Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΜΕΚ και διαγωνισμός


castor_troy

Recommended Posts

με πήρε τηλέφωνο ένας εργολάβος και μου ζήτησε το πτυχίο μου για να κατεβει σε ένα διαγωνισμό δημοσίου έργου.

Επειδη και οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά δεν έχω ξανασχοληθεί με το θέμα, μήπως γνωρίζει κανείς τι πρέπει να προσέξω-αποφύγω (είπε για μια εγγυητική επιστολή), αν μου δημιουργούνται ευθύνες, πόσο είναι το κέρδος που μπορεί να έχω από αυτήν την υπόθεση κλτ?

το πτυχίο μου είναι Β τάξης και εδώ και καιρό είμαι χωρίς δουλειά.

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε castor_troy

ο εργολάβος μάλλον σου είναι ξένος σχεδόν άγνωστος

δεν γνωρίζεις απο εργοληπτικές διαδικασίες

δεν γνωρίζεις απο κατασκευαστικές διαδικασίες

προφανώς και έχεις ευθύνες εσύ θα είσαι ο ανάδοχος-κατακευαστής

καλύτερα ξέχασέ το

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα ξέχασέ το, όπως σου είπε ο Θεοχάρης.

 

Συμβουλευτικά κ ενδεικτικά σου λέω:

 

1.Έλεγχος εισοδημάτων,ακίνητης περιουσίας,προσημειώσεων, καταθέσεων κ χρεών εργολάβου

2.Αν ο εργολάβος σου περάσει επιτυχώς το 1) τότε όρος της συμφωνίας είναι να σου δώσει ΑΝΟΙΧΤΗ επιταγή ΦΥΣΙΚΟΥ προσώπου (που ταυτίζεται με το δικό του ή της γυναίκας του εννοείται) στον ΑΡΧΙΚΟ προϋπολογισμό (πρό έκπτωσης)Στη συνέχεια,πας στην τράπεζα κ επιβεβαιώνεις ότι η επιταγή σου δεν είναι μούφα.

3.Ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ σας (για να έχεις κάτι να λές,όχι δηλαδή ότι θα σου καθαρίσει το μέτωπο)

4.Τα παραπάνω όχι μόνο είναι απαραίτητα,αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου τα δώσει,αν θέλει να πάρει τη δουλειά.Ειδάλλως είσαι απλά ένα καμμένο χαρτί,ουδεμία περίπτωση σωτηρίας κ εναλλακτικών.....ΟΥΔΕΜΙΑ.Αυτά γίνονται ακόμα κ αν ο εργολάβος είναι αδελφός σου,δεν έχει να κάνει αν είναι άγνωστος ή όχι........

 

Επαναλαμβάνω:αν δεν έχεις γνώση Νομοθεσίας Δημοσίων Έργων,απλά παράτα το.Για να πάρεις μια μυρωδιά,εγώ θα σου πρότεινα ετσι κ αλλιώς να κατέβεις στο διαγωνισμό μόνος σου,πάρε τα συμβατικά τεύχη ,διάβασέ τα κ θα πάρεις μια πολύυυυυ μικρούλικη ιδέα.Αν δεν τα διαβάσεις,μην έχεις ψευδαισθήσεις οτι θα καταφέρεις να διαχειριστείς τέτοια συμφωνία.......Γνωστός μου μηχανικός,με τέτοιες ιστορίες,αφού πρώτα κατέληξε να κάψει σε δάνεια όλη την ακίνητη περιουσία της γυναίκας του,χώρισε με τη γυναίκα του ύστερα από αποφαση δικαστηρίου,κ αυτοκτόνησε.Ουδέποτε πήρε έργο στο όνομά του ώστε να το εκτελέσει ο ίδιος.Το παιδί του δεν τον πρόλαβε.

 

ps:ΜΕΕΠ έχεις?Διότι ο τίτλος του θρεντ δεν πολυταιριάζει με το ποστ σου........Anyway το κέρδος σου από όοοοοοοοοολη αυτή την ιστορία όοοοοοοταν κ αν τελειώσει,θα είναι της τάξης του 4% του προϋπολογισμού ΠΡΟ έκπτωσης (στην καλύτερη)

Link to comment
Share on other sites

To πτυχίο σου να το δίνεις μόνο σε κάποιον που εμπιστευεσαι με κλειστά μάτια,εφόσον γνωριζεις το ποιόν του στην κατασκευή και φυσικά το οικονομικό του υπόβαθρο.

Πολλά συμβαίνουν και είναι ρίσκο για ενα 3% καθαρού κερδους (+ καποια % απο κρατήσεις) να βρεθείς μπλεγμένος.

Ναι μεν θα χεις ιδιωτικό συμφωνητικό με υπερβολάβο,αλλά σαν ανάδοχος εσύ θα σαι υπεύθυνος.

Προχθές βρέθηκα σε παρομοια περίπτωση,απο την αντιπερα οχθη, οπου ζήτησα κάποιου το πτυχιο (1ης) αλλα μολις ακουσε τι ποσοστό εκπτωσης σκεφτομουν, μου το αρνήθηκε επειδή το θεώρησε ρίσκο.

Εγω τουλάχιστο τον εκτιμησα κι ας αρνηθηκε.

Γιαυτό πολύ προσοχή.

 

Επισης,αν εντελει στο μελλον με ελαφρια τη καρδία το δινεις εδω κι εκει, να προσεχεις τα εργα αν περιεχουν επικινδυνες εργασίες, τουλάχιστο αν γινει κανα ατυχημα, μη πας φυλακη για 5-10000...

 

Υ.Γ, ζαβι,μολις ειδα τις εγραψες...4% ΠΡΟ εκπτωσης??? θαρρώ πως εννοείς ΜΕΤΑ εκπτωσης.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους τρεις.

Όντως δεν γνωρίζω πολλά απο τις διαδικασίες ανάληψης δημοσίων έργων, αλλά μάλλον αυτός που με πήρε είναι ακόμα πιο άσχετος αφού εγω έχω ΜΕΚ και όχι ΜΕΕΠ που όπως είδα χρειάζεται εδώ.

Η περίπτωση που δίνεις το ΜΕΚ σου για στελέχωση εργοληπτικής εταιρίας παρουσιάζει τα ρίσκα που αναφέρετε ή είναι μια πιο απλή διαδικασία?

Link to comment
Share on other sites

Γινεται να εχεις ΜΕΚ χωρίς να εχεις ΜΕΕΠ?

 

Μπερδευομαι λιγο με δαύτα.

 

Για αυτο που ρωτάς θα ρωτήσω με την σειρά μου ένα γνωστό,που επι σειρά ετών ειχε μισθώσει το πτυχίο σε μια εταιρία για στελέχωση και θα ποστ-άρω.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα παίρνεις το ΜΕΚ και μετά το ΜΕΕΠ και ναι μπορείς να έχεις ΜΕΚ χωρίς να έχεις αναγκαστικά ΜΕΕΠ. Το ΜΕΚ πιστοποιεί ότι είσαι κατασκευαστής το ΜΕΕΠ ότι έχεις κατασκευαστική επιχείρηση. Άλλο το ένα άλλο το άλλο... :)

Link to comment
Share on other sites

Γινεται να εχεις ΜΕΚ χωρίς να εχεις ΜΕΕΠ?

 

Ναι, γίνεται.

Μπορείς να το αποκτήσεις (Α τάξη) τρία χρόνια μετά απο την ημερομηνία λήψης της Άδειας Ασκήσεως επαγγέλματος, χωρίς να απαιτείται κατασκευαστική εμπειρία από Ιδιωτικά ή Δημόσια έργα. Μετά μπορείς να το αναβαθμιζεις ανά κάποια χρόνια και ανάλογα με την εμπειρία που παίρνεις από τα έργα.

Αν θές περισσότερες πληροφορίες πες μου να σου στείλω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.