασυνήθιστο όμως ένα καλό όργανο να έχει ρυθμιστεί λανθασμένα πριν φτάσει στα χέρια σου ή να επηρρεάστηκε από κάποιους άλλους παράγοντες.

 

Πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσεις την διαδικασία ρύθμισης Hz/V κύκλων που περιγράφεται στο manual και μετά να αναμένεις ακρίβειες της τάξης της ονομαστικής.

 

Αυτή τη ρύθμιση την κάνεις μόνος σου συχνά, μια φορά το χρόνο τουλάχιστον και κάθε φορά που κάνεις μεγάλο ταξίδι με το όργανο να κοπανιέται στο πορτ-μπαγκάζ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, το δικό μου total station από όταν αγοράστηκε μέχρι και σήμερα (2,5 χρόνια μετά) παρουσιάζει με καλή σκόπευση διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης όχι μεγαλύτερη από 20 cc ( το όργανο είναι ακρίβειας 5''). Οπότε προσεγγίζει το εμπειρικό κριτήριο του agior.

Ομολογώ πως δεν έχω ψάξει καθόλου την δυνατότητα αυτό-ρυθμισης Hz/V που ανέφερε ο agior, θα το ψάξω!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.