Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορία σχετικά με τη βέλτιστη γωνία κλίσης Φ/Β


sakis@

Recommended Posts

Και τα 3 θα έλεγα. Μη μου βάζετε δύσκολα τώρα, δεν τα ξέρω εγώ αυτά.  Ίδιες ακριβώς επιδόσεις/όφελος.

Το μόνο που θέλω είναι να γνωρίζω πόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η επιφάνεια αν για αισθητικούς λόγους προτείνω να γίνει η τοποθέτηση σε νοτιο-ανατολικό προσανατολισμό.

Μεγαλύτερο πάνελ σημαίνει πιο ακριβό.  Αλλά για την αισθητική ο πελάτης δε θέλει να θυσιάσει την επίδοση.

Πόσο πιο μεγάλο πάνελ απαιτείται να βάλω (τις ίδιας τεχνολογίας) ώστε να μη θυσιάσω κι εγώ την αισθητική, γιατί αν είναι π.χ. 30% μεγαλύτερη η επιφάνειά του θα φαίνεται άσχημο αναλογικά πάνω στη νοτιο-ανατολική πλευρά της στέγης η οποία είναι μικρότερη από τη νότια.

Link to comment
Share on other sites

Τα πανελ δεν εχουν τοσο μεγαλες διαφορες στις; διαστασεις τους οσο στις αποδοσεις τους.

Εσυ ως αρχιττεκτων κοιτας την αισθητικη αλλα δεν πρεπει αυτη δε καμια περιπτωση να θυσιαζει την αποδοση.Εδω εχουμε να κανουμε με μια 'μηχανη' που πρεπει να λειτουργει στο μεγιστο της.

Και γιατι δεν βαζεις και στις 2 πλευρες της στεγης?Ποσα Kw σου βγαινουν?

Link to comment
Share on other sites

Dude

 το αυτόνομο είναι μια "ειδική" ιστορία, και θέλει διαστασιολόγηση ώστε να καλύπτει συγκεκριμένα φορτία.... επίσης, όπως αντιλαμβάνεσαι είναι και θέμα εποχικότητας (καλοκαίρι - χειμώνας), αλλά και χρήσης του κτιρίου.... Επίσης, ίσως γνωρίζεις ότι "έρχεται" και net - metering, που θα είναι μια οικονομικότερη λύση - σε σχέση με το αυτόνομο -  αν το κτίριο συνδεθεί με την ΔΕΗ.

 

Επομένως, για να έχεις σωστά αποτέλεσμα, πρέπει να γίνει μελέτη από συνάδελφο που ασχολείται με φ/β.

 

Ωστόσο, αν έχεις όρεξη, μπορείς να πειραματιστείς με το http://www.sma-hellas.com/el/proionta/logismiko/sunny-design-web.html  που θα σου δώσει μια πρώτη εικόνα.

 

 

Υ.Γ. Χονδρικά θα σου πω πως το "απο 30 νότια στραφεί 15 νοτιο-ανατολικά" έχει διαφορά περίπου 3-5% ετησίως

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

γύρω στα 5, αυτόνομο, ποσο θα μειωθεί η απόδοση αν απο 30 νότια στραφεί 15 νοτιο-ανατολικά είναι το θέμα

 

Νοτιο-ανατολικός και νοτιο-δυτικός προσανατολισμός να υποθέσω ότι είναι το ίδιο σε απόδοση, αλλά είναι το πότε μέσα στην ημέρα έχω περισσοτερο ανάγκη την ενέργεια;

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το θέμα κλίση-προσανατολισμός υπάρχουν πίνακες που δείχνουν για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος μας την απώλεια που έχει ένα πλαίσιο ανάλογα με την ακριβή κλίση και προσανατολισμό. Γενικά λέγοντας νοτιοανατολικά μπορεί να εννοούμε για παράδειγμα 15 μοίρες ανατολικά του Νότου ή 60 μοίρες. Στη μία περίπτωση η απώλεια είναι 3% στην άλλη 9%.

 

Οι απώλειες της αλλαγής προσανατολισμού και κλίσης δεν μπορούν να υπολογιστούν αναλυτικά τόσο εύκολα, καθώς η καμπύλη της ισχύος όχι μόνο αλλάζει κατά απόλυτες τιμές (πέφτει το ρεύμα και κατά συνέπεια η ισχύς μειώνεται) αλλά και η χρονική διάρκεια μέχρι το μηδενισμό της (ανατέλλει αργότερα ο ήλιος για δυτικό προσανατολισμό ή δύει ο ήλιος νωρίτερα για δυτικό πλαίσιο - κατά συνέπεια το ολοκλήρωμα-εμβαδό το οποίο είναι η ενέργεια μειώνεται αντίστοιχα), για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε πίνακες ή λογισμικό (pvsyst πχ.). Για χρήστη μή έμπειρο θα πρότεινα το PVGIS που είναι free Online και πολύ user-friendly.

 

Όσον αφορά τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά η μελέτη προσανατολισμού-κλίσης είναι εντελώς διαφορετικό θέμα... Αν δεν θες να το ψάξεις πολύ η καλύτερη επιλογή είναι ο νότος για τον προσανατολισμό. Σχετικά με την κλίση δεν υπάρχει γενικός κανόνας στα αυτόνομα. Αν έχεις ένα χειμερινό εξοχικό δεν έχει νόημα να επιλέξεις 10 μοίρες κλίση γιατί το χειμώνα ο ήλιος είναι χαμηλά και θες μεγάλη κλίση για να τον "κοιτάς" όσο πιο κάθετα γίνεται. Σε αντίθετη περίπτωση αν μιλάμε μόνο για καλοκαίρι η κλίση των 30 μοιρών είναι λάθος (αρκεί σε μία σχεδόν οριζόντια τοποθέτηση ο πελάτης να πλένει συχνά τα πάνελ)!

 

Γυρίζω πάλι στο θέμα του προσανατολισμού και για την περίπτωση που θέλουμε να το ψάξουμε λίγο παραπάνω... Θεωρητικά αν είχες απεριόριστη αποθήκευση (μπαταρία) θέλεις βέλτιστη απόδοση άρα νότιο προσανατολισμό και 28 μοίρες κλίση. Επειδή όμως δεν ισχύει αυτό πρέπει να δείς το προφίλ του χρήστη και τον τρόπο λειτουργίας του αυτόνομου ώστε να επιτυγχάνεις μέγιστη αξιοποίηση του ήλιου και να μην έρχονται στιγμές που έχει ήλιο και οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες. Για παράδειγμα αν έχεις ένα χρήστη που κάθε πρωί το καλοκαίρι πάει στην παραλία μέχρι το απόγευμα και πίσω αφήνει μόνο το ψυγείο, δεν έχει νόημα τα πάνελ σου να "κοιτάνε" ανατολικά, γιατί είναι πιθανό να βρίσκουν τις μπαταρίες γεμάτες κοκ... Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά δεν θα μας παραξενέψει να δούμε 2 ή ακόμη και 3 προσανατολισμούς καθώς οι προστιθέμενες "καμπάνες" ισχύος αν αθροιστούν θα δώσουν μία συνολική ισχύ σε μορφή "καρδιάς" ή "τραπέζιου" αρκετά πεπλατυσμένη στον άξονα του χρόνου (θα υπάρχει ενέργεια όσο πιο νωρίς το πρωί και όσο πιο αργά γίνεται το βράδυ).

 

Τα παραπάνω είναι πιο σημαντικά στην περίπτωση αυτόνομου φωτοβολταϊκού με AC-coupling (λογική της SMA), όπου υπάρχει η δυνατότητα απευθείας τροφοδότησης του φορτίου και όχι μέσω των μπαταριών. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να "κοιτάμε" τον ήλιο την ώρα που ο χρήστης λειτουργεί τα φορτία του. Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνουμε άδικα τις μπαταρίες και γλιτώνουμε άσκοπες φορτίσεις-εκφορτίσεις.

 

ΥΣ. Γενικά στα φωτοβολταϊκά πλαίσια αυτό που αλλάζει δραστικά είναι το ρεύμα (με αλλαγή κλίσης, προσανατολισμού κλπ.) και σχεδόν αναλογικά η ισχύς και η ενέργεια. Η τάση είναι σχεδόν σταθερή με μικρές αποκλίσεις...

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 years later...

Σας παρακαλω τα φωτα σας.

 

Συστημα net metering 10 KW με 40 πανελ των 250 W

 

Ο χωρος που εχω ειναι σχεδον τετραγωνος με διαστασεις 11.3 x 9.3 μετρα,το στηθαιο ειναι πολυ χαμηλο περιπου 20 ποντοι δεν χρειαζεται ψηλωμα η βαση. Βασει προχειρων υπολογισμων μου και με παραδοχη ως αποσταση μεταξυ πανελ περιπου 1.6μ βασει μοιρων κλισης και μηκος πανελ(1.65x0.995), πιστευω οτι το συστηματακι μου δεν χωραει σε 4 σειρες απο 10 πανελ (9.3 μετρα ειναι η πλευρα που θα κοιταζουν τα πανελ με νοτιο προσανατολισμο,και 11,3 η ανατολικη).Προσανατολιζομουν να βαλω βασεις με δυνατοτητα αλλαγης κλισης μεταξυ χειμωνα και καλοκαιρι για μεγιστη απολαβη.H γνωμη σας?

 

Η καλυτερη λυση?

 

Ευχαριστω 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.