Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συναίνεση ιδιοκτητών καί που-πώς εφαρμόζεται?


Recommended Posts

Kαλησπέρα...

Γνωρίζει κανείς ποιά εγκύκλιος ή νόμος αναφέρει την συναίνεση ιδιοκτητών καί που-πώς εφαρμόζεται?

θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης από υπόγειο χώρο στάθμευσης ενός ιδιοκτήτη σε αποθήκες.

(να μεταφέρω τις υπάρχουσες θέσεις σε άλλο χώρο με τον Ν. 960/79 (φεκ Α΄194) σε απόσταση 800μ) οπότε δεν χρειάζομαι δόμηση.

 

Το κτιρίο είναι εμπορικό, βρίσκεται σε ενιαία άδεια μαζί με επιπλέον τρία κτίρια κατοικιών ακόμα (διασπασμένα μεταξύ τους και αυτοτελή μεν, αλλά στο ίδιο οικόπεδο) και δεν γνωρίζω αν η συναίνεση είναι υποχρεωτική ανα κτίριο ή ανά οικόπεδο....

Διαχειριστής δέν υπάρχει....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα Δήμητρα, αρκεί η ερώτηση σε ένα μόνο νήμα! :)

 

Το πράγμα είναι σχετικά απλό: Πρέπει να συνυπογράφουν όλοι όσοι έχουν -βάσει συμβολαίων- λόγο για το ακίνητο. Για άδεια εσωτερικών εργασιών σε διαιρετό χώρο ή για αλλαγή χρήσης -που δεν θίγουν μη διαιρετά πράγματα- αρκεί γενικά η υπογραφή του ενδιαφερομένου.

Link to comment
Share on other sites

πολύ ενδιαφέρον, γενικά το ψάχμουμε το θέμα

 

ο υγειονομικός κανονισμος αναφέρεται στις περιπτώσεις αλλαγής χρησης σε υγειονομικού ενδιαφέροντος

 

 

Γενικοί όροι ιδρύσεως και λειτουργίας καταστημάτων και εργαστηρίων τροφίμων και ποτών

Άρθρο 15 Οίκημα

7. Στο εξής δεν επιτρέπεται η ίδρυση σε ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών και γενικά οικημάτων, στα οποία στεγάζονται κατοικίες, ορισμένων ειδών καταστημάτων και εργαστηρίων τροφίμων ή/και ποτών, των οποίων η εγκατάσταση στους χώρους τούτου απαγορεύεται από τον Κανονισμό της πολυκατοικίας ή, εν ελλείψει κανονισμού, από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο κατοικιών, έστω και αν τα καταστήματα ή εργαστήρια αυτά πληρούν τους καθοριζόμενους από την παρούσα και τις άλλες σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις όρους.

"Για την απόκτηση άδειας λειτουργίας καταστήματος ή εργαστηρίου τροφίμων και ποτών στους αναφερόμενους στο προηγούμενο εδάφιο χώρους, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή εν ελλείψει του ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθεί το κατάστημα ή εργαστήριο, στην οποία θα φαίνεται ότι ο Κανονισμός της Πολυκατοικίας ή εν ελλείψει η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο διαμερισμάτων, μη συμπεριλαμβανομένων των λοιπών χώρων, (καταστημάτων, βοηθητικών χώρων κ.λπ.), επιτρέπει τη χρήση του χώρου τούτου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος ή εργαστηρίου. Η επισύναψη της δηλώσεως αυτής, η οποία συμληρώνει τα υπόλοιπα δικαιολογητικά καθιστά υποχρεωτική την έκδοση της ως άνω αδείας από την αρμόδια αρχή και τούτο δεν αναιρεί την ευθύνη του υπογράψαντος την ως άνω δήλωση για το περιεχόμενο αυτής. Η κατά τα ανωτέρω χορηγηθείσα άδεια ανακαλείται, εφόσον υπάρξει απόφαση αρμοδίου Δικαστηρίου περί του αναληθούς περιεχομένου της δηλώσεως."

***Το εντός " " εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 9 της υπ'αριθμ. Υ1β/6020/1993 απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοιν.Ασφαλίσεων (ΦΕΚ Β'94).

 

 

τελικά γράφουμε ΥΔ πως ο κανονισμός δεν απαγορεύει τη λειτουργία τάδε

-------

για τα λοιπα που απαιτούν συνάινεση δεν γνωρίζω κάτι

Link to comment
Share on other sites

Δειτε και το εγγρ 56023/6-2-2002 ΥΠΕΧΩΔΕ

 

''...στην περιπτωση που για την αλλαγη χρησης απιτουνται εργασιες επεμβασης στην οψη του κτιριου απαιτεται η εγγραφη συναινεση των συνιδιοκτητων εκτος αν υπαρχει σχετικη προβλεψη στη συσταση και τον κανονισμο''

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέροντα όλα.... ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση!

 

Πάντως ενώ οι όλες οι θέσεις στάθμευσεις στον χώρο έχουν έναν ιδιοκτήτη, στην σύσταση περιγράφονται ως αυτοτελείς ιδικτησίες κάθεμια με τα χιλιοστά της και ο διάδρομος ελιγμών ως κοινόχρηστος...τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση?

Το κοινόχρηστο έχει ισχύ?

Και εάν δεν μας βγεί η αλλαγή χρήσης και θέλει να το τακτοποιήσω, η ίδια διαδικασία θα χρειαστεί?

 

εννοώντας α)καμμία υπογραφή

β)των συνιδιοκτητών του κτιρίου ή

γ)των συνιδιοκτητών των του οικοπέδου (καμμιά 50αριά...)

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ενώ οι όλες οι θέσεις στάθμευσεις στον χώρο έχουν έναν ιδιοκτήτη, στην σύσταση περιγράφονται ως αυτοτελείς ιδικτησίες κάθεμια με τα χιλιοστά της και ο διάδρομος ελιγμών ως κοινόχρηστος...τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση?

Το κοινόχρηστο έχει ισχύ?

 

Έτσι γίνεται με τις θέσεις στάθμευσης. Τα 25m² που ορίζονται εκ του νόμου γίνονται διαιρετοί χώροι και πωλούνται, η υπόλοιπη επιφάνεια μένει -συνήθως- στους ιδιοκτήτες των θέσεων, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική χρήση.

 

Για να αλλάξεις κάτι στον χώρο στάθμευσης θέλεις σίγουρα:

- Την συνυπογραφή των ιδιοκτητών όλων των θέσεων στάθμευσης (που στην περίπτωσή σου είναι ...ένας!).

- Να μην υπάρχει συμβολαιογραφική δέσμευση.

 

 

Και εάν δεν μας βγεί η αλλαγή χρήσης και θέλει να το τακτοποιήσω, η ίδια διαδικασία θα χρειαστεί?

 

Άλλη διαδικασία, μπορεί να γίνει ακόμη και εάν υπάρχει συμβολαιογραφική δέσμευση, πάλι θέλει υπογραφές από όλους, δηλαδή ...τον έναν.

 

Υ.Γ: Όλα με την επιφύλαξη του ελέγχου του κανονισμού και της διανομής, οι οποίοι μπορεί να ορίζουν ότι και άλλοι ιδιοκτήτες έχουν δικαιώματα επί του κοινοχρήστου τμήματος του χώρου στάθμευσης...

Link to comment
Share on other sites

Πρόβλημα.....στην σύσταση σε άρθρο με τίτλο γενική συνέλευση(το μόνο που δεν είχα διαβάσει προσεκτικά - νόμιζα οτί ανέφερε για διαχειριστές κ.τ.λ.)

τελικά υπάρχει δέσμευση όπως για τις όψεις και για την άλλαγη χρήσης και απαιτείται παμψηφία όλων των συνδιοκτητών επί του οικοπέδου.....πάνω από 50 άτομά...και όχι ανά κτίριο,δηλ. το χειρόοοοτερο σενάριο

 

Ισχυεί το ίδιο και για τον Ν.3843?

Εάν όχι τώρα πιθανόν θα ζητηθεί σε καμμια άδεια λειτουργίας....έτσι την βλέπω την δουλεια!

Γενικώς για την τακτοποίηση σε κτίρια εμπορικής χρήσης τι γνώμη έχετε???

Link to comment
Share on other sites

Την τακτοποίηση την κάνεις με μια απλή αίτηση του ιδιοκτήτη. Αλλά ποιο το όφελος αν κωλύεσαι ως προς την εγκατάσταση της επιθυμητής χρήσης; Θα έχεις έναν άχρηστο τακτοποιημένο χώρο...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω πάλι μια άλλη απορία, που μου έχει τύχει και είναι σε εξέληξη....

Έχω βγάλει την άδεια αλλαγής χρήσης για ψησταριά και ενώ ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν απαγορεύει τέτια χρήση καταστήματος ούτε αναφέρει κατι περί όψεων, μια μόνο ιδιοκτήτρια, βρίσκοντας "πάτημα" την καμινάδα εκεί που έχει τοποθετηθεί (σημειωτέο πως η καμινάδα είναι τοποθετημένη στην πίσω όψη του κτιρίου στον ακάλυπτο), έχει πάει στα δικαστήρια τον μαγαζάτορα και έχει κολλήσει εκεί το θέμα και καθηστερεί η έκδοση λειτουργίας από το δήμο....

Πολεοδομικά αφού βγήκε η Ο.Α. δεν τίθεται θέμα, μήπως όμως τίθεται αστικά ?

 

απλά στην απάντηση του dgt: εγγρ 56023/6-2-2002 ΥΠΕΧΩΔΕ

''...στην περιπτωση που για την αλλαγη χρησης απιτουνται εργασιες επεμβασης στην οψη του κτιριου απαιτεται η εγγραφη συναινεση των συνιδιοκτητων εκτος αν υπαρχει σχετικη προβλεψη στη συσταση και τον κανονισμο'' ,

δεν είναι ξεκάθαρο αν απαιτείται πλειοψηφία 'η το 100% των συνιδιοκτητων

__________________

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.